człowiek zawinił, GPSa powiesili...Jak podaje dziennik.pl, pilotka opowiadała śledczym, że nie pamięta momentu zjazdu na Trasę Napoleona. Wspominała, że rozmawiała wtedy z pielgrzymami i nie ona odpowiada za to, by przestrzegać ustawionych na drodze znaków zakazu. Śledczy badają hipotezę, że kierowca bezgranicznie ufał systemowi nawigacji GPS, który wskazywał mu trasę, którą pojechał jako krótszą i bardziej prostą do Grenoble.
- Kierowca uparcie chciał wierzyć temu, co wskazuje to urządzenie - powiedziała Agata Mueck z Orlando Travel, która również rozmawiała z ranną pilotką w szpitalu.
Również prezes Orlando Travel twierdzi, że kierowca często używał GPS. - Często spierał się o trasę, tak mówiła moja pilotka - powiedział Michał Szklarski.
Wjechał do jeziora, bo tak go nakierował GPS
Katastrofa autokaru - zawinił GPS
Znaleźli winnego - okazał się nim... GPS, który wyznaczył taką a nie inną trasę.
Re: Katastrofa autokaru - zawinił GPS
Dobrze, że nie znak drogowy...Alferek pisze:Znaleźli winnego - okazał się nim... GPS,
pozdrawiam,
Rafał
Rafał
Re: Wjechał do jeziora, bo tak go nakierował GPS
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
Wpadłby i na gpmapie. CNE2009 ma jezioro.
Zatem należałoby i do wątku o błędach GPMapy, ale ponieważ empirycznie tego nie stwierdziłem to pozostaje tylko nadzieja, że Olaf i Julita zaglądają i tutaj
UMP nie dotyczy, bo mamy tam białą plamę
Zatem należałoby i do wątku o błędach GPMapy, ale ponieważ empirycznie tego nie stwierdziłem to pozostaje tylko nadzieja, że Olaf i Julita zaglądają i tutaj
UMP nie dotyczy, bo mamy tam białą plamę
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
- nocnyMarek
- Bywalec
Hehe, wygląda na to że CNE2009 jest obecnie jedyną mapą na rynku
która uwzglednia zamknięcie tej drogi (jest zamknięta od 24 lipca br.).
Jak oni to zrobili?
Chyba trafiło im się jak ślepej kurze ziarno
która uwzglednia zamknięcie tej drogi (jest zamknięta od 24 lipca br.).
Jak oni to zrobili?
Chyba trafiło im się jak ślepej kurze ziarno
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
-
- Początkujący
Od siebie dodam, że w nadchodzącej GP Mapie to miejsce zostało poprawione.
60CSx + GPMapa Topo 2 + UMP-pcPL
tak zwani "dziennikarze" górą... co oni ku... nie wymyślili komentując to zdarzenie
ostatnio usłyszałem (wiem,wiem... telewizja kłamie ) że nie byłoby tego zdarzenia gdyby kierowca zamiast ufać "elektronicznemu
urządzeniu" zaufał mapie papierowej właściwie za taką "opiniotwórczą" wiadomość idiota który kierował tym samochodem
(o ile był trzeźwy) powinnien pozwać dziennikarzy i wydawców map papierowych...
a wystarczy patrzeć na znaki drogowe i stan zafalowania akwenu...
ostatnio usłyszałem (wiem,wiem... telewizja kłamie ) że nie byłoby tego zdarzenia gdyby kierowca zamiast ufać "elektronicznemu
urządzeniu" zaufał mapie papierowej właściwie za taką "opiniotwórczą" wiadomość idiota który kierował tym samochodem
(o ile był trzeźwy) powinnien pozwać dziennikarzy i wydawców map papierowych...
a wystarczy patrzeć na znaki drogowe i stan zafalowania akwenu...
Z dowolną... :")SP2BZW pisze:ciekawe z jaką mapą
Drogę zamknięto w lipcu, zalew jest w trakcie budowy, a wy chcecie, by już był na mapach?
Takie rzeczy "tylko w Erze" :"P
BTW, jeszcze nie trafiła mi się mapa (ani cyfrowa, ani papierowa) która by była zgodna z rzeczywistością w 100%.
E tam, w ump by było, gdyby tylko ktoś podesłał jakieś info .kwieto pisze: Z dowolną... :")
Drogę zamknięto w lipcu, zalew jest w trakcie budowy, a wy chcecie, by już był na mapach?
Takie rzeczy "tylko w Erze" :"P
Na tej samej zasadzie byłoby też np. w TomTomie - gdyby ktoś podesłał poprawkę via MapShare.
Nie na tej samej. W przeciwieństwie do TT nam nikt nie płaci - wręcz przeciwnie - raczej my dokładamy do projektu. I w takiej sytuacji poprawianie jakości przez użytkowników za free jest OK. I chociaż mają tę satysfakcję, że ich wymienimy wśród podrzucaczy. W przypadku TT i innych produktów komercyjnych oczekiwałbym jakiejś formy zachęty do zgłaszania błędów i poprawek (nie wiem - jakieś gromadzenie punktów i w zamian upusty przy aktualizacjach czy cooś podobnego...)
Artur
A co to jest CNE NT 11 2008?
Bo jeśli CNE 11 to 2009 a jeśli 2008 to CNE10.
I jeśli CNE 11 to nie sprawdzałeś nawet w tym wątku bo w 3 poście masz zrzut z istniejącym jeziorem...
Bo jeśli CNE 11 to 2009 a jeśli 2008 to CNE10.
I jeśli CNE 11 to nie sprawdzałeś nawet w tym wątku bo w 3 poście masz zrzut z istniejącym jeziorem...
Artur