Garmin Colorado - Faq & Issues

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Re: Garmin Colorado - Faq & Issues

Post autor: Marko »

@RyszardS
Mam wrażenie, że zarówno w eTrexie, jak i w 60-tce zostało to inaczej rozwiązane. O ile dobrze pamiętam, to cel często wybierałem właśnie wprost z wykresu wysokości.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

asandrzej pisze:Chyba po barwnym opisie planowania trasy w klasycznym odbiorniku outdoorowym, jakim jest 60-tka napisanym przez Soko, nie wypada już cokolwiek pisać.
Opis jest w równym stopniu barwny, co ..... nieprawdziwy :lol:
Właściwie już po tym zdaniu:
soko pisze:Prostota tworzenia tras w 60CSx:
1. W ogóle brak jakiegokolwiek ekranu mapy. Zabud' Sasza. Możesz sobie powybierać z rozlicznych Waypointów, POI , adresów itp. Rewelacja :lol: , .....
przestałem się interesować tym, co Soko ma w tej materii do powiedzenia, bo
- albo ma jakiś prehistiryczny Firmware,
- albo po prostu nie zna swojego odbiornika
- albo chce zdyskredytować lepsze rozwiązanie, a dowartościować gorsze, bo np. ma taki kaprys - ot taka mała socjotechnika :wink:

@asndrzej. Ponieważ Twoje praktyczne doświadczenia z klasyką są "zerowe" specjalnie dla Ciebie ilustracja tego co Soko nazywa: "brak ekranu mapy"
Zatem tak:
* Wybierasz planowanie trasy (Nowa)
* Wybierasz opcję mapa, (a nie następny punkt - tu zapewne Soko popełnia błąd - jak napisałem nie zna swojego odbiornika :!: )
* Po czym widzisz to samo co w Colo po wybraniu "Use Map"
* Klikając punkt po punkcie (nie ma żadnego pytania w stylu: czy dopisać punkt do trasy?) tworzysz trasę.
Prosto, łatwo i przyjemnie. Oczywiście tak długo, póki klikasz po obiektach, które widzisz na ekranie, a nie po białym polu. Ponieważ jednak klasyka nie obsługuje rastrów "po białym" nie klikasz, bo i tak nie wiesz co tam jest. :D
1.jpg
Odrębnym zagadniem jest natomiast (tu nie tylko Colo, ale także 62S przegrywa z klasyką) korekta trasy - dołożenie punktu "z mapy". Tu nie wskazujesz żadnego punktu z listy. Nie musisz się zastanawiać czy dołożyć punkt pomiędzy waypointem nr 015 i 016 czy pomiędzy punkatmi w stylu: Droga, Droga, Droga" jak tu:

Obrazek

:lol: Po prostu
* wchodzisz w trasę
* Podobnie jak poprzednio otwierasz opcję "mapa"
* Odnajdujesz na mapie odcinek do skorygowania, klikasz na niego po czym go naciągasz:
2.jpg
2.jpg (44.2 KiB) Przejrzano 7337 razy
Nie ma prostszego rozwiązania :D
W sumie jeżeli na sposób zarządzania trasami spojrzymy przez pryzmat mechanizmów jakie oferuje software odbiornika (FW), ranking odbiorników z ekranem pleksi wygląda tak:
- klasyka - the best
- 62S
- Colorado
I jest to w 100% obiektywny ranking. Przy czym podkreślam - mówię tu wyłącznie o mechanizmach oferowanych przez software. Pomijam tu szybsze procesory nowszych odbiorników, czy ergonomię poszczególnych modeli, które powodują że projektowanie czy poprawianie tras pod względem czasowym (słynne stwierdzenia Soko: trzy cztery kliknięcia co trwa niepełną sekundę :wink: ) wcale nie musi być wolniejsze.

Tyle, że my z Marko piszemy jakby o czym innym. Nie chodzi o to że w Colorado (czy 62S jeżeli chodzi o poprawianie tras) trwa to za długo, chodzi o to, że niepotrzebnie zrezygnowano z tego co w klasyce było dobre. Co prawda w 62S projektowanie trasy nie wymaga potwierdzania dopisania punktu, a ze względu na szybszy procesorek jest oczywiście szybsze niż w 60CSX/Rino, ale już poprawianie trasy poprzez wybór punktu z listy - czyli tak jak w Colorado - bez możliwości bezpośredniego "gmerania" w dowolnym odcinku na ekranie mapy jest ewidentnym krokiem wstecz. Niezależnie od hurra optymistycznych opinii Soko w tej materii :wink:

PS. Krzysztof, przepraszam za nieco złośliwy ton mojej wypowiedzi.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

GPS Maniak pisze:Odrębnym zagadniem jest natomiast (tu nie tylko Colo, ale także 62S przegrywa z klasyką) korekta trasy - dołożenie punktu "z mapy". Tu nie wskazujesz żadnego punktu z listy. Nie musisz się zastanawiać czy dołożyć punkt pomiędzy waypointem nr 015 i 016 czy pomiędzy punkatmi w stylu: Droga, Droga, Droga" jak tu:
Nie ma prostszego rozwiązania :D .
Nie chodzi o to że w Colorado (czy 62S jeżeli chodzi o poprawianie tras) trwa to za długo....
Czy naprawdę jest problemem : Wybór etapu trasy do korekty > Enter> Insert> Enter> Use Map> Enter> i tutaj wybór dowolnego punktu > Enter> pokazuje się zapytanie "USE" > Enter, i masz punkt tam gdzie chciałeś. A więc nie tylko tam gdzie łaskawie jest jakiś obiekt mapy wektorowej!
Czy trwa to dłużej , czy krócej niż ekwilibrystyka z trafianiem w trasę w 60CSx, potwierdzaniem wyboru odcinka > Enter> ( czyli koniec końców dokładnie to samo - w sensie logicznym -, co wybór etapu trasy w Colorado :D ) , następnie przesuwanie tego malutkim touchpadem z obowiązkową koniecznoscią trafienia w "obiekt mapy", krążenie wokół np. waypointa by się w końcu zaktywował i wyświetlił, no jest trafiony, uff > Enterek. Dłużej? Krócej? Wygodniej ? . Radzę wziąć oba odbiorniki i sobie kilka tras przemodelować i wyrobić opinię.

Ponieważ, po włączeniu się w ten wątek, miałem kilka okazji przećwiczyć tworzenie tras na obu odbiornikach, więc szczerze powiem, że doszkoliłem się też w 60CSx. Miałem przecież też kiedyś przez lata podobnie myślącego Legenda i 60CS. No i fakt , po kilku próbach robi sie to ponownie zręcznie i szybko.
Proszę jednak zauważyć łaskawie, że tak samo rewelacyjnie szybko i wygodnie działa to w Colorado. Trzeba się tylko przyzwyczaić do innej trochę filozofii . Wszystko co trzeba , jest na pokładzie. I to chciałem pokazać, przegapiane możliwości sprzętu.
Podejrzewam, że uzytkownik np. Dakoty też ma to w jednym palcu po stworzeniu iluś tam tras. I sobie nieźle radzi, mnie jakoś bardziej pasuje jednoznaczność Colorado.

EDIT: 17:35 - zeżarło mi odpowiedź na pierwszą część postu Lecha, gdzie wytyka mi nieznajomość obsługi 60CSx. Bo przegapiłem funkcję "Use map". No ma Lechu rację.
Krzysztof
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2011, 16:46 przez soko, łącznie zmieniany 3 razy.
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

asandrzej pisze:Nie interesuje się profilem wysokości, nie rozumiem też jak na wyznaczonej trasie miałoby się odbywać nawigacja do wybranego
punktu z profilu wysokości trasy...
Andrzeju, nie tylko można nawigować do punktu na profilu wysokości, ale również modyfikować trasę z wykorzystaniem tegoż profilu (np. kiedy uznasz, że czekający Cię podjazd jest zbyt stromy i trzeba próbować szukać alternatywy).
Oto jak wygląda pełna interakcja mapy z profilem wysokości, w klasyce oczywiście:
(1) wybierasz punkt z profilu (z iloma dodatkowymi informacjami!!!) Obrazek
(2) modyfkujesz (naciągając - wprost na mapie!!!) trasę: Obrazek

