Wszystko jest kwestia jak wykorzystujemy nawigację, do pieszych wędrówek wg. mnie najlepszy jest dobrze zaprojektowany ślad, gdyż nadrabianie kilku kilometrów może być bolesne.
Ślad możemy w 66 zapiać jako kurs i jeżeli takim kursem będziemy podróżować wg. bezpośredniej ścieżki, wtedy niczym nie różni się od podróżowania po śladzie z aktywnym komunikatem o zejściach z kursu.
Natomiast jeżeli wybierzemy podróż wg. dróg i szlaków, wtedy wygląda to jak nawigowanie po trasie z komunikatami o zwrotach i możliwością przeliczania.
Kursy to rodzaj nawigowania, który właśnie łączy możliwości wykorzystania tras i śladów POI i waypoint.
W serii 66 można konwertować ślad > >kurs >> trasa i odwrotnie, lecz nie można utworzyć trasy ze śladu i odwrotnie.
Dodam jeszcze, że zejście z kursu w 66 nie jest w żaden sposób konfigurowalne i nie można wyłączyć tej opcji. Alarm włącza się w różnych sytuacjach, doszedłem do tego, że jest to alarm działający na czas, a nie na odległość od wyznaczonego kursu. Czyli jeżeli zejdziesz na chwilę z kursu i się zatrzymasz wtedy alarm po chwili się włączy mino, że jesteś blisko kursu. Jadąc rowerem można sporo odjechać zanim dowiemy się, że jedziemy w przeciwnym kierunku. Na szczęście jest informacja od Garmina, że wkrótce zostanie w pełni uruchomiona konfiguracja tego alarmu, łącznie z możliwością wyłączenia ostrzeżeń.
Marko pisze:
Wadą kursów jest brak wyświetlania WPT zdefiniowanych w pobliżu śladu,
WPT w pobliżu śladu wyświetlane są w menu "Aktywna Trasa".
W 66 te punkty, również wyświetlają się w menu Aktywna trasa, przy wybraniu śladu do nawigowania.
Natomiast jakby trudno wykorzystać tę informację, zaglądasz do menu, żeby wiedzieć, że jesteś w pobliżu punktu?
Dodam jeszcze, że wyświetlają się wzniosy i spadki z Twojego pliku. ślady z Base Camp, Lucas nie mają takich informacji.
Marko pisze:
Dla GPSMap 66sr wymienia się takie wady:
1. Relatively large & heavy,
2. Disabling the battery save mode
3. No USB-C
4. No exchangeable batteries (relevant for certain activities)
5. Confusing combination od activities, tracks, routes & courses
Ad:
1 Zgadzam się, skoro wpakowali zaawansowaną elektronikę w zegarek, to trochę mogli ścieniować 66, przynajmniej o 1/3.
2 Nie rozumiem o co chodzi, jest tryb oszczędzania baterii, jeżeli chcesz aby wytrzymały baterie ponad 30h, to trzeba go włączyć.
3 Też potwierdzam, do swojego kupiłem kabelek, który można obracać.
4. Wcześniej pisałem
5. jak cały Garmin, trudny do ogarnięcia, zwłaszcza dla początkującego.