Układy współrzędnych – przeliczanie

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.

Re: Jaki format współrzędnych

Postprzez colir » N, 26 maja 2013 8:44

Witam,

szukam układu współrzędnych dla punktu:
6525589,32
6040741,71
który ma koordynaty 54.49609,18.394963
Przeszukałem wszystkie dostępne na stronie http://twcc.free.fr/ i nie mam pojęcia jaki to może być układ.
Ktoś pomoże? :)
Pozdrowienia.
colir
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): N, 26 maja 2013 8:43

Re: Jaki format współrzędnych

Postprzez ZGR » N, 26 maja 2013 9:59

układ 2000 południk 18
Załączniki
20130526.png
20130526.png (9.11 KiB) Przeglądane 5664 razy
Garmin Oregon 600, Garmin 60CSx, Garmin fenix 2 [PL.TOPO + Velomap + Freizeitkarte-Polen]
Sony Ericsson XPERIA Z1 Compact [Osmand, Yanosik]
ZGR
 
Posty: 57
Dołączył(a): Pn, 24 wrz 2007 18:09
Lokalizacja: Lubin

Re: Jaki format współrzędnych

Postprzez colir » N, 26 maja 2013 13:39

Dzięki bardzo!
colir
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): N, 26 maja 2013 8:43

Rożnica współrzędnych w Garminie i na mapach

Postprzez tallulah » Pt, 23 sie 2013 9:22

mam nadzieję, że ktoś odkopie tego posta:-) Dostałam dane zapisane na kartce: namiary współrzędnych poszczególnych obiektów, jednak format zapisu jest mi kompletnie nieznany, np. 371:618
Namiary były spisywane ręcznie. Czy coś takiego w ogóle da sie odczytać? I jak to się ma do normalnych zapisów (stopnie, minuty, ułamki).
Wszystkie namiary mam zapisane właśnie w taki sposób:(
tallulah
Newbie
 
Posty: 3
Dołączył(a): Pt, 23 sie 2013 9:16

Re: Układy współrzędnych – przeliczanie

Postprzez GPS Maniak » Pt, 23 sie 2013 10:07

Pamiętam z dawnych czasów z wojska, że "w celu zmylenia wroga" mapy z siatką kilometrową były opisywane przez dowódców drużyn na odprawie - wg własnego systemu, wyłącznie na potrzeby danej operacji. Wówczas informacja typu: "obiekt znajduje się w kwadracie 178/15" brzmiała tak samo tajemniczo jak Twoje zapisy i - co było zresztą celem tego postępowania - przez osoby postronne była nie do rozszyfrowania (przynajmniej "na szybko"). Może - per analogia - te Twoje współrzędne to też jakiś "własny system współrzędnych"?
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Układy współrzędnych – przeliczanie

Postprzez tallulah » Pt, 23 sie 2013 10:29

A no... tak myślałam:-) Wiem tyle, że były spisywane z satelit na świeżo kupionym GPS, ciekawe co tam w ustawieniach mogło być...
tallulah
Newbie
 
Posty: 3
Dołączył(a): Pt, 23 sie 2013 9:16

Re: Układy współrzędnych – przeliczanie

Postprzez Mariusz65 » Pt, 23 sie 2013 11:52

Podaj więcej danych! Jakiego mniej więcej obszaru dotyczą te współrzędne? Z jakiego odbiornika je przepisano?
Im więcej informacji tym większe prawdopodobieństwo, że ktoś rozwiąże ten rebus.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4469
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Układy współrzędnych – przeliczanie

Postprzez tallulah » Pt, 23 sie 2013 13:18

Rogalińska Dolina Warty - więc Polska. GARMIN GPSMAP60 TOPO. Ale nie wiem czy warto główkować, sądzę, że zostały błędnie spisywane dane, może wcale nie współrzędne (pytanie tylko skąd te cyfry). Osoba używała pierwszy raz GPS:-) Mimo wszystko dzięki za starania!

--

właśnie odkryłam!!!!!!
"kolega" używał pierwszy raz, więc chyba myślał, że tylko dziesiętne minut sie zmieniają! Wiem skąd są te namiary i jak wpisuję w układzie hdddº mm.mmm' i w dziesiętnych wpisuję właśnie "magiczne cyfry" to lokalizacje są całkiem trafne! Hah! Zostanie teraz kombinowanie ze zmianą minut:)
Gdy sie zjarzył, że minuty też hehe to zaczął pisać całość:) Nie mogę...
tallulah
Newbie
 
Posty: 3
Dołączył(a): Pt, 23 sie 2013 9:16

Re: Układy współrzędnych – przeliczanie

Postprzez Mariusz65 » Pt, 23 sie 2013 20:25

Czyli Lechu miał rację! Chodziło o zmylenie wroga :wink:
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4469
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

WGS84

Postprzez h2o » Śr, 09 paź 2013 21:40

Hej!
Jak to czytać i zapisywać w Oregonie np? 16E5140 52N2500
Dla googla - Lokalizacja 16E5140 52N2500 jest niezrozumiała.

;-)
Krzysiek

w schowku: nuvi 2497LMT+CNE LifeTime + UMP-pcPL
na ryby: Oregon 650 + VMAP +PL Topo 2013.30
na stanie: nuvi 255WT+UMP
Avatar użytkownika
h2o
Bywalec
 
Posty: 492
Dołączył(a): Cz, 17 sty 2008 19:14
Lokalizacja: Poznań

Re: Układy współrzędnych – przeliczanie

Postprzez Mariusz65 » Śr, 09 paź 2013 21:47

Jeśli to tu :arrow: http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/?zoom=15 ... n=16.51400
to tak: N52.25000 E16.51400 (dla ustawienia h ddd,ddddd° oczywiście).
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4469
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Układy współrzędnych – przeliczanie

Postprzez h2o » Śr, 09 paź 2013 22:57

dzięki! ;-)
Krzysiek

w schowku: nuvi 2497LMT+CNE LifeTime + UMP-pcPL
na ryby: Oregon 650 + VMAP +PL Topo 2013.30
na stanie: nuvi 255WT+UMP
Avatar użytkownika
h2o
Bywalec
 
Posty: 492
Dołączył(a): Cz, 17 sty 2008 19:14
Lokalizacja: Poznań

uklad S-JTSK

Postprzez mer » Pn, 21 paź 2013 7:51

Czy ktos zna parametry jakie trzeba wpisac do garmina by zdefiniowac ten uklad? ( uklad na terytorium bylej Czechoslowacji)
Czy mozna ten uklad w ogole zdefiniowac?
Czy potrzebne sa punkty wspolne do transformacji?
mer
 
Posty: 59
Dołączył(a): Pn, 14 mar 2011 14:31

Re: uklad S-JTSK

Postprzez meridian » Pn, 21 paź 2013 8:26

Szukaj informacji o Układzie Krovak.

Ps.
Lepiej poszukaj programu do transformacji danych miedzy układami i „skalibruj” w bardziej uniwersalnym układzie.
Przy „kalibracji” mapy w układzie S-JTSK będzie problem z wyświetlaniem w niektórych programach.
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

układ Borowa Góra i układ 42

Postprzez geo90 » Śr, 13 lis 2013 17:32

dziękuję za pomoc:)
Ostatnio edytowano Pt, 15 lis 2013 19:04 przez geo90, łącznie edytowano 2 razy
geo90
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): Śr, 13 lis 2013 17:28

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do HydePark

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość