Garmin 62s i wykres wysokości

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Baylon
Nowy

Garmin 62s i wykres wysokości

Post autor: Baylon »

Witam serdecznie!

Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Garmina 62s. Korzystam z map UMP pc_PL oraz Topo_100. Oprogramowanie w kompie to BaseCamp oraz MapSource.
Wszystko pięknie działa jednak zauważyłem u siebie następujący problem a raczej niedokładność. Chciałbym się dowiedzieć czy jest to norma czy można to poprawić.
W Base Camp wykres wysokości pokrywa się z rzeczywistością np. trasa Morskie Oko->Rysy ~ 1400 : 2499mnpm.
W 62s wykres wysokości tej samej trasy przeniesionej z BC do 62s wskazuje wysokości ~ 1600 : 2000mnpm.
Podobnie jest w przypadku wszystkich innych wyznaczonych tras.
Dodam że taka sytuacja miała miejsce dla softu 2.8 jak i aktualnego 3.6 oraz dotyczy obu wspomnianych map.

Z góry dziękuję za pomoc!
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Garmin 62s i wykres wysokości

Post autor: GPS Maniak »

Prawdę powiedziawszy nie używam BaseCampa, zatem nie powinienem może zabierać głosu, ale ponieważ sprawa ociera się o moją mapę i znany mi odbiornik ......
Odnoszę wrażenie, że odbiornik Garmina w przypadku tras nie korzysta z danych wysokościowych zawartych w pliku trasy ile raczej korzysta "na bieżąco" z danych DEM jakie są w odbiorniku. Jeżeli w odbiorniku nie masz żadnej mapy ze szczegółowymi danymi DEM:
* EuropeRecreational
* GPMAPA Topo
* Garmin Topo
* czy Góry_PL (tej raczej nie masz)
wówczas odbiornik przy kreśleniu wykresu trasy korzysta z danych DEM z mapy bazowej. A że te są lichej jakości efekt jest taki jaki jest.
Dodam, że to tylko moja hipoteza. Moje przypuszczenia, że tak to działa. Ale wielce prawdopodobne że tak właśnie jest :D

U mnie (trasa wysłana z MapSource) wygląda to tak:
Zalacznik.jpg
Idealnie nie jest, ale na pewno nie jest źle.

Moja rada:
* Jeżeli moje podejrzenia są słuszne powinieneś zaopatrzyć się w nieco lepszą mapę DEM dla Polski niż tylko mapa bazowa.
* Mam taką mapę przygotowaną do publikacji na mojej www, ale z powodu pewnych uwarunkowań zewnętrznych wstrzymuję się z publikacją. Niezależnie od wszystkiego na pewno ją opublikuję w I kw. 2012r, tak więc jeżeli nie masz innych możliwości .......

EDIT: Powstaje pytania skąd zatem prawidłowe dane w BaseCamp? Nie wiem :wink: Niewykluczone, że BaseCamp korzysta z danych zapisanych w warstwicach, podczas gdy odbiornik korzysta z danych DEM.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Wydaje mi się, że dość łatwo możesz sprawdzić moją hipotezę.
Publikowana przeze mnie część mapy: GPS_50_Walker zawiera dane DEM dla Bieszczadów i południowo wschodniej części Kotliny Kłodzkiej.
Wgraj tę mapę i sprawdź jak wyglądają w odbiorniku trasy z BaseCampa w Bieszczadach czy okolicach Śnieżnika.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Baylon
Nowy

Post autor: Baylon »

Dziękuję bardzo za odpowiedź!
Mapkę GPS_50_Walker wgrałem i faktycznie dane o wysokości w urządzeniu i w programie są praktycznie identyczne! Sprawdziłem kilka szlaków w Bieszczadach jak i okolice Śnieżnika. Wszystko super. Myślę że hipoteza potwierdzona!
Czekam więc z niecierpliwością na zapowiedzianą mapę ze szczegółowymi danymi DEM!
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 12 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

GPS Maniak pisze:Idealnie nie jest, ale na pewno nie jest źle.
Nurtuje mnie pytanie dlaczego dane wysokości z DEM są z reguły (zawsze?) niższe od rzeczywistych?
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
ememek
Bywalec

Post autor: ememek »

Być może inna elipsoida
Nüvi-765
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

W przypadku danych DEM jakimi ja dysponuję problem nie jest jednostronny - tzn. nieprawdą jest, że dane DEM są zawsze niższe. Jak już, to mówiłbym raczej o pewnych kłopotach z georeferncjami - tj. o przesunięciu danych w wyniku transformacji układów, co w efekcie powoduje że czasami "moje" DEM pokazują nieco wyższą wartość. Przy czym mówię tu o źródłach pierwotnych. Efekt końcowy na mapach Garmina jest pokłosiem kolejnych transforamacji (zmiany formatu danych) jak też interpolacji samego kompilatora i tu - w rejonach szczytowych - faktycznie występuje problem jaki zasygnalizował Marko. Sztywno narzucona "siatka" (np. 50x50 m) powoduje, że kompiltaror podczas próbkowania danych może po prostu nie trafić na Rysach na wysokość 2499 czy też 2503 i w efekcie maksymalna wysokość "szczytu" może być niższa od rzeczywistej.
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 12 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

@GPSManiak
Lechu, dzięki za wyjaśnienie. Faktycznie szczyty są nieco przesunięte w danych DEM, którymi dysponuję.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Ogólnie dostępne dane DEM mają rozdzielczość około 90m, pozycja maksimum i minimum wysokości może być mało dokładna.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

Tak wygląda przesunięcie mapy bazowej z danymi dem w porównaniu do rzeczywistości:
Obrazek

To niebieskie - to jezioro Powidzkie w mapie bazowej.
Czerwone linie - granice mielizn, czyli w dużym uproszczeniu granice jeziora ( w zastosowanej tu skali). Osobiście przeze mnie wyznaczone z realu.
Biała cienka linia - topograficzna linia jeziora "zerżnięta" ze sztabówki.
Jezioro jest na mapie bazowej przesunięte o ponad kilometr na wschód względem rzeczywistości.

Pozdrawiam Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

popej pisze:Ogólnie dostępne dane DEM mają rozdzielczość około 90m, pozycja maksimum i minimum wysokości może być mało dokładna.
Dla terenu Polski mam dane o rozdzielczości 30m, ale i te dane nie są gwarancją prawidłowych wyników. Zwłaszcza, że potem dbając o wagę plików IMG i tak z reguły nie ustawiam w kompilatorze rozdzielczości 30m, lecz większą :D
Pozdrawiam Lechu

ODPOWIEDZ