Marko pisze:Korzystanie z komórki w trybie samolotowym jest oczywiście pewnym rozwiązaniem, ale czy optymalnym dla każdego
Żeby było jasne , kilka pomiarów na Galaxy S4 Mini
Korzyść z trybu samolotowego może być
tylko i wyłącznie w sensie: że komórka zużywa więcej energii na szukanie sieci kiedy problem z zasięgiem. Jak duża może być ta oczczędność nie jestem w stanie dokładnie sprawdzić.
(Idąc w zeszłym roku Grzbietem Karkonoszy nie było różnicy czyli 5 h Xperia Active w max obciążeniu - być może był cały czas dobry zasięg sieci ,ale Karkonosze to pagórki .W wyższych górach może jest inaczej .)
Oszczędnośc energii mająca
związek z ,, Trybem Gotowości Komórki '' jest praktycznie zerowa.
Wczoraj sprawdzałem w trybie samolotowym , przy podśw. 100% , ekran non-stop itd. jak w poście powyżej
wynik taki sam jak przy włączonej komórce czyli ca 7h .
Dziś sprawdzałem w tym samym miejcu przy podświetlaniu 50% ( komórka włączona) .Start o 8.00 - o godzinie 16 tej zostało 11% baterii. Potem o 16.30 -5% i automatyczne przyciemnienie ekranu.
( W Base Comp tak wyskoczyło : Upłynęło czasu -8h 29min; czas ruchu 1,01 h( trochęjazdy było) czas postoju 7h 28 min. ) Czyli przy 50% podświetlaniu wynik spokojnie 8,5 h ale 9h raczej nie da rady.
Pozostaje jeszcze sprawdzić jak wygląda te czas na ,, automatyczna jasność'' no i jak ma się ekran do widoczności ''w niedobrym słońcu''. W każdym razie 7h to jest minimalny czas pracy z Gps-em tego modelu ( zależy jeszcze od programu).