Garmin BaseCamp

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.

Moderatorzy: Zachu, wojtek, Spider, PouchX

Re: Garmin BaseCamp

Postprzez Zachu » Cz, 21 lip 2016 20:01

Wybierasz z menu, Plik -> utwórz kopię zapasową
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7774
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Garmin BaseCamp

Postprzez Niewe » Śr, 24 sie 2016 11:52

Dawno nic nie pisałem, bo dawno nic w programach nie grzebałem :)
Zmieniłem się z turysty w sportowca, więc nawet nie zaglądałem w mapy na swoim Edge 800, tylko pilnowałem czasów :)

Przyszedł jednak ten dzień, że znowu zapragnąłem narysować sobie ślad i się go potem trzymać.
Odpaliłem dawno nieużywanego MapSource'sa i oczywiście bez niespodzianek, zwyczajnie nie znalazł odbiornika. No bo kto to przecież widział żeby urządzenie tego samego producenta współpracowało tak po prostu z jego własnym oprogramowaniem :)
Tak było też jak zaczynałem swoją przygodę z tym szmelcem tak jest i teraz. Wtedy pisałem o tym na forum, więc teraz se to odnajdę i naprawię.

Ale w międzyczasie stwierdziłem, że będę nowoczesny i podejmę kolejną próbę wykorzystania Base Campa do narysowania śladu zwłaszcza, że mam w odbiorniku custom map od Compassu to w ogóle będzie git.

Jak tylko odpaliłem BC od razu przypomniałem sobie dlaczego kilka lat temu tak szybko go skasowałem.
Najpierw poszedłem sobie zrobić kawę no bo wiadomo, że potrzeba te 5 minut, żeby program łaskawie pobrał dane z odbiornika.
Potem przystąpiłem do rysowania śladu.

I teraz dwie niespodzianki. W MS jak rysowałem ślad od razu miałem podgląd jego długości. W BC nie mam tego nie tylko "od razu" ale i w ogóle.
Ale dobra, myślę sobie, nie do takich niewygód przyzwyczaił mnie Garmin. Oko do map mam, to se policzę sam.
Narysowałem kilka śladów, kliknąłem "J" żeby je zacząć łączyć i dowiedziałem się, że "J" też jest przeszłością.
Dobra, będę miał kilka śladów w odbiorniku, dam im jeden kolor i będą wyglądały na jeden.
Cały czas pamiętam, że to Garmin, więc nie może być prosto.
Teraz postanowiłem te kilka śladów wysłać do odbiornika.
Zaznaczyłem wszystkie cztery, zrobiłem "wyślij do", popatrzyłem jak zmieniają się ikonki z oczekiwania na "jest git" i odłączyłem odbiornik od kompa.
Poczekałem aż się włączy, wszedłem w kursy i znalazłem tylko jeden z czterech.

Tak, pamiętam, że to Garmin, więc się nie zniechęciłem. W końcu mogło nie być żadnego, a jednak aż 1/4 trafiła gdzie miała trafić.

Podłączyłem ponownie odbiornik do kompa, poszedłem zrobić sobie drugą kawę, bo wiadomo, musi się wczytać i zacząłem wysyłać drugi ślad do odbiornika.
I powtórzyłem operację.
Tym razem czekałem na darmo. Ślad się nie pokazał w odbiorniku.

Trzeciej kawy nie robiłem, bo już zrozumiałem, że jeszcze wiele takich operacji przede mną i lepiej przejść na herbatę.
Metodą prób i błędów doszedłem do tego, że zasada jest prosta:
Czasem ślad się prześle, a czasem nie.
Zawsze to jakaś zasada. Trzeba się cieszyć, że chociaż za każdym razem widać odbiornik w programie. W końcu mogło być inaczej (MS).

Już po ok. szesnastu próbach miałem wszystkie cztery ślady w odbiorniku i znałem ich łączną długość, bo w międzyczasie (a miałem go sporo) połączyłem je sobie w MS. Wysłać z MS nie mogłem, bo jak wyżej.

Proste i logiczne to wszystko :)

I teraz po tym przydługim wstępie kilka pytań.
1. Czy jest możliwość rysowania śladu w BC z podglądem jego długości, czy trzeba przejść na Trasy?
2. Czy może podczas mojej długiej abstynencji od forum pojawiły się jakieś inne programy, które pozwolą mi tak po prostu narysować ślad na mapie i go wysłać do odbiornika, z zachowaniem znacznych oszczędności w zapasach kawy i herbaty?
3. I wreszcie czy może nareszcie pojawiła się jakaś rozsądna konkurencja dla Garmina, bo naprawdę mi już ręce opadają i telepie mnie od nadmiaru kawy.
Vista Etrex Cx + UMP-pcPl + Topo_PL_100 + dużo, dużo innych z mapcenter i od dobrych ludzi
Kenwood DNX 5220BT + CNE2008 + UMP-pcPL
Edge 800 (soft. ver. 2.20) ze wszystkimi bajerami ;)
Niewe
Bywalec
 
Posty: 188
Dołączył(a): Pt, 29 cze 2007 23:26
Lokalizacja: WuWua

Re: Garmin BaseCamp

Postprzez GPS Maniak » Śr, 24 sie 2016 12:07

Nie powiem na 100% czy tak jest w Edge800, ale co do zasady urządzenia sportowe Garmina importują ślady (kursy) z plików GPX. Wystarczy taki GPX (wyklikany gdziekolwiek - np. w MapSource czy androidowym Locusie) wrzucić do urządzenia, do folderu Garmin/NewFiles.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Garmin BaseCamp

Postprzez Niewe » Śr, 24 sie 2016 12:12

Ooo, to jest jakiś nomen omen ślad.
Próbowałem tego, ale wrzucałem do katalogu Courses.
Może rzeczywiście powinno być w nowych, sprawdzę.
Dzięki.
Vista Etrex Cx + UMP-pcPl + Topo_PL_100 + dużo, dużo innych z mapcenter i od dobrych ludzi
Kenwood DNX 5220BT + CNE2008 + UMP-pcPL
Edge 800 (soft. ver. 2.20) ze wszystkimi bajerami ;)
Niewe
Bywalec
 
Posty: 188
Dołączył(a): Pt, 29 cze 2007 23:26
Lokalizacja: WuWua

Re: Garmin BaseCamp

Postprzez Frugo » N, 30 paź 2016 22:34

Panowie wymiękłem.
Dzisiaj chciałem zainstalować na służbowym macu - którego nieznosze - base campa
O dziwo poszło sprawnie. Ściągnąłem mapy Ogonki w formacie .img ale ni chu chu nie można tego dodać. Ok spoko jest wujek gugle.
Guglam i wyszło, że mam przekonwertować .img do .gmap. Szukam konwertera. Znalazłem dwa ale żaden nie działa.
Czy ktoś może pomóc?
Przeciąganie map na BC też nic nie dało.
Może ktoś już miał taki problem. ?
Frugo
 
Posty: 10
Dołączył(a): Pn, 10 sie 2015 19:55

Re: Garmin BaseCamp

Postprzez kaltam » Pn, 31 paź 2016 8:11

Sciągnij program instalacyjny (na górze tabeli) i nim zainstaluj mapę a potem aktualizuj.
z tego linku: http://ump.waw.pl/wszystkie.html
edge 1000 + radar Varia + Fenix 5 + nuvi 56LM + nuvi 1490T + CNE + UMP, Oregon 450 + Honor 7
kaltam
Bywalec
 
Posty: 485
Dołączył(a): Śr, 19 wrz 2007 7:36

Re: Garmin BaseCamp

Postprzez iwi » Wt, 30 maja 2017 9:15

Witajcie.

Czy ktoś wie jak włączyć mapę 3D w BaseCamp?
Gdzie się wgrywa plik DEM?

Mam zainstalowaną mapę PL.TOPO najnowszą i o ile w Etrexie mam osobny plik DEM i pokazuje wykres wysokości to tutaj to nie działa.
Chyba że trzeba przekonwertować tą mapę i dorzucić do niej DEM.
iwi
 
Posty: 17
Dołączył(a): Pn, 01 wrz 2014 12:33

Re: Garmin BaseCamp

Postprzez Zachu » Wt, 30 maja 2017 19:35

Nic się nie włącza. Mapa musi być z DEM.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7774
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Garmin BaseCamp

Postprzez iwi » Wt, 30 maja 2017 21:35

Tak się zastanawiałem czy jak GPS Tools dzieliło się mapę PL.TOpo na pliki to jest opcja wstaw puste DEM, to może jakimś innym programem można ją podrasować o właściwe wysokości.
Co do metody żeby zrobić tracka na płasko a potem otworzyć z inną mapą to widziałem w wątku taką możliwość.

