Basecamp wysyła dane w tle

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.

Moderatorzy: Zachu, wojtek, Spider, PouchX

Basecamp wysyła dane w tle

Postprzez h007 » Pn, 20 lis 2017 7:05

Taki *problem* zauważyłem ostatnio.
W skali miesiąca, Basecamp uruchomiony kilkanaście razy (oczywiście nie liczę jak długo) przesłał 700MB danych.
Ciekawe co wysyła, bo przecież nie chodzi o aktualizacje.
Ktoś spotkał się z podobnym problemem?

Dodam, że nie analizowałem tematu naukowo, opieram się o wskazania systemu Windows.
Mimo wszystko ilość danych robi wrażenie.
Dakota 20, UMP-pcPL, PL_TOPO | Nuvi 2545LMT
Forerunner 110
Avatar użytkownika
h007
Bywalec
 
Posty: 427
Dołączył(a): So, 01 paź 2011 18:13
Lokalizacja: Warszawa

Re: Basecamp wysyła dane w tle

Postprzez Zachu » Pn, 20 lis 2017 9:41

Jesteś pewien że to BC?
Jest opcja że jesteś zalogowany do mygarmin i coś tam sobie synchronizuje.
Z BC instaluje się cały dobytek od Garmina i wszystko może się komunikować. Potrzebna dobra zapora albo dociekliwe przeszperanie dziennika co tam ciągle sobie wysyła.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7774
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Basecamp wysyła dane w tle

Postprzez h007 » Pn, 20 lis 2017 11:34

Nie jestem zalogowany do MyGarmin, to odpada.
Zauważyłem pewną prawidłowość, dane są przesyłane każdorazowo po uruchomieniu Basecampa, w ilości około 27MB.
Po przesłaniu paczki danych dalej jest cisza.
Dakota 20, UMP-pcPL, PL_TOPO | Nuvi 2545LMT
Forerunner 110
Avatar użytkownika
h007
Bywalec
 
Posty: 427
Dołączył(a): So, 01 paź 2011 18:13
Lokalizacja: Warszawa

Re: Basecamp wysyła dane w tle

Postprzez popej » Wt, 21 lis 2017 23:00

BaseCamp faktycznie przy każdym starcie coś próbuje wysłać. Nie wiem, co to jest, mój firewall to blokuje, ale przy okazji sygnalizuje tę próbę.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk


Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość