Birdseye - jakość zdjęć satelitarnych?

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
asandrzej
Garniak

Re: Birdseye - jakość zdjęć satelitarnych?

Post autor: asandrzej »

Te dwa arkusze są na stałe nałożone, zoom dotyczy całości.
To nie są dwa osobne arkusze, zmieniając skale zmienisz tylko początkowy zoom wyświetlania.

andrzej

Tak jak napisałem, nie było JNXskale, dziesiątka wyświetlała się przy zoomie od 120m,
Podłożyłem wycinek mapy turystycznej, żeby uzyskać początkowy zoom (300m)
W tej chwili jest inny sposób manipulowania zoomem.
Ciebie interesuje ten arkusz pod spodem?
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Ale jaja :D Czytałem ten post. Pobrałem także ten testowy plik z mpą Tatr, ale tej dziesiątki jakoś nie zauważyłem :?
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

asandrzej pisze:W tej chwili jest inny sposób manipulowania zoomem.
Można stworzyć wielowarstwowy *.jnx?
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
Ajger
Bywalec

Post autor: Ajger »

GPS Maniak pisze:A przy okazji, dla tych, którym czerwone krzyżyki są nie w smak: http://gpsmaniak.com/2010/download-jnx.htm
Ooo :shock: , wielkie dzięki.
Właśnie nosiłem się z zamiarem zapodania prośby, co by mi ktoś te mapy zrobił.
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
asandrzej
Garniak

GPS Maniak pisze:ale tej dziesiątki jakoś nie zauważyłem :?
Dziesiątka jest, zawsze przed umieszczenie i po umieszczeniu pliku sprawdzam.

Marko pisze: Można stworzyć wielowarstwowy *.jnx?
Wielowarstwowe pliki po części nie są potrzebne, mam przecież mapę wektorową, na obszarach o małej szczegółowości może służyć, jako mapa „bazowa”
Na obszarach gdzie jest pustynia na mapie wektorowej to widzę sens map.jnx wielowarstwowych.

andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

asandrzej pisze:Dziesiątka jest, ...
Wierzę :D Zdziwiło mnie to wszystko co nieco, bo post wyraźnie mówił o "podmianie", a ja przesuwałem mapę w odbiorniku, ten turystyczny podkład (z wilkiem) widziałem, ale nie trafiłem na dziesiątkę :D To tylko potwierdza teorie iż garminek słabo nadaje się na mapnik. Za mały ekranik. :?
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

@asandrzej
Rozumiem, że w chwili obecnej nie ma możliwości tworzenia wielowarstwowych *.jnx.
Zapytałem z czystej ciekawości, ponieważ w QLandkarte GT można wyświetlać dowolną liczbę transparentnych mapsetów (jak w odbiorniku).
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Marko pisze:Rozumiem, że w chwili obecnej nie ma możliwości tworzenia wielowarstwowych *.jnx.
Z punktu widzenia odbiornika nie ma to żadnego znaczenia, bo co prawda nie można zrobić jednego pliku JNX z trzema warstwami, ale możesz zrobić trzy pliki JNX dla tego samego obszaru z różnym parametrem "skala" i w odbiorniku będzie się to zachowywało dokładnie tak samo jak jeden plik trójwarstwowy.
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Marko
Garniak

@GPSManiak
Rozumiem. Ten program do podglądu plików *.jnx wyświetla tylko jeden plik na raz, stąd byłem ciekaw czy można tak skompilować ten plik, aby zapisać w nim tych kilka warstw wyświetlających się w różnych skalach.
GPS Maniak pisze:...ten turystyczny podkład (z wilkiem)...
Zwierząt ci tam całe mnóstwo, również m.in. dzięcioł, motyl i kozica :)
asandrzej
Garniak

Marko pisze:@asandrzej
Rozumiem, że w chwili obecnej nie ma możliwości tworzenia wielowarstwowych *.jnx.
Darzur i Lechu już napisali, że coś w rodzaju mapy welowarstwowj można utworzyć.
Jeżeli w Mobacu pobierze się różnej wielości obszary, największy (7) i pośrednie mniejsze stopniując
obszar i warstwę program sam ustali zoomy wyświetlania, przez co uzyskamy wielowarstwowości mapy.

andrzej
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

@asandrzej
Rozumiem, że tyle plików *.jnx ile warstw; np. layer11.jnx, layer12.jnx, layer13.jnx...
Wg specyfikacji *.jnx-a odbiornik zinterpretuje do 5 nakładających się map.
asandrzej
Garniak

@ Lechu
Dziesiątkę, pojedynczy arkusz, trudno znaleźć na takim obszarze,
mogłem dopasować obszar mapy turystycznej, jako powiększony margines.

andrzej
Załączniki
1866.jpg
1866.jpg (25.04 KiB) Przejrzano 8318 razy
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Marko pisze:Wg specyfikacji *.jnx-a odbiornik zinterpretuje do 5 nakładających się map.
Z praktycznego punktu widzenia o cztery za dużo :wink: Przynajmniej jeżeli o mnie chodzi. Bo jeżeli kiedyś moje preferencje przejdą z wektora na raster, to po prostu kupię TwoNav, a nie będę się martwił sztucznymi ograniczeniami wprowadzanymi przez Garmina. W Garminie traktuję raster jako świetną zabawę i możliwość "oWIGowania" większego niż dotychczas obszaru, bez konieczności gmerania na karcie. Zatem jak dla mnie jedna warstwa też by wystarczyła.
Pozdrawiam Lechu

asandrzej
Garniak

Też tak sądzę, chyba, że obszar gdzie jest tyko bazowa mapa i nic poza tym.
Dodatkowa warstwa dużego obszaru ułatwiałaby orientacje na mapie
podczas przeglądania, wyszukiwania.

andrzej
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

@GPSManiak, asandrzej
Jestem tego samego zdania, z jednym Ważnym zastrzeżeniem: w odbiorniku.
Nie możemy się dogadać, bo Wy patrzycie na wykorzystanie rastra w odbiorniku wielkości nieco większej od pudełka zapałek, a ja na podgląd mapy na ekranie co najmniej 20 calowym - do zaplanowania sobie trasy.
W przypadku takiego komfortu szukam sposobu na wyświetlenie kilku warstw mapy w zależności od zoomu, co w moim przypadku jest przydatne do zaplanowania trasy przed wycieczką i ew. obgadania tej propozycji z "ekipą" - w analogii do setki razy przywoływanego tutaj, na Forum, serwisu cykloatlas.cz.
Uściślając: mój warsztat przed wypadem w dość zróżnicowany teren to: kapcie, ciepła herbata, muzyka w tle, duży ekran komputera stacjonarnego.
Teraz jest QLandkarte, który swobodnie otwiera zarówno kmz-ty jak i jnx-y, z tym, że liczba kafelków jak i liczba wyświetlanych warstw nie ma tutaj znaczenia, bo i tak jednorazowo wyświetla się jeden plik. Można oczywiście zapamiętać dowolną liczbę arkuszy i swobodnie je przełączać; choć to mniej wygodne od przechodzenia "z arkusza na arkusz" np. w OziExplorerze.
Wygodniej byłoby jednak skorzystać, jeśli istniałaby taka możliwość, z wielowarstowego jnx-a.
ODPOWIEDZ