M10 zawiesił się

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.

Moderatorzy: Zachu, wojtek, Spider, PouchX

M10 zawiesił się

Postprzez mowimar » Wt, 31 sty 2012 22:29

witam wszystkich
jestem posiadaczem m10 od kilku miesiecy i nie bylo problemu az niestety do dzis
kiedy to malenstwo sie zawiesilo wiem nic takiego ale juz sie nie chce odwiesic nawet po resecie i wyciagnieciu bateri
telefon startuje normalnie tyle tylko ze zostaje na stronie gdzie sie wyswietla nazwa garmin-asus i jaka wersja oprogramowania i modemu i tak tkwi az sie bateria wyczerpie
prosze o pomoc gdzie to mozna naprawic jesli to mozna naprawic
pozdrawiam wszystkich :(
mowimar
Newbie
 
Posty: 4
Dołączył(a): Wt, 31 sty 2012 22:09

Re: M 10 problem

Postprzez epkchmiele » Śr, 01 lut 2012 7:57

Próbowałeś wyjąć kartę pamięci i uruchomić telefon?
Czy telefon jest na gwarancji?
Albo poszedł system, albo płyta główna .
edit jedyne co mi przychodzi do głowy to ponowne wgranie systemu do telefonu poprzez boot mode , o tym jest tu:http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=31&t=7984&start=120
Trzeba ściągnąć rom ze strony garmin asus przerobić go plikiem abi i uzyskany rom z rozszerzeniem abi włożyc na kartę 1gb i odpalić telefon w trybie boot mode , wówczas system od nowa zacznie się wgrywać z karty a nie ze swojej pamieci. Ale jeśli jest na gwarancji to lepiej go wysłać do serwisu tylko polecam nie kożystać z gwarancji producenta tylko iść do sklepu i niech sklep wysyła . Termin naprawy jest wówczas okreslony na 3 tygodnie ,a w gwarancji producenta nie ma określonego terminu.
Ostatnio edytowano Śr, 01 lut 2012 11:00 przez epkchmiele, łącznie edytowano 1 raz
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: M 10 problem

Postprzez mowimar » Śr, 01 lut 2012 10:58

witam
po malej sugestii spróbowałem z wyciągniętą karta, wyciągniętymi kartami itp. chyba wypróbowałem już wszystkie opcje nic nie pomaga żadnej innej reakcji oprócz startowej strony i tyle.
niestety telefonik kupiłem przez neta staram się właśnie dowiedzieć czy pan od którego kupiłem ma jeszcze jakieś opcje (czyt. rachunki i możliwość zareklamowania).
jeśli nie będzie możliwości reklamacji gdzie można szukać pomocy bo tych fachowców których mam tu na miejscu nawet do końca nie wiedzieli co to za telefon i co można z nim zrobić.
z góry dzięki za jakieś sugestie i pomoc.
mowimar
Newbie
 
Posty: 4
Dołączył(a): Wt, 31 sty 2012 22:09

Re: M 10 problem

Postprzez epkchmiele » Śr, 01 lut 2012 11:38

A to się zgadza malo znany jest ten navifon w naszym kraju , ale na szczęście w innych krajach jest bardzo popularny i dzięki temu moglem poczytać na forach np. rosyjskich jak mozna coś naprawić. Trochę się dziwie tym Twoim fachowcom bo to taki sam system jak HTC HD2, z tą tylko różnicą że rejestr ma zmieniony i przystosowany do maxa na navigację. W twoim przypadku nie można wgrać systemu od nowa ponieważ nie uruchamia się i tylko zostaje tryb boot mode. Ja osobiście przed wysłaniem na gwarancji spróbował bym uruchomić w tym trybie bo już nic nie mozna zepsuć w tym nuvifonie. Jak byś mógł to podaj kiedy sie zawiesil przy jakiej operacji -czynnosci.
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: M 10 problem

Postprzez mowimar » Pt, 03 lut 2012 11:06

zawiesił się troszkę śmiesznie próbowałem wejść w katalog medialny (zdjęcia i filmiki) gdzie nigdy nie było problemów z reszta nigdy się nie zwieszał tylko czasami wolno pracował tak mi się wydawało jedyny problem jaki wystąpił w trakcie użytkowania to zdjęcia które były zapisane się troszkę uszkodziły to znaczy jak je sprawdzałem na kompie to było ok a w tel były ucięte możne gdzieś tu się zaczęło bo myślę ze błędem było próbowanie zresetowania go a nie pozostawienia i dania mu czasu no ale poza tym takie rzeczy nie powinny mieć miejsca
co do tych fachowców to mieszkam za granica a tutejsi to naprawdę dno nawet chinole niestety a innych nie znam a niestety tele już jest po gwarancji wiec może się znajdzie tu jakiś fachowiec bo co do tele i komputerów to ja jestem zielony
mowimar
Newbie
 
Posty: 4
Dołączył(a): Wt, 31 sty 2012 22:09

Re: M10 zawiesił się

Postprzez epkchmiele » Pt, 03 lut 2012 12:38

Tak jak już napisałem spróbowałbym go uruchomić w trybie boot mode.
A może poprostu ściągnij oprogramowanie do niego z https://www.garminasus.com/pl_PL ( oprogramowanie musi być takie jakie było w nuvifonie bo instalator nie wgra innego niż pochodzi telefon) , odpal go i podłącz do kompa , postępój zgodnie ze wskazówkami instalatora, jeśli instalator go zobaczy to jesteś w domu . Jeśli nie zobaczy to musisz wgrać nowe oprogramowanie tak jak wcześniej napisałem . Czyli przerabiasz orginalne oprogramowanie , wrzucasz na kartę i trzema przyciskami uruchamiasz telefon . Wówczas wyskoczy okienko czy ma się instalować z karty czy z pamięci wewnętrznej . Naciskasz że z karty i dalej już samo leci.
Jeśli nie uda Ci się przerobić orginalnego softu i uzyskać plik abi (chociaż powinien zrobić to każdy trochę się znający ) to pisz -pomogę. Z twojego opisu wnioskuję że nastąpiła poważna awaria , nie powinno się to zdarzyć bo ja ze swoim robiłem cuda i chyba z 10 razy restartowałem łącznie z wgrywaniem innego romu . Przerobienie tego softu jest banalnie proste tylko trzeba się wczytać w link który ci podałem . Chyba nie ma innego ratunku.
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: M10 zawiesił się

Postprzez mowimar » So, 25 lut 2012 17:30

no i chyba już po problemie troszkę paniki było heheheale przy pomoczy za która bardzo dziękuje wszystko zaczęło działać nie trzeba było nic walczyć ze softem porostu jak już poczytałem gdzie i co to udało mi się dojść do tego ze jeszcze nie użyłem tgz twardego resetu i po nim już poszło teraz tylko zaktualizować system i gra chyba :oops: :D
mowimar
Newbie
 
Posty: 4
Dołączył(a): Wt, 31 sty 2012 22:09


Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 3 gości