Adresacja w UMP

O UMP-pcPL - darmowej mapie Polski. Jak instalować? Jak aktualizować? Jak rozbudowywać?
szymonbr

Adresacja w UMP

Post autor: szymonbr »

Witam serdecznie.

Jak zapewne wszyscy się orientują, pierwszą rzeczą która odrzuca od UMP po przebrnięciu przez instalację na nawigacji jest adresacja. Ja już po pierwszym dnu używania zdziwiłem się bo po podaniu bloku numer 14 na osiedlu Dąbrowszczaków w Swarzędzu wyskoczyły mi bodajrze 3 możliwości i bądź tu człowieku mądry :D

Wiadomo każdy kto bierze UMP w łapska ma świadomość że to nie jest i długo nie będzie produkt idealny i trzeba się liczyć, że adresacja to już bardzo szczegółowa i nużąca 'praca organiczna", ale mam pewien prosty pomysł jak można to stopniowo poprawiać.

Czy jest taka możliwość aby zaznaczać numery budynków z poziomu przeglądarki www tak jak robi się to w przypadku POI ? To znacznie przyspieszyłoby prace, tylko że gorzej z rysownikami którzy i tak są już zawaleni robotą. Z drugiej strony może warto na moment "olać" 8) POI na rzecz takiej adresacji, w końcu chyba ona jest ważniejsza ?

Pozdrawiam
Szymas
wopozka
Bywalec

Re: Adresacja w UMP

Post autor: wopozka »

szymonbr pisze:Witam serdecznie.

Jak zapewne wszyscy się orientują, pierwszą rzeczą która odrzuca od UMP po przebrnięciu przez instalację na nawigacji jest adresacja. Ja już po pierwszym dnu używania zdziwiłem się bo po podaniu bloku numer 14 na osiedlu Dąbrowszczaków w Swarzędzu wyskoczyły mi bodajrze 3 możliwości i bądź tu człowieku mądry :D
Szwarzędz nie ma numeracji więc wyskoczyły ci po prostu numery
szymonbr pisze: Wiadomo każdy kto bierze UMP w łapska ma świadomość że to nie jest i długo nie będzie produkt idealny i trzeba się liczyć, że adresacja to już bardzo szczegółowa i nużąca 'praca organiczna", ale mam pewien prosty pomysł jak można to stopniowo poprawiać.
Praca jest nużąca, ale też i danych brak. A to już nie twórców wina, a użytkowników raczej :D.
szymonbr pisze: Czy jest taka możliwość aby zaznaczać numery budynków z poziomu przeglądarki www tak jak robi się to w przypadku POI ? To znacznie przyspieszyłoby prace, tylko że gorzej z rysownikami którzy i tak są już zawaleni robotą. Z drugiej strony może warto na moment "olać" 8) POI na rzecz takiej adresacji, w końcu chyba ona jest ważniejsza ?
Ale smacznego, zgłaszaj do woli nikt ci przecież nie broni. Każdy zgłasza to na co ma ochotę.
greg_m
Bywalec

Post autor: greg_m »

szymonbr pisze:... po przebrnięciu przez instalację na nawigacji ...
tu chyba przesadzasz. instalacja na nawigacji to po prostu wrzucenie tam pliku IMG. chyba to takie skomplikowane nie jest :wink:
pozdrawiam
G.
edge 500 + UMP-pcPL@www + OSM Cycle Map + Waze
szymonbr

Nie mówię że skomplikowane, tak mi się powiedziało :P, trochę interfejs strony straszy, ale przecież nie ma co narzekać bo sama mapka jest i tak ekstra :wink:
wopozka pisze:Ale smacznego, zgłaszaj do woli nikt ci przecież nie broni. Każdy zgłasza to na co ma ochotę.
super ! :D
Warto wspomnieć o takiej możliwości na stronce wiki
http://ump.fuw.edu.pl/wiki/Jak_zg%C5%82asza%C4%87_2
ndmystko
Bywalec

Post autor: ndmystko »

szymonbr pisze:Warto wspomnieć o takiej możliwości na stronce wiki
Jutro dodam opis.
eTrex 30 + OSMapa + *.jnx
Moto G3 + Naviexpert + Locus Pro
Holux RCV-3000
Garmin vívofit
wopozka
Bywalec

szymonbr pisze: super ! :D
Warto wspomnieć o takiej możliwości na stronce wiki
Czyli, jak rozumiem, wkrótce jaka miejscowość dołączy do listy miast, miasteczek i wiosek ze 100% pokryciem adresowym? ;)
szymonbr

.
Ostatnio zmieniony 06 mar 2016, 16:01 przez szymonbr, łącznie zmieniany 1 raz.
wopozka
Bywalec

szymonbr pisze:Hehe nic nie obiecuje ale zacznę od Swarzędza :D
Hmmm, tak to afera że numerów brak, a teraz się rakiem wycofujemy? ;) Dasz radę, Swarzędz nie jest taki duży a spacery są zdrowe. Zabieraj GPS ze sobą, zbieraj dane o numeracji a potem podsyłaj na flyspraya. Moje miasto ponumerowałem w ten sposób, a jest odrobinę większe.
szymonbr

.
Ostatnio zmieniony 06 mar 2016, 16:00 przez szymonbr, łącznie zmieniany 1 raz.
wopozka
Bywalec

Jeśli podesłałeś przez formularz to i ty się naklikałeś i my się narobimy przy wprowadzaniu. Lepiej załóż sobie konto na flysprayu i pozaznaczaj punkty w mapsource i podeślij plik gdb albo gpx. Zdecydowanie łatwiej będzie się to wprowadzać.
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Zobacz jak to wygląda w rezultacie FS#8912 ;)
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
pebro
Początkujący

Post autor: pebro »

Jak oglądam mapę UMP na stronie - widać numerację budynków.
Na MapSource 6.16.3 mimo powiększenia mapy numeracji niet (widoczna tylko na obrysowanych budynkach). Czy można jakoś włączyć aby numeracja była widoczna?
Artur
Moderator
Kontakt:

Post autor: Artur »

pebro pisze:Czy można jakoś włączyć aby numeracja była widoczna?
Chyba nie. Jak najeżdżasz myszką na ulicę to powinno wyświetlić numer dla tego odcinka i tyle...
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Ściągnąłem UMP topo 27nov11 i coś w niej nie działa adresacja. Dokładnie mam takie objawy:
Mapsource - wyszukiwanie adresów działa,
nuvi 205 - wyszukiwanie adresów działa,
nuvi 1200 i 3760 - nie działa, kraj UMP-Polska, miasto Warszawa, nie znaleziono rezultatów.

Nie wiem, czy to coś nowego. Sporadycznie korzystam z UMP ale nie przypominam sobie takich problemów.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
wopozka
Bywalec

Pewnie w 1200 i 3760 masz wersję NI. Tak się ostatnio zdarza i nikt nie wie dlaczego. Dla wersji NI nie znajduje niektórych ulic. Problem pojawia się i znika. Dla wersji ogonkowej wszystko działało, zobacz czy u ciebie nie pójdzie na ogonkowej.
ODPOWIEDZ