Jak dojechać ...

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.

Re: Trasa Katowice - Poznań

Postprzez kaltam » So, 25 sie 2012 8:34

Teraz Wrocław ma podobno fajną obwodnicę.
edge 1000 + radar Varia + Fenix 5 + nuvi 56LM + nuvi 1490T + CNE + UMP, Oregon 450 + Honor 7
kaltam
Bywalec
 
Posty: 485
Dołączył(a): Śr, 19 wrz 2007 7:36

Re: Trasa Katowice - Poznań

Postprzez sdsyc » So, 25 sie 2012 8:56

Podobno? :-) Ma na pewno! I jest super! Ale jeszcze trzeba jakoś do tej obwodnicy i A4 dojechać. Lech na sporą praktykę na tej trasie ;-) Może coś napisze?
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: Locus / Brouter, 7Ways + UMP, OSM (było Oruxmap, OsmAnd, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2813
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Trasa Katowice - Poznań

Postprzez kaltam » So, 25 sie 2012 9:42

Skoro jest obwodnica Wrocławia w porządku to jak jest pomiędzy Wrocławiem a Poznaniem ? Przez Gostyń czy przez Jarocin ?
edge 1000 + radar Varia + Fenix 5 + nuvi 56LM + nuvi 1490T + CNE + UMP, Oregon 450 + Honor 7
kaltam
Bywalec
 
Posty: 485
Dołączył(a): Śr, 19 wrz 2007 7:36

Re: Trasa Katowice - Poznań

Postprzez GPS Maniak » So, 25 sie 2012 11:19

sdsyc napisał(a): Lech na sporą praktykę na tej trasie ;-) Może coś napisze?

Kiedyś jeździłem na różne sposoby - także "gierkówką" i potem do Strykowa na A2. Bywało też, że chcąc uniknąć kipiszu w Łodzi przebijałem się do A2 via Łask/Uniejów. Wszystko to zarzuciłem od czasu gdy oddano do użytku zachodnią obwodnicę Wrocławia. W chwili obecnej nie ma lepszej trasy niż właśnie via Wrocław, a ponieważ mieszkam we wschodnich rubieżach Poznania (w okolicach toru regatowego Malta), to w Rawiczu odbijam w prawo i jadę przez Krobia/Gostyń/Śrem/Kórnik. Tak zresztą proponuje - w moim przypadku - CNE.

Dodam, że jadąc przez Gostyń/Śrem, a nie przez Leszno być może trafi się (tak było jeszcze w lipcu) na 1-2 niezbyt upierdliwe wahadełka, bo droga była przez ostatnie 2-3 lata gruntownie przebudowywana ale to i tak - dla mnie - wyraźnie lepsze rozwiązanie niż przez Leszno. Zresztą m.in. właśnie dzięki tej przebudowie, bo jeszcze 4 lata temu była to wąska i dziurawa jak ser droga, podczas gdy dzisiaj - prawie na całej trasie - przyzwoitej szerokości asfalt jak lustro.

EDIT:
kaltam napisał(a):lepiej w sobotę czy w tygodniu ?

Najlepiej w niedzielę :wink: Przy okazji zwracam uwagę na problem trasy powrotnej. Może EGON coś więcej napisze np. w jaki dni i jakie godziny jest najgorzej ale ja ostatnio jadąc do Poznania widziałem pod Wrocławiem przepotworny korek na bramkach wjazdowych na A4 w kierunku przeciwnym tj. na Katowice. Wyglądało mi to na dobrą godzinę stania :(
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Jak dojechać ...

Postprzez kaltam » So, 25 sie 2012 11:40

Dzięki, wszystko jasne.
edge 1000 + radar Varia + Fenix 5 + nuvi 56LM + nuvi 1490T + CNE + UMP, Oregon 450 + Honor 7
kaltam
Bywalec
 
Posty: 485
Dołączył(a): Śr, 19 wrz 2007 7:36

Re: Jak dojechać ...

Postprzez Bas » So, 25 sie 2012 13:09

Na targeo.pl można zobaczyć aktualną sytuację na drogach. Ciekawsze jest jednak spojrzenie na warunki drogowe w przeszłości, np. w piątkowe popołudnie (17-17:30). Zawsze to dodatkowa informacja.
Załączniki
targeo.png
GPSMap 76CS + GA25MCX, UMP-pcPL + ...
Android: OsmAnd, 7ways...
Avatar użytkownika
Bas
Bywalec
 
Posty: 1479
Dołączył(a): Pt, 31 sie 2007 17:11
Lokalizacja: Łódź

Re: Jak dojechać ...

Postprzez GPS Maniak » So, 25 sie 2012 14:01

Na androidowym smartphonie najszybciej taką informację można uzyskać chyba na GoogleMaps.
Używany przeze mnie Navmax też ma taką usługę, ale płatną.

Ale jak już jesteśmy przy serwisach on_line i tych nieszczęsnych korkach. Newralgiczny punkt to ten, który wskazałem strzałką. Tam są bramki na których pobiera się bilety. Korek jaki widziałem w lipcu jadąc w przeciwnym kierunku ciągnął się aż za węzeł Bielański (zaznaczyłem to ciemną linią wzdłuż A4), a była to sobota ok. godziny 15-16 czyli mniej więcej to co mamy teraz :!:

2 tygodnie wcześniej jadąc - także w sobotę - ale dużo wcześniej ok. godz. 10.00 właśnie w kierunku do Katowic stałem w dużo mniejszym korku ale chyba też większym niż widać to na aktualnym screenie. Załapałem wówczas ok. 20 minut opóźnienia.

Nowy-1.jpg
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Pytanko o trasę Poznań-Praga

Postprzez h2o » Śr, 05 wrz 2012 11:24

Witam!
Troszkę dróg się nam otworzyło i mam mały dylemat. Jechać przez Świebodzin, Zgorzelec, czy Rawicz, Legnica do przejścia w Jakuszycach. Chciałbym uniknąć jazdy z TIRami i zmieścić się z postojami w jakieś 8h.

Pozdr,
Krzysiek

w schowku: nuvi 2497LMT+CNE LifeTime + UMP-pcPL
na ryby: Oregon 650 + VMAP +PL Topo 2013.30
na stanie: nuvi 255WT+UMP
Avatar użytkownika
h2o
Bywalec
 
Posty: 491
Dołączył(a): Cz, 17 sty 2008 19:14
Lokalizacja: Poznań

Re: Pytanko o trasę Poznań-Praga

Postprzez soko » Śr, 05 wrz 2012 11:31

W Świebodzinie nie ma zjazdu z pseudoautostrady A2. Dopiero w Torzymiu.
Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1758
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Re: Pytanko o trasę Poznań-Praga

Postprzez h2o » Śr, 05 wrz 2012 11:36

no tak, powiększyłem obrazek i zjazd jest w Nowym Tomyślu do drogi E30 ;-) Później 2, 3 i S3.
Krzysiek

w schowku: nuvi 2497LMT+CNE LifeTime + UMP-pcPL
na ryby: Oregon 650 + VMAP +PL Topo 2013.30
na stanie: nuvi 255WT+UMP
Avatar użytkownika
h2o
Bywalec
 
Posty: 491
Dołączył(a): Cz, 17 sty 2008 19:14
Lokalizacja: Poznań

Re: Pytanko o trasę Poznań-Praga

Postprzez gavia » Śr, 05 wrz 2012 13:05

h2o napisał(a):Troszkę dróg się nam otworzyło i mam mały dylemat. Jechać przez Świebodzin, Zgorzelec, czy Rawicz, Legnica do przejścia w Jakuszycach. Chciałbym uniknąć jazdy z TIRami i zmieścić się z postojami w jakieś 8h.
Wszystko zależy od pory jazdy .No i czy na Czechy winietkę kupujesz bo od Turnova Autostradą 80 km.

Jeśli w dzień startujesz to
Poznan -Jelenia Góra okolo 4h ( niezależnie czy przez Leszno, Lubin,Legnica czy przez Wolsztyn,Nowa Sól, Bolesławiec)
Jelenia Góra -Praha około 2h

Jeśli noc
Poznan -Jelenia Gora 2,5-3h ( w nocy szybciej wyjdzie przez Leszno) ,
Jelenia Góra -Praha poniżej 2h.

To czasy przy dość szybkiej jeździe.

Droga z Zielonej Góry przez Nowogród , Zary do Zgorzelca też nie jest specjalnie szybka nawet jak ruch mniejszy . Od Zgorzelca przez Zawidów również nie popędzisz a w sumie jednak nadkładasz 40-50 km . Jest jeszcze opcja Legnica,Trutnov ,Hr Kralove ,Praha.
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
gavia
Bywalec
 
Posty: 651
Dołączył(a): Wt, 30 lis 2010 11:17

Re: Jak dojechać ...

Postprzez h2o » Śr, 05 wrz 2012 14:30

do tej pory głównie jeździłem przez Śrem, Gostyń, Rawicz, Legnica, Złotoryja do Szklarskiej, dalej Turnov i prosto do Pragi. A wintekę i tak muszę kupić, bo później z Pragi jadę na Morawy. Nie jest to szybka trasa, ale przyjemna. I tak dojeżdżam na noc. Praca zaczyna się na drugi dzień ;-) Tylko chciałem jeszcze wyskoczyć na miasto wieczorem. Ta opcja przez Trutnov też nie głupia. Tak jeszcze chyba nie jechałem... właśnie załadowałem tracki i okazało się, że jechałem przez Bolków, Trutnov ;-) A co do pory, to wyjazd około południa z Poznania.
Krzysiek

w schowku: nuvi 2497LMT+CNE LifeTime + UMP-pcPL
na ryby: Oregon 650 + VMAP +PL Topo 2013.30
na stanie: nuvi 255WT+UMP
Avatar użytkownika
h2o
Bywalec
 
Posty: 491
Dołączył(a): Cz, 17 sty 2008 19:14
Lokalizacja: Poznań

Re: Jak dojechać ...

Postprzez gavia » Śr, 05 wrz 2012 17:55

h2o napisał(a):A co do pory, to wyjazd około południa z Poznania


Jak w południe to trzeba by rzeźbić bokami albo pogodzić się ze średnią 50-55 km/h przynajmniej do autostrady czy to w Turnowie czy w Hradec Kralove. Wersję z autostradą a potem drogą nr3. to w ogóle bym sobie w dzień odpuścił.

Próbowałbym pewnie do Lubina najlepiej bokami (ominąć Leszno ) i dalej również bokami Chocianów, Chojnów ,Jg ,Turnov ,Praha. Na takiej trasie nie powinno być aż tak dużej różnicy jazda w dzień i noc. Myślę że góra 6,5-7h z Poznania do Pragi chyba że postoje.

Co do Czech to teraz jeździ się koszmarnie. Podnieśli im mandaty i wszyscy wleką się jak żółwie aż do przesady ( np.tam gdzie 50 km/h jadą 45). Dlatego kompletnie nie ma znaczenia czy góry, zakręty itp, ważne żeby ruchu nie było. W Pradze też trzeba na policje uważać.

Odcinki- Jelenia Gora -Turnov ( 75-80 km) sprawdzone co najmniej 20 razy -najdłużej jak jakieś roboty co chwile były + ruch max udało mi się jechać 1,5 h. Tak normalnie 1h-1h 15 min. Tiry tutaj nie są specjalnie szkodliwe.

Trasa Lubawka -Hradec Kralove kiedyś szło dużo szybciej teraz jakieś 1h trzeba liczyć.
Załączniki
poznan-praga.gpx
(361.89 KiB) Pobrane 79 razy
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
gavia
Bywalec
 
Posty: 651
Dołączył(a): Wt, 30 lis 2010 11:17

Re: Jak dojechać ...

Postprzez h2o » Śr, 05 wrz 2012 18:26

Jak w południe to trzeba by rzeźbić bokami albo pogodzić się ze średnią 50-55 km/h przynajmniej do autostrady czy to w Turnowie czy w Hradec Kralove. Wersję z autostradą a potem drogą nr3. to w ogóle bym sobie w dzień odpuścił.

a to dzięki. BTW ruch na naszych drogach jest koszmarny ostatnio...

Próbowałbym pewnie do Lubina najlepiej bokami (ominąć Leszno ) i dalej również bokami Chocianów, Chojnów ,Jg ,Turnov ,Praha. Na takiej trasie nie powinno być aż tak dużej różnicy jazda w dzień i noc. Myślę że góra 6,5-7h z Poznania do Pragi chyba że postoje.

tak samo kombinowałem i pomiędzy tym co mi podesłałeś, a co sam wytyczyłem w MS większych różnic nie ma ;-)

Co do Czech to teraz jeździ się koszmarnie. Podnieśli im mandaty i wszyscy wleką się jak żółwie aż do przesady ( np.tam gdzie 50 km/h jadą 45). Dlatego kompletnie nie ma znaczenia czy góry, zakręty itp, ważne żeby ruchu nie było. W Pradze też trzeba na policje uważać.

To mnie zaskoczyłeś... ostatnio byłem w Brnie i było OK. Wlokłem się tylko do granicy. Od granicy zatrzymałem się dwa razy: przejazd kolejowy i przepuściłem pieszych. A uprzednio do Pragi jak się jechało, to na autostradzie podał do oporu i tak do końca ;-)

Odcinki- Jelenia Gora -Turnov ( 75-80 km) sprawdzone co najmniej 20 razy -najdłużej jak jakieś roboty co chwile były + ruch max udało mi się jechać 1,5 h. Tak normalnie 1h-1h 15 min. Tiry tutaj nie są specjalnie szkodliwe.

Ja tam przez góry lubię jeździć. Trasę od granicy do Usti nad Orlici robię 1-1,5h przez nawigacją ;-) Ale jak jest sucho oczywiście.

Trasa Lubawka -Hradec Kralove kiedyś szło dużo szybciej teraz jakieś 1h trzeba liczyć.


Dzięki za wszystkie sugestie. Sprawdzę nowy routing. Wcześniej bujałem się przez Śrem, nie wiem dlaczego i wychodził za długi czas... ;-)
Krzysiek

w schowku: nuvi 2497LMT+CNE LifeTime + UMP-pcPL
na ryby: Oregon 650 + VMAP +PL Topo 2013.30
na stanie: nuvi 255WT+UMP
Avatar użytkownika
h2o
Bywalec
 
Posty: 491
Dołączył(a): Cz, 17 sty 2008 19:14
Lokalizacja: Poznań

Poznań - Grajewo

Postprzez h2o » Pn, 16 maja 2016 21:38

Cześć chłopaki!
Mam trasę jak w temacie. Nigdy nie zapuszczałem się w tamte rejony. Pchać się na wawę czy objechać górą Bydgoszcz, Toruń, Ostróda, Szczytno, Pisz? Całkiem możliwe, że będę starował z Piły.
Krzysiek

w schowku: nuvi 2497LMT+CNE LifeTime + UMP-pcPL
na ryby: Oregon 650 + VMAP +PL Topo 2013.30
na stanie: nuvi 255WT+UMP
Avatar użytkownika
h2o
Bywalec
 
Posty: 491
Dołączył(a): Cz, 17 sty 2008 19:14
Lokalizacja: Poznań

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do HydePark

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość