UMP radary

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.

Radary

Czas głosowania minął 29 gru 2011, 20:02

Tak
23
62%
Nie
14
38%

Liczba głosów: 37

Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Re: UMP radary

Post autor: Mariusz65 »

Bas pisze:Jesli mialbym tak myslec, ze w kazdej chwili, zza kazdego mijanego krzaka, a moze za zakretem, a moze wlasnie za...
Ja właśnie po to wgrywam bazę fotoradarów, żeby być poinformowanym za którym krzakiem mogą potencjalnie stać ;-) a nie się tego domyślać!

Przecież do bazy fotoradarów chyba nikt nie zgłasza stojących sobie bez celu radiowozów, lecz miejsca gdzie solą mandaty.
Zaręczam Ci, że radiowozy drogówki nie stoją przy drogach bez przyczyny. Śmiało można postawić tezę, że policjanci swą "rzetelną" pracę dokumentują ilością wystawionych mandatów a nierzadko są z tego powodu premiowani ;-)
Bas pisze:ze w te wakacje jakims cudem zle przygotowalem sobie punkty na jeden wyjazd i kilkaset km przejechalem bez ostrzezen. Przezylem bez strat finansowych.
Przecież można radarów nie wgrywać wcale i jeździć zgodnie z przepisami! No ale nie oszukujmy się, każdy ma chwile słabości i lepiej znać takie miejsca, tym bardziej, że ograniczenia prędkości są często bez sensu.
Bas pisze:jesli susza, to taki punkt oznaczamy "suszarka", a jesli stoja i suszarek nigdzie nie widac, to tylko "niebiesko".
No ale jak sobie wyobrażasz podzielenie kategorii SU na podkategorie? Przecież to niewykonalne ;-)
Po za tym jak stoją to i "suszą"! Każdy radiowóz drogówki jest wyposażony w sprzęt do pomiaru prędkości a policjanci pieszo przecież nie chodzą.
Nie oszukujmy się - jak stoi drogówka to prędkość mierzą bo to są dla nich najłatwiejsze i pewne pieniądze :lol:
Ja jeżdżę trochę po Polsce i nie spotkałem takiego ewenementu jak Ty! Czyli drogówka nie łapiąca na radar.
Bas pisze:Niech sobie kazdy przygotuje taki wariant jaki mu pasuje - jesli jednak wszystkie punkty beda w jednym worku, to juz sie nie da.
Dlatego ja też jestem przeciwko łączeniu kategorii :!:
Od tego są opcje PoiLoadera aby każdy wykonał miszmasz pod swoje potrzeby.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Post autor: Bas »

Ja tez jestem przeciwny laczeniu kategorii, choc jak widze jestesmy w mniejszosci ;)
Az tak duzo nie jezdze, ale moze mam szczescie do niebieskich stojacych na poboczu. Dodam nawet, ze dzisiaj tez widzialem taki "niebieski" woz. Stoja zwykle w tym samym miejscu, wielokrotnie widzialem ich "po prostu parkujacych", a widze ze okresowo sprawdzaja kierowcow. Suszarki jednak u nich NIGDY nie widzialem, a jezdze ta droga ponad 20 lat. Taki "widok" mnie nie rusza i takich punktow nigdy nie wgrywalem. Przesada jest szkodliwa - w kazda strone.

I tak wyniki ankiety przesadzaja sprawe ;)
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
ememek
Bywalec

Post autor: ememek »

Mariusz65 pisze:Znam kilka takich miejsc gdzie policjanci się lubią stołować i radiowóz często tam stoi. No ale tego typu przypadków, mam nadzieję, nikt do naszej bazy nie zgłasza. ;-)
We Wrocławiu ktoś zgłosił jako FS urządzenie do pomiaru zanieczyszczeń powietrza :lol:
Nüvi-765
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

Nieznajomość techniki nie świadczy o złej woli! :wink:
Bas pisze:Ja tez jestem przeciwny laczeniu kategorii, choc jak widze jestesmy w mniejszosci ;)
No cóż! :-(
Pozdrawiam Mariusz
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

W krzakach na skrzyżowaniu ulic:Jałowcowa i Szarych Szeregów w Katowicach stoi drogówka Policji. Nie jest to już pierwszy raz kiedy tam stoją.
50.19227, 18.99944, 0,Drogówka,Jałowcowa,Katowice,KD,40-750
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
Kontakt:

Następny as.
Cała treść zgłoszenia: "Radar".
Dlatego chcę scalić żeby nie zastanawiać się co miał autor na myśli. Stałe radary i reszta.
Jeśli ktoś myśli że kontrola to kontrola a przenośne to faktycznie suszą to duży naiwniak jest.
Nikogo na siłę nie będę uszczęśliwiał.
http://ump.fuw.edu.pl/flyspray/index.ph ... &ids=10788
Obrazek
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Post autor: Bas »

Zachu pisze:żeby nie zastanawiać się co miał autor na myśli. Stałe radary i reszta.
To może chociaż dokładnie opisać co to ma byc ta "reszta"? Po co mieć bazę "ze wszystkim" co kojarzy się z niebieskim?
Zachu pisze:Cała treść zgłoszenia: "Radar"
Wylewamy dziecko razem z kąpielą? Skoro nie wiadomo co zgłaszający miał na myśli, to może go zapytać lub nie przyjmować zgłoszenia. Lepiej od razu wrzucić wszystko do jednego worka??

Minęły już te czasy, że niebieski źle się kojarzył zawsze i wszędzie... Jeśli będę kraść auta, to pewnie TAKA baza będzie przydatna.
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Zachu pisze:Cała treść zgłoszenia: "Radar".
Jeżeli nie napisał fotoradar, to znaczy, że kontrola drogowa ;)
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

Zachu pisze:Dlatego chcę scalić żeby nie zastanawiać się co miał autor na myśli. Stałe radary i reszta.
To, że jest kilka błędów to jeszcze nie powód aby scalać. Utracimy w ten sposób (dla mnie ważną) informację czego się spodziewać.
Wiadomo, że zgłaszający mogą się mylić. Przy tego typu bazie to normalne. Jeśli ktoś zauważy błąd to może go zgłosi i wyprostuje...
Pozdrawiam Mariusz
Zachu
Radny
Kontakt:

Bas pisze: Skoro nie wiadomo co zgłaszający miał na myśli, to może go zapytać lub nie przyjmować zgłoszenia.
Kliknij i się przekonaj. Zgłaszający uznał że kontakt jest zbyteczny, wszystko jasne.
Takie zgłoszenia przez www to norma. Dyscyplina jest tylko na forum.
W tym miejscu już mamy FS@50 ;)
Mariusz65 pisze:To, że jest kilka błędów to jeszcze nie powód aby scalać.
O naiwności. Kilka? ja stawiam na 50%. Kwestia przypadku co autor zgłasza.
Obrazek
ememek
Bywalec

Post autor: ememek »

Zachu pisze: Kilka? ja stawiam na 50%. Kwestia przypadku co autor zgłasza.
Tak zapewne też się zdarza, np. fotoradar stały we Wrocławiu na Ślężnej będący w realu słupkiem ze stacją kontroli zanieczyszczeń.
Ale jak zweryfikować kontrole drogowe? Zdarzają się bowiem miejsca obsadzone jednorazowo - była impreza przy drodze. Większość jest obsadzana przecież od czasu do czasu - przed Wielkanocą jechałem ok 500 km w jedną stronę: zero obsady w punktach pokazanych w przez Nuvika, powrót w niedzielę palmową: co drugi punkt obsadzony :| Znam miejsca, gdzie nie mają takiego sprzętu, ale jak wypożyczą czy zaproszą na gościnne występy parę razy w roku, to stoją od świtu do zmroku i jeszcze dłużej.
W zasadzie miejsca kontroli są wyznaczone na stale, przynajmniej część list jest dostępna w internecie. Myślałem, że da się to wykorzystać, ale ...
- niektóre są tak ogólnikowe, że trudno wydedukować miejsce z dokładnością lepszą niż parę km
- potencjalnych takich miejsc bywa bardzo dużo - w Katowicach podano dokładnie z nr parceli, ale na jednej z ulic było ich chyba z dziesięć :mrgreen: , nie wiem jak tam, ale w innej częsci kraju widziałem, jak w ciągu jednego popołudnia przesuwali się co jakieś 200-300 m co godzinę :wink:
Nüvi-765
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

Zachu pisze:O naiwności. Kilka? ja stawiam na 50%. Kwestia przypadku co autor zgłasza.
Może to i naiwność ;-) ale 50% to z kolei ja uważam za przesadę w druga stronę.
Nie jeżdżę może aż tak dużo ale aż tylu błędów nie zauważam! Gdyby było aż tak źle to należało by raczej z tej bazy zrezygnować a nie scalać kategorie ;-)
Zachu pisze:Dyscyplina jest tylko na forum.
Zaraz jak kupiłem pierwszego Garmina i założyłem konto na Garniaku, to zweryfikowałem bazę fotoradarów w mojej okolicy i zgłaszam na bieżąco wszystkie zmiany.
Myślę, że wielu z forumowiczów tak właśnie robi i to jest najlepsza weryfikacja, bo na własnych "śmieciach" każda głupota razi i łatwo ją wyłapać.

Dla mnie, jak już pisałem, jest ważna informacja czy przede mną fotoradar stacjonarny z limitem ustawionym na minimum + 20 km/h, fotoradar przenośny straży miejskiej ustawiony bez limitu, czy patrol drogówki zwracający uwagę również na pasy, światła, telefon etc.
Nauczyłem się z tego dobrodziejstwa, korzystać i szkoda by mi było tej informacji stracić!
Wrzucić wszystko do jednego wora jest bardzo łatwo, rozdzielić je z powrotem to już byłaby ciężka praca :?
Pozdrawiam Mariusz
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

GPS Maniak pisze:Tak przy okazji dla tych, którym nie chce się googlać, a są zainteresowani tematem - podaję stosowne przepisy:
http://gpsmaniak.com/2010/Download/D20110772.pdf
http://gpsmaniak.com/2010/Download/D20110770.pdf
Są jeszcze inne kruczki:
Przenośne fotoradary powinny być legalizowane w miejscu, w którym są używane, a nie w laboratorium – twierdzi zacytowany przez Dziennik Gazetę Prawną prezes Stowarzyszenia Bezprawiu i Korupcji STOP. Chodzi o to, by sprawdzone zostało nie tylko prawidłowe działanie urządzenia, ale też odpowiednie ustawienie. Zdaniem stowarzyszenia obowiązek taki wynika z ustawy o miarach oraz rozporządzenia w sprawie kontroli metrologicznej przyrządów pomiarowych. Dostępne wzory świadectw legalizacyjnych wymagają podania miejsca zainstalowania przenośnego fotoradaru. Stowarzyszenie Bezprawiu i Korupcji STOP uważa, że urządzenie, które zostało przeniesione w inne miejsce, traci legalizację.
:arrow: http://moto.wp.pl/kat,121,title,Nielega ... caid=1d5bc
Pozdrawiam Mariusz
Zachu
Radny
Kontakt:

Kategoria "Radiowóz z kamerą" została zlikwidowana.
Resztę pozostawiam jak jest.
Ankietę uważam za zamkniętą.
Obrazek
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

Post autor: beetle-m »

Good job !
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
ODPOWIEDZ