Garmin eTrex 10/20/30

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Re: Garmin eTrex 10/20/30

Post autor: Mariusz65 »

michal123 pisze:właściwie tylko przy okazji wyjazdów rowerowych (jak tutaj):
https://picasaweb.google.com/1120492587 ... 8483832738
Znosiłeś rower z Rakonia do Doliny Chochołowskiej szlakiem zielonym czy jechałeś z powrotem przez Grzesia (niebieskim i żółtym)?
Bo jeśli zielonym, 700 metrów w dół po tych kamiennych "schodkach", to podziwiam ;-)
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
easyrider
Bywalec

Post autor: easyrider »

Jako że "test baterii" jeszcze trochę potrwa (bo dla mnie to już "martwy sezon")
to napiszę parę uwag na temat użytkowania eTrexa w praktyce - oczywiście w kontekście porównania do 62'ki.

Czułość odbiornika
eTrex zawsze pokazuje lepszą dokładność niż GPSMap 62s.
Bez względu na warunki zarówno ilość odbieranych satelitów, wysokość słupków jak i cyfrowe wskazanie dokładności pozycji jest lepsze.
Ale... czas łapania fixa czasami (ale tylko czasami, nie zawsze) jest zdecydowanie dłuższy.
Również utrata sygnału (np. po wejściu do sklepu) następuje w eTrexie jakby szybciej.
Nie wiem czy to sprawa firmware czy po prostu wolniejszy procesor daje o sobie znać... w każdym razie przy pięciu godzinach pracy w warunkach terenowych eTrex pokazuje czas ok. 10 minut krótszy - czyli o tyle dłużej nie miał fixa niż 62s. :evil:

Ekran
Kontrast i ogólna czytelność jest nieco lepsza w etrexie - różnica jest symboliczna ale w niektórych sytuacjach jednak zauważalna.
Natomiast co do wielkości ekranu - a właściwie wielkości wyświetlanej treści - to moje spostrzeżenia są dziwne...
Po przyzwyczajeniu wzroku do ekranu 62'ki, spoglądając na eTrexa widać wyraźnie zmniejszenie wyświetlanych detali, ale różnica jest niewielka i wydaje się w praktyce nieistotna.
Jednak w drugą stronę, przenosząc spojrzenie z eTrexa na 62'kę ekran GPSMapa wydaje się ogromny :lol:
Jest to oczywiście złudzenie i różne osoby mogą odbierać to inaczej.

Nawigacja
Wyznaczanie trasy w eTrexie w porównaniu do 62'ki jest tak na oko dwa razy wolniejsze. :(
W czasie nawigacji odbiorniki różnie sygnalizują (dźwiękiem i podświetleniem) zbliżanie się do skrzyżowań - eTrex robi to dużo wcześniej, czasami nawet zbyt wcześnie...
Oczywiście oba GPS'y mają ten sam błąd podświetlenia - czas świecenia ekranu nie jest przedłużany wraz z kolejnym sygnałem akustycznym - czyli często zdarza się że (przy 15 sekundowym podświetleniu) przejeżdżamy przez skrzyżowanie z wygaszonym już ekranem... chyba wszystkie Garminy tak mają. :x

Wielkość urządzeń
Patrząc na dane techniczne GPSMap jest tylko kilka cm dłuższy i ledwie 3 mm grubszy.
Tylko że jego obudowa jest bardziej "nadmuchana", a ze względu na rozmieszczenie przycisków i wynikający z tego sposób trzymania GPS'a w rece - dla postronnego obserwatora 62s jest co najmniej 2 razy większy od malutkiego eTrexa .
Nawet Dakota o porównywalnych rozmiarach nie leży tak fajnie w ręce - mały eTrex po prostu znika w dłoni :D

To tylko kilka moich osobistych spostrzeżeń w czasie zabawy z nowym eTrexem - nie trzeba ich traktować jak wyrocznię :lol:
Mam nadzieję że nie będzie idiotycznych pytań o ustawienia odbiorników - były oczywiście identyczne - w każdym szczególe.
A o pracy baterii jeszcze napiszę.

Mi się maluch podoba więc w rodzinie zostaje - to 62'ka "pójdzie do ludzi" :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 19 paź 2011, 09:11 przez easyrider, łącznie zmieniany 1 raz.
Oregon 600 . .nuvi 2255 . .nuvi 3597 . . . . + 1 samochód . . + 3 rowery . . + kilka par butów
Doczu
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Doczu »

No i coraz bardziej mi robicie smacora na tego nowego etrexa.
Kurcze jak tylko trochę finansowo odetchnę, to trzeba będzie powaznie go rozważyć, zwłaszcza że jest lżejszy, mniejszy i pracuje nieco dłużej na bateriach. Cena też jakoś nie masakruje więc Garmin naprawdę godnego konkurenta do 62 wypuścił.
Pozdrawiam Doczu
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
madman
Bywalec

Post autor: madman »

easyrider pisze: Oczywiście oba GPS'y mają ten sam błąd podświetlenia - czas świecenia ekranu nie jest przedłużany wraz z kolejnym sygnałem akustycznym - czyli często zdarza się że (przy 15 sekundowym podświetleniu) przejeżdżamy przez skrzyżowanie z wygaszonym już ekranem... chyba wszystkie Garminy tak mają. :x
Vista HCx świeci aż do wykonania manewru, niezależnie od czasu podświetlenia. Jak przed skrzyżowaniem się zatrzymasz na postój to będzie świeciło aż do wyczerpania baterii :)
Piszę o ustawieniu w którym skrzyżowanie jest pokazywane jako osobny ekran (opcja nazywa się "Ekran następnego zwrotu").
eTrex 30
michal123
Początkujący

Post autor: michal123 »

Mariusz65 pisze: Znosiłeś rower z Rakonia do Doliny Chochołowskiej szlakiem zielonym czy jechałeś z powrotem przez Grzesia (niebieskim i żółtym)?
Bo jeśli zielonym, 700 metrów w dół po tych kamiennych "schodkach", to podziwiam ;-)
Jeszcze inaczej - z Rakonia odbiłem na Słowację do Tatliakovego Plesa, niestety większość z buta :wink:

A wracając do tematu - po paru intensywnych dniach na rowerze z Etrexem 30 potwierdza się o wiele dłuższy czas pracy od 62s; bardzo porządaną cechą na rowerze są też jego kompaktowe wymiary. Tak jak easyrider też mam wrażenie, że odbiornik jest sporo mniejszy od serii 60/62 niż by to wskazywały wymiary. Mocowanie rowerowe powoli się lekko wyrabia i odbiornik łatwiej już z niego zdjąć.

Ale obsługą zdecydowanie przegrywa z 60/62, "klawiszologia" Etrexów/Vist jest na rowerze o wiele mniej wygodna, znacznie trudniej obsługiwać urządzenie w czasie jazdy. Z czasem można się do tego nieco przyzwyczaić, obsługiwać go bardziej na postojach niż w czasie jazdy, ale do wygody 60/62 tutaj bardzo daleko. Wgrałem dla próby darmową mapę rastrową dostępną na stronie Compassu - i działa to bardzo wolno, obraz jest wyraźny dopiero na dużym zbliżeniu; IMO nie ma mowy o sensownym użytkowaniu tego urządzenia z takimi mapami, można powiedzieć tylko tyle, że da się je w nim wyświetlić.

Tak więc porównując Etrexa30 z 62s pod względem rowerowym jest fifty-fifty, nie mam zdecydowanego faworyta. 62s to bardzo szybki i wygodny odbiornik, niestety płacimy za to krótkim życiem baterii, Etrex ma owe życie znacznie dłuższe, jest też mniejszy, ale poza tym wyraźnie przegrywa z 62s.
O ile przesiadka z 60 na 62 coś wnosiła (dużo szybsza praca urządzenia kosztem czasu pracy), to nie widzę wielkiego sensu przesiadki z Visty na Etrexa. Różnią się głównie ekranikiem - a to raczej kwestia gustu, osobiście stara seria (60 i Vista) wcale mi pod tym względem nie przeszkadza. Map rastrowych i tak się na nim sensownie używać nie da, czas pracy jest podobny, może jedynie uzyskamy nieco większą dokładność (ale na tą w Viście jakoś specjalnie nie narzekano).
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 12 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

@michal123
ad. Vista HCx:
1. Odklejająca się pod wpływem ciepła guma.
2. Wszystkie mapsety, poza mapą bazową, zapisane w 1 pliku o unikalnej nazwie gmapsup.img
3. Brak komunikacji bezprzewodowej.
Poza w/w już tylko zalety.
Zgodzę się jednak, że obsługa 60/62 jest wygodniejsza na rowerze niż eTrexów.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
madman
Bywalec

Post autor: madman »

michal123 pisze: O ile przesiadka z 60 na 62 coś wnosiła (dużo szybsza praca urządzenia kosztem czasu pracy), to nie widzę wielkiego sensu przesiadki z Visty na Etrexa. Różnią się głównie ekranikiem - a to raczej kwestia gustu, osobiście stara seria (60 i Vista) wcale mi pod tym względem nie przeszkadza. Map rastrowych i tak się na nim sensownie używać nie da, czas pracy jest podobny, może jedynie uzyskamy nieco większą dokładność (ale na tą w Viście jakoś specjalnie nie narzekano).
Jak tylko przyjdzie do mnie 30 to też pewnie skrobnę miniporównanie. Większa dokładność przydałaby mi się na wyjeździe 3 tygodnie temu - ślad mi się nieco "powykrzywiał": http://www.gpsies.com/map.do;jsessionid ... qpxiqcbrvg
Póki mogę sprzedać Vistę po w miarę godziwej cenie - będę próbował to zrobić :)
eTrex 30
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

easyrider pisze:Kontrast i ogólna czytelność jest nieco lepsza w etrexie - różnica jest symboliczna ....
Tu akurat "nieco" się różnimy w opinii, dlatego mimo .....
easyrider pisze:Mam nadzieję że nie będzie idiotycznych pytań o ustawienia odbiorników - były oczywiście identyczne - w każdym szczególe.
..... mimo wszystko odważę się zapytać: czy pisząc o "symbolicznej" różnicy miałeś w obu odbiornikach ustawienie podświetlenia na 100%? Pytam, bo podczas wędrówki w jasny, słoneczny dzień lekko ocienioną stokówką,gdzie oczy przyzwyczajone do silnego światła, zatem źrenice jakby małe, bardzo jasne niebo "nad głową" ale odbiornik niestety w cieniu - przy podświetleniu 100% różnica pomiędzy eTrexem a 62-ką - w moim odczuciu - nie była symboliczna. W takich warunkach obraz w 62-tce trzymanej poziomo był naprawdę mdły, nieciekawy, a podświetlenie w zasadzie niczego nie dawało, w efekcie odruchowo "manipulowałem" nadgarstkiem by łapać więcej światła, podczas gdy obraz na eTrexie - właśnie dzięki podświetleniu - był praktycznie idealny.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

GPS Maniak pisze:obraz na eTrexie - właśnie dzięki podświetleniu - był praktycznie idealny.
Lechu,
Czy porównywałeś podświetlenie Garmin vs. TwoNav?
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Hmm. A jesteś pewien że ten wątek jest właściwym miejscem na tego typu pytanie?
Albo inaczej: co to znaczy Garmin? Garmin Nuvi 1200 czy Garmin Nuvi 3700? :wink:

eTrex i TwoNav to zupelnie różne typy wyświetlacza, a rozmowa o jakości/czytelności wyświetlacza w powiązaniu z siłą podświetlenia ma sens wyłącznie wówczas, gdy rozmawiamy o ekranach podobnego typu. Cóż z tego, że TwoNav ma mocniejsze podświetlenie od 62ST (a ma - porównywałem - widać to także na fotce na mojej www), podczas gdy i tak "statystyczna" czytelność ekranu jest lepsza w 62ST, a w moim odczuciu wręcz wyraźnie lepsza. Porównywałem też TwoNav z Rino. Siła podświetlenia była podobna, zatem wnioskuję że w tej materii można między TwoNav a eTrexem_30 postawić znak równości. Nie wyciągałbym jednak z tego wniosków, że statystyczna czytelność ekranu TwoNav jest taka sama jak eTrexa, bo dotykowiec rządzi się swoimi prawami i póki co przegrywa z pleksi.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

GPS Maniak pisze:Hmm. A jesteś pewien że ten wątek jest właściwym miejscem na tego typu pytanie?
Czemu nie? Skoro już porównujemy z innymi modelami...
Choć oczywiście, pewnych - subiektywnych odczuć - nie można "przelać na papier", to wymaga praktyki terenowej, w różnych warunkach i w różnych sytuacjach, również oświetleniowych.
Mam więc nadzieję, że kiedyś będę miał to szczęście spotkać Cię, Lechu, na szlaku...
easyrider
Bywalec

Post autor: easyrider »

GPS Maniak pisze:... mimo wszystko odważę się zapytać: czy pisząc o "symbolicznej" różnicy miałeś w obu odbiornikach ustawienie podświetlenia na 100%?
To akurat było całkiem rozsądne pytanie - podświetlenie ekranów było identyczne... pod względem jasności :wink:
I to nie na 100% w 62'ce, tylko na 50% - co odpowiada mniej więcej 25% w eTrexie.

Jak już jestem przy głosie to jeszcze jedna uwaga - choć bardziej pasowała by do opisu serii GPSMap 62.
Wszystkie turystyczne GPS'y Garmina jakie miałem do tej pory (a było ich całkiem sporo)
miały takie samo ułożenie baterii w obudowie - aż do modelu 62s , do którego baterie wsadzamy odwrotnie :evil:
Dla tych co przez lata się przyzwyczaili, a jeszcze bardziej dla osób posiadających dwa różne GPS'y może to być bardzo mylące :(
Na szczęście nowe eTrexy mają na powrót układ baterii do jakiego Garmin przyzwyczaił nas od wielu lat.
Niby drobiazg, ale...
Oregon 600 . .nuvi 2255 . .nuvi 3597 . . . . + 1 samochód . . + 3 rowery . . + kilka par butów
michal123
Początkujący

Marko pisze: ad. Vista HCx:
1. Odklejająca się pod wpływem ciepła guma.
2. Wszystkie mapsety, poza mapą bazową, zapisane w 1 pliku o unikalnej nazwie gmapsup.img
Zgadza się to są drobne plusy na korzyść Etrexa, tylko czy warto tylko po to wydać kilkaset złotych to już każdy musi sobie odpowiedzieć sam
Marko pisze: 3. Brak komunikacji bezprzewodowej.
Jeśli Ci chodzi o możliwość przesyłania danych między odbiornikami - to kto tego tak naprawdę używa? :wink:
Natomiast przewagą nowej serii jest możliwość podłączenia czujnika tętna czy kadencji, aczkolwiek na Etrexie/62s działają one bardzo ułomnie (pokazują jedynie chwilowe tętno i chwilową kadencję, co do zastosowań treningowych na rowerze jest mało przydatne; tutaj daleko do Edge)
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

michal123 pisze:Jeśli Ci chodzi o możliwość przesyłania danych między odbiornikami - to kto tego tak naprawdę używa? :wink:
Między Colorado a Oregonem przesyłałem (i odbierałem) trasę dwa razy, więc działa i jest funkcjonalne.
Nie jest to niezbędne do szczęścia, ale ułatwia życie - tak jak nie jest niezbędne, ale przydatne inne udogodnienie: w postaci kompasu 3-osiowego.
michal123
Początkujący

Marko pisze: Między Colorado a Oregonem przesyłałem (i odbierałem) trasę dwa razy, więc działa i jest funkcjonalne.
Nie jest to niezbędne do szczęścia, ale ułatwia życie - tak jak nie jest niezbędne, ale przydatne inne udogodnienie: w postaci kompasu 3-osiowego.
Takie drobne plusiki występują (a największym jest chyba dużo lepsze niż w Viście mocowanie rowerowe) - ale chodzi mi o to, że nie jest to jednak wyraźny przeskok jakościowy (obsługa Custom Maps jak wspominałem jest bardzo kulawa) jak różnica szybkości pomiędzy 60 a 62s. Jeśli mamy do wyboru zakup Visty lub Etrexa - to oczywiście Etrex będzie nieco lepszy, natomiast przesiadka z Visty na Etrexa już wielkiego uzasadnienia praktycznego (poza tradycyjnym gadżeciarstwem, jakiemu niemal wszyscy czytelnicy tego forum hołdują :lol: ) nie ma, wielkiej różnicy się nie poczuje
ODPOWIEDZ