OSMapa - Polska

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.

Moderatorzy: Zachu, wojtek, Spider, PouchX

OSMapa - Polska

Postprzez rogal » So, 12 lut 2011 14:12

Witam!

Od pewnego czasu korzystam z map OSM na Garminie i po różnych testach postanowiłem stworzyć własną kompilację, która będzie jak najlepiej dostosowana do polskich warunków. Najjaskrawszym przykładem jest taki, iż na wszystkich zagranicznych wersjach, na niższych poziomach zbliżenia renderowane są jedynie autostrady - co skutkuje tym, iż mapa Polski jest niemal białą plamą :).

Zapraszam na stronę http://www.osmapa.tk - gdzie regularnie publikuję kolejne wersje wycinków OpenStreetMap dla naszego kraju.
Na chwilę obecną mapa jest w fazie testowej, z dość prostym plikiem TYP - choć o niebo czytelniejsza niż mapy z garmin.na1400.info. Oczywiście zawsze przetestowana w MapSource i GPSMAP 62s.

Zapraszam do zgłaszania błędów i propozycji.
rogal
 
Posty: 18
Dołączył(a): Pt, 31 gru 2010 17:23

Re: OSMapa - Polska

Postprzez ndmystko » So, 12 lut 2011 14:41

Miałem ten sam problem co Ty ale po długich poszukiwaniach znalazłem mapę OSM z dobrą widocznością dróg krajowych i wojewódzkich w Polsce: viewtopic.php?f=9&t=7186&p=114314#p114314 Może przyda Ci się ich plik TYP.
Tam mapa oczywiście jest bez polskich ogonków więc chętnie wypróbuję Twoją. Część miejscowości też się na niej nie wyszukuje, czyżby przez polskie znaki?
eTrex 30 + OSMapa + *.jnx
Moto G3 + Naviexpert + Locus Pro
Holux RCV-3000
Garmin vívofit
ndmystko
Bywalec
 
Posty: 202
Dołączył(a): N, 16 maja 2010 13:51
Lokalizacja: Kraków

Re: OSMapa - Polska

Postprzez Alf/red/ » So, 12 lut 2011 15:40

Warszawę przeciąłeś na pół. No nic, i tak domyślnie user wgrywa całość kraju...
Typ linii "rondo" konwertujesz na jakąś cieniutką kreseczkę, głupio to wygląda w połączeniu z grubaśną krechą (przykład: Warszawa, rondo ONZ czy de Gaulle'a, a nawet Babka).
Stare tory tram (railway: abandoned) zamieniasz na typ "track" (przykład: Wwa, pl. Grzybowski). Zresztą sporo innych tak zamieniasz.
Linię metra (layer:-1) rysujesz typem dość mocno i z wysoka widocznym. Zresztą w ogóle tramwaje lepiej widać, niż lotnisko :-\
Źle skonwertowałeś Słonimskiego w Warszawie - w jedną stronę jest dobrze, w drugą wyszła ścieżka tylko dla pieszych. Owszem, są różnie w OSM zdefiniowane. A jest to dość istotna arteria przez jeden z niewielu mostów :-D

I wygląda, że to wszystko, co złego mogę powiedzieć o Twojej robocie :lol: Reszta to błędy samej OSM:
Nie ma informacji o wielu przystankach (przykład: N52.20506 E20.97395 jest, N52.20607 E20.97082 nie ma opisu).
Ruting nie uwzględnia zakazów skrętu ani zakazów ruchu, a może ich na OSM w ogóle nie ma. Właśnie, OSM obsługuje takie bzdety?
Punkty nie mają z reguły danych treleadresowych (czyli adres "ulica numer" i/lub numer telefonu), a informacji o mieście w ogóle.
Dwujezdniowa trzypasmowa droga wojewódzka nie ma informacji o kierunkowości, więc ruting prowadzi pod prąd.
Nazwa knajpy "Przekązki", nazwa ulicy "Mordehaja Anielewicza". Gdzie położyłem scyzoryk?

Co generalnie potwierdza moje zdanie, że OSM nadaje się do oglądania, a nie do używania.
Już pominę taki drobiazg, że 95% OSM w Polsce to kopiowanie z UMP plus dodawanie imion i tytułów. np. "skwer kapitana inżyniera Stanisława 'Cubryny' Skibniewskiego" czy robienie innych dziwnych podpisów: "Euronet sp. z o.o. Cash 4 You".
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1092
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Re: OSMapa - Polska

Postprzez rogal » So, 12 lut 2011 16:37

Hej!

Dzięki za info - przyjrzę się tym błędom. Co do błędów OSM to właśnie najwięcej ich wychodzi przy używaniu na Garminie to przynajmniej mi pozwala na ich wychwytywanie i poprawianie :). Nazwy bankomatów są łączone z tagów 'name' i 'operator' przez co wychodzą takie potworki - to też będę musiał poprawić.
Dzielenie mapy na poszczególne obszary jest robione automatem - stąd Warszawa jest podzielona na pół.

Jak wspominałem - to wersja eksperymentalna - bazująca w dużej mierze na defaultowych regułkach konwersji mkgmap. Tak więc będę bardzo wdzięczny za podsyłanie uwag. Po jakimś czasie może to wszystko będzie miało ręce i nogi :)
rogal
 
Posty: 18
Dołączył(a): Pt, 31 gru 2010 17:23

Re: OSMapa - Polska

Postprzez Zetor » So, 12 lut 2011 17:40

@ Alf/red
Czy istnieje jakaś współpraca miedzy dwoma projektami? (UMP OSM) Oglądając obie mapy na pewnych obszarach z powodu dostępu do danych krajowych/państwowych (np. Szczecin) OSM jest na tych obszarach bardziej szczegółowa. Przecież nic nie stoi na przeszkodzie zaimplementować te dane (ewentualnie po weryfikacji) do UMP, albo?. Czy porostu wynika to z tego ze mapa UMP jest w pierwszej kolejności mapa samochodowa? Oczywiście w drugim kierunku (UMP-- OSM jak pisałeś to 95% danych) to podobno funkcjonuje.

Pozdrawiam.
pozdrawiam Zetor
Oregon 300: OSM Deutschland, UMP-pcPL
Samsung Xcover 2: Navigon, OsmAnd~, Locus
Klik!
Avatar użytkownika
Zetor
Bywalec
 
Posty: 314
Dołączył(a): Pt, 25 wrz 2009 10:14
Lokalizacja: Brunszwik / Dolna Saksonia

Re: OSMapa - Polska

Postprzez rogal » So, 12 lut 2011 17:59

wszystko jest kwestią licencji danych - wcześniej OSM korzystało z danych UMP. Od jakiegoś czasu OSM ma inną licencję (ODBL) i niestety wymiana danych jest niemożliwa. UMP musiałoby mieć taką samą licencję.

//EDIT: przy zgłaszaniu błędów bardzo proszę o podawanie GPSa czy wersji MapSource - np. większość błędów podanych przez Alf/red/ u mnie wyświetla się poprawnie :). Będę próbował to odtworzyć i jakoś zaradzić.
rogal
 
Posty: 18
Dołączył(a): Pt, 31 gru 2010 17:23

Re: OSMapa - Polska

Postprzez Alf/red/ » So, 12 lut 2011 19:28

Zetor napisał(a):Czy istnieje jakaś współpraca miedzy dwoma projektami? (UMP OSM)

Bierzemy dane zagraniczne, i to wybiórczo (głównie zielone, niebieskie, miejscami punkty). Opis tu.
Oni biorą polskie razem z błędami, i to raz - jak u nas się poprawi czy uzupełni, to u nich nie. Przy czym wykazują niejaką schizofrenię, bo wciąż pojawiają się hasła "jak coś złego to z UMP".
Generalnie stwierdziliśmy (my UMP) że z powodu różnic w podejściu i w sposobie trzymania danych, importy mają sens tylko wtedy, gdy z którejś strony jest pustka. Łączenie dwóch różnych map to drogą przez mękę. Utrzymywanie map już połączonych (aby porządnie) już by jakoś szło... W dodatku w OSM nie ma nacisku na drobiazgi, więc ich dane mogą być do np. routingu mało przydatne, a i spora szansa że przez kompilację by nie przeszły. O braku dość istotnych informacji pisałem?

Zetor napisał(a):na pewnych obszarach z powodu dostępu do danych krajowych/państwowych (np. Szczecin) OSM jest na tych obszarach bardziej szczegółowa.

I Siedlce. No owszem, dostali i zaimportowali. I mają kropki na każde drzewko wzdłuż ulicy.
Rozmawiałem kiedyś na jakiejś konferencji z ludźmi z UM Szczecina, generalnie mają dobrze utrzymywane dane i są dość otwarci, co zresztą po OSM widać. Ale do "konsumpcji" nie doszło, nie miałem motywacji ;-) ani nikt od nas się nie pofatygował do urzędu wprost (nawet elektronicznie).

Zetor napisał(a):Przecież nic nie stoi na przeszkodzie zaimplementować te dane (ewentualnie po weryfikacji) do UMP

Jakiej weryfikacji? Przecież nie będę podważał prawdziwości danych prosto od służb miejskich :lol:
Owszem, można by było. Ale mam ciekawsze rzeczy do roboty, przykro mi jeśli kogoś właśnie uraziłem.

rogal napisał(a):Od jakiegoś czasu OSM ma inną licencję (ODBL) i niestety wymiana danych jest niemożliwa.

To już przeszli Rubikon? Strona licencji nadal twierdzi CC-BY-SA.

Alf/red/ napisał(a):Ruting nie uwzględnia zakazów skrętu ani zakazów ruchu, a może ich na OSM w ogóle nie ma. Właśnie, OSM obsługuje takie bzdety?

Okazuje się, że teoretycznie obsługuje. Czy ktoś umiałby policzyć, ile tego rodzaju danych jest gdzieś na terenie Polski?
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1092
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Re: OSMapa - Polska

Postprzez rogal » So, 12 lut 2011 19:50

To ja się może odniosę do cytatu "Jak coś złego to z UMP" - w zalinkowanym wątku chodziło o problem z importem danych do OSM i nałożeniem z istniejącymi drogami niż z faktem, iż dane UMP są błędne. Fakt jest taki, iż w porównaniu z innymi krajami liczba osób edytujących OSM w Polsce jest znikoma - gdyby nie importy UMP bylibyśmy białą plamą na mapie świata. Dobry routing i restrykcje to rzeczywiście pieśń przyszłości. OpenStreetMap jest w fazie przejścia na ODBL - jest to proces powolny, bo każdy kto tworzy tam dane musi indywidualnie zaakceptować nową licencję.
rogal
 
Posty: 18
Dołączył(a): Pt, 31 gru 2010 17:23

Re: OSMapa - Polska

Postprzez Zetor » So, 12 lut 2011 20:17

Dziękuje Alf/red za wyczerpująca odpowiedz. Trochę mi to rozjaśniło sytuacje. Niemniej jednak trochę szkoda ze dwa otwarte projekty egzystują obok siebie, starając się osiągnąć podobny cel. Moim zdaniem połączonymi silami łatwiej by było zabiegać/lobować politycznie i zwracać na siebie uwagę opinii publicznej na kwestie udostępnienia danych znajdujących się w posiadaniu urzędów państwowych czy lokalnych. Ale jak to w życiu często bywa powody natury praktycznej są trudne do pokonania.

Pozdrawiam

Edit
Te drzewa w Szczecinie to faktycznie kuriozum kartograficzne. Z pojedynczymi drzewami czy grupami drzew już się na mapach spotkałem :D.
Dobrze ze to nie mapa lasu :lol:
Lepiej by było z tego zrobić POI z alertem/alarmem dla kierowców.
pozdrawiam Zetor
Oregon 300: OSM Deutschland, UMP-pcPL
Samsung Xcover 2: Navigon, OsmAnd~, Locus
Klik!
Avatar użytkownika
Zetor
Bywalec
 
Posty: 314
Dołączył(a): Pt, 25 wrz 2009 10:14
Lokalizacja: Brunszwik / Dolna Saksonia

Re: OSMapa - Polska

Postprzez Alf/red/ » N, 13 lut 2011 0:17

rogal napisał(a):dlaczego każdy produkt Garmina renderuje to inaczej.

Aaaa, już wiem. Wyglądu linii 0xc (rondo) ani żadnego punktu nie zdefiniowałeś, więc używany jest wygląd domyślny - a te są w nowszych MS inne niż w starych, grubsze i bardziej kolorowe. Ba, na oko definiujesz prawie takie same wyglądy, jak domyślne w nowych, więc to trochę bez sensu. Ja używając 6.13 widzę te braki.

Przy okazji zajrzałem do środka skompilowanego pliku (img). Samo rondo ONZ masz przyporządkowane do miasta "Osiedle za Żelazną Bramą". Sąsiednie ulice np. do miasta Wola. Ale punkty wyglądają na przypisane dobrze, przynajmniej na tyle na ile w źródłach OSM. Ale "tylko" nie ma ich w indeksie (pliku mdr, którego nie masz, bo pewnie mapwel go nie robi). Więc w sumie błędne przyporządkowania nie mają w tej chwili znaczenia ;-)
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1092
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Re: OSMapa - Polska

Postprzez rogal » N, 13 lut 2011 2:07

No niestety, mkgmap nie generuje MDR - choć wczoraj developerzy osiągnęli jakieś sukcesy, więc niedługo może będzie działać wyszukiwanie ulic :).

//EDIT: Krótki test wykazał, że przypisanie do dzielnic zamiast do miasta jest wynikiem "protezy" jaką mkgmap stosuje zamiast MDR - dało się to usunąć i jak tylko MDR ruszy, dane będa pokazywane poprawnie :)
rogal
 
Posty: 18
Dołączył(a): Pt, 31 gru 2010 17:23

Re: OSMapa - Polska

Postprzez Alf/red/ » N, 13 lut 2011 21:44

Wrażenia z użycia:
1. definicje linii główniejszych ulic są tak grube, że nie widać spod nich fioletowej krechy nawigacji
2. kłopoty z przeliczaniem trasy po wybraniu innej drogi (to pewnie problem konwertera/kompilatora).
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1092
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Re: OSMapa - Polska

Postprzez rogal » Pt, 25 lut 2011 16:24

Wgrałem nową wersję - większość zgłoszonych błędów poprawiłem. Zapraszam do testów :)
rogal
 
Posty: 18
Dołączył(a): Pt, 31 gru 2010 17:23

Re: OSMapa - Polska

Postprzez RafalR_OSM » So, 26 lut 2011 2:07

Alf/red/ napisał(a):To już przeszli Rubikon? Strona licencji nadal twierdzi CC-BY-SA.

Dane są udostępniane na CC-BY-SA. Nowi użytkownicy tworzą dane na licencji ODBL a pozostali mają wybór.
Mapa licencji: http://osm.informatik.uni-leipzig.de
Alf/red/ napisał(a):Oni biorą polskie razem z błędami, i to raz - jak u nas się poprawi czy uzupełni, to u nich nie.

Ciężko jest nanosić poprawki jeśli nie wiadomo w którym miejscu na UMP dokonano aktualizacji :|
Alf/red/ napisał(a):Przy czym wykazują niejaką schizofrenię, bo wciąż pojawiają się hasła "jak coś złego to z UMP".

Na obu mapach zdarzają się "dziwadła" które wymagają poprawienia ;)
RafalR_OSM
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): Cz, 17 lut 2011 2:14

Re: OSMapa - Polska

Postprzez raczek504 » So, 08 paź 2011 12:11

Hej,
Jestem świeżym gościem na tej stronie i wciągam się w możliwości służbowego GPS. Zauważyłem że mapa mojej miejscowości nie pokrywa się ze zdjęciem satelitarnym, poza tym jest mało szczegółowo oraz w pobliskiej miejscowości z dróg był ułożony obraźliwy napis. Mam pare pytań do tematu:
1. Czy inny użytkownik może skasować mój wkład tak jak ja skasowałem obraźliwe napisy?
2. Jak zachować efekt swojej pracy i czy jest możliwość zgłoszenia tych danych do np. UMP?
3. W jaki sposób wgrać dany kawałek mapy OSM do Garmina?
4. Czy jest możliwość ze skanów map przerysować do np. OSM lub MapSource głębokości jezior? (potrzebne do nurkowania)
5. Czy odrysowanie z podkładu satelitarnego będzie dostatecznie dokładne po wgraniu do GPS?

Czekam na podpowiedzi :)
ObrazekObrazek
Avatar użytkownika
raczek504
 
Posty: 15
Dołączył(a): Cz, 06 paź 2011 8:42
Lokalizacja: Raczki k/Suwałk

Następna strona

Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość