Garmin BaseCamp

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.

Moderatorzy: Zachu, wojtek, Spider, PouchX

Re: Garmin BaseCamp

Postprzez kolos » Pn, 30 maja 2016 14:42

Dzięki, BaseCamp nie widzi podłączonego urządzenia, co może być przyczyną ? (Garmin Express) też nie widzi. Zrobiłem ponowną aktualizację mapy przez GE i potwierdziłem zainstaluj na komputerze i jest, czy to może mieć coś wspólnego? Proszę o odpowiedz.
Nuvi 205+GPMapa ,UMP-pcPL NI, Nuvi 58LM
Avatar użytkownika
kolos
Bywalec
 
Posty: 142
Dołączył(a): N, 29 mar 2009 20:00
Lokalizacja: Poznań

Re: Garmin BaseCamp

Postprzez Tom Bombadil » Cz, 09 cze 2016 22:43

Mam oryginalną mapę PL Topo z Azymutu na zabezpieczonej karcie miniSD. Da się to jakoś zainstalować na komputerze, tak żeby używać w BaseCamp bez podłączania nawigacji?
Tom Bombadil
 
Posty: 10
Dołączył(a): Śr, 04 lis 2015 0:41

Re: Garmin BaseCamp

Postprzez popej » Cz, 09 cze 2016 23:46

Możesz nagrać na wirtualnym dysku, jak np. Imdisk.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6837
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Garmin BaseCamp

Postprzez GPS Maniak » Cz, 09 cze 2016 23:49

Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Garmin BaseCamp

Postprzez Tom Bombadil » Pt, 10 cze 2016 6:12

Ok, spróbuję. Widziałem ten poradnik na stronie Azymutu, ale nie byłem pewny czy działa też z BaseCamp, bo tam również piszą tylko o MapSource.
Tom Bombadil
 
Posty: 10
Dołączył(a): Śr, 04 lis 2015 0:41

Re: Garmin BaseCamp

Postprzez klimkr » Pt, 10 cze 2016 22:38

Tom Bombadil napisał(a):Mam oryginalną mapę PL Topo z Azymutu na zabezpieczonej karcie miniSD. Da się to jakoś zainstalować na komputerze, tak żeby używać w BaseCamp bez podłączania nawigacji?

Wystarczy pliki mapy przegrać na pendrive do katalogu \Garmin i BaseCamp je widzi.
Rysiek
eTrex Touch 35t, PL Topo 2016
klimkr
Bywalec
 
Posty: 170
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 15:41

Re: Garmin BaseCamp

Postprzez Tom Bombadil » Pn, 13 cze 2016 16:37

GPS Maniak napisał(a):Można też tak: http://gpsmaniak.com/2010/porady-mapsource.htm#gmapsupp

klimkr napisał(a):Wystarczy pliki mapy przegrać na pendrive do katalogu \Garmin i BaseCamp je widzi.

Oba sposoby działają. Dzięki :)

PS.
Wygodniej jednak mieć na twardzielu.
Tom Bombadil
 
Posty: 10
Dołączył(a): Śr, 04 lis 2015 0:41

Re: Garmin BaseCamp

Postprzez Tom Bombadil » Pt, 17 cze 2016 17:30

A wie ktoś może jak wyłączyć "tabliczki" z numerami dróg na mapie? W opcjach wyświetlania znalazłem "Etykiety - Mniej/Więcej" i część znika, ale całkowicie ich wyłączyć nie potrafię...

"Etykiety - Więcej"
Obrazek

"Etykiety - Mniej"
Obrazek
Tom Bombadil
 
Posty: 10
Dołączył(a): Śr, 04 lis 2015 0:41

Re: Garmin BaseCamp

Postprzez jackuc » N, 03 lip 2016 10:24

Witam
chciałem zapytać czy w BC jest taka opcja jak była w MS tj eksport map do pliku img ?
W MS zaznaczało się wybrane obszary i można było mapę wyeksportować. W BC nie mogę znaleźć tej funkcji, mogę prosić o radę jak to zrobić ?

Pozdrawiam
Jacek
Nuvi310, Nuvi 1490T, Nuvi 3590
CNE, UMP-pcPL
jackuc
Bywalec
 
Posty: 202
Dołączył(a): Pn, 07 lip 2008 12:56

Re: Garmin BaseCamp

Postprzez Zachu » N, 03 lip 2016 10:27

To chyba nie było w oficjalnym MS?
W BC wysyłasz mapy MapInstalem. Pewnie można oszukać pendriwem z katalogiem Garmin i zawartością.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7634
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Garmin BaseCamp

Postprzez jackuc » Pn, 04 lip 2016 6:04

Miałem MS instalowany ze strony Garmina. Była taka ikonka z takim jakby "jeziorkiem" i można było zaznaczać fragmenty, które się chciało. Np Polska składała się z kilkudziesięciu takich kafelków. Oczywiście CN był zablokowany po takim eksporcie na danym urządzeniu, ale UMP oczywiście nie

Siódma ikonka od prawej
Obrazek

Pozdrawiam
Jacek
Nuvi310, Nuvi 1490T, Nuvi 3590
CNE, UMP-pcPL
jackuc
Bywalec
 
Posty: 202
Dołączył(a): Pn, 07 lip 2008 12:56

Re: Garmin BaseCamp

Postprzez Zachu » Pn, 04 lip 2016 7:55

Jakie jęzorki? :) To jest GPS i strzałka.
Coś nie wyraźnie napisałem? Zobacz co masz zainstalowane w start -> programy -> Garmin = MapInstall
BC jak każdy program na POMOC, tam masz filmy instruktażowe.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7634
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Garmin BaseCamp

Postprzez jackuc » Pn, 04 lip 2016 8:21

Jeziorko :-) Siódma ikonka z żółtą obwódką od prawej
Oki polukam, w MS było to bardzo proste bo zaznaczałem sobie kilka takich "jeziorek" w zależności od potrzeb albo np Polskę i program robił mi jeden plik img

Ok popróbuje

Pozdrawiam
Jacek
Nuvi310, Nuvi 1490T, Nuvi 3590
CNE, UMP-pcPL
jackuc
Bywalec
 
Posty: 202
Dołączył(a): Pn, 07 lip 2008 12:56

Re: Garmin BaseCamp

Postprzez Zachu » Pn, 04 lip 2016 8:58

Obrazek

Co tu jest skomplikowanego?

Masz ikony do wysyłania i odbierania. Działa również przeciąganie.
bc1_poprawiony.png

Prawy przycisk myszy i ...
bc21_poprawiony.png

Dalej wystarczy klikać dalej. Działą to jeszcze lepiej niż w MS bo za każdym razem jak aktualizuje UMP nie muszę niczego zaznaczać.

viewtopic.php?p=143207#p143207

https://www.google.pl/search?q=garmin+g ... mapinstall

http://garmin24pl.blogspot.com/2014/10/ ... armin.html
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7634
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Garmin BaseCamp

Postprzez jackuc » Cz, 21 lip 2016 7:19

Działa dzięki

Mam jeszcze pytanie jak działać w przypadku przesiadki na nowego kompa tzn jak przenieść swoje punkty, trasy itp ?
Przez opcję "export" do pliku a potem na nowej maszynie "import" czy wystarczy np przenieść jakiś plik w BC ze starej maszyny na nową ?

pozdrawiam
Jacek
Nuvi310, Nuvi 1490T, Nuvi 3590
CNE, UMP-pcPL
jackuc
Bywalec
 
Posty: 202
Dołączył(a): Pn, 07 lip 2008 12:56

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości

cron