drukowanie map z mapsource

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.

Moderatorzy: Zachu, wojtek, Spider, PouchX

drukowanie map z mapsource

Postprzez BlindBob » Śr, 17 cze 2009 20:40

witam

mam w mapsource zaznaczona trase i potrzebuje ją wydrukować (tylko fragment mapy z trasą)

czy w mapsource nie ma opcji zapisu zaznaczonego frgmentu mapy lub tego co widze na ekranie do pliku graficznego np. tiff,bmp,jpg tak abym mógł taki plik wydrukować?

czy ktoś wie w jakiej max rozdzielczości uzyskuje się mapy jeśli wydrukuję mapę z mapsource do pliku i uzyskam plik postscriptowy?

....bowiem potrzebuje uzyskać wydruk tego co widzę na ekranie na a4 w rozdzielczości 300 dpi przy skali powiększenia mapy 1 km, nie wchodzi w grę klawisz printscreen , ponieważ chcę wydrukować więcej takich arkuszy mapy w jak najszybszy sposób
BlindBob
Newbie
 
Posty: 8
Dołączył(a): Śr, 14 maja 2008 22:08
Lokalizacja: krakow

Re: drukowanie map z mapsource

Postprzez EGON » Śr, 17 cze 2009 21:24

Witam.
A nie masz w menu "Plik" opcji "Drukuj"?
Załączniki
Bez tytułu.jpg
Pozdrawiam, Piotr

GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490 + UMP pcPL + CNE
Xiaomi Redmi 3 Pro Android 5.1.1
Avatar użytkownika
EGON
Bywalec
 
Posty: 1157
Dołączył(a): So, 26 kwi 2008 15:53
Lokalizacja: Wrocław

Re: drukowanie map z mapsource

Postprzez BlindBob » Śr, 17 cze 2009 21:37

mam opcję drukuj lecz nie mam drukarki hehe

potrzebuje zapisać w pliku graficznym - a nie ma takiej opcji w mapsource lub muszę wydrukować do pliku a dopiero potem drukować....

tylko w jakiej rozdzielczości mapsource mi to zapisuje tego nie wiem.....a ja chce miec 300 dpi przy wydruku a4

moze ktoś wie jakiej jakości wyjda prn-y z mapsource lub jak to inaczej wydrukować?
BlindBob
Newbie
 
Posty: 8
Dołączył(a): Śr, 14 maja 2008 22:08
Lokalizacja: krakow

Re: drukowanie map z mapsource

Postprzez asandrzej » Śr, 17 cze 2009 21:47

Witam.
Wybierz Microsoft XPS Dokument Writer i zapisz do pliku wybór Fax gorsza jakość.
Plik otworzysz w przeglądarce Wndows Internet Exploer.
Pozdrawiam
Edit: usunięty screenshot
Ostatnio edytowano Śr, 17 cze 2009 22:41 przez asandrzej, łącznie edytowano 3 razy
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: drukowanie map z mapsource

Postprzez Spider » Śr, 17 cze 2009 21:51

Microsoftowe emulatory drukarek niestety tworzą tragiczną jakość plików - to już lepiej zrobić print screen. Ale może jest jakaś inna drukarka zapisująca do pliku - poszukaj w google.
Garmin: Colorado 300 | Nüvi 1200T
Android: HTC One Mini 2

Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Spider
Radny
 
Posty: 1134
Dołączył(a): N, 02 gru 2007 20:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: drukowanie map z mapsource

Postprzez BlindBob » Śr, 17 cze 2009 21:58

do pliku to zapisuje sam mapsource :) jako plik postscript

tylko jaką ma jakość ten postscript oto jest pytanie tzn jak duży wydruk mogę zrobić z tego pliku tak aby jakość była maksymalna tzn 300 dpi przy a4 ??
BlindBob
Newbie
 
Posty: 8
Dołączył(a): Śr, 14 maja 2008 22:08
Lokalizacja: krakow

Re: drukowanie map z mapsource

Postprzez BlindBob » Śr, 17 cze 2009 22:00

inaczej: jak w mapsource mapę wektorową zamienić w rastrową ???
BlindBob
Newbie
 
Posty: 8
Dołączył(a): Śr, 14 maja 2008 22:08
Lokalizacja: krakow

Re: drukowanie map z mapsource

Postprzez wojtek » Śr, 17 cze 2009 22:58

Spróbowałem wydrukować do pdf'a. Pod względem layout'u wychodzi ładnie ale jakość taka se ....
A może inaczej, jaka to jest mapa, którą chcesz wydrukować? Jeśli coś 'otwartego', to wczytaj mapę do MapEdit'a, podepnij plik .typ i zrób Export do formatu Oziego.

Wojtek
nuvi 215W, SP 2720
wojtek
Moderator
 
Posty: 1351
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 23:13
Lokalizacja: Poznań

Re: drukowanie map z mapsource

Postprzez TLo » Cz, 18 cze 2009 12:32

Zainstaluj sobie w Windows sterowniki do jakiej chcesz drukarki, podłącz ją nie do LPT1, czy USB, ale do portu FILE i wówczas, kiedy będziesz drukował mapę z MS, w efekcie powstanie plik *.prn. Plik ten wystarczy skopiować na dowolny nośnik, przenieść na komputer posiadający drukarkę i poleceniem "copy *.prn LPT1" wydrukować na niej. Proste?

Jeśli chcesz się posłużyć MapSourcowym generatorem PostScriptu, to stwórz plik *.PS, z postscriptu tego utwórz PDF (masa darmowych narzędzi do tego, np. PDF Creator). Mając gotowego PDF możesz go zaimportować np. do Photoshopa i zapisać w dowolnym formacie graficznym. Nieco okrężnie, ale "trzeba sobie jakoś radzić, powiedział baca zawiązując but dżdżownicą..." :)
Pozdrawiam
TLo
Nuvi 760 + GPMapa 2009.3 NT + CNE NT 2009 + UMP-pcPL
Avatar użytkownika
TLo
Bywalec
 
Posty: 155
Dołączył(a): Pt, 17 sie 2007 12:07
Lokalizacja: KROSNO

Re: drukowanie map z mapsource

Postprzez BlindBob » Cz, 18 cze 2009 18:27

dzieki za pomoc
BlindBob
Newbie
 
Posty: 8
Dołączył(a): Śr, 14 maja 2008 22:08
Lokalizacja: krakow

Re: drukowanie map z mapsource

Postprzez BlindBob » So, 20 cze 2009 16:05

jest jeszcze mozliwośc wysłać z mapsourca fragment mapy do odbiornika gps/karty do czytnika i ten plik gmapsupp.img wczytać do gpsmapedit i potem wyeksportowc z gpsmapedit do formatu OziEksplorer czyli do bmp - mozna podac wsp obszaru mapy do eksportu oraz skalę mapy - i o to mi chodziło Panowie!!!



ale....nie obsługuje map nt :( i teraz szukam programu który zrobi to samo tylko z mapą nt (na mapie ump działa bez problemu).....


jak inaczej wyeksportować plik garmina img do formatu OziEksplorer (bmp) ?????
BlindBob
Newbie
 
Posty: 8
Dołączył(a): Śr, 14 maja 2008 22:08
Lokalizacja: krakow

Re: drukowanie map z mapsource

Postprzez onimusza666 » Śr, 07 mar 2012 20:30

Witam! Mam pytanie dotyczące drukowania map - otóż chciałbym wydrukować MBlat niemiecką czarno-białą mapę moją okolicy którą mam w pliku JPG 300dpi , no i chcę ją na A4 tylko nie wiem na ile arkuszy to podzielić aby wyszło dobrze :oops: Drukarki też nie posiadam ,mam zamiar zrobić to u kumpla , lub w jakimś punkcie ksero-jeśli to jest jakaś filozofia :wink: Pozdrawiam.
Solid b2710 z TB . eTrex30 Topo2011
onimusza666
 
Posty: 84
Dołączył(a): N, 08 lis 2009 10:14

Re: drukowanie map z mapsource

Postprzez Mariusz65 » Cz, 08 mar 2012 9:03

Po pierwsze - to jest wątek o drukowaniu map wektorowych z programu MapSource :!:

Po drugie - skąd mamy wiedzieć jaki duży masz ten plik JPG i jaki obszar obejmuje… :?:
Musisz wrzucić ten plik w jakiś program graficzny, wyciąć fragment o wymiarach 210 x 297 mm i zobaczyć na podglądzie wydruku czy obraz jest czytelny i czy Ci odpowiada. Jeśli nie to metodą prób i błędów próbować zmniejszyć lub zwiększyć obszar jaki miałeś w poprzedniej próbie.

onimusza666 napisał(a):lub w jakimś punkcie ksero-jeśli to jest jakaś filozofia :wink:

Jak już to poszukaj punktu gdzie drukują w większym formacie (A1 lub A0) i po kłopocie.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4468
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: drukowanie map z mapsource

Postprzez asandrzej » Cz, 08 mar 2012 10:12

Mariusz65 napisał(a):Po drugie - skąd mamy wiedzieć jaki duży masz ten plik JPG i jaki obszar obejmuje .


Onimusz666 napisał, jaki arkusz chce wydrukować, jest to arkusz w skali 1 :25 000, przeciętna wielkość 667x 6993 pikseli,
Jeżeli obejmowany obszar ma znaczenie dla wydruku, to arkusz obejmuje 12x12 km.
Oryginalny arkusz ma wielkość 59x57 cm.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: drukowanie map z mapsource

Postprzez tboniasty » Cz, 08 mar 2012 10:44

BlindBob napisał(a):do pliku to zapisuje sam mapsource :) jako plik postscript


Gdzie jest taka opcja?
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
Avatar użytkownika
tboniasty
Site Admin
 
Posty: 1224
Dołączył(a): Śr, 14 lis 2007 17:25
Lokalizacja: Opole

Następna strona

Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości