jnxer - program do map JNX

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.

Moderatorzy: Zachu, wojtek, Spider, PouchX

Re: jnxer - program do map JNX

Postprzez Ranger » Pt, 28 mar 2014 16:35

@pelsta
Ale po co się tam od razu obrażać :-)
Przecież to nie moja koncepcja by robić import map w aplikacji.
Tak jak i nie są moją koncepcją wybrane formaty .map .tar.
Jeżeli już padło stwierdzenie
pelsta napisał(a):... W każdym bądź razie mapy kafelkowe, ściągane z internetu (Google, UMP, OSM), konwertują się poprawnie.

to przecież takie mapy się same z się nie ściągają wraz z kalibracją .map czy w plikach .tar z internetu ;-)
W każdym razie informacje co w fazie beta w tych formatach zadzialało, a co nie, jakieś masz.
Pozdrawiam
Ranger
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: jnxer - program do map JNX

Postprzez pelsta » Pt, 28 mar 2014 18:44

Ranger napisał(a):to przecież takie mapy się same z się nie ściągają wraz z kalibracją .map czy w plikach .tar z internetu ;-)

Właśnie chodzi o to, że takie kafelki w postaci plików .png lub .jpg ściąga się z Internetu skalibrowane i dlatego nie ma z nimi problemu.
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Avatar użytkownika
pelsta
Bywalec
 
Posty: 890
Dołączył(a): Pt, 04 sty 2008 16:52
Lokalizacja: Kęty

Re: jnxer - program do map JNX

Postprzez Ranger » Pt, 28 mar 2014 19:58

No dobrze, ale jnxer nie importuje przecież kafelków w plikach png czy jpg luzem, ani kalibracji dla kafelków.
Prawda ? :-)
Pozdrawiam
Ranger
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: jnxer - program do map JNX

Postprzez pelsta » Pt, 28 mar 2014 21:43

Kafelki importuje mi z internetu gpxer. Jnxer stara się importować to samo z jnx-ów i tar-ów. W fazie beta programu muszą być bugi.
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Avatar użytkownika
pelsta
Bywalec
 
Posty: 890
Dołączył(a): Pt, 04 sty 2008 16:52
Lokalizacja: Kęty

Re: jnxer - program do map JNX

Postprzez gavia » N, 30 mar 2014 7:06

GPS Maniak napisał(a):Chodzi mianowicie o to, że im większy zoom (im mniejsza skala) tym wolniejsze odświeżanie tego samego pliku. W efekcie jnx, który "śmiga" przy zoomie np. 300m, przy 800m działa wolno, a już przy powiedzmy 5-8 km potrafi czasami zablokować odbiornik.

Z drugiej strony podczas przeglądania rastra istnieje czasami potrzeba przeniesienia kursora o kilkanaście, a czasami nieco więcej kilometrów, czyli potrzeba przezoomowania mapy do powiedzmy 2-3 km, co oznaczałoby niesamowite mulenie odbiornika z jnxem "normalnej" jakości. Tu właśnie z pomocą przychodzi druga, a czasami trzecia warstwa - gorszej jakości o wyraźnie gorszej rozdzielczości m/px, taka na której przeczytać niewiele można, ale zorientować się co i jak można jak najbardziej. Taka mapka wyświetlana powiedzmy przy zoomie 5 km odświeża się w miarę sprawnie, a ma jeszcze jedną zaletę - widać zasięg jnxa.


No właśnie taki generalnnie miałem plan.Chciałem żeby jnx pojawiał się( i coś było na nim widać) przy zoomie 5km albo i wcześniej a nie dopiero na 1,2 km albo 800m.

GPS Maniak napisał(a): Dodam ze, że do łączenia arkuszy, co legło chyba u podstaw napisania JNXera przez Staszka, z początku nie byłem przekonany. W końcu żaden problem bym jeszcze przed wycieczką zorientował się czy będę np. korzystał z arkusza: Beskid Śląski, czy Beskid Żywiecki i bym odpowiedni arkusz włączył w profilu: "RASTER". Jednak w pewnym momencie ilość map (ponad setka jnxów + kilkanascie wektorów) zaczęła trochę mnie przerastać więc uporządkowałem nieco temat, a dzięki temu że JNXer pozwala na stosunkowo łatwe wycinanie zbędnych, kafelków skomasowanie map w większe płachty uznałem w końcu za dobry pomysł :wink:


Też straciłem nad tym ( łączenie map ) kilka dni próbując uporać się z największym problemem czyli wycinaniem ,, białego'' poprzez CompeGpsLand .Problemem był średni efekt po połączeniu map w różnych skalach np 1-50000 z 1-30000.Do tego w CompeGps nie ma ( chyba) opcji wycinania i trzeba sobie z tym radzić poprzez funkcję ,, Twórz nową mapę dla danego obszaru''. Czasem jednak mapy które chciałem połączyc miały dużo ''białego'' na obszarach granicznych i sprawa się trochę komplikowała.

Skoro piszesz że w Jinxerze jest to ( wycinanie) ,,łatwe'' a widzę w nowej wersji jest opcja Save Tar , czyli teoretycznie mając Tar łatwo jestem sobie w stanie zrobić z tego squlite do Locusa.
Wtedy nawet nie byłoby potrzeby łączyć mapek a wystarczy skopiować je do tego samego katalogu , i Locus będzie je widział jako jedną dużą mapę.
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
gavia
Bywalec
 
Posty: 652
Dołączył(a): Wt, 30 lis 2010 11:17

Re: jnxer - program do map JNX

Postprzez pelsta » N, 30 mar 2014 8:19

gavia napisał(a):O co chodzi tak w skrócie z tą funkcją map2jnx w Jinxerze ?

W skrócie, chodzi o konwersję formatu OziExplorera oraz TrekBuddy (nie obsługuje atlasów) do formatu JNX.

GPS Maniak napisał(a):Taka mapka wyświetlana powiedzmy przy zoomie 5 km /.../ ma jeszcze jedną zaletę - widać zasięg jnxa.

Jeżeli satysfakcjonujący byłby widok zasięgu jnxa w postaci przeźroczystego prostokąta, to można wykorzystać plik Maps.gpx generowany przez jnxera i wyświetlać go jako ślad w urządzeniu.
jnxer mógłby też generować dla każdej mapy osobne pliki z granicami zasięgu (np dla Beskid_Maly_2012.jnx -> Beskid_Maly_2012_Bounds.gpx).
Mapy jnx wielowarstwowe (tworzone z przeskalowanych rastrów) nie przekonują mnie i dlatego ich obsługa w jnxerze może nie być dopracowana.

GPS Maniak napisał(a):JNXer pozwala na stosunkowo łatwe wycinanie zbędnych, kafelków

Tą funkcję wymyśliłem po to, aby usuwać białe krawędzie i białe fragmenty map, które źle wyglądały zwłaszcza przy wyświetlaniu map o tych samych ProductID. Nie jestem pewny, czy zastosowana w programie metoda usuwania kafelków będzie akceptowalna przez różne programy i urządzenia.

gavia napisał(a):Skoro piszesz że w Jinxerze jest to ( wycinanie) ,,łatwe'' a widzę w nowej wersji jest opcja Save Tar , czyli teoretycznie mając Tar łatwo jestem sobie w stanie zrobić z tego squlite do Locusa.

Locus wymaga, aby w mapach TAR były wszystkie kafelki w obrębie zadeklarowanych granic mapy. Trzeba by obcinać całe krawędzie a nie usuwać pojedyncze kafelki.
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Avatar użytkownika
pelsta
Bywalec
 
Posty: 890
Dołączył(a): Pt, 04 sty 2008 16:52
Lokalizacja: Kęty

Re: jnxer - program do map JNX

Postprzez gavia » N, 30 mar 2014 9:46

pelsta napisał(a):W skrócie, chodzi o konwersję formatu OziExplorera oraz TrekBuddy (nie obsługuje atlasów) do formatu JNX.


Czyli od razu Jinxer przekonwertuje Ozi na Jnxa ? (Robiłem w koło przez Globbalmapper albo wcześńiej Map2... potem zmieniani ID w Jinxerze itp.)


pelsta napisał(a):Locus wymaga, aby w mapach TAR były wszystkie kafelki w obrębie zadeklarowanych granic mapy. Trzeba by obcinać całe krawędzie a nie usuwać pojedyncze kafelki.


Nie wiem , w Locusie nie używam bezpośrednio plików Tar ale zamieniam je wpierw na Ozi potem na Squilte albo rmap , już dokładnie nie pamiętam .
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
gavia
Bywalec
 
Posty: 652
Dołączył(a): Wt, 30 lis 2010 11:17

Re: jnxer - program do map JNX

Postprzez pelsta » N, 30 mar 2014 12:37

gavia napisał(a):Nie wiem , w Locusie nie używam bezpośrednio plików Tar ale zamieniam je wpierw na Ozi potem na Squilte albo rmap , już dokładnie nie pamiętam .

Po co zamieniasz skoro Locus doskonale sobie radzi z mapami TAR?
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Avatar użytkownika
pelsta
Bywalec
 
Posty: 890
Dołączył(a): Pt, 04 sty 2008 16:52
Lokalizacja: Kęty

Re: jnxer - program do map JNX

Postprzez Ranger » N, 30 mar 2014 13:38

@pelsta
Skąd się biorą w eksportowanych z jnx-era tar-ach te czerwone uzupełnienia dla niepełnych kafli ?
Nie mogły by być np. białe, jeżeli kafelki muszą mieć pełny wymiar ? O ile w ogóle muszą być, np. w Treku przełączanie map w atlasie działa i dla niepełnych kafli, jak i obsługa tego rodzaju map.
Obsługa niektórych tar-ów w Locusie niestety się wywala, pokazywałem już na forum taki przykład:
viewtopic.php?f=6&t=14146&p=172239&hilit=locus#p172239
wystarczy sie przyjrzeć prawemu obrazkowi; widać jak została zdeformowana mapa.
@Lechu
Jak możesz patrzeć na tak skatowaną przeglądówkę ? :-)
Pozdrawiam
Ranger
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2388
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: jnxer - program do map JNX

Postprzez pelsta » N, 30 mar 2014 15:41

Ranger napisał(a):Nie mogły by być np. białe, jeżeli kafelki muszą mieć pełny wymiar ? O ile w ogóle muszą być

Białe będą jak sobie poradzę z konwersją. Wiem że Trek radzi sobie z niepełnymi lub brakującymi kafelkami ale bardziej interesuje mnie Locus, który sobie nie radzi.
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Avatar użytkownika
pelsta
Bywalec
 
Posty: 890
Dołączył(a): Pt, 04 sty 2008 16:52
Lokalizacja: Kęty

Re: jnxer - program do map JNX

Postprzez gavia » N, 30 mar 2014 16:44

pelsta napisał(a):Po co zamieniasz skoro Locus doskonale sobie radzi z mapami TAR?


Tar to taki trochę ubogi format, pamiętam jak próbowałem ich w Locusie były chyba nawet problemy z zoomowaniem.
Do tego to co napisałem wcześniej czyli jak wrzucę w Locusie np.10 map danego regionu do tego samego katalogu to Locus widzi je jak jedna mapa .Próbowałem sporych rozmiarów pliki dające w sumie mapę ca 4gb i nie ma problemów. Mam niby kartę 32 gb ale prawie cała zapchana i czasem ta opcja się przydaje bo można na chwilę co nieco wykasować.
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
gavia
Bywalec
 
Posty: 652
Dołączył(a): Wt, 30 lis 2010 11:17

Re: jnxer - program do map JNX

Postprzez epkchmiele » N, 30 mar 2014 17:08

Jakość jnx-a jest super. Nie wiem dlaczego jest przesunięcie tak jak na screene, coś źle robię? Według wektora kursor dobrze jest w kmz.
Ja bym tylko miał prośbę, czy można zrobić żeby jnx znikał przy zomm np. 50m (tak jak KMZ). To ułatwia stawianie punktu w dotykowcach.
Załączniki
1454.jpg
przesunięcie.jpg
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: jnxer - program do map JNX

Postprzez pelsta » N, 30 mar 2014 17:49

epkchmiele napisał(a):Ja bym tylko miał prośbę, czy można zrobić żeby jnx znikał przy zomm np. 50m (tak jak KMZ). To ułatwia stawianie punktu w dotykowcach.

Twórcy formatu jnx nie przewidzieli takiej możliwości. W zastępstwie proponuję sztuczkę z DummyLevel. Pomogło?

Konwersja map jest w fazie beta. Krótko mówiąc mam z tym problemy :(
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Avatar użytkownika
pelsta
Bywalec
 
Posty: 890
Dołączył(a): Pt, 04 sty 2008 16:52
Lokalizacja: Kęty

Re: jnxer - program do map JNX

Postprzez GPS Maniak » N, 30 mar 2014 17:51

epkchmiele napisał(a):Ja bym tylko miał prośbę, czy można zrobić żeby jnx znikał przy zomm np. 50m (tak jak KMZ). To ułatwia stawianie punktu w dotykowcach.

Weź sobie jakąś mapę Polski/Europy. Im mniejsza skala tym lepiej - będzie mniej kafelków. Zrób JNXa. W tej mapie JNXxerem wytnij wszystkie kafelki i ustaw zoom na 50m. Na wazelinę nie liczę. Wiem, że wyżej cenisz sobie demokrację niż moje szare komórki :wink:

EDIT:
W uzupełnieniu dla tych, którzy nie załapaliby w czym rzecz: tę dodatkową "pustą" mapę oczywiście należy włączyć wraz z tym JNXem, który chcemy widzieć w zoomach powyżej 50m. Sprawdziłem. W jednej z map (Podkarpcie 1:100k) wyciąłem dziurę w Lesku i ustawiłem zoom mapy (w JNXerze) na 50m, po czym wyświetliłem to Podkarpacie wraz z wektorową PL_Topo oraz JNXem Solina_Ruthenus 1:25k, z zoomem 200m. Działa. Widziałem raster Rutnehusa przy zoomach 200,120 i 80m. Przy 50m raster zniknął i jak z rękawa wyskoczyła wektorówka.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: jnxer - program do map JNX

Postprzez pelsta » N, 30 mar 2014 18:13

GPS Maniak napisał(a):Weź sobie jakąś mapę Polski/Europy. Im mniejsza skala tym lepiej - będzie mniej kafelków. Zrób JNXa. W tej mapie JNXxerem wytnij wszystkie kafelki i ustaw zoom na 50m. Na wazelinę nie liczę. Wiem, że wyżej cenisz sobie demokrację niż moje szare komórki :wink:

Lechu. Po co się męczyć? Wstaw DummyLevel do mapy.
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Avatar użytkownika
pelsta
Bywalec
 
Posty: 890
Dołączył(a): Pt, 04 sty 2008 16:52
Lokalizacja: Kęty

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości