OSMapa - Polska

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.

Moderatorzy: Zachu, wojtek, Spider, PouchX

Re: OSMapa - Polska

Postprzez sdsyc » So, 08 paź 2011 14:44

raczek504 napisał(a):Zauważyłem że mapa mojej miejscowości nie pokrywa się ze zdjęciem satelitarnym

Zdjęcia sat także miewają złą kalibrację, nie zawsze są wiarygodnym układem odniesienia.
raczek504 napisał(a):1. Czy inny użytkownik może skasować mój wkład tak jak ja skasowałem obraźliwe napisy?

Za mało się udzielam w OSM. Jak uda się Tobie korekta tych napisów, tzn. że komuś innemu może się udać korekta korekty.
raczek504 napisał(a):2. Jak zachować efekt swojej pracy i czy jest możliwość zgłoszenia tych danych do np. UMP?

Oczywiście. Najlepiej, aby były to Twoje własnoręczne poprawki, na podstawie Twoich śladów (a nie zdjęć sat)
http://ump.fuw.edu.pl/flyspray/
http://ump.fuw.edu.pl/wiki/Jak_zglaszac
raczek504 napisał(a):3. W jaki sposób wgrać dany kawałek mapy OSM do Garmina?

Najprościej ściągnąć gotową kompilację
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/OSM_ ... n/Download
Ale to początek drogi. Potem musisz poznać zasady zarządzania mapami w swoim odbiorniku (jaki masz?), żeby nie nadpisać tego co w nim posiadasz.
Jeśli gotowe kompilacje Ciebie nie zadowalają (za duże, za rzadko aktualizowane) to
- możesz pobrać dane do pliku osm http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Export
- skompilować osm do pliku img http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Mkgm ... eate_a_map
- a potem przy pomocy gmaptool opcją "dziel"
viewtopic.php?f=9&t=1314
http://gpsmaniak.com/2010/programy-gmaptool.htm
przygotować instalację dla MapSource
viewtopic.php?f=9&t=1550
http://gpsmaniak.com/new/mapy-wgrywanie.htm
albo opcją "łącz" plik gmapsupp.img dla odbiornika
pamiętając o viewtopic.php?p=116255#p116255
W każdym bądź razie: trochę nauki jest. Swoje eksperymenty rób na karcie SD!
raczek504 napisał(a):4. Czy jest możliwość ze skanów map przerysować do np. OSM lub MapSource głębokości jezior? (potrzebne do nurkowania)

Owszem - ludzie tworzyli mapy batymetryczne.
raczek504 napisał(a):5. Czy odrysowanie z podkładu satelitarnego będzie dostatecznie dokładne po wgraniu do GPS?

O tym pisałem już wyżej - różnie z dokładnością zdjęć sat bywa.
sdsyc
Radny
 
Posty: 2857
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: OSMapa - Polska

Postprzez raczek504 » So, 08 paź 2011 15:56

Wow..
Dzięki za bardzo szybką odpowiedź i oczywiście wyczerpującą. Moja miejscowość jest strasznie okrojona w UMP, w zasadzie nic nie ma. Inaczej jest wogóle na innych mapach w tym OSM. W OSM o wiele łatwiej się tworzy. A jak ze skanów map przerysować coś do Garmina? Zaraz ściągnę ten edytor i popatrzę. Pochodzę z miejscowości Raczki i w sumie mogę zmontować mapę tej miejscowości bo nie jest duża, tylko muszę polookać jak to zrobić. No i te batymetryczne mapy jezior potrzebne mi są :)

A co do OSM to wprowadziłem zmiany i są one tylko jak odpalam edytor a tak dalej jest to samo na ogólnej mapie. Boje się że ktoś sobie zrobi żarty z mojej roboty na tej mapie..
Link do tego co dalej jest mimo poprawy:
http://www.openstreetmap.org/?lat=53.96 ... 02&zoom=15
ObrazekObrazek
Avatar użytkownika
raczek504
 
Posty: 15
Dołączył(a): Cz, 06 paź 2011 8:42
Lokalizacja: Raczki k/Suwałk

Re: OSMapa - Polska

Postprzez sdsyc » So, 08 paź 2011 17:23

raczek504 napisał(a):A jak ze skanów map przerysować coś do Garmina?

Generalnie http://ump.fuw.edu.pl/wiki/Strona_g%C5%82%C3%B3wna oraz http://gpsmaniak.com/
W szczegółach np. http://ump.fuw.edu.pl/wiki/Pierwsze oraz http://gpsmaniak.com/new/porady-mapedit.htm
I jeszcze jedno: do UMP nie podsyłaj poprawek ze skanów, tylko z własnych śladów
http://ump.fuw.edu.pl/flyspray/ napisał(a):***** BARDZO prosimy
1.) nie robić "śladów" na podstawie komercyjnych map. Średnio chętnie też widzimy dane na podstawie skanów, googlemaps itp.
-----> Zastrzegamy, że w wypadku wątpliwości co do legalnego pochodzenia danych, możemy je zignorować.
sdsyc
Radny
 
Posty: 2857
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: OSMapa - Polska

Postprzez raczek504 » So, 08 paź 2011 17:30

Jeszcze raz dzięki za konkrety, tego potrzebowałem. Jak by się pojawiły pytania to oczywiście jeszcze tu coś skrobnę :) O sukcesach też tutaj zamelduję :)
ObrazekObrazek
Avatar użytkownika
raczek504
 
Posty: 15
Dołączył(a): Cz, 06 paź 2011 8:42
Lokalizacja: Raczki k/Suwałk

Re: OSMapa - Polska

Postprzez sdsyc » So, 08 paź 2011 17:47

Jeśli tylko dla siebie, a nie społeczności, to możesz skrobnąć lokalnie plik osm w josm i skompilować mkgmap
Tu taka stara dyskusja o routingu edytowanym w josm viewtopic.php?f=5&t=9845
sdsyc
Radny
 
Posty: 2857
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: OSMapa - Polska

Postprzez Mariusz65 » So, 08 paź 2011 20:10

raczek504 napisał(a):w pobliskiej miejscowości z dróg był ułożony obraźliwy napis.

Jesteś pewien, że ktoś celowo ułożył świński napis z układu ulic :?: ;-)
Wszak ludzka wyobraźnie nie ma granic ;-)
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4469
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: OSMapa - Polska

Postprzez raczek504 » N, 09 paź 2011 7:06

U góry masz link podałem do tego zajścia ale już jest ok. Moje zmiany zostały wprowadzone. Jak zajadę do domu to wrzucę zdjecie tego napisu.
ObrazekObrazek
Avatar użytkownika
raczek504
 
Posty: 15
Dołączył(a): Cz, 06 paź 2011 8:42
Lokalizacja: Raczki k/Suwałk

Re: OSMapa - Polska

Postprzez raczek504 » N, 09 paź 2011 9:34

Dołączam zrzut. Wielkie było moje zdziwienie jak to zobaczyłem. To też się zastanawiam czy jak by kasować po kolei wszystko czy ktoś by mnie powstrzymał. Albo jak robi ktoś takie numery czy za jakis czas ktoś na mapie nie będzie miał czegoś podobnego. No i w jaki sposób są aktualizowane te dane w OSM. Dzisiaj już są zmiany które wprowadziłem ale też nie wszystkie..
Załączniki
wiocha.jpg
zrzut z MapSource
ObrazekObrazek
Avatar użytkownika
raczek504
 
Posty: 15
Dołączył(a): Cz, 06 paź 2011 8:42
Lokalizacja: Raczki k/Suwałk

Re: OSMapa - Polska

Postprzez Mariusz65 » N, 09 paź 2011 13:11

Szok! :shock:
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4469
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: OSMapa - Polska

Postprzez popej » N, 09 paź 2011 15:09

Pamiętam, że w bardzo dawnych wersjach UMP, uliczne napisy były w Warszawie. Ale nie tego typu napisy.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: OSMapa - Polska

Postprzez raczek504 » N, 09 paź 2011 18:21

Może ktoś wie na jakiej zasadzie są wrzucane uaktualnienia w OSM. Z daleka widać mapę przed zmianami a z bliska ( w przybliżeniu) już jest normalnie, ze zmianami.
ObrazekObrazek
Avatar użytkownika
raczek504
 
Posty: 15
Dołączył(a): Cz, 06 paź 2011 8:42
Lokalizacja: Raczki k/Suwałk

Re: OSMapa - Polska

Postprzez raczek504 » N, 09 paź 2011 19:47

sdsyc napisał(a):- skompilować osm do pliku img http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Mkgm ... eate_a_map


Ta część jest dla mnie nie jasna. Nie wiem jak .osm przerobić na .img Bo ten opis nie ma tołku albo mi coś nie działa ten mkgmap bo nawet nie ma jak go uruchomić ???
ObrazekObrazek
Avatar użytkownika
raczek504
 
Posty: 15
Dołączył(a): Cz, 06 paź 2011 8:42
Lokalizacja: Raczki k/Suwałk

Re: OSMapa - Polska

Postprzez sdsyc » Pn, 10 paź 2011 9:03

raczek504 napisał(a):mkgmap bo nawet nie ma jak go uruchomić ???

http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Mkgmap/help/usage
Kod: Zaznacz cały
java -jar mkgmap.jar [options] data.osm

gdzie
Kod: Zaznacz cały
[options]

mogą być opcje, np.
Kod: Zaznacz cały
--mapname=12345678
sdsyc
Radny
 
Posty: 2857
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: OSMapa - Polska

Postprzez raczek504 » Pn, 10 paź 2011 9:40

Czytałem to.. ten link pierwszy co podałeś. Ale gdzie ja mam te komendy wpisać? I jak?

Chciałem zauważyć że to pogmatwane mocno jest i nie ma nigdzie wytłumaczonego krok po kroku (po polsku) jak to zrobić.
ObrazekObrazek
Avatar użytkownika
raczek504
 
Posty: 15
Dołączył(a): Cz, 06 paź 2011 8:42
Lokalizacja: Raczki k/Suwałk

Re: OSMapa - Polska

Postprzez sdsyc » Pn, 10 paź 2011 10:09

raczek504 napisał(a):Ale gdzie ja mam te komendy wpisać?

To już zagadnienie na inne forum :-)
Start->Akcesoria->Wiersz poleceń (lub podobnie)
Lub Start->cmd.exe
Lub Start->uruchom->cmd.exe
Na pewno przyda się Tobie polecenie chdir, żeby nie podawać pełnych ścieżek do plików .jar lub .osm
Trochę o poleceniach rozumianych przez cmd
http://technet.microsoft.com/pl-pl/library/cc778084(WS.10).aspx
sdsyc
Radny
 
Posty: 2857
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości