Idealna mapa wektorowa.
Re: Idealna mapa wektorowa.
Witam
Plik .Typ podmieniasz programem MapSetToolKit (zaznaczyć mapset > Edit > TYP file).
Można też zmienić nazwę nowego pliku .TYP na nazwę dotyczczasową.
Uruchom MapSource przyciśnij kombincję ( Ctrl+G ) dwukrotnie.
Po dokonaniu zmian standardowa wysyłka mapy.
Pozdrawiam
Plik .Typ podmieniasz programem MapSetToolKit (zaznaczyć mapset > Edit > TYP file).
Można też zmienić nazwę nowego pliku .TYP na nazwę dotyczczasową.
Uruchom MapSource przyciśnij kombincję ( Ctrl+G ) dwukrotnie.
Po dokonaniu zmian standardowa wysyłka mapy.
Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Być może Doczu pytał o podmianę TYPu w gotowym pliku "gmapsupp.img". Szczerze mówiąc nigdy tego nie robiłem. Sądzę jednak, że po przerzuceniu "gmapsuppa" na dysk, podzieleniu go popejowym GmapToolem ( http://www.anpo.republika.pl/download.html ) można byłoby podmienić plik TYP, po czym ponownie GmapToolem połączyć wszystko w pojedynczy plik typu "gmapsupp.img".
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
nie nie - chodziło mi o podmianę przed wysłaniem pliku do odbiornika.
Wolałbym sprawdzić przed wysłaniem jak to wygląda, choć jak widze z wpisów, to mogą być różnice w widoku z MapSource i w widoku w odbiorniku.
Dzięki za skrótowe opisanie co i jak.
Wolałbym sprawdzić przed wysłaniem jak to wygląda, choć jak widze z wpisów, to mogą być różnice w widoku z MapSource i w widoku w odbiorniku.
Dzięki za skrótowe opisanie co i jak.
@ Lechu
Nigdy tego sposobu nie próbowałem, ale w GmapToolu jest opcja "Koryguj TYP" ( FID, PID, CP ) może ma do tego służyć.
andrzej
Nigdy tego sposobu nie próbowałem, ale w GmapToolu jest opcja "Koryguj TYP" ( FID, PID, CP ) może ma do tego służyć.
andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Gmaptoolem łączy się składowe mapy z danym plikiem TYP - i po sprawie. bylo to szczegółowo omawiane przy okazji omijania problemu dziesiatek plików TYP generowanych przez Mapwel. Tak aby mapy nie kłóciły się między sobą i by nie przekraczać limitu 10 plików TYP w odbiorniku. Po prostu zostawiało się jeden plki TYP dla danej mapy , a resztę wyrzucało i tworzyło się mapę połączoną z jednym TYP-em.
Była taka dyskusja kwieto<>popej.
W skrócie polega to na rozbiciu (split) mapy na pojedyncze składowe - wśród nich zazwyczaj jest plik .TYP (ten stary - do wyrzucenia). ten jeden plik wyrzucamy a wstawiamy w to miejsce nowy plik .typ. Całość łaczymy opcją (Join) i mamy nową mapę z nowym typem. a dodatkowo można sobie pozmieniać nazwy, przezroczstość itp. itd. Najczęstszy błąd w używaniu gmaptoola polega wg mnie na zapominaniu , że dla każdej kolejnej operacji trzeba zaznaczyć te pliki, które mają danej operacji podlegać. tu jest najwięcej "czeskich błędów". Bo cała procedura to kilka minut w porywach.
W tej chwili nie znajdę linków, bo się muszę zreanimować po kolejnych kilkunastu km kluczenia po cmentarzu.
Otwórz sobie gmaptoola GUI i wszystko będzie jasne.
Znajdę - dorzucę.
Krzysztof
Była taka dyskusja kwieto<>popej.
W skrócie polega to na rozbiciu (split) mapy na pojedyncze składowe - wśród nich zazwyczaj jest plik .TYP (ten stary - do wyrzucenia). ten jeden plik wyrzucamy a wstawiamy w to miejsce nowy plik .typ. Całość łaczymy opcją (Join) i mamy nową mapę z nowym typem. a dodatkowo można sobie pozmieniać nazwy, przezroczstość itp. itd. Najczęstszy błąd w używaniu gmaptoola polega wg mnie na zapominaniu , że dla każdej kolejnej operacji trzeba zaznaczyć te pliki, które mają danej operacji podlegać. tu jest najwięcej "czeskich błędów". Bo cała procedura to kilka minut w porywach.
W tej chwili nie znajdę linków, bo się muszę zreanimować po kolejnych kilkunastu km kluczenia po cmentarzu.
Otwórz sobie gmaptoola GUI i wszystko będzie jasne.
Znajdę - dorzucę.
Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
No..to Soko mi przypomniał , „ćwiczyłem” zmianę pliku typ w mapach Mapwela
na różne sposoby tak MapSource jak i GmapToolem.
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=76198#p76198
andrzej
na różne sposoby tak MapSource jak i GmapToolem.
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=76198#p76198
andrzej
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Na dodatek zależy to od wersji MapSourceDoczu pisze:mogą być różnice w widoku z MapSource i w widoku w odbiorniku
To co mi najbardziej przeszkadza i z czym "walczę" na mapach komercyjnych to warstwice kreślone grubymi liniami, dość skutecznie - w górach - zasłaniające inne treści mapy. Niestety. Po "odchudznia" warstwic, nie widać ich w lesie. W konsekwencji ..... rozjaśniam lasy
Wydaje mi się, że to optymalne rozwiązanie. Chociaż w pewnym stopniu jest to zapewne kwestia gustu czy przyzwyczajenia. Wracając jednak do MapSource i różnego widoku map. Otóż nowe wersje MapSource kłamią właśnie w kwestii warstwic, które wyglądają znacznie ciemniej niż w odbiorniku, podczas gdy starsze wersje MapSource kłamią np. w opisach punktów etc. Różnice (MS 6.16.2 i MS 6.13.7) widać na tych screenach:
W odbiorniku wygląda to jeszcze inaczej, a co ważniejsze zależy to od ...... modelu odbiornika
Pozdrawiam Lechu
Witam.
Właśnie podmieniłem plik TYP w "Topo Deutschland 2010" GmapTool'em, super szybko około 10 min( generowanie nowego mapsetu przez MS trwa na moim kompie cirkaabout 1h, mapa ponad 3Giga ) i działa bez problemów. Wprawdzie plik TYP Maniak edytował dla Dakoty i 62-ki to w moim Oregonie tez wygląda OK! (Dzieki dla Maniaka).

Właśnie podmieniłem plik TYP w "Topo Deutschland 2010" GmapTool'em, super szybko około 10 min( generowanie nowego mapsetu przez MS trwa na moim kompie cirkaabout 1h, mapa ponad 3Giga ) i działa bez problemów. Wprawdzie plik TYP Maniak edytował dla Dakoty i 62-ki to w moim Oregonie tez wygląda OK! (Dzieki dla Maniaka).

pozdrawiam Zetor
Oregon 300: OSM Deutschland, UMP-pcPL
Samsung Xcover 2: Navigon, OsmAnd~, Locus
Klik!
Klik!
Witam
Jak to zrobiłeś GmapToolem.
Podzieliłeś plik i powtórnie połączyłeś?
Sprawdź wyszukiwanie.
Pozdrawiam.
Jak to zrobiłeś GmapToolem.
Podzieliłeś plik i powtórnie połączyłeś?
Sprawdź wyszukiwanie.
Pozdrawiam.
Dokładnie tak.
Dziel, podmieniłem plik TYP i potem łącz. Co masz na myśli : sprawdź wyszukiwanie ?
Dziel, podmieniłem plik TYP i potem łącz. Co masz na myśli : sprawdź wyszukiwanie ?
pozdrawiam Zetor
Klik!
Klik!
Po podzieleniu pliku traci się wyszukiwanie,
wszystkie punkty z bazy adresowej zawarte w tej mapie( mapsecie) zostały utracone.
Pozdrawiam.
wszystkie punkty z bazy adresowej zawarte w tej mapie( mapsecie) zostały utracone.
Pozdrawiam.
Przynajmniej można używać tej metody do szybkiego podglądu nowego TYP-u. W takim razie w mapie w wersji na karcie SD nie można podmienić pliku TYP ?
pozdrawiam Zetor
Klik!
Klik!
Tak żeby nie utracić funkcjonalności mapy to, nie ma możliwości podmiany pliku typ.
Pozdrawiam
Edit:
Tylko przy łączeniu (całych) plików .img wyszukiwanie pozostaje.
Do szybkiego podglądy efektu działania pliku .typ można z MS wysłać kila arkuszy (obszarów) nie trzeba przetwarzać całej mapy.
Pozdrawiam
Edit:
Tylko przy łączeniu (całych) plików .img wyszukiwanie pozostaje.
Do szybkiego podglądy efektu działania pliku .typ można z MS wysłać kila arkuszy (obszarów) nie trzeba przetwarzać całej mapy.
Ostatnio zmieniony 01 lis 2010, 22:54 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
No to pupa.
. A podpiąć mapset pod MS podmienić TYP i z powrotem na kartę tez się nie da? Czy tez się w ten sposób traci dane?
Jak tak to nie bedzie to zadna "idealna mapa wektorowa"
Jak tak to nie bedzie to zadna "idealna mapa wektorowa"
pozdrawiam Zetor
Klik!
Klik!
Wyszukiwane traci się przy podłączaniu mapy do Mapsource. Także w przypadku, gdy połączy się ponownie tylko cześć map. Zmiana samego pliku TYP nie powinna nic popsuć. Trzeba tylko przy łączeniu podać właściwe parametry: nazwa mapsetu, FID, PID.