City Navigator Europe 2011.20

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
kwieto
Garniak

Re: City Navigator Europe 2011.20 już jest

Post autor: kwieto »

smiodus pisze:faktycznie jeśli chodzi o LaneAssist to jest duża różnica w ilości wyświetlanych informacji w stosunku do poprzedniej mapy, ja zauważyłem jeszcze jedną ciekawostkę (nie mam jak zrobić screenshota) w porównaniu do CNE 2011.10, 20 ma zrobioną poprawnie kategoryzację dróg gruntowych w okolicach np Moraga
Są też obrysy budynków w centrum Warszawy (na południe sięga to mniej więcej do Trasy Łazienkowskiej, w pozostałych kierunkach nie sprawdzałem)
Przemko
Bywalec

Post autor: Przemko »

asystent, przynajmniej na co główniejszych skrzyżowaniach również w kielcach i rzeszowie, widać wyraźny skok w stosunku do poprzedniej wersji
modecom mx3 + automapa
Azymut
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Azymut »

beetle-m pisze:Polskie JCV było już poprzedniej wersji CNE. Nie wiem ile ale na pewno jedno "View" tak :wink:
W obecnej wersji CNE 2011.2 są to już w Polsce 254 skrzyżowania. Duży skok ilościowy w porównaniu z CNE 2011.1.
Dla porównania - w Niemczech jest to ponad 7000 skrzyżowań, więc w kolejnych wydaniach CNE mimo naszej gorszej infrastruktury drogowej powinniśmy spodziewać się także w Polsce dalszego wzrostu ilości fotorealistycznych skrzyżowań.
Trujillo
Początkujący

Post autor: Trujillo »

czy w GARMINIE 255W też będzie można zobaczyć coś ciekawszego, jakieś zmiany w stosunku do poprzedniej wersji CNE.czy trzeba niestety myśleć już o wymianie sprzętu aby np. zobaczyć asystenta pasa ruchu.
GARMIN nuvi 255W.
polaris
Bywalec

Post autor: polaris »

Mogliby się zabrać za kategoryzację która "działa" w każdym odbiorniku, a nie tylko gadżety które i tak są obsługiwane jedynie przez część sprzętów.
nuvi 42LM + CN EE + UMP
kaltam
Bywalec

Post autor: kaltam »

Asystent pasa ruchu to nie gadżet. Gadżetem są np. widoczki 3D. Co do kategoryzacji to twierdzę że od dwóch aktualizacji garmin się poprawia i oby tak dalej.
edge 1000 + radar Varia + Fenix 5 + nuvi 56LM + nuvi 1490T + CNE + UMP, Oregon 450 + Honor 7
pyged
Początkujący

Post autor: pyged »

Uff... w końcu przeszedłem gehennę instalacyjną :D Istne wariactwo - kilka solidnych godzin w plecy. No ale w końcu jest. Niniejszym stałem się szczęśliwym posiadaczem plaszczaka.
Z pozdrowieniami,
Robson

GPSmap 60CSx + GPMapaPL 2010.1 + GPMapa TOPO 2009 + nuvi3790T + CNE 2011.20 + Sanyo Eneloop
Trujillo
Początkujący

Woj. Świętokrzyskie droga nr 74 OPATÓW-OŻARÓW .W tym miejscu przez drogę przebiegają tory kolejowe 21.64101 50.84256.Przy wyznaczaniu trasy tory są widoczne i są na mapie , przy przejeżdżaniu przez nie jest też punkt o niebezpiecznym przejeździe kolejowym ale gdy przejeżdżam autem w tym miejscu torów na mapie nie widać.CZEMU a może mam coś źle ustwione.
GARMIN nuvi 255W.
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

Tory widoczne są tylko do pewnej skali (w GPMapie bodaj 200m, nie wiem jak w CNE). Może miałeś po prostu zbyt daleki zoom?
Awatar użytkownika
Antonio
Bywalec
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: Antonio »

W CNE tak samo.
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Trujillo
Początkujący

dzięki mogłobyć faktycznie tak ustawione.pozdrawiam.
GARMIN nuvi 255W.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

kwieto pisze:Tory widoczne są tylko do pewnej skali (w GPMapie bodaj 200m, nie wiem jak w CNE).
Antonio pisze:W CNE tak samo.
Oj młodzieży, młodzieży :wink: To nie jest kwestia mapy - przynajmniej jeżeli stosujemy standardowe obiekty map.
Gamin jest tu niewzruszony jak skała - od lat. Firmware odbiornika jest tak zaprojektowany, że niezależnie co sobie wymyśli autor mapy, (no chyba, że namaluje linie kolejowe innym typem obiektu) linie kolejowe będą się wyświetlały tylko do zoomu 200m. Wyżej już ich nie wiadć. Pisałem o tym pięć lat temu:
1.jpg
Na moich mapach jest nieco inaczej, bo ja celowo omijam ten problem kreśląc linie kolejowe innym rodzajem obiektu.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
EGON
Garniak

Post autor: EGON »

W Nuvi 765 na standardowym firmware lini kolejowych nie widać powyżej pewnej skali, ale za to na tajwańskim firmware widać nawet przy znacznym oddaleniu.
Pozdrawiam, Piotr

GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
zenonburza
Początkujący

Post autor: zenonburza »

GPS Maniak pisze:Na moich mapach jest nieco inaczej, bo ja celowo omijam ten problem kreśląc linie kolejowe innym rodzajem obiektu.

W sieci (tam gdzie jest edytor TYP online) widziałem przerobiony plik TYP dla CNE na inne kolory. A gdyby tak dopisać ten obiekt w typ pliku po Twojemu :?: Takie działanie może by wreszcie załatwiło ten temat raz na zawsze. Chyba nadszedł ten czas na mały eksperyment :mrgreen:
Pozdrawiam, ZB
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

To nie do końca tak. Tu nie chodzi o zmianę grafiki konktretnego, istniejącego na mapie obiektu liniowego na inną grafikę, ale o oszukanie odbiornika poprzez zamianę jednego obiektu na inny. A to mona zrobić wyłącznie z poziomu źródeł - przed kompilacją mapy. Czyli w przypadku CNE pupa ....

Jednak jako człek, dla którego zabawy z mapami to dość poważne hobby, widzę pewne rozwiązanie. Tyle, że nie jestem w 100% pewien czy sprawdziłoby się ono w NUVIM, bo szczerze mówiąc nie bawię się odbiornikiem samochodowym. A pomysł jest taki, aby poszukać w swoich zbiorach jakąś wersję CNE w odmianie nie NT (można też skorzystać z jakiejś mapy z serii: Europe Recreational) wczytać to do MapEdita, odfiltrować linie kolejowe (0x14) i zrobić z tego transparentną mapę pracującą jako nakładka na CNE. Oczywiście przedtem musimy obiekt 0x14 zamienić na taki, który wyświetla się wyżej - np. jakąś drogę, po czym przygotować plik TYP, w którym ta droga będzie wyglądała jak .... linia kolejowa. Wydaje mi się, że taka transparentna mapa wyświetlana wraz, czy raczej nad CNE powinna problem rozwiązać.

EDIT:
zenonburza pisze:Takie działanie może by wreszcie załatwiło ten temat raz na zawsze.
Nie do końca. Gdyby nawet wystarczyła sama zamiana (a na moje, to się nie uda) czegoś tam w pliku TYP, to po każdej aktualizacji musiałbyś przerabiać - inny przecież - plik TYP. Natomiast raz wygenerowana transparentna mapa faktycznie rozwiązuje problem "raz na zawsze" :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
ODPOWIEDZ