Zdaję sobie sprawę, że takie "fanaberie" firmware mogą wydawać się zupełną abstrakcją, a jednak zostały wprowadzone.
Z tego względu twierdzę, że w Colorado profil wysokości jest ubogi w informacje i mało funkcjonalny.
soko pisze:Trzeba się tylko przyzwyczaić do innej trochę filozofii . Wszystko co trzeba , jest na pokładzie. I to chciałem pokazać, przegapiane możliwości sprzętu.
Trochę jednak miejscami zbyt okrojono firmware - patrz profil wysokości jw.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

soko pisze:Czy naprawdę jest problemem : Wybór etapu trasy do korekty > Enter> Insert> Enter> Use Map> Enter
Chyba się nie rozumiemy. Nie chodzi o samą procedurę, ale o ten początek, który w swoim poście nazwałeś: "Wybór etapu trasy".
Skąd widząc coś takiego:

Obrazek

mam u diabła wiedzieć, który etap chcę skorygować? Czy nie lepiej by było, gdybym nie musiał zgadywać pomiędzy jaką "Drogę" a "Drogę" mam wstawić punkt, tylko - jak drzewiej bywało- po prostu otwieram mapę i koryguję dowolny odcinek? A jeżeli chcę zmienić 2-3 odcinki? To 2-3 razy muszę zgadywać które. Bezsens.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

Tutaj oczywiście zgoda jak najbardziej.
Stąd warto jakoś sensownie i krótko nazwać przynajmniej co drugi punkt trasy. I po problemie. W Colorado znowu o tyle jest to bardziej przejrzyste, że można postawić punktu trasy "poza wektorem" i w ten sposób jest szansa na urozmaicenie nazewnictwa (oprócz road, road, road - może być jakiś nr waypointa). Choć znowu na dobrych mapach, takich "miejsc pustych" w zasadzie nie ma.
No ale fakt, ciąganie trasy z mapy jest bardziej intuicyjne.
Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Marko pisze:Andrzeju, nie tylko można nawigować do punktu na profilu wysokości,
W pewnym sensie nie potrzebnie się trudziłeś, mnie nie interesuje profil wysokości ani też nie kupię Visy,
wiem, że masz Colorado, więc podałem Tobie to, co zauważyłam, nie było to pokierowane próbą udowodnienia, że Colo coś ta ma,
nie interesuje mnie rywalizacja miedzy odbiornikami, są rozwiązania bardzie lub mniej funkcjonalne,
niektóre funkcje są inaczej rozwiązane, co nie znaczy, że ich nie ma.

Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

soko pisze:Stąd warto jakoś sensownie i krótko nazwać przynajmniej co drugi punkt trasy. I po problemie.
Szczerze mówiąc takiej odpowiedzi się spodziewałem :D Zobacz jednak jak to niepotrzebnie wydłuża czas projektowania trasy. W sumie zamiast lepiej, być może będzie ... gorzej. A można było zostawić ten mechanizm tak jak było "w klasyce", dodając do tego nowości, o których wspomniałeś wsześniej: dowolny punkt poza obiektami wektorowymi, automatyczna korekta z uwzględnieniem routingu i ....... wszyscy byliby happy :D
Pozdrawiam Lechu

asandrzej
Garniak

GPS Maniak pisze:Odnajdujesz na mapie odcinek do skorygowania, klikasz na niego po czym go naciągasz:
Trudno mi ocenić jak to naciągnięcie przebiega, ale w Colo przy rollerze widzę to optymistycznie,
a wracając do Colo czy innych odbiorników to naciąganie realizuje się przez wstawienie punktu trasy,
nie wiem czy jest to utrudnieniem, jest to typowe rozwiązanie stosowane w różnym oprogramowaniu do obsługi map.

andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

asandrzej pisze:
Marko pisze: 3. Brak możliwości zmiany nazwy trasy.
Co do zmiany nazwy trasy to, błędne założenie.
Nazwę trasy można dowolne nadać podczas tworzenia trasy jak i zmienić nazwę już utworzonej.
Jak to zrobić? Walczę od godziny z próbą znalezienia menu edycji nazwy i nie mogę tego znaleźć. Liczę na wskazówkę...
asandrzej
Garniak

Marko pisze: Jak to zrobić? Walczę od godziny z próbą znalezienia menu edycji nazwy i nie mogę tego znaleźć. Liczę na wskazówkę...
Musisz zmienić nazwę pierwszego punktu trasy, podczas tworzenia trasy lub nazwę punktu trasy utworzonej.
Wszystko wykonuje się w opcji „twórz trasę”.
Zaraz opiszę kolejne czynności.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

asandrzej pisze:niektóre funkcje są inaczej rozwiązane, co nie znaczy, że ich nie ma
Ale czasami niektórych funkcji naprawdę nie ma. To czy komuś potrzebna jest korekta trasy wprost z profilu wysokości to jedno zagadnie, ale fakt, że Colo takiej możliwości nie posiada jest oczywisty i naprawdę nie widzę powodu by pisać o tym, że owszem posiada, ale "inaczej rozwiązane". Tak samo jak oczywistym jest dla mnie fakt, że w 62S nie mogę zrobić wielu ciekawych rzeczy, jakie mogłem zrobić w 60CSX. Szkoda, bo gdyby do funkcjonalności 60CSXa dodano nowe możliwości znane z 62S, nic nie ujmując ze starych, miałbym wszystko czego potrzebuję w outdoorze.
asandrzej pisze:a wracając do Colo czy innych odbiorników to naciąganie realizuje się przez wstawienie punktu trasy,
Problem polega na tym, że nie możemy tego zrobić wprost z mapy, ale uprzednio wskazując - z listy tekstowej - który odcinek chcemy modyfikować, co jest wyraźnym krokiem wstecz. Możesz się o tym przekonać sprawdzając jak łatwo przebiega korekta trasy w MapSource, gdzie mechanizm: "uchwyć", "przeciągnij" i "upuść" działa dokładnie tak samo jak w klasyce. Nie potrzebna Tobie żadna wiedza na temat nazw punktów (czy odcinków) trasy etc. Po prostu patrzysz na trasę na tle mapy i korygujesz dowolny odcinek, albo .... kilka odcinków. Spróbuj, a zobaczysz za czym tęsknimy.
asandrzej pisze:nie wiem czy jest to utrudnieniem,
W stosunku do tego co oferowała klasyka to nie tylko utrudnienie, ale wręcz bezsensowne utrudnienie, skoro ten sam producent potrafił zrobić to lepiej.
asandrzej pisze: jest to typowe rozwiązanie stosowane w różnym oprogramowaniu do obsługi map.
Nie wiem czy jest typowe. Wiem natomiast że są rozwiązania zdecydowanie lepsze. Mam takie w Rino i w MapSource.
Pozdrawiam Lechu

asandrzej
Garniak

Nadanie indywidualnej nazwy trasy podczas tworzenia trasy w odbiorniku Colorado.
Planowanie trasy > Utwórz trasę > Wybierz nast..> Use Map > stawiamy punkt > Opcje > Zapisz jako waypoint > Opcje >Edytuj waypoint> Zmień nazwę .

Modyfikacja nazwy trasy w odbiorniki Colorado
Planowanie trasy > Utwórz trasę > Wybieramy trasę > Wybierz nast.. > Ostatnio znalezione> Enter > Opcje > Zapisz jako waypont > Opcje> Edytuj waypoint
> Zmien nazwę> Wróć > Użyj> Usuwamy edytowany punkt > Punkt z nową nazwą przesuwamy na pierwsze miejsce na liście.

andrzej
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2011, 18:46 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

@asandrzej
Nie zrozumiałeś - chodziło o rzecz najprostszą, tzn. zmianę nazwy trasy bez zmiany nazw punktów trasy.
Tak, jak w trasie wyeksportowanej z BaseCamp (nazwa tutaj nie ma nic wspólnego z nazwami punktów tras).
asandrzej
Garniak

@Marko
jak można zmienić nazwę trasy nie zmieniakąc nazwy punktu, jak trasa przyjmuje nazwę punktu. :wink:
Nazwa trasy = nazwa punktu startu.
To co napisałem dotyczy trasy tworzonej w odbiorniku.
Pozdrawiam

Nie eksportowałem trasy z Base Camp, trasy planuje w odbiorniku, ale spróbuję.
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2011, 18:57 przez asandrzej, łącznie zmieniany 3 razy.
ODPOWIEDZ