UMP radary

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.

Radary

Czas głosowania minął 29 gru 2011, 20:02

Tak
23
62%
Nie
14
38%

Liczba głosów: 37

Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

UMP radary

Post autor: Zachu »

Proszę o opinie.

Chciałbym scalić kategorie "Fotoradar przenośny" i "Kontrola drogowa".
Zrezygnować też z kategorii "Radiowóz z kamerą".

Czas daje do końca roku.
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
frasun
Radny

Re: UMP radary

Post autor: frasun »

Nie czekaj... jeśli wynik ankiety będzie jednoznaczny, zrób zmiany. Inna sprawa, że nie wiem, czy nie można tego załatwić bez scalenia źródeł np. skryptem, który połączy bazy przy generowania CSVów lub GPXów.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times

Post autor: Mariusz65 »

Co do kategorii "Radiowóz z kamerą" to faktycznie może nie być sensu zaznaczania ich jako punkt, skoro teren patrolowany przez radiowóz może mieć kilkanaście lub kilkadziesiąt kilometrów.

Natomiast mając rozróżnienie "Fotoradar przenośny" i "Kontrola drogowa" spodziewam się w zasadzie czegoś innego i tu mam mieszane uczucia. Wiadomo np. że fotoradar przenośny ma na ogół dokładnie ustawiony limit prędkości i jest dobrze zamaskowany. Przejeżdżając koło niego nie grozi nam natomiast mandat za ewentualne inne "grzechy" niż przekroczenie prędkości. Dla mnie to rozróżnienie było w niektórych sytuacjach pożyteczne.
Czy scalenie kategorii ma wynikać z wygody w tworzeniu bazy czy z jakichś innych względów?
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Fotoradar przenośny chyba powinien być oznakowany, tak samo jak stacjonarny? I pewnie można jechać +10km/h w odróżnieniu od kontroli drogowej ;)

Prawe mówiąc nie widzę powodu, żeby zmniejszać ilość informacji czy usuwać punkty. To może sobie zrobić każdy użytkownik zgodnie z własnymi potrzebami. Chyba że chodzi o uproszczenie zarządzania punktami. Jeżeli jest taka konieczność, to nam użytkownikom nie pozostaje nic innego jak to zaakceptować.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

Ja również jestem przeciwny zubażaniu bazy danych bez ważnych przyczyn. W końcu opanowanie PoiLoadera i robienie tego pod własne potrzeby nie jest aż tak wielkim problemem.
popej pisze:Fotoradar przenośny chyba powinien być oznakowany, tak samo jak stacjonarny? I pewnie można jechać +10km/h w odróżnieniu od kontroli drogowej ;)
Nie koniecznie! Znam fotoradar stacjonarny na pięćdziesiątce, który robi zdjęcia dopiero od 80 km/h. Natomiast fotoradary przenośne ustawiane w pazernych gminach przez straż miejską cykają w takiej sytuacji już od równych 50 km/h.

Jak mam ostrzeżenie przed stacjonarnym i warunki na to pozwalają to wiem, że mogę sobie pofolgować, a przy przenośnym już nie. W Białym Borze widziałem na własne oczy jak błyskał jadącym nie szybciej niż 55 km/h.
Pozdrawiam Mariusz
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Błyskać to sobie może, tylko mam nadzieję, że przepisy traktują taki radar tak samo jak stacjonarny, tzn. wymaga oznakowania i przekroczenie poniżej 10km nie skutkuje mandatem.
popej
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Błyskać może. Ale przy wykroczeniu zarejestrowanym fotoradarem (bez znaczenia czy to stacjonarnym czy przenośnym) masz dyspensę do 10km/h.
Co innego suszarka w ręku policjanta. Tu nie ma zmiłuj.

Inna sprawa, że chłopcy municypalni tak daleko zautomatyzowli swoje działania i tak dalece wyłączyli szare komórki, że widziałem w jednej z firm takie wezwanie:
- dopuszczalna prędkość: 50km/h
- zarejestrowana prędkość: 47 km/h
- przekroczenie prędkości: 0 km/h
- mandat w wysokości: 0 zł
- punktów karnych: 0
I to nie jest ściema. To autentyczny przypadek. Koszt takiej idiotycznej korespondencji oczywiście pokrywają podatnicy.
Jak widać półgłówków nie brakuje - nie tylko na szosach :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Ja bym się ucieszył z takiego wezwania. Woziłbym ze sobą i pokazywał w przypadku kontroli drogowej jako dowód, że nie jestem wielbłądem :mrgreen:
popej
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

popej pisze:Błyskać to sobie może...
Miałem niedawno w ręku wezwanie jakie dostała koleżanka od straży miejskiej. Ona przekroczyła o 15 km/h (czyli miała 65 na 50), ale na druku były do zaptaszkowania różne warianty. Między innymi był także przedział o przekroczeniu prędkości o 1 do 10 km/h z wyszczególnieniem kwoty mandatu i ilości punktów karnych.

Czy w takim wypadku wysłali by również, nie wiem, ale skoro jest wyszczególniony taki przedział...
Dla straży ważniejsze może być zarządzenie wójta niż ustawa ;-)

A, że "strażacy" mierzą "dokładniej" niż stacjonarne (bez tolerancji na plus) to pewnik! :wink:
Pozdrawiam Mariusz
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Druki nie muszą być aktualne.
Inna sprawa, że nas nie obowiązują zarządzenia wójta :)
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

Ale wyjazd na ewentualną sprawę (gdyby jednak byli uparci) do sądu oddalonego o kilkaset kilometrów (+ zmarnowany urlop) byłby z pewnością mniej opłacalny niż 100 zł mandatu ;-)

Prawo jest jednak kulawe skoro gminy w dalszym ciągu ewidentnie wykorzystują fotoradary do robienia pieniędzy.

popej pisze:przepisy traktują taki radar tak samo jak stacjonarny, tzn. wymaga oznakowania
Ten przepis również bardzo mi się podoba, tylko że jeśli dostaniemy zdjęcie zrobione kilkaset kilometrów od domu to trudno to sprawdzić (a zakładam, że znaku nie zauważyliśmy skoro daliśmy się "zdjąć" :wink: ). Tym bardziej, że trzeba by się również przenieść w czasie do daty popełnienia wykroczenia i jeszcze udowodnić w sądzie, że znaku nie było ;-)
Pozdrawiam Mariusz
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Mariusz65 pisze:Ale wyjazd na ewentualną sprawę (gdyby jednak byli uparci) do sądu oddalonego o kilkaset kilometrów
W ogóle nie musisz wyjeżdżać. Odpowiadasz na wezwanie, że
1) mają anulować sprawę i jeszcze grzecznie Ciebie przeprosić,
2) a jeżeli tego nie uczynią to zawiadomisz prokuraturę, że Urząd bezpodstawnie nęka obywatela, plus na drodze cywilnej będziesz się domagał zadośćuczynienia.
Zaręczam, że takie pisemko załatwi sprawę. A jak nie, zrobisz dokładnie to, co napisałeś w pkt.2 . Polska to co prawda nie USA i na krocie bym nie liczył, ale przy dobrym prawniku zwrot kosztów plus mała górka gwarantowane :D

Tak przy okazji dla tych, którym nie chce się googlać, a są zainteresowani tematem - podaję stosowne przepisy:
http://gpsmaniak.com/2010/Download/D20110772.pdf
http://gpsmaniak.com/2010/Download/D20110770.pdf

EDIT: Tu stosowny cytat:
Nowy-1.jpg
Nowy-1.jpg (27.1 KiB) Przejrzano 9792 razy
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

Trochę odeszliśmy od tematu ankiety.

Ja chciałem tylko powiedzieć, że dobrze jest mieć osobne bazy dla fotoradarów stacjonarnych i przenośnych, bo te drugie często działają na zbójeckich prawach ;-) i mają inną tolerancję prędkości.
Osobna baza kontroli drogowych też jest z mojego punktu widzenia pożyteczna. Dlatego głosowałem na NIE.

Co do radiowozów z kamerą sprawa jest dyskusyjna bo takich mobilnych kontroli nie sposób oznaczyć jednym punktem na mapie...
Pozdrawiam Mariusz
Zachu
Radny
Kontakt:

Post autor: Zachu »

- Dla zgłaszających to bez różnicy czy jest to kontrola cz przenośny, ostatnio nawet fotoradar stały.
- Na www nie widać różnicy i zgłaszają że nie ma tam FS.
- Radiowóz na A/S może mieć zasię działania 10-20 km

Co do obowiązującego prawa.
Tablicami musi być oznaczony każdy fotoradar stały oraz każde prawdopodobne miejsce kontroli straży miejskiej.
Miejsce działania Policji nie musi być oznakowane i dalej mogą działać z zaskoczenia.

Co do przenośny/kontrola. Z życia wzięte.
Przedostatnia moja kontrola była w znanym mi miejscu stania Policji na @50. Dlatego nie startowałem ze świateł z resztą auto w środku nocy. Zostałem zatrzymany jako ostatni jadący z prędkością 65 km/h. Z braku "pompki" do dmuchania zostałem tylko zapytany czy piłem i sprawdzany w bazie przez 15 minut.
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

Post autor: beetle-m »

Zachu pisze:Chciałbym scalić kategorie "Fotoradar przenośny" i "Kontrola drogowa".
Zrezygnować też z kategorii "Radiowóz z kamerą".
Zagadnienia są dwa, a możliwa odpowiedź TAK/NIE tylko jedna.
Rozumiem, że jedna odpowiedź będzie dotyczyła dwóch zagadnień.

1. Jestem za scaleniem z nadaniem nowej wspólnej nazwy dla połączonej kategorii. Jeśli zostanie np. "Kontrola drogowa" to jestem na: TAK.
W innym przypadku będzie trzeba wykombinować nowy plik WAV. :?
2. Dla własnych potrzeb usuwam bazę RK przed uruchomieniem POILoadera. Odpowiedź: TAK
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
ODPOWIEDZ