ecoRoute™ HD
Re: ecoRoute™ HD
Dane o zużyciu powinien brać z faktycznego stanu a nie z wpisów. Jeżeli ja mam przepisywać to co pokazuje komputer samochodu do nauvi a ecoRoute ma brać te (wpisane) dane do analizy to taki soft jest do ... .
edge 1000 + radar Varia + Fenix 5 + nuvi 56LM + nuvi 1490T + CNE + UMP, Oregon 450 + Honor 7
-
KrzysztofM
- Początkujący
Nie zrozumiałeś mnie. Tu nie chodzi o ręczne wpisywanie co chwile stanu zużycia paliwa (bo to jest bez sensu). Tu chodzi tylko o to, aby w ecoRoute poprawnie wpisać "profil pojazdu". Na początku kiedy wpisałem tam (tak z głowy) :
zużycie paliwa w mieście - 8 l/100km
zużycie paliwa na autostradzie - 6 l/100km
to nuvi pokazywał zaniżone zużycie paliwa. A jak wpisałem tam dane jakie podaje producent dla mojego samochodu:
zużycie paliwa w mieście - 10 l/100km
zużycie paliwa na autostradzie - 8 l/100km
to nuvi zaczął prawidłowo pokazywać zużycie paliwa. Też myślałem na początku, że to ecoRoute HD ma przekazywać wszystkie dane do nuviego, jednak jak się okazuje, potrzebuje tych wartości, aby wiedzieć jaki silnik jest w samochodzie.
Trochę to dziwne, ale prawdziwe
zużycie paliwa w mieście - 8 l/100km
zużycie paliwa na autostradzie - 6 l/100km
to nuvi pokazywał zaniżone zużycie paliwa. A jak wpisałem tam dane jakie podaje producent dla mojego samochodu:
zużycie paliwa w mieście - 10 l/100km
zużycie paliwa na autostradzie - 8 l/100km
to nuvi zaczął prawidłowo pokazywać zużycie paliwa. Też myślałem na początku, że to ecoRoute HD ma przekazywać wszystkie dane do nuviego, jednak jak się okazuje, potrzebuje tych wartości, aby wiedzieć jaki silnik jest w samochodzie.
Trochę to dziwne, ale prawdziwe
Garmin iQue M5, Garmin nuvi 2360LMT + EcoRouteHD, Lumia 830, Dash Cam 20
Potwierdzam. U mnie w C4 picasso było podobnie. Jak wpisałem to co podaje instrukcja wynik jest praktycznie identyczny jak w komputerze samochodu. Przy hamowaniu silnikiem mam 0.0. Jedynie przy wypalaniu FAP coś pokazuje.
Pozdrawiam
To jest bez sensu. Soft ecoRoute ma pobierać dane z systemu info samochodu. Sprawdzę i dam znać bo być może czegoś tu ja nie rozumiem.
edge 1000 + radar Varia + Fenix 5 + nuvi 56LM + nuvi 1490T + CNE + UMP, Oregon 450 + Honor 7
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Jak sami wcześniej napisaliście komputery w większości przypadków pokazują bzdury. Po co dążyć za wszelką cenę do tego?
-
KrzysztofM
- Początkujący
Nie komputery samochodowe, tylko źle nuvi interpretuje dane o zużyciu paliwa z ecoRoute HD, jak ma podane złe wartości w "Profil pojazdu".
Wygląda na to, że moduł ecoRoute HD nie potrafi sam odczytać jaki silnik jest w samochodzie.
Wygląda na to, że moduł ecoRoute HD nie potrafi sam odczytać jaki silnik jest w samochodzie.
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Komputer!
Navi może tylko źle przeliczać. Odczyt chwilowy się pokrywa. Kwestia tego z kąd jest brany odczyt? Dlatego na kompie w samochodzie jest "zero" czasem.
Po co w to mieszać silnik? Podajesz tylko rodzaj na początku i tyle.
Navi może tylko źle przeliczać. Odczyt chwilowy się pokrywa. Kwestia tego z kąd jest brany odczyt? Dlatego na kompie w samochodzie jest "zero" czasem.
Po co w to mieszać silnik? Podajesz tylko rodzaj na początku i tyle.
-
KrzysztofM
- Początkujący
Tu masz rację. W sumie nie wiemy skąd Garmin czerpie informacje o zużyciu paliwa i jak to wylicza. Szkoda, że nie ma nigdzie informacji na ten temat .
Wygląda na to że info o zużyciu garmin liczy sobie sam, prawdopodobnie na podstawie wtryśniętych dawek do cylindrów. Jak by brał gotowca z szyny to po pierwszym uruchomieniu nie wyskoczył by napis kalibruję trwający dwie minuty. U mnie wartości chwilowe różnią się dość znacznie nawet o 3 lityry , ale średnia na odcinku 100km ma różnicę 0,3l.
Pozdrawiam
-
grj
- Początkujący
no ja wpisałem do nawigacji dane z instrukcji samochodu (m:7,9 i a:5,3) i teraz to już mi pokazuje całkowicie bezsensowne dane..
dodam, ze komputer w samochodzie pokazuje wszystko raczej poprawnie...
dodam, ze komputer w samochodzie pokazuje wszystko raczej poprawnie...
Garmin 3490T (w opakowaniu 3790T) + 2013.10 EU
Właśnie moje ecoroute dało ciała. Przyzwyczajony do amerykańskiego bubla byłem bardzo miło zaskoczony że wszystko działa. Nie działa. Aktualnie po włączeniu gdy gps łączy się z ecoroute robi restart i tak w kółko. W moim 1490 jest tak syfiasty proc że ma problem z wyświetleniem trasy którą zaplanowałem (potrafi to trwać 10 min), a po zmianie skali przez autozoom podczas jazdy obraz znika na ok 2s. No i ta zawrotna prędkość usb ver 1.1 Mapa wgrywa się pół dnia. Oni chyba te odbiorniki składają ze śmieci.
Pozdrawiam
Mój 1490 chodzi jak zegarek. Zrób mu "twardy reset" i ponownie wgraj oprogramowanie (nie szkodzi że poda że nie ma aktualizacji, wgraj mu po "twardym resecie" ponownie najnowszy soft). EcoRoute chodzi bez uwag.
Co do tras to liczy w sekundach. Aha, ustawienia : mapa - normal; załączona 1 mapa.
Co do tras to liczy w sekundach. Aha, ustawienia : mapa - normal; załączona 1 mapa.
Jak zrobić w tym odbiorniku twardy reset ( róg ekranu + właczenie) ? To akurat nic nie daje. Ostatnio próbowałem wgrać jeszcze raz ten sam soft ale po tej operacji nie zgłosił się bootloader. Ocięzałość mojego odbiornika prezejawia się po wgraniu trasy z kompa. Gdy ją wybiorę to powinna pokazać się mapa przebiegu trasy - pokazuje się po 10 minutach (trasa 1170 km 15 punktów pośrednich). Jak nacisnę jedz to mapę 3 d mam za ok 1 min. przy zmienie skali podczas jazdy też myśli ok 1-2 s
Pozdrawiam
-
Wojtek Szydlowski
- Garniak
- Been thanked: 6 times
Rozważam zmianę nawigacji samochodowej z 765T na jakiś model z ecoroute, chyba na razie najbardziej mi podchodzi 1490T ale sprawdziłem na stronie Garmina zgodność ecoroute z pojazdami i lekko zwątpiłem.
W zakładce "Zgodność pojazdów" jest m.in. info:
Volkswagen Golf Diesel: 2001 - 2006, 2008 and above Tested: 2000 - 2001, 2003 - 2004, 2006, 2008 -2009
Jak sądzicie, czy to oznacza, że rocznik 2007 jest niezgodny czy po prostu Garmin nie testowałtego rocznika?
Byłoby dziwne, gdyby jeden jedyny rocznik i to ze środka wyleciał ze zgodności, wątpię, aby akurat wtedy była jakaś zmiana komputera pokłądowego czy też wejścia do niego.
Możde ktoś z Was przypadkiem montował w takim modelu / roczniku?
W zakładce "Zgodność pojazdów" jest m.in. info:
Volkswagen Golf Diesel: 2001 - 2006, 2008 and above Tested: 2000 - 2001, 2003 - 2004, 2006, 2008 -2009
Jak sądzicie, czy to oznacza, że rocznik 2007 jest niezgodny czy po prostu Garmin nie testowałtego rocznika?
Byłoby dziwne, gdyby jeden jedyny rocznik i to ze środka wyleciał ze zgodności, wątpię, aby akurat wtedy była jakaś zmiana komputera pokłądowego czy też wejścia do niego.
Możde ktoś z Was przypadkiem montował w takim modelu / roczniku?
GPSMap H1 + Forerunner 965