GPS w Pendolino

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.

GPS w Pendolino

Postprzez jatu4 » Cz, 28 lip 2016 10:11

Czy udało się komuś złapać fix-a w Pendolino? Jeśli tak to jakim sprzętem?
Pytam, bo w sieci znalazłem dużo opinii, że nie działa w nim GPS a planuję zapisać trasę z przejazdu.

PZDR
W terenie: Garmin Oregon 450
W mieście: Locus
Avatar użytkownika
jatu4
Bywalec
 
Posty: 101
Dołączył(a): Pn, 17 sie 2009 11:56

Re: GPS w Pendolino

Postprzez Ranger » Cz, 28 lip 2016 10:22

Fiksa to można złapać na peronie :-)
Jeżeli ekranowanie nowych wagonów jest zbyt duże, to pozostaje ... drezyna ;-)
A tu przykład, gdzie gps na kolei jeszcze działa
http://www.youtube.com/watch?v=GH63IfrMz24
Pozdrawiam
Ranger
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: GPS w Pendolino

Postprzez Mariusz65 » Cz, 28 lip 2016 10:26

Wiele razy zapisywałem ślady jadąc pociągiem. Siedząc przy oknie sygnał był OK. Nie sądzę aby w Podolino miało być inaczej.
Używałem Dakoty. GPS w pociągu przydaje się również do określenia czasu dojazdu (przy opóźnieniach) i aby nie przespać stacji przy wysiadaniu. Włączam zwykle nawigację "na krechę"
Routingu po torach niestety nie ma, chyba że jest jakaś wersja mapy dla kolejarzy... ;-)

PS
O ile pamiętam Kolega Wodzirej ma liczne doświadczenia z zapisywania śladów PKP/PKS.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4460
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: GPS w Pendolino

Postprzez Ranger » Cz, 28 lip 2016 10:28

Trochę się jednak zmieniło, w starych składach nie było wielkich problemów, w nowych (nie tylko Pendolino) zazwyczaj jest kicha :-)
Pozdrawiam
Ranger
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: GPS w Pendolino

Postprzez jatu4 » Cz, 28 lip 2016 10:53

No właśnie. W nowszych pociągach jest różnie: są wagony w których mój Oregon nie może złapać fix-a, w innych bez problemu. Podobno w Pendolino jest z tym ciężko.
W terenie: Garmin Oregon 450
W mieście: Locus
Avatar użytkownika
jatu4
Bywalec
 
Posty: 101
Dołączył(a): Pn, 17 sie 2009 11:56

Re: GPS w Pendolino

Postprzez Mariusz65 » Cz, 28 lip 2016 11:23

Czyli pod tym względem nasza Pesa również górą ;-)
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4460
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: GPS w Pendolino

Postprzez Ranger » Cz, 28 lip 2016 12:16

Bo ja wiem ... Podczas ostatniej podróży "strzałką" - fiksa ni hu hu ;-)
Załączniki
ED160_Flirt_vs_ED161_Dart.jpg
ED250_Pendolino.jpg
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: GPS w Pendolino

Postprzez jatu4 » Cz, 28 lip 2016 12:58

Miałem sytuacje, że w jednym wagonie nie było kompletnie sygnału (zakłócenia?) a w sąsiednim Oregon łapał fix-a bez problemu. Pytanie do tych którzy jechali: jak jest w Pendolino?
W terenie: Garmin Oregon 450
W mieście: Locus
Avatar użytkownika
jatu4
Bywalec
 
Posty: 101
Dołączył(a): Pn, 17 sie 2009 11:56

Re: GPS w Pendolino

Postprzez sdsyc » Cz, 28 lip 2016 20:14

Zero fiksa w Pendolino
Nawet z GSM jest ciężko...
Bardzo skuteczna puszka Faraday-a
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: Locus / Brouter, 7Ways + UMP, OSM (było Oruxmap, OsmAnd, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2808
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: GPS w Pendolino

Postprzez wodzirej » Cz, 28 lip 2016 21:26

Mój GPSMap 62sc dał radę w lipcu 2015:
http://www.gpsies.com/map.do?fileId=xzqxgwfnbujwwmxc
Gdybym już od stacji początkowej wiedział jak łapać fix'a w pendolino, to ślad byłby od Częstochowy Stradom.
Oregon 750, Nuvicam, Virb XE, vivosport
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Avatar użytkownika
wodzirej
Bywalec
 
Posty: 1907
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 19:22
Lokalizacja: NYC

Re: GPS w Pendolino

Postprzez jatu4 » Pn, 01 sie 2016 14:36

Dziwne, jak ściągam Twojego tracka to prędkość jest stała i wynosi 10 km/h
W terenie: Garmin Oregon 450
W mieście: Locus
Avatar użytkownika
jatu4
Bywalec
 
Posty: 101
Dołączył(a): Pn, 17 sie 2009 11:56

Re: GPS w Pendolino

Postprzez Ranger » Wt, 02 sie 2016 8:50

E tam, wystarczy trochę opanować pobieranie gpx-a z serwisu :-)
Chyba pobrałeś w profilu rowerowym ... ;-)
Pozdrawiam
Ranger
Załączniki
Eip6107_11_07_2015_speed_max.jpg
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: GPS w Pendolino

Postprzez wodzirej » Wt, 02 sie 2016 10:24

A tutaj tylko odcinek, na którym jechał 200 km/h:
http://www.gpsies.com/map.do?fileId=wxrijntqnenoszew
W lipcu 2015 było to raptem 10,75 km
Oregon 750, Nuvicam, Virb XE, vivosport
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Avatar użytkownika
wodzirej
Bywalec
 
Posty: 1907
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 19:22
Lokalizacja: NYC

Re: GPS w Pendolino

Postprzez Ranger » Wt, 02 sie 2016 11:34

Reszta szybkiego odcinka jest na południe od Włoszczowej (na mapie PLK kolor fiolet), trasa z Częstochowy to dość nietypowy przypadek.
Tyle, że nie ma się czym (póki co) podniecać, jest tego wszystkiego razem z 70km ;-)
Pozdrawiam
Ranger
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: GPS w Pendolino

Postprzez sdsyc » Wt, 02 sie 2016 18:50

Ranger napisał(a):Tyle, że nie ma się czym (póki co) podniecać, jest tego wszystkiego razem z 70km ;-)

Oj, jest czym się podniecać ;-) I nie tyle tylko tymi 70km z 200km/h i samym Pendolino, co np. całą trasą Warszawa - Wrocław, a w szczególności odcinkiem Opole - Częstochowa, bo to on ma największy wkład z skróceniu czasu podróży.
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: Locus / Brouter, 7Ways + UMP, OSM (było Oruxmap, OsmAnd, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2808
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Następna strona

Powrót do HydePark

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości

cron