xImage - zrzuty ekranu GPS i edycja symboli waypointów

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.

Moderatorzy: Zachu, wojtek, Spider, PouchX

Postprzez Lech L. » Pt, 20 kwi 2007 20:06

A czemu nikt nie próbuje opisać xImage - powszechnie chyba tu używanego do zrzutów ekranu GPS?. Czyżby wszyscy go znali? Ja - jako inteligentny inaczej - nie znam i chętnie bym poczytał (bardzo podobają mi sie takie zrzuty).
LL
Stopy wody... 76CS + GP5 + CNE 8 + BCh 8,5
Lech L.
 
Posty: 32
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 19:03
Lokalizacja: Toruń

Postprzez Magnoom » Pt, 20 kwi 2007 20:24

Lech L. napisał(a):A czemu nikt nie próbuje opisać xImage
Bo faktycznie xImage jest dość prosty w obsłudze.

Instalacji chyba nie trzeba opisywać. Next, Next, Next, ... Finish.

Podpinasz odbiornik do PC. Uruchamiasz program xImage. Pojawia się okienko powitalne.
Obrazek
Wciskasz "Dalej". Program wykrywa podpięty odbiornik. Jeśli nie był włączony lub wystąpiły jakieś problemy można kliknąć na guzik "Find Device". W polu kombi powinien być widoczny podpięty odbiornik.
Obrazek
Klikamy "Dalej". Na kolejnym oknie zaznaczamy co chcemy wykonać:
albo "Get images from the GPS", aby skopiować obrazy (symbole waypointów) z odbiornika na PC,
albo "Send images to the GPS", aby wysłać symbole waypointów do odbiornika.
Obrazek
Klikamy "Dalej". Wybieramy typ obrazka, i tu:
albo "Symbol waypointa"
albo "Zrzut ekranu".
Obrazek
Klikamy "Dalej". Wybieramy miejsce, gdzie chcemy zapisać zrzut ekranu, nazywamy plik i klikamy "Zapisz".
Obrazek
Program wykonuje zrzut ekranu i zapisuje plik we wskazanym przez nas miejscu.
Obrazek
Potem ekran z podziękowaniem i podglądem tego zrzutu ekranu.
Obrazek
Jeśli chcemy wykonać następne zrzuty klikamy na "Wstecz", jeśli to koniec to "Zakończ".

EDIT: Dodałem zrzuty ekranu. Teraz powinni odezwać się modemowcy :roll: :)
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS: Góry_PL, UMP-pcPL-topo oraz Okolice Bełchatowa
Nuvi 760 + GA27C: GPMapa 2007.3, CNE NT 2009, UMP-pcPL; Holux M-215 + Fugawi
Avatar użytkownika
Magnoom
Radny
 
Posty: 1756
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:48
Lokalizacja: Bełchatów

Postprzez soko » Pt, 20 kwi 2007 20:43

Lech L. "A czemu nikt nie próbuje opisać xImage? "

Ja nie opiszę, używam Garmin-ScreenShot.
xImage właśnie sobie obejrzałem na stronie garmina i o tyle - jak dla mnie - jest do dyskusji, że chyba nie wspiera zwykłego EtrexLegenda czarno białego. A Garmin-Screenshot tak. No ale to moje indywidualne kaprysy i przywiązanie do archaicznego trochę sprzętu.
Mnie osobiście bardzo brakuje - odkąd trochę się zaraziłem tym forum - programu do screenshotów z Garmina np. 60CS na Pocket PC !! Umozliwiłoby to screenshoty w terenie, nie wszędzie chodzi się z laptopem.
Może jest taki program, a nie wiem o nim??

Tu link do obu programów, skoro o nich mowa:
http://garmin.de/geraete/screenshot.php

Pozdrawiam Krzysztof

P.S. Może by tę część wątku przerzucić na osobny wątek?
Bo to trochę inny temat, niż sama publikacja postów...
np. nazwa "Screenshoty z Twojego Garmina"
Ja nie zakładam, bo przy oglądaniu postu dla edycji widzę już inny (Magnooma) - ale ruch na forum !
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1758
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Lech L. » Pn, 23 kwi 2007 8:03

Dzięki ci Damianie - w końcu uzyję programu, który (owczym pędem) ściągnąłem ze dwa lata temu, nie wiedząc, co i jak.
A może wiesz też jak zapisać zdjęcia z Google Earth?
LL
Stopy wody... 76CS + GP5 + CNE 8 + BCh 8,5
Lech L.
 
Posty: 32
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 19:03
Lokalizacja: Toruń

Postprzez Peter » Pn, 23 kwi 2007 8:09

Najlepiej i najlatwiej tak:
http://www.icpnet.pl/~lechrata/GoogleMV1.zip
A tutaj jest opis konfiguracji:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=252

pozdrawiam

pl
60CSx + VistaCx + NokiaN82 + Nuvi 860 + UMP PcPL + GPMapa2009.3 + CNE 2010.20
Obrazek
Peter
Bywalec
 
Posty: 169
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:26
Lokalizacja: Kraków

Postprzez Lech L. » Pn, 23 kwi 2007 9:09

Dzięki ci Peter za wiarę w moje umiejętności komputerowe :D Przyjmij do wiadomości, że prawnicy są "sprawni inaczej" w komputerach. Poczekam na kogoś, kto to zrozumie i zainstaluje na moim komputerze, a potem pokarze, jak korzystać.
A xImege już wypróbowałem - dla mnie bomba. Nawet ikonki morskie już mam!
LL
Stopy wody... 76CS + GP5 + CNE 8 + BCh 8,5
Lech L.
 
Posty: 32
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 19:03
Lokalizacja: Toruń

Postprzez Lech L. » Pn, 23 kwi 2007 9:11

To "pokarze" jest świadome - do "karania", bo nauka nowości na komputerze to dla mnie "kara" - tylko z powodu ulubionego hobby dzielnie ją znoszę.
LL
Stopy wody... 76CS + GP5 + CNE 8 + BCh 8,5
Lech L.
 
Posty: 32
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 19:03
Lokalizacja: Toruń

Postprzez t8mi » Pn, 23 kwi 2007 21:06

soko napisał(a):Mnie osobiście bardzo brakuje - odkąd trochę się zaraziłem tym forum - programu do screenshotów z Garmina np. 60CS na Pocket PC !! Umozliwiłoby to screenshoty w terenie, nie wszędzie chodzi się z laptopem.
Może jest taki program, a nie wiem o nim??


Wypróbuj G7ToCE. Nie mam co prawda podłączonego GPSa do PPC ale jest tam opcja Get Display Bitmap podobnie zresztą jak w wersji dla PC.

PS. Podłączał ktoś GPSa przez port szeregowy do Casio E-125/EG-800?? Nigdzie nie mogę znaleźć wyprowadzeń
Pozdrowionka Tomek.

(Rower: było min 55 km/h jest max 15 km/h po lesie
& GPS: był eTrex VistaCx już jest GPSMap 76CSx ; )
Avatar użytkownika
t8mi
Bywalec
 
Posty: 144
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 14:26
Lokalizacja: Grudziądz

Postprzez Doczu » Wt, 24 kwi 2007 5:57

Panowie - ja mam propozycje. Jesli opisujecie jakiś programik to podajcie od razu linka do niego. Taki opis będzie wówczas user-friendly.
Pozdrawiam Doczu
ObrazekObrazek
Doczu
Bywalec
 
Posty: 171
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 4:31
Lokalizacja: Pinecity

Postprzez SP2BZW » Wt, 24 kwi 2007 11:41

Doczu napisał(a):Jesli opisujecie jakiś programik to podajcie od razu linka do niego.

:roll: przecież są podane linki... :D
SP2BZW
 

Postprzez Doczu » Wt, 24 kwi 2007 12:11

SP2BZW napisał(a):
Doczu napisał(a):Jesli opisujecie jakiś programik to podajcie od razu linka do niego.

:roll: przecież są podane linki... :D

no tak - rzeczywiście soko podał :roll: :roll:
A ja głupi szukałem w poście Magnooma 8)
Pozdrawiam Doczu
ObrazekObrazek
Doczu
Bywalec
 
Posty: 171
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 4:31
Lokalizacja: Pinecity

xImage w nuvi 250

Postprzez Moi » Śr, 15 sie 2007 6:54

xImage nie znajduje nuvi 250w, przynajmniej przy ustawieniach fabrycznych.
Łączy się jednak z nuvi, kiedy ten jest w trybie serwisowym.
Ten zabieg i parę innych są opisane tu:
http://www.gpspassion.com/forumsen/topi ... C_ID=93087
Pozdrawiam, Adam
Nuvi 250w, GPS10 deluxe, GPMapa, CNE, et al.
Avatar użytkownika
Moi
 
Posty: 28
Dołączył(a): Śr, 21 mar 2007 23:58
Lokalizacja: Warszawa/Kielce

Postprzez hashka » Pt, 28 mar 2008 11:35

Witam
zainstalowalam xImage i podłączyłam eTrex Legend'a do komputera PC, ale niestety nie widzi go ani program ani moj komputer. Nie wiem w czym tkwi problem. Podłączyłam urządzenie za pomocą kabla USB - szeregowy 232. Wszystko fizycznie pasuje, ale nie działa. Tak samo było z programem SendMap. Prosze o pomoc :(
hashka
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pt, 28 mar 2008 11:26

Postprzez soko » Pt, 28 mar 2008 17:18

1. Jeśl to "stary" (niebieski) etrex Legend to nie poprzez Ximage, ale poprzez GarminScreenShot.
2. Niektóre przejściówki USB>> RS232 nie działają. Są o tym całe wątki. zazwyczaj te tzw droższe działają, a te za 5 PLN -nie.
3. na początej spróbuj tą przejściówką, którą masz, ale programem GScreenShot. Link: http://garmin.de/geraete/screenshot.php
4. Jeśli nie chwyci, to kup na Allegro przejściówkę z chipsetem Prolific PL-2303, zazwyczaj są na poziomie. Jest też taka opinia, że jako uniwersalne przejściówki świetnie działają takie mini stacje dokujące USB, które mają i RS-232 i różne inne wejścia ( takie mini kombajny).
5. No i w ustawieniach Legenda -"protokół Garmin"

Prośba o wpisanie w swój profil, jaki masz sprzęt!! Są ponoć różne Legendy... Może tu w ogóle niepotrzebnie piszę?
Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1758
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Re: xImage w nuvi 250

Postprzez Moi » Pn, 31 mar 2008 19:08

Moi napisał(a):xImage nie znajduje nuvi 250w, przynajmniej przy ustawieniach fabrycznych. Łączy się jednak z nuvi, kiedy ten jest w trybie serwisowym. Ten zabieg i parę innych są opisane tu:
http://www.gpspassion.com/forumsen/topi ... C_ID=93087


W przywołanym wpisie na GPS Passion mówią najpierw, że w tryb serwisowy nuvi 2xx wprowadza się trzymając włącznik przez ponad 30s.
W nuvi 250 (W) działa jednak ten drugi sposób - przyciśnięcie ikonki baterii na ok. 8s, przy czym nuvi musi być odłączony od PC-ta.
Po ukazaniu się ekranu trybu serwisowego podłączamy kabelek USB i xImage wreszcie znajduje urządzenie.
Mało tego, po wyjściu z trybu serwisowego, nuvi wczytuje mapy i działa na podpiętym kablu USB. Czyli, można robić zrzuty z aplikacji.

Sorry, może piszę jakieś "oczywiste oczywistości", ale ucieszyłem się jak dziecko i musiałem dać upust radości. :D :mrgreen:

Obrazek
Pozdrawiam, Adam
Nuvi 250w, GPS10 deluxe, GPMapa, CNE, et al.
Avatar użytkownika
Moi
 
Posty: 28
Dołączył(a): Śr, 21 mar 2007 23:58
Lokalizacja: Warszawa/Kielce

Następna strona

Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 1 gość