Transfer trasy pomiędzy OziCE a turystycznym Garminem bez PC

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
fxrider
Początkujący
Kontakt:

Transfer trasy pomiędzy OziCE a turystycznym Garminem bez PC

Post autor: fxrider »

Hej,
kwestia jak w temacie. Kontekst: mam 62st i PPC z OziExplorerem, planuję używać tego zestawu na moto na tereneach gdzie pokrycie wektorami jest symboliczne (wyprawy na wschód). Wiem, że 62 ma już obsługę Custom Map, ale jak zapewne wiecie ich specyfika (i 62ki) raczej nie ułatwia wprowadzania na nich trasy na wycieczce długości co najmniej kilkuset km. Dlatego planuję zaprząc do tej roli Oziego - przeglądanie różnych map danej okolicy (na znośnej wielkości ekranie) i wyznaczanie tras, a potem chciałbym móc tą gotową trasę danego etapu wgrać do garmina. Wiem, że papieru nic nie zastąpi i to w oparciu o niego będę planował całokształt - ten patent miałby mi tylko ułatwić przekucie mojego pomysłu w punkty trasy w garminie. Na razie testowo używałem mapy z geoportalu (VMAP2) w skali 1:50000, którą miałem jednocześnie wydrukowaną i wbitą jako CM do odbiornika - po zaplanowaniu trasy wklikanie jej (jakieś 20 pkt, 30 km) zajmowało irytując dużo czasu - największym utrudnieniem był mały ekranik 62, przez co ciężko było się połapać który fragment mapy się przegląda i wolne jej rysowanie. Stąd kombinuję jak w temacie.
Sorry za ten przydługi wstęp. Na razie widzę 3 opcje, których prawdopodobnieństwo realizacji jest odwrotnie proporcjonalne do łatwości użycia: (zakładam, że zaplanowaną trasę w OziCE już mamy zapisaną do pliku)
1. wydłubanie karty z garmina, wrzucenie do PPC, konwersja (czym?) .plt na .xml, wgranie na kartę, wrzucenie do odbiornika. Upierdliwe, ale uważam, że to i tak będzie wygodniejsze niż klikanie w garminie. Jeśli nie ma softu aby to skonwertować zastanawiam się nad "popełnieniem" własnego. Tutaj zaletą jest to , że można by od razu "podmienić" (ja zmieniam rozszerzenia) plik CM, aby mieć aktualny "podkład".
2. Konwersja i wysłanie trasy po kablu USB - wymaga dorobienia kabla i posiadania hosta USB na PPC, ale daje spore możliwości, bo w ten sposób można by też obsługiwać starsze odbiorniki n.p. 60tki, które nie obsługują XMLi, ani nie mają opcji #3. Niestety nie kojarzę softu, który by mi to umożliwił, a sam raczej (niestety) nie będę miał czasu aby nauczyć się tyle, aby taki zrobić.
3. konwersja i wysłanie trasy bezprzewodowo - z tego co kojarzę te garminowe transfery są oparte na zwykłym bluetooth, więc PPC z taki modułem prawdopodobnie mogłby się z nim komunikować. Problemy jak wyżej - brak softu?

Gdyby ktoś miał jakieś pomysły na reazlizację któregoś z tych wariantów (lub jakieś inne rozwiązanie;) ) będę wdzięczny za pomoc - pewnie wielu osobom takie coś by się przydało.

pozdrawiam, Adam
Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Transfer trasy pomiędzy OziCE a turystycznym Garminem bez PC

Post autor: GPS Maniak »

Ze starszymi odbiornikami problem był mniejszy, bo one miały RS-a. wystarczyło tylko "wyciągnąć" taki sygnał z pocketa i hulaj dusza.

Jeżeli chodzi o pkt.1. to może nie koniecznie Ozi, ale coś co tworzy pliki GPX? GPX wrzucasz do stosownego folderu na kartę i już Garminek to widzi. A jeżeli koniecznie Ozi, to zobacz mobilną wersję tego programu: http://www.gpsinformation.org/ronh/g7towin.htm Może konwertuje trasy/ślady z formatu oziego do GPX? A w ogóle widzę tam jakieś przebąkiwania o Garminie i USB.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
fxrider
Początkujący
Kontakt:

Post autor: fxrider »

GPS Maniak pisze:http://www.gpsinformation.org/ronh/g7towin.htm Może konwertuje trasy/ślady z formatu oziego do GPX? A w ogóle widzę tam jakieś przebąkiwania o Garminie i USB.
Hej,
dopiero miałem czas usiąść poważniej za temat. Znałem już ten program i niestety te przebąkiwania o USB dot. braku jego obsługi w wersji PPC. Pobawiłem się wersją "stacjonarną" (która obsługuje USB) i ta potrafi się (choć kulawo) komunikować z 62 podpiętą pod USB (ale nie w trybie pamięci masowej). Niestety nie potrafi obsługiwać tras w tym modelu - tzn. wysłać wyśle, ale na urządzeniu pojawia się to jako zbiór waypointów a nie trasa. Co śmieszniejsze MapSource też nie potrafi wysłać trasy do 62ki w tym trybie. Wygląda na to, że wraz w wprowadzeniem zapisu danych do plików GPX garmin totalnie zmienił sposób obsługi tras i "stare metody" już nie działają. Czyli opcja #2 raczej odpada definitywnie.
Na szczęście polecony przez Ciebie program potrafi konwertować trasy zapisane w pliku przez OziCe (.rt2) do .gpx, a dalej można już za pomocą pocą podmianki kart i wgrywania plików sobie poradzić (opcja #1).
Kombinowałem jeszcze z wykryciem garmina przez BT (opcja #3), ale bez żadnego rezultatu - wygląda na to, że te standardy nie są kompatybilne (choć zdziwiłbym się, gdyby garmin nie używał jakiejś odmiany BT jednak).
Wygląda na to, że na ten moment wszystkie możliwości są wyczerpane, niemniej da się osiągnąć potrzebny efekt.
Będę jeszcze kombinował z podpięciem garmina jako pamięci masowej do PPC - to powinno być wykonalne.

pozdrawiam, Adam
Obrazek
Awatar użytkownika
Ajger
Bywalec

Post autor: Ajger »

fxrider pisze: 3. konwersja i wysłanie trasy bezprzewodowo - z tego co kojarzę te garminowe transfery są oparte na zwykłym bluetooth, więc PPC z taki modułem prawdopodobnie mogłby się z nim komunikować.
Garminy nie obsługują BT. Bezprzewodowo łączą się przez Garmin ANT Agent.
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
Awatar użytkownika
nocnyMarek
Bywalec

Post autor: nocnyMarek »

fxrider pisze:Niestety nie potrafi obsługiwać tras ... tzn. wysłać wyśle,
ale na urządzeniu pojawia się to jako zbiór waypointów a nie trasa
Sprawdzałeś co jest wysłane? IMO Własnie zbiór punktów nic więcej.
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
ODPOWIEDZ