nawigacja w WP8

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.

nawigacja w WP8

Postprzez epkchmiele » Śr, 18 gru 2013 21:37

Marko napisał(a):Lumia 920 z wyłączonym ekranem zapewni z TrekBuddy ok. 18- 20 godz.pracy, przy włączonym można liczyć na 10-15 godz.

O to sporo. A czy działa GPS przy wyłączonym ekranie? Z tego co widzę w WP8 po wyłączeniu ekranu aplikacje przechodzą w stan uśpienia, GPS też.
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Kolejny temat o niczym

Postprzez Marko » Śr, 18 gru 2013 22:05

Epkchmiele,
tak, wyłącz "tryb oszczędny".
TB zarejestruje ślad przy wyłączonym ekranie.
Czasy szacunkowe (GPS to ok. czas rozmów 3G i x2) i wątpię, bym je kiedyś rzetelnie sprawdził, bo Nokię mam do samochodu.
eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Kolejny temat o niczym

Postprzez epkchmiele » Cz, 19 gru 2013 14:55

Czy ja dobrze zrozumiałem, w trekbuddy będzie można trzymać mapy na karcie?
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Kolejny temat o niczym

Postprzez Marko » Cz, 19 gru 2013 14:58

@Klimkr
Świetnie! Mapki mam :-)
Póki co pod WP wersja bezpłatna.
@Ranger
Wszystko ściągnąłem na dysk lokalny.
Sprawdziłem, że wszystko otwiera jako mapy.
Nie działa atlas, a wcześniej działał (C702).
Zgłosiłem Kruchowi.
eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Kolejny temat o niczym

Postprzez Ranger » Cz, 19 gru 2013 15:00

@epkchmiele
Dobrze zrozumiałeś, w modelach wyposażonych we wkładaną kartę można mieć atlasy na niej.
Jest to wręcz zalecany sposób w takim przypadku.
@Marko
Sprawdź najpierw czy masz w atlasie mapy jako tar/tmi i nagłówek w tar.
Pozdrawiam
Ranger
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: Kolejny temat o niczym

Postprzez Marko » Cz, 19 gru 2013 15:04

@Ranger
Mam atlas.tar i atlas.tmi.
Mapy jako .tar.
W C702 wszystko działa, tu kłopot.
W strukturę atlasu wchodzę, ale po wybraniu mapy zaczyna się "wyszukiwanie"... i w tym ostatnim kroku tkwi problem.

No-map ma rozszerzenie .xml.
Czy to może być powód w/w?
Ostatnio edytowano Cz, 19 gru 2013 15:09 przez Marko, łącznie edytowano 1 raz
eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Kolejny temat o niczym

Postprzez Ranger » Cz, 19 gru 2013 15:11

@Marko
To masz chyba coś nie tak, nagłówek to np.atlas.tar a mapy po dwa pliki, tzn. tar i tmi.
W Treku dla WP8 to ma znaczenie.
@Lechu
Co do ciągotek - nie ma obaw, nawet przy chińskim PowerBanku z Biedronki za 49 PLN ;-)
Wystarcza na dwa ładowania lub "wspomaganie w locie", tak że bez strachu.
Pozdrawiam
Ranger
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: Kolejny temat o niczym

Postprzez meridian » Cz, 19 gru 2013 15:21

epkchmiele napisał(a):Czy ja dobrze zrozumiałem, w trekbuddy będzie można trzymać mapy na karcie?

Większość aplikacji tak dział, utwórz katalog na karcie z odpowiednią nazwą i umieść tam mapy.
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: Kolejny temat o niczym

Postprzez Ranger » Cz, 19 gru 2013 15:25

@meridian
Ale tu chyba chodziło o coś innego :-)
Po pierwsze na WP8 tak wielu aplikacji tego typu nie ma, po drugie nie wszystkie pozwalają na synchronizację map z karty pamięci.
Ranger
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: Kolejny temat o niczym

Postprzez epkchmiele » Cz, 19 gru 2013 15:37

No dokładnie, ja czytałem na forum o trekbuddy na wp8 i pojawiało się info o karcie, ale jeszcze nie spotkałem takiej aplikacji żeby miała przywilej korzystania z karty. Nawet jeśli w opisie takiej aplikacji było podana taka informacja to nie działało. Myślałem że to ograniczenie Microsoft nie do przejścia. A tu proszę jednak można, super info
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Kolejny temat o niczym

Postprzez meridian » Cz, 19 gru 2013 15:40

@ Ranger
Może aplikacja TB różni się zależnie od systemu,
ja mam w opcji Mapa wybranie mapy z dowolnego katalogu i dowolnej lokalizacji.
Myślę, że zasady są podobne w M10 z innymi aplikacjami mam podobnie ( chociaż jest to system WM)
W Androidzie mapy TB mam w katalogu Locusa.
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: Kolejny temat o niczym

Postprzez Ranger » Cz, 19 gru 2013 15:47

@Lechu
Tak po prawdzie to w terenie z racji testów teraz też męczę dwie różne zabawki ;-)
@meridian
WP8 jest raczej systemem zamkniętym, każda aplikacja ma własne, izolowane miejsce w pamięci.
Po prostu jest inaczej :-)
Ranger
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: Kolejny temat o niczym

Postprzez meridian » Cz, 19 gru 2013 16:01

@ Ranger
W opcji > Ustawienia > Podstawowe > nie można wpisać innej lokalizacji.
Oregon 650 T
meridian
Bywalec
 
Posty: 2173
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2012 17:25

Re: Kolejny temat o niczym

Postprzez Marko » Cz, 19 gru 2013 16:19

@Meridian
WP8 to zamknięty system. Użytkownik nie ma dostępu do struktury plików.
Musi to zrobić programista, na tyle, na ile pozwala na to firma z Redmont.
@Ranger
Sprawdziłem strukturę plików mam prawidłową. Usunąłem mapy spoza atlasu i kopiuję w tej chwili sam atlas.
Zobaczymy. Poprzednio wraz z atlasem skopiowało mi wszystko ze SkyDrive, jak leci.

Co do powerbanków... to samochodowego akumlatora już nikt nie używa :!: :?: ;-)
eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Kolejny temat o niczym

Postprzez Ranger » Cz, 19 gru 2013 16:21

OT
@meridian
Wpisać czego ? Ścieżki do domyślnej mapy ? Można.
Nie można zmienić położenia folderów roboczych aplikacji, system wymusza to miejsce sam.
@Marko
Redmont czy Redmond ? ;-)
A poważniej, o tym można podyskutować na forum aplikacji, to chyba właściwsze miejsce.
Ranger
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Następna strona

Powrót do HydePark

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość