Touchscreen Edge 800, oficjalna zapowiedz.

O seriach Forerunner, Edge, Approach i Swim, oprogramowaniu Garmin Training Center i SportTracks, serwisie Garmin Connect, a także o innych rozwiązaniach dla biegaczy, cyklistów, narciarzy, wioślarzy oraz uprawiających inne dyscypliny sportowe w których przydatny może być GPS.
Awatar użytkownika
szy
Bywalec

Re: Touchscreen Edge 800, oficjalna zapowiedz.

Post autor: szy »

miecho pisze:Ja pytałem się w eAzymucie. Otrzymałem informację, że do lutego nie będzie w sprzedaży u dealerów w Europie...
Szkoda że wszystkim zainteresowanym tego nie napisali... :/

Dzięki za info,
Szy.
Obrazek
Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce i w Europie
Obserwuj na Facebooku i na Instagramie
garminmdo
Początkujący

Post autor: garminmdo »

fredzio pisze:Mi najbardziej zależy... może uda się to ostatecznie zweryfikować. Czy Edge 800 posiada Dashborad?

Czyli chodzi o wykres wysokości, który jest podzielony dwoma kolorami. Poniżej tak to wygląda w 62s
Obrazek
Witaj,
na Edge 800 udało mi się według metody opisanej w Twoim poście uzyskać taki obrazek:

Obrazek

Niestety nie dość że jest tylko połowiczny wykres to na dodatek "martwy" podczas symulacji trasy nie zmienia się nic, kropka pozostaje na początku wykresu i nie przesuwa się.
(może ew. przy okazji sprawdzę w realu w terenie czy wykres "ożywa")
Moim zdaniem to może być bug programu do ew. usunięcia przy aktualizacji firmware - bo chyba intencją było dodanie dashboardu

Wyświetlanie wykresu na ekranie, wg mnie nie do uzyskania, na ekranie mapy do wyboru są dwa pola danych i to tyle
pozdrawiam M.
(Edge 800)
fredzio
Bywalec

Post autor: fredzio »

Dzięki. Intryguje mnie ta kropka na wykresie w Edge 800, w Edge 705 nie było przecież żadnej kropki, prawda? (nie wliczając Wirtualnego Partnera)
Był: Edge 705 (3.10) + HR CAD
Jest: 62s (2.80) + HR CAD . Mapa UMPpcPL Topo.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

garminmdo pisze: bo chyba intencją było dodanie dashboardu ....... Wyświetlanie wykresu na ekranie, wg mnie nie do uzyskania, na ekranie mapy do wyboru są dwa pola danych i to tyle
Dla doprecyzowania pojęć: "dashboard" to właśnie możliwość wyświetlania "wtyczki" na konkretnym podkładzie, np. wykresu wysokości na ekranie mapy.

To czy wykres wysokości będzie dynamiczny (nazwa moja - nie wiem czy wystarczająco precyzyjna) tzn. przesuwany względem "zakotwiczonego" na środku ekranu kursora jest odrębnym zagadnieniem.

EDIT: @Fredzio. Kropka daje nadzieję ......
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
fredzio
Bywalec

GPS Maniak pisze:Dla doprecyzowania pojęć:
Dzięki za doprecyzowanie, bo jednak troszkę zamotałem. A więc bardziej trzymam kciuki za "dynamiczny wykres" w Edge 800, niż dashboard.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

Post autor: miecho »

Jest już na allegro. A cena ... :shock:
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
fredzio
Bywalec

Jeśli moje tajemne wróżby się sprawdzą w jednym sklepie w Polsce, będzie można kupić dużo dużo taniej.

Żeby nie być gołosłownym pamiętam sytuację, gdy wchodził Edge 705. 1 dniowa promocja kosztował 999 zł, następnego dnia cena w tym samym sklepie skoczyła do 1699zł. Opisane tutaj http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=13&t=4092#p46500
Obrazek Obrazek
yoxik
Początkujący

Post autor: yoxik »

Cena z allegro powalająca!!! Jeśli taka będzie cena normalnej sprzedaży to apeluje do wszystkich piszcie do garmina producenta nie dystrybutora kto umie że w Polsce sprzedaż jest w cenach znacznie przekraczających ustaloną cenę na produkt.
garminmdo
Początkujący

fredzio pisze:
GPS Maniak pisze:Dla doprecyzowania pojęć:
Dzięki za doprecyzowanie, bo jednak troszkę zamotałem. A więc bardziej trzymam kciuki za "dynamiczny wykres" w Edge 800, niż dashboard.
Witaj,
okazuje się, że dobrze trzymałeś te kciuki, Edge 800 ma dynamiczny wykres, nie chce co prawda działać w trybie demonstracyjnym, natomiast podczas realnej jazdy wyznaczoną trasą i owszem:
jeżeli Virtual Partner jest wyłączony to mamy czarną, nieruchomą kropkę w środku ekranu a profil trasy przesuwa się pod nią - po lewej to co już przejechaliśny, po prawej to co przed nami:

Obrazek

jeżeli VP jest włączony to oprócz czarnej kropki na środku ekranu mamy jeszcze szarą kropkę VP

Obrazek
pozdrawiam M.
(Edge 800)
fredzio
Bywalec

Jeszcze trochę i z Edge 800, będzie można chodzić po górach :)

Posiadacze E705 mogą mieć pretensje do Garmina za to, że zamiast ulepszać widocznie ten model w kolejnych FW, to producent ich drobne prośby (jak np screenshoty, poprawa obliczania kalorii) realizuje w kolejnym modelu.

Edge 705 był pozbawiony, dla mnie, przydatnych jeszcze kilku funkcji. Ciekawe czy Edge 800 już to ma.
Mianowice:
- wyszukiwania miejsc geograficznych [Menu>Dokąd>Znajdź miejsca.. i gdzieś tam w kategoriach, może można w E800 znaleźć "punkty geogr.", obiekty lądowe?]
Oczywiście szczyty musi zawierać wgrana mapa, ale UMPpcPL (przynajmniej wersja Topo), także posiada takie miejsca, jak np. Giewont.

- wymuszenia pozycji w innej lokalizacji [Menu>Satelita.. może w E800 można na ekranie satelitów ze słupkami, wybrać "ust.poz. na mapie" lub "inna lokalizacja"?]
- no i wyznaczania trasy poprzez punkty pośrednie. W turystycznych jest "planuj trasę" (chodzi o to, że klikasz na mapie, GPS wyznacza trasę do tego miejsca, po czym klikasz na kolejny punkt na mapie i można wyznaczać trasę poprzez takie punkty)

Garminmdo, tak więc w wolnej chwili zapraszam do testów.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2011, 11:33 przez fredzio, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

Post autor: miecho »

garminmdo pisze:[
Witaj,
okazuje się, że dobrze trzymałeś te kciuki, Edge 800 ma dynamiczny wykres, nie chce co prawda działać w trybie demonstracyjnym, natomiast podczas realnej jazdy wyznaczoną trasą i owszem:
jeżeli Virtual Partner jest wyłączony to mamy czarną, nieruchomą kropkę w środku ekranu a profil trasy przesuwa się pod nią - po lewej to co już przejechaliśny, po prawej to co przed nami
@garminmdo te zrzuty ekranu robiłeś podczas nawigacji (Menu > Dokąd? > Pozycje) czy podczas kursu (Menu > Kursy > ...)?
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
septimus19
Bywalec

Post autor: septimus19 »

fredzio pisze:To jest bardzo dobra wiadomość, że jest taki wykres. Jeszcze trochę i z Edge 800, będzie można chodzić po górach :)
To trochę to kompas , bo kompasem gps piechurowi mapa się nie zorientuje prawidłowo.

Pozdrawiam
Edge 705-zepsuty Oregon 550 HOLUX TwoNaw Sportiva. Fenix 1. Touring. Edge 1000 Mapy- DMU25 Geoportal CZ.INSPIRE. CykloAtlas. OSM.
garminmdo
Początkujący

fredzio pisze: - wyszukiwania miejsc geograficznych [Menu>Dokąd>Znajdź miejsca.. i gdzieś tam w kategoriach, może można w E800 znaleźć "punkty geogr.", obiekty lądowe?]
Oczywiście szczyty musi zawierać wgrana mapa, ale UMPpcPL (przynajmniej wersja Topo), także posiada takie miejsca, jak np. Giewont.
Można wyszukiwać takie miejsca, jest dokładnie tak jak napisałeś: Dokąd> Punkty geograficzne > i pokazuje się do wyboru:

Obrazek

po wybraniu kategorii pokazuje się lista najbliższych obiektów,

albo możesz wpisać jaki chcesz i masz:

Obrazek

(Chociaż to akurat nie TEN Giewont - niski trochę ...)

-
wymuszenia pozycji w innej lokalizacji [Menu>Satelita.. może w E800 można na ekranie satelit ze słupkami, wybrać "ust.poz. na mapie" lub "inna lokalizacja"?]
tu niestety nie znalazłem takiej opcji - jest ekran satelitów i żadnej możliwości dalszego wyboru czegokolwiek

-
no i wyznaczania trasy poprzez punkty pośrednie. W turystycznych jest "planuj trasę" (chodzi o to, że klikasz na mapie, GPS wyznacza trasę do tego miejsca, po czym klikasz na kolejny punkt na mapie i można wyznaczać trasę poprzez takie punkty)
Z tym też krucho, nie znalazłem takiej opcji jak planowanie trasy, w jest menu > kursy > wyznacz nowy kurs - ale to tylko wyznaczenie kursu na podstawie zapisanego śladu i to bez możliwości jego modyfikacji (nie udało mi się nawet odwrócić kierunku śladu aby stworzyć kurs w odrotnym kierunku).
Na ekranie mapy możesz wyznaczyć punkt i wyznaczyć trasę do tego punktu "jedź" - tak to wygląda na ekranie:

Obrazek

po dodaniu nowego punktu na tym ekranie i wciśnięciu ponownie "jedź" - edge kasuje wyliczoną trasę, i poprzedni punkt, a wyznacza bezpośrednią do nowego punktu.
Jedyną możliwością takiego wyznaczania trasy to poruszanie się op punktu do punktu - krótkimi skokami :) .

@ miecho - zrzuty są z kursów (Menu > kursy > ....) podczas nawigacji dostajesz wykres wysokości jak dla normalnej jazdy czyli na lewej stronie tylko to co "za Tobą" :

Obrazek

i chyba nie ma tu znaczenia, że nawigowałem po UMPpcPL topo bez danych o wysokości.
pozdrawiam M.
(Edge 800)
fredzio
Bywalec

garminmdo dobra robota, wszystko się wyjaśniło. Jeśli chodzi o trasy, wnioskuję, że Edge 800 oferuje dokładnie to co Edge 705 [choć może poprawili mu kalkulacje tras, tego nie wiem] Turystyczne GPSy w nawigowaniu, dają jednak troszkę więcej.

Miecho dopytywał zapewne dlatego, że skoro to screeny z Kursów, to wygląda na to ,że niestety Edge 800, jednak nie ma dynamicznego wykresu.
Kropka czarna i kropka szara to właśnie funkcja Wirtualny Partner. Wykres w tym momencie zawiera informacje o trasie przed nami, po prawej stronie, z kursu, z którym się porównujesz. Identycznie jest w Edge 705.
garminmdo pisze:podczas nawigacji dostajesz wykres wysokości jak dla normalnej jazdy czyli na lewej stronie tylko to co "za Tobą"
I właśnie jeśli w zwykłym wyznaczeniu trasy (bez kursu, czyli z Menu > Dokąd?) pojawia się wykres z trasą przed nami, to jest dynamiczny wykres, który jest dostępny w turystycznych GPSach.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

garminmdo pisze:albo możesz wpisać jaki chcesz i masz:

Obrazek

(Chociaż to akurat nie TEN Giewont - niski trochę ...)
Ja bym powiedział, że o 2 metry za wysoki :wink:
Chociaż oczywiście wszystko zależy od tego z jakich źródeł korzystał autor mapy.
Mój odbiornik melduje takie coś:
1.jpg
1.jpg (44.35 KiB) Przejrzano 7955 razy
Jak widać istnieje ta górka jest całkiem blisko mojego drugiego domu :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
ODPOWIEDZ