Xiaomi a urządzenia Garmina

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.

Re: Xiaomi a urządznia Garmina

Postprzez roro » N, 24 wrz 2017 21:35

Marko napisał(a):Chodzi o systemowy aparat,

Chyba czegoś nie rozumiesz :lol:,

jeżeli zainstalujesz apkę będzie działała jak systemowy aparat.
( jaka będzie różnica, którym aparatem wykonasz zdjęcie)
Ostatnio edytowano N, 24 wrz 2017 21:43 przez roro, łącznie edytowano 2 razy
roro
Bywalec
 
Posty: 408
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Xiaomi a urządznia Garmina

Postprzez popej » N, 24 wrz 2017 21:37

Aparat z cyagenmoda podaje takie info, przy wyłączonym GPS:

Kod: Zaznacz cały
GPS information: -
GPSImgDirection - 119
GPSDateStamp - 2017:08:05
GPSImgDirectionRef - Magnetic direction
GPSTimeStamp - 9  17  45
GPSAltitudeRef - 824 (other)


Nie sprawdzałem, czy kierunek jest dobry. Sam kompas działa tak sobie.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6837
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Xiaomi a urządznia Garmina

Postprzez Marko » N, 24 wrz 2017 21:49

Roro, apka jest zbędna.
eTrex 30x Epix Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6075
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Xiaomi a urządznia Garmina

Postprzez Faja » Pn, 25 wrz 2017 11:00

Marko napisał(a):Roro, apka jest zbędna.

Goły czujnik nic nie zrobi. Mam T3 z GPS, zawsze jest wyłączony. Po włączeniu nawigacji włącza się sam.
Po zdrówka Wiesiek

kręcę, kręcę pedałami aż głowa boli :-)
Montana 600 + UMP_PC.PL + PL Topo

Faja (Wiesiek)
Avatar użytkownika
Faja
Bywalec
 
Posty: 232
Dołączył(a): Pt, 18 maja 2007 18:28
Lokalizacja: Warszawa

Re: Xiaomi a urządznia Garmina

Postprzez Marko » Pn, 25 wrz 2017 11:06

Faja napisał(a): Goły czujnik nic nie zrobi.

To oczywiste. Co oznacza "Tag komapsu" w ustawieniach jw.?
eTrex 30x Epix Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6075
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Xiaomi a urządznia Garmina

Postprzez roro » Pn, 25 wrz 2017 11:19

Zainstalowanie dodatkowego oprogramowania realizuje
w podobny sposób jak w telefonie Nokia 3 nałożenie danych na zdjęcie
o kierunku geograficznym w smartfonie posiadającym czujnik kompasu.

kompas.JPG
roro
Bywalec
 
Posty: 408
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Xiaomi a urządznia Garmina

Postprzez Marko » Pn, 25 wrz 2017 11:22

Roro,
Jak rozumiem, w EXIF te tagi są zapisane?

Panowie, uogólniając i żeby nie "przeciągać struny", czy faktycznie systemowa apka aparatu pracująca pod Android 7.0 zapisuje Tag kompasu w EXIF?
Ostatnio edytowano Pn, 25 wrz 2017 11:28 przez Marko, łącznie edytowano 1 raz
eTrex 30x Epix Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6075
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Xiaomi a urządznia Garmina

Postprzez roro » Pn, 25 wrz 2017 11:27

Marko
Nie doczytałeś :wink: w opisie Noki 3 nie ma informacji, że kierunek geograficzny
będzie zapisany w Exfie, jest informacja o możliwości nałożenia danych na zdjęcie.
roro
Bywalec
 
Posty: 408
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Xiaomi a urządznia Garmina

Postprzez Marko » Pn, 25 wrz 2017 11:29

roro napisał(a):w opisie Noki 3 nie ma informacji, że kierunek geograficzny
będzie zapisany w Exfie

W Androidzie 7.0 jest "tag kompasu", co daje nadzieję...
OK, uzupełniłem poprzedni post o prośbę w rozwiązaniu tej zagadki - ktokolwiek wie.

Pod WP mam aplikację Geo Cam, która jednak nie zapisuje tagów, tylko wyświetla dane na zdjęciu, co utrudnia współpracę np. z Geo Setterem.
eTrex 30x Epix Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6075
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Xiaomi a urządznia Garmina

Postprzez roro » Pn, 25 wrz 2017 11:34

Ja mam opcję zapisu kierunku geograficznego w Exife
w odbiorniku turystycznym Garmina, to mi wystarczy :).
roro
Bywalec
 
Posty: 408
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Xiaomi a urządznia Garmina

Postprzez Marko » Pn, 25 wrz 2017 11:39

No tak, ale nie zawsze jest pod ręką (Monterra zresztą tego nie potrafi - przynajmniej nie potrafi tego systemowy aparat w dość leciwej 4-tej wersji Androida).
Aktualnie, podobnie jak kol. goose przymierzam się do zmiany smartfona, a mam zerowe doświadczenie z Androidem, stąd pytanie/wątpliwość (sprzedawcy są tutaj mało pomocni).
I przepraszam kolegę, że w tym wątku, ale chyba dałoby się wydzielić...
eTrex 30x Epix Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6075
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Xiaomi a urządznia Garmina

Postprzez roro » Pn, 25 wrz 2017 11:46

Marko napisał(a):No tak, ale nie zawsze jest pod ręką (Monterra zresztą tego nie potrafi - przynajmniej nie potrafi tego systemowy aparat w dość leciwej 4-tej wersji Androida).

Oregon 650T potrafi :D, podczas wędrówki mam go zawsze "pod ręką".
Ostatnio edytowano Pn, 25 wrz 2017 11:50 przez roro, łącznie edytowano 1 raz
roro
Bywalec
 
Posty: 408
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Xiaomi a urządznia Garmina

Postprzez Marko » Pn, 25 wrz 2017 11:50

Roro,
eTrex nie ma aparatu, o Monterze napisałem wyżej, stąd inklinacje w stronę smartfona.
eTrex 30x Epix Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6075
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Xiaomi a urządznia Garmina

Postprzez sdsyc » Pn, 25 wrz 2017 15:09

W Sony XA po update do 7.0 nie widzę
Ale być może Soniak ma inną apkę niż std?
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: Locus / Brouter, 7Ways + UMP, OSM (było Oruxmap, OsmAnd, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2806
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Xiaomi a urządznia Garmina

Postprzez goose » Pn, 25 wrz 2017 23:43

Zakupiłem dziś Xiaomi Redmi Note 4 w wersji ze Snapdragonem 625, 3GB Ram/32GB ROM, Android 7.0 MIUI 8.5 Global Stablny, narazie sie nie mogę wypowiadć na temat pracy urządzenia bo bawię się nim około 4h, wykonanie słuchawki i jej spasowanie wzorowe, nie gnie się nie trzeszczy. Co do Bt z F3 jak i eTrexem sparował się bez kłopotu i utrzymuje połączenie, w ustawieniach aparatu można włączyć i wyłączyć Tagi Geograficzne. Więcej napiszę za jak zrobię małe testy :)

Ediy 26.09.2017; 13:18 :) Funkcja Tag Kompasu dodaje do właściwości zdjęcia opcję pokaż na mapie, po klikinięciu w nią odsyła do map google. Od 7:00 Chińczyk i F3 się dogadują, połączenie jest stabilne powiadomienia przychodzą :) :D
Pozdrawiam Tomek

Nadgarstek: Fenix 5X Miałem:Fenix 3, Fenix 2, Vivosmart, Vivosmart HR
Na drodze: Nuvi 3790
Na szlaku, rowerze: eTrex Touch 35+Topo PL+VeloMap
Romawiam: Xiaomi Redmi Note 4
Avatar użytkownika
goose
Bywalec
 
Posty: 102
Dołączył(a): Śr, 28 sty 2015 8:27
Lokalizacja: Przeźmierowo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do HydePark

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości