Garmin eTrex 10/20/30
Re: Garmin eTrex 10/20/30
Czy ktoś badał sprawę długości śladów?
Czy jest jak w innych nowszych GPS Garmina?
Teoretycznie mozna miec zapisanych 100 sladów. Po ile punktów? 500 jak w starszych 60kach? Nie ma tego z dokumentacji.
Kiedy robi się autoarchiwizacja i jak dziala w odniesieniu do bieżącego sladu?
Co się dzieje jak slad przekroczy 10k punktów? Jest archiwizowany, kasowany i mamy kolejne 10k punktów?
Czy jest jak w innych nowszych GPS Garmina?
Teoretycznie mozna miec zapisanych 100 sladów. Po ile punktów? 500 jak w starszych 60kach? Nie ma tego z dokumentacji.
Kiedy robi się autoarchiwizacja i jak dziala w odniesieniu do bieżącego sladu?
Co się dzieje jak slad przekroczy 10k punktów? Jest archiwizowany, kasowany i mamy kolejne 10k punktów?
Forerunner 935 na codzień, Epix - na szlaku, Oregon 600 - mapnik, GPSMAP 620 -woda, Nuvi 3597 - droga, Edge 1030 bundle - rower, TEMPE. Były 60CS, 60CSx, 276C, Etrex 30, Edge 1000
Jeżeli podczas jednego okrążenia rejestrowałeś ślad zielony a podczas następnego (po przełączeniu trybu pracy eTrexa) - fioletowy to wg mnie takie porównanie nie ma sensu, gdyż rejestracja nie odbywała się w jednakowych warunkach.MaciekP pisze:Na zielono czysty GPS 30ki
Na fioletowo GPS+Glonas 30ki
Chyba że masz 2 eTrexy.
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
nie wiem czy ma sens, ale widac, ze na GLONAS bardziej pływa i to w krotkich interwalach.
Jedna cecha menu mnie denerwuje.
Wgrywam ślady, waypoiny na sladzie i mapę ( z Mapsource działa tylko w trybie pamięci masowej).
Calosc jest oddalona od obecnego miejsca. Przewijam aby najechac na mapę. Niestety widze na niej tylko waypointy i zero sladow, mimo, ze slady maja zaznaczone, ze sa widoczne na mapie. Moge je zobaczyc tylko pojedynczo jak je wybiore z meny sladow i tam wskaze "MAPA".
Nie mozna zobaczyc wszystkich sladow razem poprzez przewiniecie mapy do miejsca gdzie sie znajdują????
Jedna cecha menu mnie denerwuje.
Wgrywam ślady, waypoiny na sladzie i mapę ( z Mapsource działa tylko w trybie pamięci masowej).
Calosc jest oddalona od obecnego miejsca. Przewijam aby najechac na mapę. Niestety widze na niej tylko waypointy i zero sladow, mimo, ze slady maja zaznaczone, ze sa widoczne na mapie. Moge je zobaczyc tylko pojedynczo jak je wybiore z meny sladow i tam wskaze "MAPA".
Nie mozna zobaczyc wszystkich sladow razem poprzez przewiniecie mapy do miejsca gdzie sie znajdują????
Forerunner 935 na codzień, Epix - na szlaku, Oregon 600 - mapnik, GPSMAP 620 -woda, Nuvi 3597 - droga, Edge 1030 bundle - rower, TEMPE. Były 60CS, 60CSx, 276C, Etrex 30, Edge 1000
60-tka ma antenę helikalną - żaden soft nie zastąpi dobrej anteny w warunkach odbić i widoczności tylko kawałka nieba w dżungli miejskiej. Ktoś z USA w kanionie obserwował błędy 60csx ponad 1 mili.MaciekP pisze:Trak bez Glonas jest "stabilniejszy", ale nadal to nie to co 60ka. Jest jeszcze sporo do zrobienia z firmware, jezeli jest to korygowalne
W szczegółnie trudnych warunkach nawet sprzęt geodezyjny sobie nie poradzi.
Glonass chyba cierpi jeszcze na błędy młodości.
Nüvi-765
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
U mnie zobaczyć można:MaciekP pisze:Nie mozna zobaczyc wszystkich sladow razem poprzez przewiniecie mapy do miejsca gdzie sie znajdują????
Problem jaki występuje w moim przypadku (FW 2.20), jest taki, że czasami odbiornik "zapomina" że miał włączone wyświetlanie poszczególnych śladów.
EDIT:
Inna przypadłość to fakt, że odbiornik czasami po włączeniu nie widzi karty, a ponieważ GPXy mam na karcie, może tu jest jakiś problem?
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Ja slady wgrywam do pamieci wewnetrznej i ich nie widac
Fimware najnowszy
Fimware najnowszy
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Hmm. Sprawdzę.
EDIT:
Sprawdziłem. W "moim" odbiorniku działa:
Legenda:
* jasnoniebieski, to ślad aktywny zza mojego biurka
* czerwony i fioletowy to dwa ślady zapisane - ze śladów aktywnych
* zielony ślad wyklikany w MapSource i wysłany do odbiornika (opcją: wyślij).
EDIT:
Sprawdziłem. W "moim" odbiorniku działa:
Legenda:
* jasnoniebieski, to ślad aktywny zza mojego biurka
* czerwony i fioletowy to dwa ślady zapisane - ze śladów aktywnych
* zielony ślad wyklikany w MapSource i wysłany do odbiornika (opcją: wyślij).
Pozdrawiam Lechu
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Sprawdziłem na FW 2.30. Nadal widzę ślady ....
Pozdrawiam Lechu
Czy ktos mogłby mi sensownie wytłumaczyc jaka korzyść wynika z zaimplementowania możliwości korzystania z systemu Glonass?
Mam niejasne przeczucie, że nie ma żadnej korzyści.....
1. Większa czułość w trudnych warunkach odbioru lub ogólnie: dokładność wskazania pozycji?
- może tak, ale czy są wiarygodne testy? Na zdjęciach powyżej (z pomieszczeń) nie widać tego specjalnie. Poza tym gdzieś słyszałem, że im bardziej na północ, tym Glonass ma większą przewagę w dokładności. To są wiarygodne pogłoski? - mam wątpliwości. Wie ktoś coś?
2. Glonass jako drugi działający system na wypadek awarii/"wyłączenia" GPS?
Hahaha! Trudno sobie wyobrazić, że Amerykanie dopuszczą do oślepienia poważnej części swojej gospodarki (+ armii!). Mogą co najwyżej, na wypadek wojny, zmniejszyć drastycznie jego dokładność dla użytkowników cywilnych - tak jak to było chyba do pocz. lat 90-tych (nie pamiętam dokładnie). Prędzej Rosja coś takiego zrobi wg własnego widzimisię...
No więc jaka korzyść? Pytam poważnie, bo może czegoś nie wiem.
Miszel na Czarnym Lądzie
Mam niejasne przeczucie, że nie ma żadnej korzyści.....
1. Większa czułość w trudnych warunkach odbioru lub ogólnie: dokładność wskazania pozycji?
- może tak, ale czy są wiarygodne testy? Na zdjęciach powyżej (z pomieszczeń) nie widać tego specjalnie. Poza tym gdzieś słyszałem, że im bardziej na północ, tym Glonass ma większą przewagę w dokładności. To są wiarygodne pogłoski? - mam wątpliwości. Wie ktoś coś?
2. Glonass jako drugi działający system na wypadek awarii/"wyłączenia" GPS?
Hahaha! Trudno sobie wyobrazić, że Amerykanie dopuszczą do oślepienia poważnej części swojej gospodarki (+ armii!). Mogą co najwyżej, na wypadek wojny, zmniejszyć drastycznie jego dokładność dla użytkowników cywilnych - tak jak to było chyba do pocz. lat 90-tych (nie pamiętam dokładnie). Prędzej Rosja coś takiego zrobi wg własnego widzimisię...
No więc jaka korzyść? Pytam poważnie, bo może czegoś nie wiem.
Miszel na Czarnym Lądzie
Monterra (+XRV750)
Kolejne podejscie do tracków w ETREX 30.
Zapis co 5s. Podwieszone obok siebie do gornej raczki plecaka.
Czerwony: 60CSx, WAAS/EGNOSS
Fioletowy: ETREX 30 TYLKO GPS bez GLONAS, WAAS/EGNOS
Co tu komentować....tyle lat minęlo i żadnego postepu w dokladnosci.
60CSx bije ETREXA 30 na głowę.
Zapis co 5s. Podwieszone obok siebie do gornej raczki plecaka.
Czerwony: 60CSx, WAAS/EGNOSS
Fioletowy: ETREX 30 TYLKO GPS bez GLONAS, WAAS/EGNOS
Co tu komentować....tyle lat minęlo i żadnego postepu w dokladnosci.
1 maja 2000 prezydent USA Bill Clinton nakazał wyłączenie mechanizmu S/A (Selective Availability) zakłócającego efemerydę satelity i poprawki zegarów atomowych, dzięki czemu dokładność określania pozycji dla zwykłych użytkowników wzrosła do około 4-12 metrów.Miszel pisze:Mogą co najwyżej, na wypadek wojny, zmniejszyć drastycznie jego dokładność dla użytkowników cywilnych - tak jak to było chyba do pocz. lat 90-tych (nie pamiętam dokładnie).
źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/GPS
GPS nie był wyłączany ani ograniczany również w czasie i po 11 wrz 2001.
Ostatnio zmieniony 27 paź 2011, 11:03 przez wodzirej, łącznie zmieniany 2 razy.
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
To samo źródło:
GLONASS dostarcza dwa rodzaje sygnału wojskowy oraz cywilny pracujący z dokładnością 60 m. W skład systemu wchodzą 24 satelity oraz naziemna stacja kontroli. System ten jest jednak niedostatecznie stabilny ze względu na niską żywotność satelitów, ponadto używa innego geodezyjnego układu odniesienia i odmiennego wzorca czasu (UTC) niż GPS (UTC USNO, gdzie nie wprowadza się sekund przestępnych). W wyniku tego jest mało popularny. System ten jest uzależniony od systemu GPS: wymaga przynajmniej jednego działającego satelity systemu GPS dla synchronizacji zegarów.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/
Przede wszystkim: samo już wskazanie pozycji. Jeśli zaplączesz się w okolice "trudne", dajmy na to: leśno-górkowate, gdzie odbiornik stabilnie będzie odbierał sygnał tylko z satelitów wiszących > 40° nad horyzontem, to może się okazać, że GPS takich ptaszków posiada raptem 3 sztuki. Zatem fix 2D, albo wcale - gdy np. akurat przesłonisz któregos własnym cialem. W takiej sytuacji 3 kolejne wysoko fruwające sputniki GLONASS dadzą duży komfort.Miszel pisze: 1. Większa czułość w trudnych warunkach odbioru lub ogólnie: dokładność wskazania pozycji?
Generalnie - im dalej na pólnoc, tym korzystniejsza geometria:
http://www.glonass-ianc.rsa.ru/en/GLONA ... bility.php
co wcale przewagą dokladności nad GPS skutkować nie musi.
Bo i za bardzo takiego postępu być już nie może... 10 lat temu mój GPS 12 też potrafił być równie precyzyjny co 60 CSx - o ile warunki odbioru satelitów nie szwankowały... Zresztą w podanym przykladzie jakiegoś nokautu nie widzę; o ile dobrze kojarzę te okolice, dość gęsta zabudowa 1-2 pietrowa, czasami coś wyższego, i najwyraźniej nowy Etrex ciut gorzej sobie poradził z odbiciami.MaciekP pisze: Co tu komentować....tyle lat minęlo i żadnego postepu w dokladnosci.
To jakaś bzdura. Do synchronizacji czasu trzeba po prostu 4 satelitów GLONASS.System ten jest uzależniony od systemu GPS: wymaga przynajmniej jednego działającego satelity systemu GPS dla synchronizacji zegarów.
Ostatnio zmieniony 30 paź 2011, 19:39 przez traper_24, łącznie zmieniany 1 raz.
Dakota 20 + OSM, Samsung S6 + Locus Pro
masz rację. Zabudowa niska, ale miejscami po prostu plaskie pole i to nie sprawilo, ze stal sie dokladny.
Odjazdy sa na ok 20-25m. To sporo jak szukasz sciezki we mgle np.
Sprawdze jeszcze warianty bez wlaczonego WAAS/Egnos.
Odjazdy sa na ok 20-25m. To sporo jak szukasz sciezki we mgle np.
Sprawdze jeszcze warianty bez wlaczonego WAAS/Egnos.
Witam
Zwróciłem uwagę na dane wysokościowe i tak w tych samych punktach przy włączonym systemie Glonas, wskazania eTrexa były 119 m a 60sx 96 m n.p.m.
Przeglądając ślad eTrex bez Glonasa, można zauważyć, że w tych samych ( nie są, to te same punkty,
co w śladzie z Glonasem) punktach 60sx wskazywała wysokość n.p.m 102 m idąc w jednym kierunku i 107 m w drugim,
tymczasem eTrex 30 wskazywał odpowiednio 129 i 130m ( eTrex bez Glonasa).
Dane wysokościowe wskazywane przez 60sx są bardziej zbliżone do rzeczywistych.
andrzej
Zwróciłem uwagę na dane wysokościowe i tak w tych samych punktach przy włączonym systemie Glonas, wskazania eTrexa były 119 m a 60sx 96 m n.p.m.
Przeglądając ślad eTrex bez Glonasa, można zauważyć, że w tych samych ( nie są, to te same punkty,
co w śladzie z Glonasem) punktach 60sx wskazywała wysokość n.p.m 102 m idąc w jednym kierunku i 107 m w drugim,
tymczasem eTrex 30 wskazywał odpowiednio 129 i 130m ( eTrex bez Glonasa).
Dane wysokościowe wskazywane przez 60sx są bardziej zbliżone do rzeczywistych.
andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que