Układy współrzędnych – przeliczanie

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.

Re: Jaki format współrzędnych

Postprzez pelsta » Wt, 14 cze 2011 17:43

Do wykonania jakichkolwiek obliczeń (np. odległości pomiędzy punktami) nadaje się jedynie format dd.ddddd. Dlatego we wszystkich odbiornikach i we wszystkich programach mam ustawiony właśnie taki format. Ewentualnie kontroluję ilość cyfr po przecinku.
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Avatar użytkownika
pelsta
Bywalec
 
Posty: 897
Dołączył(a): Pt, 04 sty 2008 16:52
Lokalizacja: Kęty

Re: Jaki format współrzędnych

Postprzez GPS Maniak » Wt, 14 cze 2011 19:14

pelsta napisał(a):Do wykonania jakichkolwiek obliczeń (np. odległości pomiędzy punktami) nadaje się jedynie format dd.ddddd.

Jedynie? Nie róbmy jaj :wink: Formaty z siatką wyrażoną w metrach - w tym używany przeze mnie UTM - są chyba w tej materii (odległość między punktami) do zaakceptowania?
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Jaki format współrzędnych

Postprzez pelsta » Wt, 14 cze 2011 21:48

GPS Maniak napisał(a):Nie róbmy jaj :wink:

Nie robimy :wink:
Miałem na myśli formaty stopniowo/minutowo/sekundowe jako że UTM w ogóle nie używam.
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Avatar użytkownika
pelsta
Bywalec
 
Posty: 897
Dołączył(a): Pt, 04 sty 2008 16:52
Lokalizacja: Kęty

Przeliczanie układów

Postprzez Dlugi » Wt, 28 cze 2011 10:19

Witam

Mam wsp. punków w postaci X i Y w układzie Soldnera z początkiem układu na Kopcu Unii we Lwowie :-)
Ktoś wie jak to przeliczyć na WGS lub jakiś inny bardziej teraźniejszy?
Dlugi
 
Posty: 26
Dołączył(a): Wt, 06 paź 2009 19:52
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Przeliczanie układów

Postprzez Zachu » Wt, 28 cze 2011 10:26

Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 8176
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Przeliczanie układów

Postprzez Dlugi » Wt, 28 cze 2011 16:07

Strona http://zadorski.loonar.pl/ nie działa. Opis przeliczania z PUWG 1992 chyba mnie nie ratuje - wsp. mam z przedwojennych punktów triangulacyjnych.
Dlugi
 
Posty: 26
Dołączył(a): Wt, 06 paź 2009 19:52
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Przeliczanie układów

Postprzez Junga » Śr, 29 cze 2011 15:18

Dlugi napisał(a):Strona http://zadorski.loonar.pl/ nie działa.


Nie wiem czemu nie działa. Muszę skontaktować się z adminem.
Jest jeszcze tutaj:

http://ezador.w.interia.pl
Edward
GPS12, Oregon 450T, Mio P350, Modecom MX3, Evolveo Q7(Android)
PL Topo, Vmapa,
Avatar użytkownika
Junga
 
Posty: 53
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 13:05
Lokalizacja: Stargard Szczeciński

Re: Jaki format współrzędnych

Postprzez Castel 899 » So, 02 lip 2011 17:32

traper_24 napisał(a):... już parę razy spotkałem się z sytuacją, gdy zapis GPS-a precyzyjnie podawał miejsce, w którym przeszedłem z jednej szyny na drugą. ...
A tu 1-sza próba zebrania śladu do wrzutki FS#9690 (z nadmiaru wolnego czasu :))Obrazek

Ślad powinien być linią zamkniętą (początek i koniec w miejscu, gdzie nawet buty ustawiłem dokładnie) i nie miał prawa się przeciąć. Skutek jak widać (skala w prawym dolnym rogu). Teren - wolna przestrzeń, najbliższe budynki o kilkaset metrów, trochę drzew, ale niewysokie i rzadkie. A porównanie z załącznikiem "zatwierdzonym" to już w ogóle ...
Jedno usprawiedliwienie - start/meta był/a blisko stalowej barierki mostka (ale niższej od położenia trzymanego odbiornika). No ale dla przecięcia się śladu to już nie ma żadnego logicznego powodu.
Pozdrawiam - Dominik
1490T/6.30 + 8 GB, CNE 2019.20, ogąki :), Win10H
Avatar użytkownika
Castel 899
Bywalec
 
Posty: 428
Dołączył(a): Śr, 06 paź 2010 9:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jaki format współrzędnych

Postprzez gapper » Pn, 25 lip 2011 8:13

wilmington19805 napisał(a):Z własnego doświadczenia -jaki format współrzędnych jest bardziej używany. Jaki macie ustawiony w Waszym odbiorniku.
Geoportal ma inny, inny podajemy wrzucając poprawki do UMpc, różne wyszukiwarki bazują na innym.
Pozdrawiam

