Garmin Colorado - Faq & Issues

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Re: Garmin Colorado - Faq & Issues

Post autor: Marko »

@asandrzej
Warto poćwiczyć na innej trasie.
Okazuje się, że ta metoda jw. pozwala nawigować również do pierwszego punktu pośredniego trasy, a nie - jak zwyczajowo - od drugiego punktu trasy.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Marko pisze:W Twoim przypadku powinno wyjść ca. 152km.
Dziwne że u Ciebie jest inaczej, w moim przypadku jest 112,6, moja lokalizacja w stosunku do celu (Cieszyn) się nie zmieniła
z powodu wyznaczenia trasy po bezdrożach, Cieszyn jest w odległości 112,6 po bezdrożach.

andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

Marko pisze:2. Drugi trick: waypoint "000" staje się przydatny, jeśli jest punktem trasy - do modyfikacji trasy na mapie. Szkoda, że taki punkt jest tylko jeden, przez co można modyfikować na mapie tylko trasę z jednym punktem pośrednim (w klasyce było wiele takich punktów, dzięki czemu można było przesuwać na mapie dowolne odcinki trasy).
Nie ma potrzeby uzycia waypointa "000".
Każdy dowolny punkt trasy możesz przesunąć, gdzie chcesz na mapie. Wybierasz dany punkt trasy naciskasz guzik centralny rollera (Enter) i otwiera się bogate menu modyfikacji. Opcją "Change- Zmień") możesz przesunąć punkt korzystając z mapy. możesz wybrać też zamianę tego punktu na inny ( np. waypoint, inny POI itp.itd.). Możesz też , po wybraniu opcji "Insert-Wstaw" , wstawić dodatkowy punkt trasy pomiedzy wybranym punktem, a następnym punktem danej trasy. Punkt ten tez możesz wstawić do trasy na wiele różnych sposobów , a więc korzystając z mapy, uzywając waypointa, adresu, czy innych różnych mozliwości.
W ten sposób nie ma żadnej potrzeby uzywania waypointa "000". To wszystko jest w menu modyfikacji trasy, którego dwa elementy omówiłem powyżej. Pozostałe, a więc np. przesuwanie wybranego punktu na inne miejsce w kolejności na trasie, nie bedzie wymagało opisywania, jesli przećwiczysz korekcję trasy tak jak tutaj podałem.
Jest to bardzo proste i intuicyjne.
Pozdrawiam Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

asandrzej pisze:...moja lokalizacja w stosunku do celu (Cieszyn) się nie zmieniła.
Wybrany Cieszyn jest tu punktem 'via',więc celem jest Sól. Sprawdź 'Dystans do celu' w komputerze podróży.
soko pisze: Każdy dowolny punkt trasy możesz przesunąć, gdzie chcesz na mapie. Wybierasz dany punkt trasy naciskasz guzik centralny rollera (Enter) i otwiera się bogate menu modyfikacji...
Jest to bardzo proste i intuicyjne.
Korzystanie z menu tras jest zgodne z przyzwyczajeniami z klasyki,choć w Colo już mocno okrojone. Nie uważam tej metody za tak intuicyjną jak tworzenie/modyfikacja trasy wprost na mapie-to było już w eTrexie (i pewnie jest w 60-tce),jest w TwoNav i w ograniczonym stopniu - waypoint '000' - w Colorado.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Powtarzanie - przy omawianiu edycji trasy - jak mantry - słów "Waypoint 001" - jest w mojej opinii bez sensu.
Nie jest on do niczego potrzebny w edycji trasy. System będzie zawsze tworzył kolejne waypointy ( o numerach wzrastających , ale z pominięciem już istniejących numerów) wszędzie tam , gdzie stworzysz punkt trasy "w miejscu bez nazwy". I tyle . Będzie więc to waypoint 002, 017, 045 itd.itp. zależnie od tego jakie numerki masz wolne. Wszystkie te waypointy są modyfikowalne, przesuwalne itd. z tym prosty i logicznym zastrzeżeniem, że rzecz jasna nie "przesuniesz" waypointa o jakiejś konkretnej nazwie, po prostu ot tak gdzie indziej w trakcie edycji trasy. Przesuniesz, ale będzie to kolejny waypoint "z numerkiem". A więc jak np. przesuwasz waypoint "Chata", to sama "CHata" się rzecz jasna nie przesunie, tylko zostanie stworzony kolejny waypoint z numerkiem, a jak go potem sobie nazwiesz, Twoja sprawa.
Jakaś logika musi przecież być .
Poćwicz , warto, a być może okaże się, że intuicyjność jest, a dodatkowo pewność, że z głupoty nie poprzestawiamy sobie "bazowych waypointów" bezwiednie.
Pozdrawiam Krzysztof
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

@Marko. W materii "tras" zawsze miałem inne zdanie niż Soko. :wink: :D
soko pisze:Jest to bardzo proste i intuicyjne.
Pod warunkiem, że trasa - zaprojektowana po wektorówce - nie wygląda tak:
1.jpg
1.jpg (11.4 KiB) Przejrzano 8345 razy
bądź - zaprojektowana na rastrze - tak:
2.jpg
2.jpg (18.47 KiB) Przejrzano 8345 razy
Wówczas wybranie punktu "do modyfikacji", nie jest już takie proste.

A propos drugiego screena. Nie wiem czy takie coś w Colo w ogóle występuje?
Tzn. nie wiem czy podczas projektowania trasy "na rastrze" - tzn. poza punktami mapy wektorowej Colorado generuje - podobnie jak klasyka - waypointy, czy też - podobnie jak 62S - ich nie generuje, dodając do trasy punkt z nazwą odpowiadającą współrzędnym geograficznym w aktualnie używanym układzie i formacie? Te punkty nie pokazują się ani na liście waypointów, ani jako "ostatnio znalezione" - 62ST FW 2.80.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

@Soko - tylko 'Waypoint 000'
GPS Maniak pisze: Tzn. nie wiem czy podczas projektowania trasy "na rastrze" - tzn. poza punktami mapy wektorowej Colorado generuje - podobnie jak klasyka - waypointy, czy też - podobnie jak 62S - ich nie generuje, dodając do trasy punkt z nazwą...
Tak,Colorado generuje trase w oparciu o Waypointy 'wyklikane na rastrze',jak i punkty map. Kłopot polega na konieczności potwierdzania wyboru każdego punktu 'Enterem' (Użyj).I tylko Garmin wie po co ten dodatkowy ekran!?!
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2011, 08:47 przez Marko, łącznie zmieniany 1 raz.
asandrzej
Garniak

GPS Maniak pisze:A propos drugiego screena. Nie wiem czy takie coś w Colo w ogóle występuje?
W Colorado nie ma różnicy czy planujemy trasę podczas wyświetlania rastra lub mapy wektorowej,
kolejnym punktom stawianym poza punktami mapy nadawana jest nazwa składająca się z trzech cyfr.
Punkty nie są dodawane do ostatnio znalezionych, można je znaleźć na liście waypointów.
W Colo nie ma takiej sytuacji jak na drugim screnie z ST podczas projektowania trasy na wyświetlanej mapie rastrowej.

andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

asandrzej pisze: W Colorado nie ma różnicy czy planujemy trasę podczas wyświetlania rastra lub mapy wektorowej, ...
Jest różnica-na rastrze tworzymy Waypointy, na wektorze-trafiamy zazwyczaj w punkty map.
asandrzej
Garniak

Marko pisze:
asandrzej pisze:Jest różnica-na rastrze tworzymy Waypointy, na wektorze-trafiamy zazwyczaj w punkty map.
Czyli nie ma różnicy, jeżeli punkt jest postawiony poza punktami mapy,
nie zawsze musimy trafiać w punkt mapy jest to, też zależne od mapy.
Na mapie CNE bez problemu można postawić taki punkt.

andrzej

Edit: dotyczy to nie tylko mapy CNE a ogólnie map drogowych.
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2011, 09:28 przez asandrzej, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

asandrzej pisze:
Na mapie CNE bez problemu można postawić taki punkt.
Na bazówce też :-)
Spróbuj na UMPie,Topo PL etc. :-)
asandrzej
Garniak

Marko pisze: Na bazówce też :-)
Jest to zależne od sposobu tworzenia mapy a nie od technologii,
jest możliwe stawianie punku "poza punktem mapy" na przykład na mapie Góry_50.

andrzej
Awatar użytkownika
soko
Garniak

GPS Maniak pisze: Pod warunkiem, że trasa - zaprojektowana po wektorówce - nie wygląda tak:
Jeśli to przeszkadza, każdy z tych punktów można jakoś nazwać, by się różniły i coś znaczyły konkretnego. Lub postawić konkretne waypointy przed stworzeniem trasy - w miejscach przewidzianych na etapy trasy.
Ja się włączyłem do wątku tylko dlatego, by zwrócić uwagę na prostotę zmian już utworzonej trasy, głównie w kontekście dodatkowych punktów trasy. Krzysztof
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

asandrzej pisze: Jest to zależne od sposobu tworzenia mapy a nie od technologii,
Rozwiń,proszę.
PS. Najwidoczniej tylko ja tak mam,że na wektorówce często trafiam w pkty mapy...
asandrzej
Garniak

Nie wiem co tu rozwijać.,
W Colo planowanie trasy na wyświetlanej mapie rastrowej wygląda tak samo jak na mapie wektorowej.
Jeżeli stawiamy punkt „poza punktem mapy” na wektorze czy rastrze punkt przyjmuje nazwę cyfrową.
To, że na niektórych mapach nie ma możliwości postawienia punktu „poza punktem mapy” nie zmienia zasady.
Utworzenie punktu trasy nie jest zależne od technologii, mapa rastrowa/wektorowa tylko od braku możliwości postawienia
punktu „poza punktem mapy”, czyli sposoby wykonania mapy wektorowej.

andrzej

Jeżeli mapę rastrową wyświetlimy na mapie Topo PL 2011, też zazwyczaj trafiamy w „ punkt mapy ”
a planowanie przebiega tak jak na mapie wektorowej.
ODPOWIEDZ