Edge 800 - pierwsze wrażenia i testy.
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
Re: Edge 800 - pierwsze wrażenia i testy.
A miałeś włączoną autokalibrację?
Chociaż może przy dużych skokach ciśnienia autokalibracja nie nadąża…
Chociaż może przy dużych skokach ciśnienia autokalibracja nie nadąża…
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/
Jakby się dało załączyć to pewnie się załączyło. Edge 705 czasem potrafił się mocno rozjechać. W E800 chyba autokalibracja nie ma, bo jak jeździłem tak przez pół godziny z przestawioną wysokością o 100 metrów to ta różnica przez cały czas utrzymywała się na stałym poziomie.
Tak kilka godzin później:
Tak ok 2 godziny później po tym jak wyłączyłem wieczorem E800, musiałem wyjść na zewnątrz. Załączyłem Edka jeszcze w bloku i na parę chwil przed złapaniem fix-a pokazywał zbliżoną do rzeczywistej wysokość. Jadnak gdy uchwycił odpowiednią ilość satelitów by wskazywać pozycję to tak podskoczył o ok 60m. Czyli namiastka autokalibracji jest...
Tak kilka godzin później:
Tak ok 2 godziny później po tym jak wyłączyłem wieczorem E800, musiałem wyjść na zewnątrz. Załączyłem Edka jeszcze w bloku i na parę chwil przed złapaniem fix-a pokazywał zbliżoną do rzeczywistej wysokość. Jadnak gdy uchwycił odpowiednią ilość satelitów by wskazywać pozycję to tak podskoczył o ok 60m. Czyli namiastka autokalibracji jest...
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
po raz pierwszy wybrałem się na rower z edge 800. Wgrałem mu trasę która mniej więcej wyglądała następująco: od domu 2 km potem kółko i powrót do odbicia na kółko i 2 km po tej samej drodze do domu. Urządzenie prowadziło do miejsca odbicia na kółko tylko że w miejscu odbicia kierowało mnie w kierunku powrotu a nie w stronę w którą układałem trasę w MS. Następnie zaczęło prowadzić tak jak jechałem i po chwili się zawiesiło. Po powrocie do domu "odwiesiłem" je ale intryguje mnie dlaczego nie prowadziło mnie tak jak układałem trasę a kierowało w przeciwną stronę / w kierunku powrotu/
tadek
nuvi 3790T , nuwi 660 , 60 CSx. GPmapa ,CN 2011, edge 800
Niestety trasy przygotowane w Mapsource w Edge trochę inaczej obsługiwane niż przez inne np. turystyczne odbiorniki. Odbiornika typu "nie-Edge" traktuje taką trasę jako zbiór punktów i kalkulacja trasy się odbywa się w odbiorniku według preferencji ustawionych w opcjach wyznaczania tras. Trasa wysłana z MapSource do Edge-a wygląda w nim identycznie jak ta wyznaczona na komputerze (jeżeli na komputerze ustawisz bezdroże to w Edgu punkty będą prostymi kreskami). To co będzie Edge wyprawiał z taką trasą, a szczególnie w sytuacji jak z niej zjedziesz to chyba nawet programiści z Garmina nie wiedzą
. Jeżeli Twoja trasa będzie miała kształt pętli, to wtedy od samego początku będzie Cię przyciągnął do końca trasy bo po co ma robić jakiś objazd skoro cel podróży jest za rogiem.
Jeżeli chcesz skorzystać z Edge jako nawigatora tzn. masz kilka punktów pośrednich, przez które chcesz przejechać, ale wyznaczenie drogi pomiędzy tymi powierzasz odbiornikowi, to najlepiej wyślij te punkty do E800, a potem po kolei nawiguj do nich. (Dokąd -> Pozycje).
Jeżeli masz zamiar przejechać trasę co do metra tak jak to sobie zaplanowałeś (jedziesz np. na wyścig) to powinieneś na komputerze wyznaczyć sobie Kurs przy pomocy GTC (na podstawie śladu) albo jakimś innym programem lub np. przy pomocy http://www.bikeroutetoaster.com/Course.aspx.
Co do zawieszenia to jest pewna sytuacja, w której blokuje się ekran, ale da się z tego wyjść
.
Dzieje się to w takich warunkach:
1. Uruchomiony stoper.
2. Aktywne Autoprzewijanie ekranu.
3. Zatrzymujesz się i aktywuje się Autopauza
4. Jest aktywny ekran z mapą, przy Autopauzie przestaje być aktywne automatyczne przewijanie ekranów. Po paru sekundach znikają przyciski (strzałki i Menu).
5. Starujesz, stoper automatyczne wznawia odliczanie czasu, ale przewijanie ekranów już nie jest wznawiane. Mapa jest odświeżana, ale nie można przywołać przycisku Menu - ekran dotykowy jest zablokowany.
Pomaga naciśnięcie przycisku Power i później przycisku z krzyżykiem.
Jeżeli to nie pomoże to przycisk Power, potem któryś z przycisków od czujników (u góry ekranu), a następnie trzeba przytrzymać przycisk ze strzałką wstecz
.
Jeżeli chcesz skorzystać z Edge jako nawigatora tzn. masz kilka punktów pośrednich, przez które chcesz przejechać, ale wyznaczenie drogi pomiędzy tymi powierzasz odbiornikowi, to najlepiej wyślij te punkty do E800, a potem po kolei nawiguj do nich. (Dokąd -> Pozycje).
Jeżeli masz zamiar przejechać trasę co do metra tak jak to sobie zaplanowałeś (jedziesz np. na wyścig) to powinieneś na komputerze wyznaczyć sobie Kurs przy pomocy GTC (na podstawie śladu) albo jakimś innym programem lub np. przy pomocy http://www.bikeroutetoaster.com/Course.aspx.
Co do zawieszenia to jest pewna sytuacja, w której blokuje się ekran, ale da się z tego wyjść
Dzieje się to w takich warunkach:
1. Uruchomiony stoper.
2. Aktywne Autoprzewijanie ekranu.
3. Zatrzymujesz się i aktywuje się Autopauza
4. Jest aktywny ekran z mapą, przy Autopauzie przestaje być aktywne automatyczne przewijanie ekranów. Po paru sekundach znikają przyciski (strzałki i Menu).
5. Starujesz, stoper automatyczne wznawia odliczanie czasu, ale przewijanie ekranów już nie jest wznawiane. Mapa jest odświeżana, ale nie można przywołać przycisku Menu - ekran dotykowy jest zablokowany.
Pomaga naciśnięcie przycisku Power i później przycisku z krzyżykiem.
Jeżeli to nie pomoże to przycisk Power, potem któryś z przycisków od czujników (u góry ekranu), a następnie trzeba przytrzymać przycisk ze strzałką wstecz
LeCH
Czy chcesz powiedzieć, że 800 nie robi tego, co robił 705?miecho pisze:Jeżeli chcesz skorzystać z Edge jako nawigatora tzn. masz kilka punktów pośrednich, przez które chcesz przejechać, ale wyznaczenie drogi pomiędzy tymi powierzasz odbiornikowi, to najlepiej wyślij te punkty do E800, a potem po kolei nawiguj do nich. (Dokąd -> Pozycje).
Szy.
Właśnie, że robi to tak jak Edge 705, tak jakoś dziwnie...
LeCH
705 prowadzi po wszystkich punktach wysłanych z MapSource, co?
Problemy miewa z rekalkulacją po zjeździe z wyznaczonej trasy,
ale w przypadku pętelki zauważał punkty pośrednie.
... a Ty teraz straszysz że nie? Mam znowu kupować 62? :]
Szy.
Problemy miewa z rekalkulacją po zjeździe z wyznaczonej trasy,
ale w przypadku pętelki zauważał punkty pośrednie.
... a Ty teraz straszysz że nie? Mam znowu kupować 62? :]
Szy.
Ostatnio zmieniony 11 lut 2011, 01:06 przez szy, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja bym chciał żeby Edge robił to po ludzku. Zaznaczam w MapSource np. 3 punkty, wysyłam to do odbiornika jako trasę, w nim widzę trasę z trzema punktami, dokonuję kalkulacji trasy i w zależności od ustawionych preferencji Edge wyznacza mi trasę po drogach (najkrótszą lub najszybszą) albo łączy te punkty prostymi odcinkami jeżeli jest wybrane bezdroże. E800 tego tak nie robi. Robi to tak jak E705 i jaja czasem się robią jak zjedzie się z trasy bo widzi jeszcze jakieś dodatkowe punkty pośrednie, które utworzyły się w trakcie kalkulacji trasy w MapSource. Dlatego nie mam zaufania do tras przygotowanych w MapSource i wysłanych do odbiorników typu Edge. Dlatego wolę wysłać do niego te 3 waypionty i w trakcie jazdy ustawić nawigację najpierw do jednego potem do drugiego a potem do trzeciego punktu.
2011.02.11:
Jest pewien szczegół, który mógł wpłynąć na nie do końca jasne zachowanie E800. E800 testowany w aucie, trasa w MS wyznaczona dla "samochód/motocykl", w E800 kalkulacja trasy "samochód/motocykl". Po uruchomieniu trasy z MS(przekonwertowanej przez Edge na kurs) kalkulacja trasy przestawia się na rower!!! Po zakończeniu kursu wraca pierwotne ustawienie "samochód/motocykl". Czyli temat otwarty i do ww. utyskiwań na temat obsługi tras przygotowanych przez MS proszę podejść z pewną rezerwą.
2011.02.11:
Jest pewien szczegół, który mógł wpłynąć na nie do końca jasne zachowanie E800. E800 testowany w aucie, trasa w MS wyznaczona dla "samochód/motocykl", w E800 kalkulacja trasy "samochód/motocykl". Po uruchomieniu trasy z MS(przekonwertowanej przez Edge na kurs) kalkulacja trasy przestawia się na rower!!! Po zakończeniu kursu wraca pierwotne ustawienie "samochód/motocykl". Czyli temat otwarty i do ww. utyskiwań na temat obsługi tras przygotowanych przez MS proszę podejść z pewną rezerwą.
LeCH
Panowie a jak wygląda sprawa jazdy z GSC10? Bez tego czujnika odległość, szybkość jest z GPS. Przy tym czujniku wpisuje się obwód koła i jak wtedy liczy ww parametry? Wg wpisanego obwodu koła czy GPS ,a może jakoś interpoluje między GPS-em a obwodem koła?
Poczytałem ten wątek i o ile rozumiem to 800-ka nie ma automatycznego ustawiania wysokości jak np 60 Csx. Zawsze trzeba wpisać wysokość ręcznie. Czy dobrze zrozumiałem?
Poczytałem ten wątek i o ile rozumiem to 800-ka nie ma automatycznego ustawiania wysokości jak np 60 Csx. Zawsze trzeba wpisać wysokość ręcznie. Czy dobrze zrozumiałem?
tadek
Obwód koła wpisujesz z palca albo możesz pozwolić mu samemu zmierzyć (trzeba przejechać kilkaset metrów).
Wysokość możesz wpisywać ręcznie. Jednak najlepiej jest w miejscu, w którym startujesz stoper postawić Waypoint z odpowiednio wpisaną wysokością.
Po naciśnięciu przycisku Start, jeżeli będziesz w bliskiej odległości od tej pozycji E800 pobierze tą wysokość do skalibrowania wysokości.
Jak liczy parametry E800 to jeszcze nie wiem (w E705 jeżeli był czujnik GSC10 to liczył parametry wg tego czujnika, chyba, że znacząco różniły się od tego co uzyskiwał z GPS).
Wysokość możesz wpisywać ręcznie. Jednak najlepiej jest w miejscu, w którym startujesz stoper postawić Waypoint z odpowiednio wpisaną wysokością.
Po naciśnięciu przycisku Start, jeżeli będziesz w bliskiej odległości od tej pozycji E800 pobierze tą wysokość do skalibrowania wysokości.
Jak liczy parametry E800 to jeszcze nie wiem (w E705 jeżeli był czujnik GSC10 to liczył parametry wg tego czujnika, chyba, że znacząco różniły się od tego co uzyskiwał z GPS).
Ostatnio zmieniony 12 lut 2011, 14:57 przez miecho, łącznie zmieniany 2 razy.
LeCH
przed chwilą wróciłem z wycieczki po wyznaczonej trasie. Urządzenie pokazuje mi ile przejechałem w jakim czasie i inne. JAK to zapisać? Na co nacisnąć aby zapisać dane tej wycieczki?
tadek
Trzeba przytrzymać Lap/Reset przez 4 sekundy (pokaże się komunikat "Zeruj w:") to zapisze się jako kolejna aktywność w Historia -> Aktywności. Jeżeli podłączysz E800 do USB to tak samo Ci się zapisze.
LeCH
Bardzo dziękuję. Zapisało. Pozwolę sobie jeszcze na dalsze pytania w razie problemów. Pozdrawiam
tadek
kolejne pytanie do bystrzejszych ode mnie. W jaki sposób i gdzie zgrać przejechaną i zapisaną trasę z 800-tki? Byłbym wdzięczny za łopatologiczne wyjaśnienie
tadek
Załóż konto w Bikemapie - to jeden z najprostszych w obsłudze
serwisów. Będziesz ściągał trasy tylko podłączając urządzenie,
klikając w 'Pobierz z urządzenia' i krótko opisując.
-> http://www.bikemap.net/
Przykładowa trasa:
-> http://www.bikemap.net/route/733196
Szy.
serwisów. Będziesz ściągał trasy tylko podłączając urządzenie,
klikając w 'Pobierz z urządzenia' i krótko opisując.
-> http://www.bikemap.net/
Przykładowa trasa:
-> http://www.bikemap.net/route/733196
Szy.