Ja z kolei nie potrafię przenieść danych z google map do jakiegoś pasującego formatu. Dakota 20 proponuje hddd.ddddd oraz hdddd.mm.mmm i hdddd,mm.ss.s - który wybrać?
gapper
Newbie
 
Posty: 8
Dołączył(a): Cz, 14 lip 2011 19:34

Re: Jaki format współrzędnych

Postprzez wilmington19805 » Pn, 25 lip 2011 11:16

Witam.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale według mnie to hdddd,mm.ss.s jest właśnie tym formatem. Podobnie jak w Geoportalu.
pozdrawiam
Nuvi 205 - Oregon 300-GPMapa- UMP-pc PL - Topo PL
wilmington19805
Bywalec
 
Posty: 225
Dołączył(a): Śr, 30 kwi 2008 12:01
Lokalizacja: N49.60000 E20.70000

Re: Jaki format współrzędnych

Postprzez Magnoom » Pn, 25 lip 2011 12:41

Teraz wszedłem zarówno na geoportal.gov.pl, jak i maps.google.com.
Geoportal wyświetla w rogu pozycję kursora w WGS84 hddd°mm' ss.s" ale również x i y w układzie 1992.
maps.google.com natomiast wszędzie gdzie widziałem współrzędne na ekranie podawał WGS84 hddd.ddddd.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Avatar użytkownika
Magnoom
Radny
 
Posty: 1768
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:48
Lokalizacja: Bełchatów

Re: Przeliczanie układów

Postprzez Junga » Wt, 26 lip 2011 20:27

Pragnę poinformować wszystkich zainteresowanych, że moja strona http://www.zadorski.loonar.pl ponownie działa.
Można pobierać programy.
Życzę miłego oglądania :D
Edward
GPS12, Oregon 450T, Mio P350, Modecom MX3, Evolveo Q7(Android)
PL Topo, Vmapa,
Avatar użytkownika
Junga
 
Posty: 53
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 13:05
Lokalizacja: Stargard Szczeciński

Re: Jaki format współrzędnych

Postprzez Mariusz65 » N, 06 lis 2011 14:47

Mariusz65 napisał(a):Swoją drogą ciekawe jaki format preferują służby ratownicze?

Mój synek pochwalił się niedawno pewnemu panu, że szuka z tatą skrzynek w lesie za pomocą odbiornika GPS. Okazało się, że ów pan to policjant w cywilu. Opowiedział nam przy okazji jak kilka lat temu zrobili im w komendzie (byłe miasto wojewódzkie) próbny alarm. Dostali telefonogram, ze współrzędnymi GPS miejsca gdzie znajduje się materiał wybuchowy, który należy odnaleźć i zabezpieczyć. Ustalili miejsce na mapie (żadnym innym sprzętem nie dysponowali) i ruszyli w las. Miejsca oczywiście nie odnaleźli a jeden z samochodów tak się zamotał, że nie mógł odnaleźć drogi powrotnej. Po wielu godzinach poszukiwań, ktoś sprowadził znajomego cywila z odbiornikiem GPS, który z łatwością zaprowadził ich na miejsce o podanych współrzędnych, gdzie leżała atrapa bomby ;-)

Po wysłuchaniu tej opowieści, trudno liczyć na szybką pomoc policji (dzwoniąc pod nr 112) która miałaby dotrzeć pod wskazane namiary ;-)
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4502
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Jaki format współrzędnych

Postprzez Antonio » N, 06 lis 2011 16:34

Mariusz65 napisał(a):Opowiedział nam przy okazji jak kilka lat temu ...

No właśnie, kilka lat temu :wink: . Teraz sytuacja mogła się zmienić. Świat idzie z postępem, służby ratownicze też ostatnio doposażają. Z tego, co mi wiadomo, służby ratownicze (przynajmniej lotnicze) używają formatu WGS84 hddd°mm' ss.s" .

Mariusz65 napisał(a):zrobili im w komendzie (byłe miasto wojewódzkie) próbny alarm.

To pewnie był Włocławek - dla tego m.in. już nie jest miastem wojewódzkim :lol: .
Broń Boże , nic nie mam do Włocławka.
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT, Oregon 450 + CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Avatar użytkownika
Antonio
Bywalec
 
Posty: 806
Dołączył(a): N, 01 lis 2009 22:43
Lokalizacja: Pabianice (łódzkie)

Re: Jaki format współrzędnych

Postprzez Mariusz65 » N, 06 lis 2011 19:06

Też mam nadzieję, że już jest lepiej. Nie wiem ile lat temu miała miejsce ta historia ale przytoczyłem bo mnie dosyć rozbawiła ;-)
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4502
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do HydePark

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości