Garmin Colorado - Faq & Issues
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 4 times
Re: Garmin Colorado - Faq & Issues
@asandrzej
Mam wrażenie, że nie masz wglądu w zamieszczony wyżej zrzut ekranu.
Zauważ, że na zrzucie ekranu mamy właśnie taki przypadek - nazwa "Trasa 01", a punkty trasy to kolejno: Nowy Sącz, Tarnów i Bochnia.
Co ciekawe, w Nuvi mamy możliwość zmiany nazwy.
Mam wrażenie, że nie masz wglądu w zamieszczony wyżej zrzut ekranu.
Zauważ, że na zrzucie ekranu mamy właśnie taki przypadek - nazwa "Trasa 01", a punkty trasy to kolejno: Nowy Sącz, Tarnów i Bochnia.
Co ciekawe, w Nuvi mamy możliwość zmiany nazwy.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Napisałem wczesnej, że trasa planowana w odbiorniku ma nazwę punktu startu, nie ma własnej nazwy,
więc zmianę nazwy trasy dokonujemy zmieniając nazwę punktu startu.
Nie wiem też, do czego jest potrzebna „oryginalna” nazwa punktu startu,
według mnie może mieć nazwę „Trasa 01” lub inną, ważne żeby była charakterystyczną.
Pozdrawiam
więc zmianę nazwy trasy dokonujemy zmieniając nazwę punktu startu.
Nie wiem też, do czego jest potrzebna „oryginalna” nazwa punktu startu,
według mnie może mieć nazwę „Trasa 01” lub inną, ważne żeby była charakterystyczną.
Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
- Marko
- Garniak
@asandrzej
Trasę rzadko tworzymy w oparciu o Waypointy, częściej o punkty map, którym nazwy już nie zmienisz.
Trasę rzadko tworzymy w oparciu o Waypointy, częściej o punkty map, którym nazwy już nie zmienisz.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Tak uważasz ?Marko pisze: częściej o punkty map, którym nazwy już nie zmienisz.
Jednak jest na to sposób.
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2011, 19:15 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
- Marko
- Garniak
@asandrzej
Widzę, że w zaparte bronisz rozwiązań znanych Ci z Colorado.
To dobrze - tym łatwiej wyłapać te ewidentne braki, a jest ich na pewno kilkanaście w stosunku do klasyki.
Widzę, że w zaparte bronisz rozwiązań znanych Ci z Colorado.
To dobrze - tym łatwiej wyłapać te ewidentne braki, a jest ich na pewno kilkanaście w stosunku do klasyki.
He…he, czemu mam bronić, podaję tylko rozwiązanie.Marko pisze:Widzę, że w zaparte bronisz rozwiązań znanych Ci z Colorado.
Przecież nie napisałem, że są najlepsze. Są takie jakie są.
Nie napisałem też, że coś jest w Colo a nie ma w „klasyce”.
Nie porównuję.
Pozdrawiam
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Dla jasności. "Marko" błądzi, bo takie udziwnienia są chyba tylko w Coloradoasandrzej pisze:jak można zmienić nazwę trasy nie zmieniakąc nazwy punktu, jak trasa przyjmuje nazwę punktu.Nazwa trasy = nazwa punktu startu.
Inna sprawa, że nazwa trasy to kolejny przykład, że nie tylko Colorado, ale także 62 płynie w jakimś dziwnym kierunku
Warto jednak by ludziska wiedzieli, że Garmin Garminowi nie równy i że różnice nie sprowadzają się tylko do danych, które można wyczytać ze specyfikacji.asandrzej pisze:Nie porównuję.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Czemu do mnie adresujecie znalezione udziwnienia czy różnice, napisałem, że rankingiem odbiorników się nie zajmuję.GPS Maniak pisze: Dla jasności. "Marko" błądzi, bo takie udziwnienia są chyba tylko w Colorado
Marko chciał zmienić nazwę trasy to podałem, w jaki sposób można to uzyskać, napisał coś o profilu napisałem,
co zauważyłem, że można przenieść punkt z profilu, wspomniał o problemie z postawieniem punktu „000” na obiektach wektorowych
to, wyjaśniłem jak to dział.
Twój ranking odbiorników pod względem planowania trasy przeczytałem,
to, że mam inne zdanie na ten temat nie będę udowadniał. (głównie z powodu rollera)
Akceptuję Colo takie, jakie jest i nie miałbym zamiaru zamienić 1:1 na 62st,
jak będzie nowy model odbiornika dopiero zacznę myśleć o zmianie.
andrzej
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Nic nie zrozumiałeś. To nie jest mój ranking, tylko obiektywna ocena możliwości oferowanych przez oprogramowanie różnych odbiorników.asandrzej pisze:Twój ranking odbiorników pod względem planowania trasy przeczytałem,
Nie musisz. Wiadomo, że zawsze masz inne zdanie niż ja i wiadomo też, że w 99,9% przypadków Twoje zdanie jest błędneasandrzej pisze:to, że mam inne zdanie na ten temat nie będę udowadniał.
Ale to jest sprawa ergonomii sprzętu, a nie cecha software'u. Dlatego też by uniknąć niedomówień - pod obiektywną oceną software'u dodałem w tamtym poście taką uwagę: Przy czym podkreślam - mówię tu wyłącznie o mechanizmach oferowanych przez software. Pomijam tu szybsze procesory nowszych odbiorników, czy ergonomię poszczególnych modeli, które powodują że projektowanie czy poprawianie tras pod względem czasowym (słynne stwierdzenia Soko: trzy cztery kliknięcia co trwa niepełną sekundę ) wcale nie musi być wolniejsze. której widocznie nie doczytałeś. Co zresztą jest normalne, bo z reguły jest tak że ja coś napiszę, a Ty komentujesz nie tyle moje wypowiedzi ile swoje własne wyobrażenie na ich temat. Po prostu poruszasz się w nieco innym wymiarze czasoprzestrzeniasandrzej pisze: (głównie z powodu rollera)
Wcale nie namawiam i wcale też nie twierdzę że 62ST jest obiektywnie lepszy od Colorado. Jest po prostu inny. Roller, wysoka rozdzielczość ekranu zapewniająca większą estetykę map, czy - dla mnie ważniejsza - fizyczna jego wielkość z całą pewnością są zaletami Colorado i nikt tego nie neguje. Tyle, że bezkrytyczne czasami ochy i achy na jego temat powodują u zewnętrznego odbiorcy dość mocno wypaczony jego wizerunek.asandrzej pisze:Akceptuję Colo takie, jakie jest i nie miałbym zamiaru zamienić 1:1 na 62st,
Pozdrawiam Lechu
Jeżeli Ty go ułożyłeś to jest Twój i też Ty stwierdzasz, że to obiektywna ocena.GPS Maniak pisze: Nic nie zrozumiałeś. To nie jest mój ranking, tylko obiektywna ocena możliwości oferowanych przez oprogramowanie różnych odbiorników.
Według mnie nie ma obiektywnej oceny Edit firmware
Jak kiedyś napisałeś, że Ty zawsze masz racje to trudno się nie zgodzić, ale może Tobie się wydaje że w 99,9% masz rację a zdane zazwyczaj też masz inne.GPS Maniak pisze: Nie musisz. Wiadomo, że zawsze masz inne zdanie niż ja i wiadomo też, że w 99,9% przypadków Twoje zdanie jest błędne
Po co mam cokolwiek pisać, jak mam takie samo zdanie jak mój przedmówca.
Dlatego napisałem, że nie będę swojego zdania argumentował.GPS Maniak pisze: Ale to jest sprawa ergonomii sprzętu, a nie cecha software'u
Myślę, że tych bezkrytycznych och i ach na temat innego odbiornika jest znacznie więcj, co nie zawsze jest uzasadnione no, może nie dla każdego jest uzasadniane.GPS Maniak pisze: Tyle, że bezkrytyczne czasami ochy i achy na jego temat powodują u zewnętrznego odbiorcy dość mocno wypaczony jego wizerunek.
andrzej
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2011, 23:52 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
I co z tego? Mój nie może być obiektywny?asandrzej pisze:Jeżeli Ty go ułożyłeś to jest Twój
Bo gdyby nie była, wygrałby 62STasandrzej pisze: i też Ty stwierdzasz, że to obiektywna ocena.
Napisałem Tobie w poprzednim poście - przestań w końcu komentować swoje własne wyobrażenia na temat moich wypowiedzi. Przecież ja nie oceniałem żadnych odbiorników, tylko ich firmware i to w jednej tylko kategorii, dodając do tej oceny od razu stosowny komentarz - jakbym przewidywał, że niektórym ta ocena nie przypasi.asandrzej pisze:Według mnie nie ma obiektywnej oceny odbiorników.
Pozdrawiam Lechu
A to są zwyczajowe Twoje argumenty.GPS Maniak pisze:Ty komentujesz nie tyle moje wypowiedzi ile swoje własne wyobrażenie na ich temat. Po prostu poruszasz się w nieco innym wymiarze czasoprzestrzeni
Ja się nie zastanawiam, w jakim Ty wymiarze czasoprzestrzeni się znajdujesz, po prostu mnie to nie interesuje, ale mam wątpliwości,
jak zwróciłeś uwagę na wymiar czasoprzestrzeni.
Może byćGPS Maniak pisze: co z tego? Mój nie może być obiektywny?
Dobrze przedyktuję post zmienię „odbiorników” na „firmware”GPS Maniak pisze: Przecież ja nie oceniałem żadnych odbiorników, tylko ich firmware i to w jednej tylko kategorii,
Postaram się być bardzej precyzyjny w wypowiedziach.
I tym sposobem wydaje Ci się, że masz zawsze rację.GPS Maniak pisze: Bo gdyby nie była, wygrałby 62ST![]()
W wiekszości przypadków ten, który wybrał Dakotę czy Oregona też tak twierdzi i nie uważam, że nie ma racji,
ale to jego wybór i jego zdane, które ja akceptuję.
andrzej
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Mi się nic nie wydaje - to nas właśnie różni. Ponadto każdy jest omylny. Ja też. Dlatego napisałem że w dyskusjach z Tobą nie zawsze mam rację, a tylko w 99,9% przypadków. To robi różnicę.asandrzej pisze:I tym sposobem wydaje Ci się, że masz zawsze rację.GPS Maniak pisze: Bo gdyby nie była, wygrałby 62ST ,
Ale co niby twierdzę? Napisałem: w rankingu nie wygrał 62ST, bo nie chodziło o promocję moich upodobań, tylko o obiektywną ocenę konkretnych rozwiązań software'owych.asandrzej pisze:W wiekszości przypadków ten, który wybrał Dakotę czy Oregona też tak twierdzi.
Pozdrawiam Lechu
Mnie też się nic nie wydaje i to nas różni. Kiedyś napisałeś, że zawsze masz rację,GPS Maniak pisze: Mi się nic nie wydaje - to nas właśnie różni
to wtedy sie myliłeś.
Z procentami jak zwykle masz odmiene zdanie niż ja.
Twierdzą, że w ich obiektywnym rankingu wybrali to, co najlepsze.GPS Maniak pisze: Ale co niby twierdzę
andrzej
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Po pierwsze nie pytam co oni twierdzą, tylko co ja twierdzę?asandrzej pisze:Twierdzą, że w ich obiektywnym rankingu wybrali to, co najlepsze.GPS Maniak pisze: Ale co niby twierdzę
A po drugie, jeżli już chcesz dyskutować o użytkownikach Dakoty czy Oregona to doprecyzuj o jakim ich rankingu mówisz?
EDIT:
Pokaż ten post, obadamy kontekst i zobaczymy co wówczas miałem na myśli.asandrzej pisze:Kiedyś napisałeś, że zawsze masz rację, ...
Pozdrawiam Lechu