Mapy Geoportalu jako Custom Maps w 62xx

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.
asandrzej
Garniak

Re: Mapy Geoportalu jako Custom Maps w 62xx

Post autor: asandrzej »

Edytowany post/ zmiana treści.

Ozi nie importuje pliki graficznego bez z danych zawartych w pliku xxxx.tfw.
Warunkiem jest jednakowa nazwa, tak ja zostało pobrane i oba pliki muszą być w jednym katalogu.
Dane Projektion Setup według załącznika (scren)
Pozostała część obróbki to, tak jak się tworzy mapy w plikach .kmz programem OziMapToKmz, MAPC2MAPC czy Global Mapper`em.
Załączniki
Ozi Transverse Mercator Setup.JPG
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Garniak

W czasie pobierania rastra z Geoportalu otrzymujemy plik .tif i plik georeferencyjny.tfw.

Podczas importu do Global Mapper`a, należy wskazać dane georeferencyjne w Setup Projction
zmieniając datum na WGS84 i projekcję na Poland 1992/19.

Bez względu na to, w jaki sposób otrzymamy pliki w formacie Ozi dalsze przetworzenie
do pliku.kmz przebiega jednakowo, zależnie od użytego programu do tego celu.

Pozdrawiam
Załączniki
Projekcja.JPG
Projekcja.JPG (37.83 KiB) Przejrzano 10069 razy
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

asandrzej pisze:zmieniając datum na WGS84 i projekcję na Poland 1992/19.
Tak, tak. Zauważyłem, że - bodaj od wersji 10 bądź 11 - Global Mapper ma zdefiniowany układ 1992. Wcześniejsze wersje tego nie miały, stąd moje nawyki do wczytywania tego układu z niezależnego pliku prj :oops:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
asandrzej
Garniak

Musiała być to starsza wersja, W wersji v.9 projekcja Poland 1992 był już wbudowana,
ale nieraz się nie zauważa zmian i postępuje według starych nawyków.

andrzej
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Nawiasem mówiąc, wydaje mi się, że wczytywanie jest szybsze (Global Mapper pamięta katalog źródłowy plików prj) niż rolowanie listy "projekcji".
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
asandrzej
Garniak

Co do samego działania to, oba sposoby są równoznaczne, ale trzeba też wiedzieć, gdzie ma się ten prj-ocik.

andrzej
luke1984
Początkujący

Post autor: luke1984 »

GPS Maniak pisze:Ale jak to bywa z Garniakiem informacje są w różnych wątkach, a i sam opis - z reguły jako odpowiedź na konkretne pytanie, nie zawsze rozwiązuje wszytskie dylematy.
No niestety na Garniaku wiedza jest ogromna, ale np czytałem ostatnio pana polemiką z asandrzej właśnie na temat custom maps, gdzie rozmawiacie o tym czy GlobalMapperem jest łatwiej czy nie. Przebranałem przez 6 czy więcej stron ale niestety nie dowiedziałem się prawie nic :( z waszych wywodów o pikselach itp (mimo iż wiem czym piksel jest).

Niemniej później korzystając z poradnika na pana stronie, stworzyłem swoją pierwszą Custom Maps okolic Szczecina w układzie Pułkowo 1942 na podstawie sztabówek z lat 80tych i leży właściwie idealnie na GPmapie. Dzisiaj idę na rower to sobie jeszcze w lesie sprawdzę...

Co by jednak nie mówić są to już mapy mocno nie aktualne w terenach podmiejskich bo np. koło mnie to całe wsie się tak rozbudowały, że aż się sam dziwię ile dróg i uliczek powstało. Stąd też moje zainteresowanie geoportalem a przy wyprawie na południe cykloserwerem gdzie jakość map jest super (jakby kupione ze sklepu). Już udało mi się je ściągnąć Mobile Atlas Creatorem (jako png do Ozi Explorera) tylko się zastanawiam czy pliki te trzeba kalibrować czy nie i tu czekam bardzo na pana pomoc :)

p.s. kalibrować nie trzeba jest plik *.map, właśnie zauważyłem. Muszę teraz tylko z wielkościami tych kafelków to rozpracować.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2011, 10:56 przez luke1984, łącznie zmieniany 1 raz.
asandrzej
Garniak

Do obejrzenia http://gpsteam.eu/guide/MOBAC_KMZ/MOBAC_GarminKMZ.htm

Pozdrawiam
luke1984 pisze: …Przebranałem przez 6 czy więcej stron ale niestety nie dowiedziałem się prawie nic
W skrócie:
Wspomniana "rozmowa" dotyczyła trzech opcji Global Mappera umożliwiających
tworzenie plików.kmz, każda z ich jest różna, chociaż każda tworzy plik.kmz
luke1984
Początkujący

asandrzej pisze:Do obejrzenia http://gpsteam.eu/guide/MOBAC_KMZ/MOBAC_GarminKMZ.htm

Pozdrawiam
Dziękuję bardzo. Obsługa jest faktycznie banalna. Można wprost do kmz tworzyć. Sworzyłem w 5 minut mapę zakopanego i okolic (37mb) ale działa w odbiorniku i wygląda naprawę dobrze!!!

Jestem w trakcie czytania postu "Garmin Custom Maps czyli własne rastry w odbiorniku" i tam niektórzy zwracają uwagę na żeby użyć opcji Recreate/adjust map tiles (custom tile size and image format) i ustawiają na 1024x1024 przy kopresji 85%
1) Czy jest to konieczne, czy można zrobić po porstu według tego wideo tutoriala i sprawdzić czy nie ma więcej jak 100 kafli?
2) Czy autor poprawił program na tyle, że nie trzeba utworzonej mapy przeglądać pod kątem szukania białych plam (przed czym przestrzega gpsmaniak) bo również ktoś zwraca uwagę na forum, iż czasami program niewiadomo skąd wrzuca jakiś kafel większy?
asandrzej
Garniak

Mobile Atlas Creator sam kontroluje maksymalną ilość kafelków, użytkownik może określić ich wielkość.
Garmin zaleca wielkość kafelka (1024x1024) pikseli w praktyce, można tą wielkości przekroczyć bez zauważalnej utraty, jakości.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

luke1984 pisze:Co by jednak nie mówić są to już mapy mocno nie aktualne w terenach podmiejskich .....
Mapy topograficzne z geoportalu, też są mocno opóźnione w stosunku do rzeczywistości. Co prawda w moim przypadku - przypadku piechura łazika, który lubi włóczyć się po lesie, nie ma to żadnego znaczenia (używam topograficzną mapę wektorową - VMAP aktualność przełom lat 70/80), gdyż zawsze (także w czasach przed GPSowych) mapę traktowałem wyłącznie jako pomoc orientacyjną, a wybierając konkretną przecinkę w lesie wybierałem ją nie dlatego że była na mapie, ale dlatego że była w lesie i prowadziła mniej więcej w tym kierunku w którym zmierzałem.

Jeżeli dla kogoś - np. w turystyce rowerowej - priorytetem jest przede wszystkim aktualność map, to jedynym kierunkiem są społecznościowe mapy wektorowe - przede wszystkim UMP. Owszem ciągle w fazie rozwoju, ale na pewno o kilka klas aktualniejszy niż jakakolwiek mapa z Geoportalu.

A przy okazji "polemik". Tego naprawdę nie warto czytać :D To nasze wewnętrzne dyskusje, z których dla czytelnika z zewnątrz nic nie wynika, co nie znaczy że nie są one potrzebne. Dobrze znać argumentację ludzi, tórzy postępują inaczej niż ja. Łatwiej wówczas o wzajemne zrozumienie, a dodatkowo pokłosiem tego typu dyskusji, jest fakt iż pewne uwagi adwersarzy uwzględniam potem w moich artykułach. Ba! Nawet jeżeli artykuł jest już zamknięty (tak jak w przypadku tekstu na temat plików JNX) uwzględniam uwagi i przemyślenia kolegów. Nawet jeżeli nie chcę za bardzo "rewolucjonizować" tekstu, dodaję krótkie info i link do konkretnego, rzeczowego postu na Garniaku. Oto np. wczorajsza zmiana:
1.jpg
Pozdrawiam Lechu

asandrzej
Garniak

Mapy Geoportalu nie są może aktualne, ale jest wybór, aktualna mapa lub nieaktualna,
decyzja użytkownika.

Puszcza Bukowa
Pozdrawiam
Załączniki
P B 3.jpg
P B1.jpg
P B2.jpg
luke1984
Początkujący

hehe tak wybór jest raczej oczywisty. Nie te wszystkie mapy historyczne są naprawdę doskonałe. Zresztą chodząc/jeżdżąc po lesie okazuje się, iż wiele ścieżek z dawnych lat wciąż jest używana przez drwali czy myśliwych i nie zarosła. No jutro będę dalej walczył. Dziękuję serdecznie panom za wszystkie rady i bardzo się cieszę, że jest ktoś (i to w Polsce, na polskim forum) dysponujący taka wiedzą.
fxrider
Początkujący
Kontakt:

Post autor: fxrider »

Tak jeszcze przy okazji zamieszczę może wyniki uboczne moich prac przy CM w Garminie, a dokładniej co więcej można osiągnąć za pomocą plików .kmz:
http://mapy.google.pl/?q=http://ag1.dev ... arniak.kmz
Niestety w przeglądarce działa to trochę koślawo (problem z ustaleniem kolejności rysowania obiektów i okresowe rozjeżdżanie się mapy) - w GE lepiej to działa.
Obrazek
Awatar użytkownika
Michal N
Nowy

Post autor: Michal N »

Ostatnio znalazłem fajny patent na "aktualizację" starych map: http://www.survival.strefa.pl/mapa2.htm#zinternetu
Patent zacny, gdyż na terenach po których chodzę (płd Mazowiecki PK) nie opracowano jeszcze kolorowych dziesiątek w układzie 92 - jak na złość kończą się na północ od mych terenów. Na Geoportalu są tylko czarno-białe rastry, po których to głównie doświadczony łazik był by w stanie się poruszać.
Patent przetestowałem na przykładzie map z geoportalu, na razie na zasadzie "PrtSc", to znaczy robiłem screena warstwy raster i wklejałem do painta a potem przełączałem na orto i dalej tak samo. Potem wystarczyło w programie graficznym poprawić kontrast i po nałożeniu na siebie obrazów ustawić poziom przenikania (ja ustawiałem 60%). Osiągnąłem taki efekt:
Obrazek

Od razu widać dlaczego chciałem tak szczegółową mapkę (10k) :D więc nie będę się rozpisywał. Teraz widać, gdzie jest np. granica lasu i na zdjęciu lotniczym mamy rzeźbę terenu. Następnie można takie screeny łączyć i po konwersji przesyłać do odbiorników.
Nie używałem MapoTero bo o ile ściągnę TOPO_10_92 o tyle nie wiem czy orto będzie w tej samej skali.
GPSmap 60CSX
ODPOWIEDZ