OSMapa - Polska

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.

Moderatorzy: Zachu, wojtek, Spider, PouchX

Re: OSMapa - Polska

Postprzez popej » Pn, 10 paź 2011 10:17

Widzę, że są jakieś nakładki GUI do mkgmap, można spróbować:
http://freegeographytools.com/2010/free ... p-compiler
http://activityworkshop.net/software/mkgmapgui/

To też może być użyteczne:
http://composer.waldpfa.de/
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 3 Pro, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6835
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: OSMapa - Polska

Postprzez raczek504 » Pn, 10 paź 2011 11:14

Yhy.. :) Szkoda że nie ma prostszej drogi.

Te 2 linki do jakiegoś programu co nie działa, ani jeden ani drugi. Ale dzięki popey :) Wychodzi w dos'ie się babrać.. słabo :(
ObrazekObrazek
Avatar użytkownika
raczek504
 
Posty: 15
Dołączył(a): Cz, 06 paź 2011 8:42
Lokalizacja: Raczki k/Suwałk

Re: OSMapa - Polska

Postprzez ndmystko » Pn, 10 paź 2011 13:51

raczek504 napisał(a):Może ktoś wie na jakiej zasadzie są wrzucane uaktualnienia w OSM. Z daleka widać mapę przed zmianami a z bliska ( w przybliżeniu) już jest normalnie, ze zmianami.


Przeglądarka trzyma przez kilka dni kafelki (wyrysowane fragmenty mapy w postaci plików graficznych) w cache'u aby ograniczyć transfer sieciowy. W powyższym przypadku, kafelki "z daleka" są pobierane z cache'a przeglądarki a kafelki "z bliska" zostały ostatnio pobrane z serwera i w tej chwili są pewnie też serwowane z cache'a ale w świeższej wersji.
W OSM każdy może poprawiać a zatem również kasować czyjąś pracę. W przypadku obraźliwego napisu należałoby zidentyfikować autora (to nie jest trudne, należy obejrzeć historię danego elementu) i zgłosić to gdzieś na forum OSM aby skasowali gościowi konto i przejrzeli wszystkie inne jego "zmiany". Szczegółów Ci nie podaję bo już dawno nie rysowałem w josm i sporo pozapominałem. Jeśli boisz się o swoją pracę to zgłaszaj do UMP, tam będzie bezpieczna a i sama mapa jest lepsza. Polecam ten pomocnik: http://ump.fuw.edu.pl/wiki/Jak_zg%C5%82asza%C4%87_2

Pozdrawiam,
Krzysiek
eTrex 30 + OSMapa + *.jnx
Moto G3 + Naviexpert + Locus Pro
Holux RCV-3000
Garmin vívofit
ndmystko
Bywalec
 
Posty: 202
Dołączył(a): N, 16 maja 2010 13:51
Lokalizacja: Kraków

Re: OSMapa - Polska

Postprzez raczek504 » Pn, 10 paź 2011 15:59

Jednak nie umiem tego robić (OSM -> Garmin) Niemniej jeśli ktoś załącza całą Polskę do ściągnięcia w OSM to znaczy że jest to wykonalne. Zapewne dla wybranych. Toteż UMP jest o wiele lepszy i przede wszystkim kontrolowany. Tylko jak ze skanów przerysować co potrzebne i stworzyć mapy np. batymetryczne dla nurków? Jeśli takowe zrobię napewno zamieszczę tylko powiedzcie jak to zrobić..
ObrazekObrazek
Avatar użytkownika
raczek504
 
Posty: 15
Dołączył(a): Cz, 06 paź 2011 8:42
Lokalizacja: Raczki k/Suwałk

Re: OSMapa - Polska

Postprzez sdsyc » Pn, 10 paź 2011 17:00

raczek504 napisał(a):tylko powiedzcie jak to zrobić

http://gpsmaniak.com/new/porady-mapedit.htm
sdsyc
Radny
 
Posty: 2785
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: OSMapa - Polska

Postprzez raczek504 » Pn, 10 paź 2011 20:00

Dzięki wielkie próbuje ogarnąć ten temat, ale to nie takie proste. Po wgraniu jakiejś mapy wyskakują same znaki zapytania i wszystko na czerwono na jeden kolor. Także siara w sumie.. To trzeba jakiś styl zarzucić?

Ale do Map Edit nie idzie wgrać zwykłego .jpg?? Zdjęcia z aparatu żeby przerysować, albo ze skanu.. Jakie pliki przyjmie ten program? To trzeba odwiedzić jakiś zakład ksero specjalny??
ObrazekObrazek
Avatar użytkownika
raczek504
 
Posty: 15
Dołączył(a): Cz, 06 paź 2011 8:42
Lokalizacja: Raczki k/Suwałk

Re: OSMapa - Polska

Postprzez sdsyc » Wt, 11 paź 2011 13:28

raczek504 napisał(a):Ale do Map Edit nie idzie wgrać zwykłego .jpg?

Idzie, tylko musi mieć plik z georeferencjami. na liście możliwych typów do otwarcia w ME++ znajdziesz np. OziExplorer *.map; on zawsze odwołuje się do jakiegoś rastra (jpg, bmp, png).
sdsyc
Radny
 
Posty: 2785
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: OSMapa - Polska

Postprzez ZGR » Pn, 24 paź 2011 17:41

raczek504 napisał(a):Hej,
3. W jaki sposób wgrać dany kawałek mapy OSM do Garmina?
Czekam na podpowiedzi :)


Po pierwsze dobrze jak miałbyś program MapSource dołączany do Garmina.
Jeśli nie masz to: viewtopic.php?t=1550

A z map poleciłbym Ci VeloMap, http://www.velomap.org/ aktualizowany z OSM mniej więcej raz na tydzień.
Wygląd specjalnie dopasowany do turystycznych Garminów a dzięki MapSorce można wgrać dowolny fragment Polski.
Od jakiegoś czasu jest moją podstawową mapą w Garminie.
Garmin Oregon 600, Garmin 60CSx, Garmin fenix 2 [PL.TOPO + Velomap + Freizeitkarte-Polen]
Sony Ericsson XPERIA Z1 Compact [Osmand, Yanosik]
ZGR
 
Posty: 57
Dołączył(a): Pn, 24 wrz 2007 18:09
Lokalizacja: Lubin

Re: OSMapa - Polska

Postprzez raczek504 » Pn, 24 paź 2011 18:47

Ok no fajnie tylko nie mogę na tej stronie zaleźć co na ten MapSource ściągnąć :/
ObrazekObrazek
Avatar użytkownika
raczek504
 
Posty: 15
Dołączył(a): Cz, 06 paź 2011 8:42
Lokalizacja: Raczki k/Suwałk

Re: OSMapa - Polska

Postprzez EGON » Pn, 24 paź 2011 18:57

Avatar użytkownika
EGON
Bywalec
 
Posty: 1156
Dołączył(a): So, 26 kwi 2008 15:53
Lokalizacja: Wrocław

Re: OSMapa - Polska

Postprzez raczek504 » Pn, 24 paź 2011 19:10

Dzięki wielkie :)
ObrazekObrazek
Avatar użytkownika
raczek504
 
Posty: 15
Dołączył(a): Cz, 06 paź 2011 8:42
Lokalizacja: Raczki k/Suwałk

Re: OSMapa - Polska

Postprzez ZGR » Pn, 24 paź 2011 20:25



Oczywiście j/w.

Ewentualnie podaję skrót do ftp z mapami VeloMap (po datach plików widać od razu że pojawiła się nowa wersja mapy):
ftp://ftp5.gwdg.de/pub/misc/openstreetm ... p/velomap/
Garmin Oregon 600, Garmin 60CSx, Garmin fenix 2 [PL.TOPO + Velomap + Freizeitkarte-Polen]
Sony Ericsson XPERIA Z1 Compact [Osmand, Yanosik]
ZGR
 
Posty: 57
Dołączył(a): Pn, 24 wrz 2007 18:09
Lokalizacja: Lubin

Re: OSMapa - Polska

Postprzez tboniasty » So, 05 lis 2011 20:20

Ciekawych narzędzi używają koledzy z projektu ;-)

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/5,34 ... jecia.html
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
Avatar użytkownika
tboniasty
Site Admin
 
Posty: 1224
Dołączył(a): Śr, 14 lis 2007 17:25
Lokalizacja: Opole

Re: OSMapa - Polska

Postprzez popej » So, 05 lis 2011 20:50

Zabawiają się? Zdjęcia w google maps są podobnej jakości jak te z latawca :)
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 3 Pro, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6835
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: OSMapa - Polska

Postprzez greg_m » N, 06 lis 2011 15:47

popej napisał(a):Zdjęcia w google maps są podobnej jakości jak te z latawca :)

ale te z latawca przynajmniej sa koszerne :lol:
pozdrawiam
G.
nüvi 255WT + CNE + UMP-pcPL (UK) + OpenStreetMap UK
greg_m
Bywalec
 
Posty: 316
Dołączył(a): Wt, 10 lut 2009 16:39
Lokalizacja: /dev/random

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość