MapSource dla Androida?

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.

Moderatorzy: Zachu, wojtek, Spider, PouchX

MapSource dla Androida?

Postprzez szy » Cz, 26 kwi 2012 17:20

Hej.

Jak najłatwiej zaplanować trasę na tablecie z Androidem?
Czy jest jakaś appka obsługująca garminowe mapy?
Z routingiem? Albo mapowy serwis na mapach Garmina?
Nie przychodzi mi nic do głowy :/

Przenieść łatwo - jest czytnik kart.

Szy.
Obrazek
turystyka rowerowa i narciarska, ostatnio:
Szlak rowerowy Odra-Nysa. Rowerem wzdłuż granicy
www.znajkraj.pl
Avatar użytkownika
szy
Bywalec
 
Posty: 846
Dołączył(a): Śr, 01 kwi 2009 22:15
Lokalizacja: Gdańsk

Re: MapSource dla Androida?

Postprzez GPS Maniak » Cz, 26 kwi 2012 17:44

szy napisał(a):Jak najłatwiej zaplanować trasę na tablecie z Androidem?

Ja to robię na Locusie. (PRO)
Wydaje mi się, że kiedyś tego nie było, ale obecna wersja obsługuje offline dane wysokościowe zatem jak dla mnie, za te kilkanaście złotych jest super.
Można się pobawić w schronisku :D

szy napisał(a):Czy jest jakaś appka obsługująca garminowe mapy?

Z mapami Garmina sensu stricte zapewne będzie problem :( ale ...

szy napisał(a):Z routingiem?

Ja akurat wykorzystuję to z rastrami, ale Locus ma możliwość generowania tras routowalnych.
Wydaje mi się jednak, że jest to możliwe tylko przy dostępie Locusa do stosownych serwisów online , co - jak rozumiem - Tobie nie przeszkadza.
Mi trochę przeszkadza, bo mam tablet bez GSM.

szy napisał(a):Przenieść łatwo - jest czytnik kart.

Ale Garmin bywa kapryśny jeżeli chodzi o format GPX.
Tyle, że Locus ma opcję: "Export danych", a tam m.in. do wyboru: "Zgodne z MapSource".
Trasa ląduje jednak w odbiorniku (np. via karta pamięci) jako ślad. Tak przynajmniej pamiętam to z testów.

Dodam, że mnie interesował przede wszystkim odwrotny kierunek, czyli ściąganie danych z odbiornika.
W Locusie jest opcja importu. Sprawdziłem działa.
Co prawda w odbiorniku podłączonym do tabletu z hostem USB powstają (przynajmniej u mnie) jakieś dziwne katalogi - wymagane przez Androida, ale niczemu to nie przeszkadza. Odbiornik po takiej operacji nadal działa :wink: :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: MapSource dla Androida?

Postprzez szy » Cz, 26 kwi 2012 21:21

Nie oglądałem bliżej Locusa, ale zrobię to.

Piszę o garminowych mapach by opierać się na tej samej
podstawie, po której potem prowadziłby mnie odbiornik.

Za granicą rozwiązaniem może być Bikemap. Od niedawna
ma OSM jako jedną z map do wyboru. OSM w Bikemapie,
OSM w Garminie i może to w miarę bezpiecznie hulać.

Dzięki!

A tablet również bez modułu 3G, ale z wifi, które
dogaduje się z udostępniającą net Defy - polecam :]

Szy.
Obrazek
turystyka rowerowa i narciarska, ostatnio:
Szlak rowerowy Odra-Nysa. Rowerem wzdłuż granicy
www.znajkraj.pl
Avatar użytkownika
szy
Bywalec
 
Posty: 846
Dołączył(a): Śr, 01 kwi 2009 22:15
Lokalizacja: Gdańsk

Re: MapSource dla Androida?

Postprzez GPS Maniak » Cz, 26 kwi 2012 21:45

szy napisał(a):Piszę o garminowych mapach by opierać się na tej samej
podstawie, po której potem prowadziłby mnie odbiornik.

Jasne. Niestety nie mam pomysłu co i jak ...
szy napisał(a):A tablet również bez modułu 3G, ale z wifi, które dogaduje się z udostępniającą net Defy - polecam :]

Ha! Prawdę powiedziawszy syn mówił mi o takich kombinacjach, ale tak "na szybko" nie znalazłem tego w ustawieniach Defy :oops:
Gdzie tego szukać?

EDIT: Znalazłem. Sądziłem że to będzie gdzieś w ustawieniach, a to po prostu aplikacja :oops:
Przy okazji - dla osób zainteresowanych dołączeniem w trybie offline danych wysokościowych do wyklikanych tras, podaję link do plików hgt: http://dds.cr.usgs.gov/srtm/version2_1/SRTM3/Eurasia/
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: MapSource dla Androida?

Postprzez asandrzej » Pt, 27 kwi 2012 8:08

"dotknij, aby uruchomić usługę Mobilny hotspot" -
"Mobilny hotspot"
D.JPG
D.JPG (38.58 KiB) Przeglądane 5193 razy

Edit: dodany scren
Ostatnio edytowano Pt, 27 kwi 2012 9:16 przez asandrzej, łącznie edytowano 1 raz
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: MapSource dla Androida?

Postprzez Marko » Pt, 27 kwi 2012 8:36

@GPSManiak
Zapewne możesz wyrzucić na ekran "pasek szybkiego dostępu"
Screenshot-1332916486158.png
eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: MapSource dla Androida?

Postprzez GPS Maniak » Pt, 27 kwi 2012 9:48

asandrzej napisał(a):"dotknij, aby uruchomić usługę Mobilny hotspot" -

Dziękuję.

@Marko. Ten widget miałem i mam zainstalowany, ale bez uruchomienia aplikacji o której wspomina asandrzej chyba nie zadziała opcja "modemu" wifi.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: MapSource dla Androida?

Postprzez asandrzej » Pt, 27 kwi 2012 10:04

Zasięg w Defy jest około 10m, może być zalogowane kilka urządzeń pobierających z internetu.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: MapSource dla Androida?

Postprzez GPS Maniak » Pt, 27 kwi 2012 10:46

Ten mobilny hotspot potrzebuję głównie do dogrywania licencji PRO po aktualizacji Locusa, bo każdorazowa aktualizacja Locusa - takie są przynajmniej moje doświadczenia - wymaga jednorazowego potwierdzenia licencji na koncie googla. Czyli wymaga dostępu do sieci. Dzieje się to "w tle" - po uruchomieniu aplikacji. Bez potwierdzonej licencji aplikacja zaczyna krócej bądź dłużej po starcie strajkować i grzecznie prosi o wybór:
* czy ma przejść na wersję Free
* czy też ma zostać zamknięta.

Aktualizację samej aplikacji i tak muszę robić via Defy i backup do pliku apk, bo mój tablet z Biedronki przy próbie aktualizacji Locusa via Sklep Play coś strajkuje i dostaję komunikat: "Ta wersja aplikacji jest niezgodna z Twoim sprzętem" no i oczywiście mam brak ikonki: "Aktualizuj".
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: MapSource dla Androida?

Postprzez szy » Pt, 27 kwi 2012 11:15

U mnie tethering włącza się w ustawieniach sieci,
- zrootowana Defy z Cyanogenmodem. Tak gwoli ścisłości tylko.

Szy.
Obrazek
turystyka rowerowa i narciarska, ostatnio:
Szlak rowerowy Odra-Nysa. Rowerem wzdłuż granicy
www.znajkraj.pl
Avatar użytkownika
szy
Bywalec
 
Posty: 846
Dołączył(a): Śr, 01 kwi 2009 22:15
Lokalizacja: Gdańsk

Re: MapSource dla Androida?

Postprzez GPS Maniak » Pt, 27 kwi 2012 11:49

szy napisał(a):z Cyanogenmodem. Tak gwoli ścisłości tylko.

To jednak ważna informacja, bo różnice między różnymi wersjami Androida są zapewne większe niż różnice między FW Garmina.
Ja mam zrootowane 2.2 Froyo - co zresztą widać w mojej sygnaturce.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: MapSource dla Androida?

Postprzez popej » Pt, 27 kwi 2012 12:02

GPS Maniak napisał(a):mój tablet z Biedronki

Kupiłeś tablet bez GPS? :shock:
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: MapSource dla Androida?

Postprzez GPS Maniak » Pt, 27 kwi 2012 12:10

Tak :P W czasach kryzysu 299,- zł a 399,- robi różnicę, a GPSów i tak mam chyba z dziesięć :wink: :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: MapSource dla Androida?

Postprzez szy » Pt, 27 kwi 2012 13:26

popej napisał(a):Kupiłeś tablet bez GPS? :shock:


W moim włączyłem GPS tylko po to, by sprawdzić że
działa. Na rower nie zabiorę, w samochodzie też są
lepsze urządzenia do nawigacji. Więc po co GPS? :]

Szy.
Obrazek
turystyka rowerowa i narciarska, ostatnio:
Szlak rowerowy Odra-Nysa. Rowerem wzdłuż granicy
www.znajkraj.pl
Avatar użytkownika
szy
Bywalec
 
Posty: 846
Dołączył(a): Śr, 01 kwi 2009 22:15
Lokalizacja: Gdańsk

Re: MapSource dla Androida?

Postprzez popej » Pt, 27 kwi 2012 14:44

A po co tablet? Tzn. poza wizytami w kibelku ;)
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Następna strona

Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 1 gość