Szkoda że twórcy PL.Topo nie robią jej ze znacznikami wysokości - może w kolejnych wersjach ją ulepszą o tą właściwość.

A przy okazji - są jakieś mapy do BaseCamp bezpłatne z wysokościami?
iwi
 
Posty: 17
Dołączył(a): Pn, 01 wrz 2014 12:33

Re: Garmin BaseCamp

Postprzez GPS Maniak » Śr, 31 maja 2017 10:11

Rozwiązanie problemu DEM w PLTopo: viewtopic.php?f=2&t=15310#p191883
Posiadająca wiele ograniczeń, ale bezpłatna mapa z DEM: http://gpsmaniak.com/2010/download-Gory_2017.htm.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Garmin BaseCamp

Postprzez kolos » So, 19 sie 2017 11:07

Pojawił błąd w trakcie wyszukiwania urządzenia przez Mapinstall, nie mogę zaktualizować map przez BS, proszę o rady.
Załączniki
Bez tytułu 1.jpg
Bez tytułu.jpg
Nuvi 205+GPMapa ,UMP-pcPL NI, Nuvi 58LM
Avatar użytkownika
kolos
Bywalec
 
Posty: 144
Dołączył(a): N, 29 mar 2009 20:00
Lokalizacja: Poznań

Re: Garmin BaseCamp

Postprzez roro » So, 19 sie 2017 21:06

Wydaje się, że odpowiedź jest na ekranie.
Przejdź do pamięci masowej skopiuj wszystkie ślady z katalogu Archive
na dysk peceta a z pamięci usuń.

Inna sprawa dlaczego w ten sposób aktualizujesz mapę,
do aktualizacj map i Fv jest dedykowane oprogramowanie - Garmin Express.
roro
Bywalec
 
Posty: 488
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Garmin BaseCamp

Postprzez kolos » N, 20 sie 2017 10:48

Dzięki za odpowiedz, tak zrobię. Miałem takie zamiary aby usunąć z pamięci te ślady lecz nie miałem wiedzy czy one nie są tam konieczne, widocznie nie :) zaraz się tym zajmę i odpowiem, jeszcze raz dziękuję za odpowiedz.
Jeśli chodzi o aktualizację mapy to nie precyzyjnie się wyraziłem, chodzi o pobranie aktualnej UMPpcPL, a z GE chyba nie można.
Nuvi 205+GPMapa ,UMP-pcPL NI, Nuvi 58LM
Avatar użytkownika
kolos
Bywalec
 
Posty: 144
Dołączył(a): N, 29 mar 2009 20:00
Lokalizacja: Poznań

Re: Garmin BaseCamp

Postprzez jackuc » Pt, 20 kwi 2018 12:42

Słuchajcie mam pytanie - od czasu zmiany komputera (pół roku temu) na inny z systemem 64 bit Win 7 mam problem z aktualizacją map City Navigator.
Zarówno w moim nuvi 1490 jak i 3950 mapy w programie, na komputerze po upgradzie pokazane są jako zablokowane. W urządzeniach działają normalnie.
Chyba już trzy razy prosiłem o pomoc Garmin Support ale to trochę upierdliwe. Przesłali mi plik do odblokowania.
Czemu tak się dzieje ? Podejrzewam coś w moim kompie, ale nie wiem co

Dzięki Wam za porady

pozdrawiam

Jacek
Jacek
Nuvi310, Nuvi 1490T, Nuvi 3590
CNE, UMP-pcPL
jackuc
Bywalec
 
Posty: 202
Dołączył(a): Pn, 07 lip 2008 12:56

Re: Garmin BaseCamp

Postprzez Zachu » Pn, 23 kwi 2018 18:14

Co to ma wspólnego z BC. Ten program nie służy do aktualizacji. Kto ma wiedzieć co masz na komputerze? Sam sobie musisz pomóc i podać wszystkie szczegóły ale i tak to może nie pomóc.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7774
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości