Konwersja *.tfw+*.tiff ---> *.map

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
asandrzej
Garniak

Re: Konwersja *.tfw+*.tiff ---> *.map

Post autor: asandrzej »

frequency pisze:....po kalibracji geotiffa mam biały ekran w Ozim. Gdzieś na stronie Oziego wyczytałem o liczbie kolorów w tifach i chyba to to.....
Witam.

To Ozi wykonał część zadania, utworzył plik georeferencyjny.map.
Teraz plik graficzny ( .tif ) zmień na (.jpg) programem graficznym .( nie każdy program się do tego nadaje) Paint otwiera te pliki.
Edytuj plik map, w trzeciej linii po nazwie zmień (.tif ) na ( .jpg ).

Radzę pobierać arkusze innym programem, tak pobrane arkusze są nienajlepszej jakości wizualnej co uwydatnia się przy zbliżeniach.

Pozdrawiam.

Edit:
Czytaj > http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=114188#p114188
Ostatnio zmieniony 31 sty 2011, 10:33 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
marek777
Początkujący

Post autor: marek777 »

Jakość też mi się wydawała niska, póki nie zmieniłem przy zapisie (eksporcie) rozdzielczości DPI z domyślnego 96 na więcej.
asandrzej
Garniak

Chcę zapytać jak wygląda porównawczo z tym arkuszem. Na plus ?

Przy porównaniu, nie można się sugerować, wartością zbliżenia na trzecim screnie(w tym wypadku 300)
należy tak ustawić arkusz żeby ekran obejmował zbliżoną powierzchnię.
Załączniki
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
marek777
Początkujący

Post autor: marek777 »

Nie do końca rozumiemy pytanie -sprecyzuj.

Kolejne odkrycie.
Ozi czyta jednak pliki *.tif ,ale pod warunkiem ,że przy zapisie w Geoxa wyłączy mu się "tryb kafelkowy".
Dziwne jest tylko to ,że widać na zapisanym obrazku jakby szlaczek ze znakiem wodnym-czego nie widać na podglądzie w Geoxa.
Obrazek

Przy włączonym trybie kafelkowym Ozi nie czyta *.tif ,a po przeróbce tiff-a z 24-bit na 256 kolorów też nie-wyskakuje komunikat ,że nie może załadować danych georeferencyjnych.
EDIT:
No i sprawa się wyjaśniła:
"Odpowiedz jest dość prosta i wynika ze specyfiki budowy formatu TIFF w wersji paskowej (w tym trybie TIFF zachowuje się dokładnie tak samo jak PNG, JPEG). Geoportal na każdej pobranej mapie wtapia swój znak wodny. W przypadku eksportu danych w trybie TIFF paskowym wielkość paska jest ustalona na 16 linii, Geoxa wgrywa więc do TIFF zrasteryzowany obraz o wysokości 16 pikseli i szerokości zależnej już od parametrów eksportu. Jeśli na liście warstw znajduje sie WMS Geoportalu to w każdy pasek wtapiany jest napis geoportal.gov.pl - pasek ma tylko 16 pikseli więc nie mieści się na nim cały napis a jedynie fragment pierwszej litery.
Eksport z WMS do paskowego TIFF nie jest zalecany. Dodatkowo w tym trybie dochodzą problemy:
1. ograniczeń wielkości maksymalnych wyjściowych obrazów generowanych przez serwer WMS
2. Zwiększenia wymagań na pamięć operacyjną wraz z wielkością eksportu
3. Wydajność pracy na wynikowym TIFF (z tego też powodu formaty JPEG, PNG nie nadają się kompletnie do przechowywania dużych powierzchniowo map i dlatego też kafelkowy format TIFF jest standardem w programach GIS)."
asandrzej
Garniak

Sposób uzyskania plik graficznego opisany w tym wątku nie trzeba stosować. http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=100180#p100180
W chwili obecne plik graficzny .tif jest importowany bezpośrednio przez program Ozi czy Global Mapper.
Zalecenia opisane w tym wątku były doraźnym rozwiązaniem problemu z uzyskaniem pliku graficznego .tif.
ODPOWIEDZ