w siodle z GPSem

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Beowulf
Początkujący

w siodle z GPSem

Post autor: Beowulf »

witajcie :)

Mam pewien problem, z którym nie potrafię sobie poradzić i liczę na pomoc osoby zaawansowane w temacie GPSa i wszelkich operacji na mapach, śladach itp.

Być może słyszeliście o tym, że w okolicach Łodzi powstał najdłuższy w Europie szlak konny... liczy ponad 1817 km, ma dwie pętle (wewnętrzną i zewnętrzną), na szlaku i w jego okolicach wyznaczonych zostało masę POI (stajnie, agroturystyka, atrakcje turystyczne itp). Projekt jest bardzo zaawansowany, wykorzystane są nowinki techniczne (fotokody, urządzenia GPS, monitoring, system śledzenia użytkowników szlaku - szybka lokalizacja i wysłanie pomocy w razie nieszczęścia itp.)... generalnie o szlaku można by rozmawiać długo, o jego zaletach i wadach, niemniej jednak ja skupię się na tym co wszystkich obecnych i czytających to forum interesuje :) Otóż na stronie tego szlaku można znaleźć plik GPX, w którym jest zapisany cały szlak za pomocą sladu lub trasy, a także cała masa innych ciekawych szlaków takich jak Bursztynowy Szlak Samochodowy, Cysterski, Romański czy Grunwaldzki Szlak, Szlak Jury Wieluńskiej, szlaki kajakowe na Pilicy czy Grabii, szlaki na Śląsku i wiele innych... oraz prawie 3700 POI... naprawdę warto się z tym zapoznać :))) link do strony: http://www.wsiodle.lodzkie.pl

Problem - szlaki te są strasznie rozczłonkowane na małe odcinki - jest tego mnóstwo - ciężko to przeglądać na MapSource, a po wgranie do Oregona praktycznie niemożliwe jest nawigowanie - odcinki czasem są bardzo malutki i trzeba by co chwilę włączać kolejny ślad... pętla wewnętrzna szlaku konnego ma 59 odcinków, zewnętrzna - 136... nie znalazłem sposobu na połączenie tych odcinków w jeden ślad czy trasę... być może ktoś z was znajdzie rozwiązanie jak tym się posługiwać sprawnie :)

Sporo się napisałem, ale myślę że temat ciekawy :)

A link do wspomnianego GPX - http://www.wsiodle.lodzkie.pl/pl-def/ma ... p&limit=10 i tam nad mapą "pobierz GPX"
asandrzej
Garniak

Re: w siodle z GPSem

Post autor: asandrzej »

Myślę, że dobrze, że są podzielone, nie wiem czy dobrze, że na takie odcinki,
można połączyć ślad lub trasy za pomocą Base Camp , lub MapSource,
zapewne są, też inne programy bardziej automatyczne. Chyba najlepiej plik, gpx traktować,
jako „magazyn" i doraźnie łączyć wybrane ślady, przy łączeniu większej ilości, zawsze istnieje możliwość,
że punkty końcowe zostaną połączone linią prostą (na krechę).
Można z tej bazy śladów utworzyć swoje ulubione trasy a inne łączyć w dłuższe odcinki doraźnie
lub wysyłać do urządzenia tylko ślady wybrane.

Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Ranger
Garniak

Post autor: Ranger »

A jakiś koń wytrzyma te 1817 km ? :-)
Żarty żartami, w praktyce są interesujące konkretne odcinki szlaku, które ktoś chce pokonać w ramach wycieczek, więc pewnie z tego co jest dostępne trzeba na własne potrzeby zamienić dostępne informacje w konkretne plany eskapad.
Ślady można składać do kupy lub dzielić na kawałki np. GPXEditorem, czy narzędziami podobnego typu.
Albo włączyć je do mapy wektorowej z routingiem po szlakach końskich i wtedy wio jak samochodem ;-)
Póki kobyle paliwa starczy :-)
Pozdrawiam
Ranger
asandrzej
Garniak

@ Beowulf
Niektóre ślady będzie trzeba utworzyć, dwa razy,
Cysterski z miejscowości Raczki - okolice Popow i drugi z miejscowości Kopaniny.
Odcinek Włodzimierzów -Popow jest wspólny a miejsce startu różne.

Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Post autor: Bas »

Gpx obejmuje bardzo duzy teren - duzy jak na jeden wypad. W zwiazku z tym mozna wydzielic obszary i wtedy ilosc sladow/tras oraz przypisanych do nich punktow zmniejszy sie znacznie. Proponuje w MapSource otworzyc ten plik gpx:
- kliknac narzedzie "Wybieranie" (strzalka)
- zaznaczyc myszka obszar, ktory nas interesuje
- CTRL+C (skopiuje do schowka wszystko z danego rejonu)
- otworzyc nowe okno z MapSource -> CTRL+V

W efekcie mamy trasy i punkty z wybranego, malego obszaru. Takim zbiorem mozna juz latwo zarzadzac, przebrac punkty, polaczyc wybrane trasy/slady, itd.
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
Beowulf
Początkujący

Post autor: Beowulf »

hmm. no tak, tylko że mnie raczej chodzi o to, żeby mieć cały czas w oregonie ten szlak wyznaczony na mapie (jako jeden czy nawet kilka plików, ale nie klikaset!), nie męczyć się za każdym razem, kiedy ruszam w teren (niekoniecznie na koniu - szlak nadaje się też do jazdy np. na rowerze) z szukaniem pojedynczych odcinków, traceniem czasu mozolnym wyznaczaniem i zgrywaniem, potem kasowaniem z urządzenia itp... szukam po prostu maksymalnie uproszczonego łatwego w użyciu i nie kradnącego czasu sposobu na to, by mieć go zawsze w urządzeniu i nie męczyć się np. co kilometr z szukaniem w oregonie kolejnego odcinka....
asandrzej
Garniak

Beowulf pisze:żeby mieć cały czas w oregonie ten szlak wyznaczony na mapie (jako jeden czy nawet kilka plików, ale nie klikaset!) ....
Tak jak widzę to „Łódzki Szlak Konny” składa się z wielu odcinków,
jeżeli ten ślad będzie w jednym ciągu, to można go połączyć w jedną całość,
innym przykładem jest ślad Cysterski, dwa miejsca startu, część szlaku się pokrywa,
nie można utworzyć śladu z dwoma miejscami startu i jednym punktem końcowym,
dlatego rozwiązaniem będzie utworzenie dwóch śladów,
chociaż można, ale któreś punkty śladu będą połączone (dodatkowo) linią prostą,
co może być mylące w zastosowaniu w trenie i trochę nie estetyczne.

Niektóre odcinki proponowałbym dorysować,
Przykład: Łódki Konny (69) punktów ma połączenie z wieloma krótkimi odcinkami,
połączenie w jedną całość może być kłopotliwe, łatwiej jest dorysować na podstawie śladu krótkie
odcinki niż próbować je łączyć ze śladem głównym.
dzki Konny0.JPG
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Post autor: Bas »

Dokladnie. Mam wrazenie, ze nie ma szans na automatyczne polaczenie tych odcinkow tak, zeby to mialo sens. W dodatku nie wszystko mozna ze soba laczyc - jesli polaczymy dwa slady odlegle od siebie, to bedzie je laczyc prosta linia ciagnaca sie na mapie xx kilometrow. Dla 2 sladow to bez wiekszego znaczenia, ale dla wiekszej ilosci...
Przyklad takiego polaczenia "z automatu", wg kolejnosci sladow w pliku gpx przedstawiam w zalaczniku.
Załączniki
test.gdb
(295.21 KiB) Pobrany 233 razy
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
asandrzej
Garniak

Łączenie z automatu nie wchodzi w grę, najpierw należy z pliku.gpx wydzielić ślady,
które będziemy łączyć lub modyfikować w pierwszej kolejności.
Po połączeniu części śladów w jedną całość, można próbować je łączyć w dłuższe odcinki,
te, które będą trudne w połączeniu pozostawić, jako osobne ślady.

Problemem jest też to, że krótkie odcinki są wyznaczone tylko
w jednym kierunku, nie ma powrotu do trasy głównej.

Można przy pomocy programu GPX2IMG utworzyć, przeźroczystą Trackmapę ze wszystkimi śladami.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
zwolin
Początkujący
Kontakt:

Post autor: zwolin »

Beowulf pisze:hmm. no tak, tylko że mnie raczej chodzi o to, żeby mieć cały czas w oregonie ten szlak wyznaczony na mapie (jako jeden czy nawet kilka plików, ale nie klikaset!), nie męczyć się za każdym razem, kiedy ruszam w teren (niekoniecznie na koniu - szlak nadaje się też do jazdy np. na rowerze) z szukaniem pojedynczych odcinków, traceniem czasu mozolnym wyznaczaniem i zgrywaniem, potem kasowaniem z urządzenia itp... szukam po prostu maksymalnie uproszczonego łatwego w użyciu i nie kradnącego czasu sposobu na to, by mieć go zawsze w urządzeniu i nie męczyć się np. co kilometr z szukaniem w oregonie kolejnego odcinka....
Możesz skorzystać z tego co uporządkowaliśmy na potrzeby TRAIL.PL. We współpracy z Łódzkim Szlakiem Konnym, podzieliliśmy to na w miarę sensowne wg nas odcinki (osobne szlaki http://trail.pl/partnerzy/lodzki-szlak- ... ad-marszal). Trochę to zajęło, bo rzeczywiście organizacja tych ścieżek na oryginalnej stronie była dość zawiła.
eTrex Vista HCx
ODPOWIEDZ