Ranger napisał(a):Hmm, a to rozgorzała dyskusja

To prawd.
Informacja o wydaniu 2013 była podana z akcentem sensacji, takie odniosłem wrażenie
I do tego „wydanie 2013”, informacja zadziałała na wyobraźnię, nie sądziłem, że to jest mapa tego rodzaju
viewtopic.php?p=154723#p154723 czyli wydane 2013 zachowało styl mapy 2007.
To też ukłony dla firmy Plan, że pozostała przy mapach „płaskich”.
Byłem trochę zdziwiony jak zobaczyłem mapę Karkonosze 2013 w całości, nie to, że mi się nie podoba, wręcz przeciwnie
podoba mi się nieustannie, mam wydanie Karkonosze 2007 skala 1 : 25 000 ( we „ własnym” pliku kmz) od kilku sezonów,
kiedyś była w ofercie Compass w pliku elektronicznym, dodatkowo nabyłem ją powtórnie w drodze konkursu( przez nieuwagę).
Bardzo mi odpowiada ta mapa, jest dużo informacji, są zaznaczone tyczkowane szlaki,
szlaki zimowe, mapa super. Jest kilka zmian, szlak Sląska Droga zmienił nieznacznie przebieg,
teraz biegnie Drogą Rataja, a nie jak poprzednio Sląską Drogą aż do Domu Śląskiego,
odcinek drogi Rataja wcześniej był wykorzystywany jako droga zimowa. Zaznaczono nowe wyciągi,
między innymi w Pomezi Budy. Jest jeszcze kilka zmian granic gminy, w dwóch miejscach, w okolicy Jeleniej Góry,
strumień w okolicy Szklarskiej Poręby. Może są jeszcze zmian które przeoczyłem, ogólnie, to mapa dobrze opracowana nie wymaga częstych uaktualnień.
Poprawiono również kartometryczność, mapa 2007 nie trzymała kartometryczności, wiedziałem o tym,
ale to mi nie przeszkadzało, różnice nie są znaczące, głównie zauważalne są po nałożeniu na inną mapę.