Garmin - fotki w geocachingu
Re: Firmware GPSmap 62/78
Wgrałem i chyba wszystko jest OK. Po zabawie z DEM trzyma kolory. Co do spojlerów, to jeszcze nie sprawdzałem. Odbiornik musi sobie utworzyć odpowiednie katalogi, więc zalogowałem się na stronie OpenCaching.com, ale tam póki co nie ma możliwości pobrania skrzynki z foto:
Ale z nowości - dodano jeden dashboard Geocaching Detail. Trzeba dopracować polish.gtt, bo nie wszystko jest przetłumaczone.
Tak więc mamy teraz dwa dashboardy do geocachingu: Zauważyłem jeszcze jedną ważną rzecz. Poprawili w końcu buga, który był od początku w FW 62s i co tu dużo mówić - wkurzał mnie zawsze. Otóż odbiornik do tej pory nie pamiętał ustawień dashboardów i pól danych w profilach. Jeśli ustawiłem sobie w profilu Pieszy wykres wysokości, to dashboardy pojawiały się w każdym profilu - odpowiednio Geocaching w profilu geocaching, Samochodowy w profilu dla samochodu itd. No i jeśli w którymś profilu zmieniłem dashboard na dwa pola danych, to te pola ustawiane były również we wszystkich pozostałych profilach. Teraz to działa prawidłowo, odbiornik pamięta ustawienia dla każdego profilu.
Jak widać nie ma jeszcze możliwości pobrania zdjęć z dotychczasowych skrzynek (sprawdziłem kilka i nic). Chyba odpowiednie serwisy będą musiały dostosować pliki gpx do nowego standardu.Ale z nowości - dodano jeden dashboard Geocaching Detail. Trzeba dopracować polish.gtt, bo nie wszystko jest przetłumaczone.
Tak więc mamy teraz dwa dashboardy do geocachingu: Zauważyłem jeszcze jedną ważną rzecz. Poprawili w końcu buga, który był od początku w FW 62s i co tu dużo mówić - wkurzał mnie zawsze. Otóż odbiornik do tej pory nie pamiętał ustawień dashboardów i pól danych w profilach. Jeśli ustawiłem sobie w profilu Pieszy wykres wysokości, to dashboardy pojawiały się w każdym profilu - odpowiednio Geocaching w profilu geocaching, Samochodowy w profilu dla samochodu itd. No i jeśli w którymś profilu zmieniłem dashboard na dwa pola danych, to te pola ustawiane były również we wszystkich pozostałych profilach. Teraz to działa prawidłowo, odbiornik pamięta ustawienia dla każdego profilu.
62sc, fw. 2.70.
Do geocaching'u też są dwa dashboard'y (przetłumaczone jako 'zestawienia') :

zestawienie 'Geocaching'

zestawienie 'Geocaching - Detail'
W dolnej części zestawienia jest 'chirp: searching', czego nie widać na zrzucie 62s;
inna jest również grafika strzałki kompasu.
Oregon 550 fw. 5.30 też ma dwa dashboard'y (przetłumaczone jako 'deska rozdzielcza') do geocaching'u:

deska rozdzielcza 'Geocaching - Aktywne'

deska rozdzielcza 'Geocaching - Najbliższe'
Do geocaching'u też są dwa dashboard'y (przetłumaczone jako 'zestawienia') :

zestawienie 'Geocaching'

zestawienie 'Geocaching - Detail'
W dolnej części zestawienia jest 'chirp: searching', czego nie widać na zrzucie 62s;
Oregon 550 fw. 5.30 też ma dwa dashboard'y (przetłumaczone jako 'deska rozdzielcza') do geocaching'u:

deska rozdzielcza 'Geocaching - Aktywne'

deska rozdzielcza 'Geocaching - Najbliższe'
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 5 times
Może trzeba popróbować z ręcznym utworzeniem katalogu "GeocachePhotos" i kolejnych.Ajger pisze:Co do spojlerów, to jeszcze nie sprawdzałem. Odbiornik musi sobie utworzyć odpowiednie katalogi, więc zalogowałem się na stronie OpenCaching.com, ale tam póki co nie ma możliwości pobrania skrzynki z foto
Na stronie

Podana jest ścieżka do zdjęć:
\Garmin\GeocachePhotos\Last Character\Second To Last Character\Full Code\
Ścieżka do spoilera:
\Garmin\GeocachePhotos\Last Character\Second To Last Character\Full Code\ Spoilers\
Może wtedy wystarczyło by ręcznie wkleić fotki...
Nie wiem tylko jakie mają być nazwy zamiast: "Last Character" i "Second To Last Character"

Być może plik GPX GC również musi być jakiś kompatybilny… i czy nazwy zdjęć mogą być dowolne...
Works With All Geocaches
You can also take advantage of geocache photos on your Garmin handheld for geocaches obtained from a source other than OpenCaching.com, it just takes some work. A geocache’s photos, JPEG only, need to be placed on the handheld’s mass storage in the following manner
Photos
\Garmin\GeocachePhotos\Last Character\Second To Last Character\Full Code\
Spoiler Photos
<Photos Path>\Spoilers\
For example, photos for a geocache with code OXZTXGC would be placed under the path
\Garmin\GeocachePhotos\C\G\OXZTXGC\
And spoilers would be placed under
\Garmin\GeocachePhotos\C\G\OXZTXGC\Spoilers
If the geocache has only three characters total, a 0 (zero) is used for the second to last character. For example, photos for a geocache with code OXR would be placed under the path
\Garmin\GeocachePhotos\R\0\OXR\
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
W kieszeni: Dakota 20/
@Mariusz
Właśnie liczyłem na to, że wgram sobie jedną skrzynkę z fotami bezpośrednio ze strony www do odbiornika i odbiornik sam utworzy te katalogi, tak jak to ma miejsce w przypadku BirdsEye, ale nie znalazłem odpowiedniej skrzynki. Ręczne wstawianie spojlerów, to raczej upierdliwa robota. Trzeba poczekać. Myślę, że muszą być jakieś zmiany w pliku GPX GC.
Szukanie chirpa pewnie się pojawi, po włączeniu w menu Chirp. Strzałka kompasu zależy od tego, jaką sobie ustawisz w konfiguracji kompasu. Ja wolę tę cienką i taką odbiornik mi pokazuje na dashboardzie i ekranie kompasu.
Właśnie liczyłem na to, że wgram sobie jedną skrzynkę z fotami bezpośrednio ze strony www do odbiornika i odbiornik sam utworzy te katalogi, tak jak to ma miejsce w przypadku BirdsEye, ale nie znalazłem odpowiedniej skrzynki. Ręczne wstawianie spojlerów, to raczej upierdliwa robota. Trzeba poczekać. Myślę, że muszą być jakieś zmiany w pliku GPX GC.
@Andrzejwodzirej pisze:W dolnej części zestawienia jest 'chirp: searching', czego nie widać na zrzucie 62s;
Szukanie chirpa pewnie się pojawi, po włączeniu w menu Chirp. Strzałka kompasu zależy od tego, jaką sobie ustawisz w konfiguracji kompasu. Ja wolę tę cienką i taką odbiornik mi pokazuje na dashboardzie i ekranie kompasu.
Ajger pisze:liczyłem na to, że wgram sobie jedną skrzynkę z fotami bezpośrednio ze strony www do odbiornika [...] Trzeba poczekać. Myślę, że muszą być jakieś zmiany w pliku GPX GC.
http://forum.opencaching.pl/viewtopic.p ... 705#p98705forum.opencaching.pl: pisze:nadal dla oc jest to ręczne pobieranie, trzeba program napisać, który automatycznie pobiera zdjęcia
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
- Mariusz65
- Radny
I trzeba uważać żeby nie włączyć przypadkiem, bo pewnie na zużycie baterii nie będzie bez wpływu…Ajger pisze:Szukanie chirpa pewnie się pojawi, po włączeniu w menu Chirp.
Pozdrawiam Mariusz
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
Próbowałem tak zrobić z jedną skrzynką, ale odbiornik nie widzi zdjęć.Mariusz65 pisze:Może trzeba popróbować z ręcznym utworzeniem katalogu "GeocachePhotos" i kolejnych. [...] Może wtedy wystarczyło by ręcznie wkleić fotki...

- Mariusz65
- Radny
Ja też próbowałem bez efektu.
PS
Może moderator powinien przenieść te posty do działu Geocaching, bo to trochę nie na temat
PS
Może moderator powinien przenieść te posty do działu Geocaching, bo to trochę nie na temat

Ostatnio zmieniony 25 sty 2012, 16:34 przez GPS Maniak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zadanie wykonane ;-)
Powód: Zadanie wykonane ;-)
Pozdrawiam Mariusz
Re: GPSmap 62 - fotki w geocachingu
Może nie tyle odnośnie zdjęć, ale zauważyłem, że ta aktualizacja poszła w kierunku geocachingu.
Ten nowy dashboard można również wyświetlić sobie tak: Nie wiem, czy było w poprzednich wersjach FW. Zarówno listę skrzynek, jak i opis skrzynki można teraz sobie wyświetlić na dwa sposoby:
Ten nowy dashboard można również wyświetlić sobie tak: Nie wiem, czy było w poprzednich wersjach FW. Zarówno listę skrzynek, jak i opis skrzynki można teraz sobie wyświetlić na dwa sposoby:
Wgrywanie keszy OCPL ze zdjęciami do Garmina
Niedawna aktualizacja Garmina pozwala na wyświetlanie zdjęć w GPSach z serii Montana / Oregon / Dakota / 62 / 78 / eTrex. Uzupełniłem API i napisałem prostą stronę pomagającą w powyższym. To wersja "beta", testowana tylko na mojej Dakocie 20.
Instrukcja znajduje się tutaj:
http://dl.dropbox.com/u/2442880/garmin-zip/index.html
Przykładowy kesz po wgraniu tą metodą:

Instrukcja znajduje się tutaj:
http://dl.dropbox.com/u/2442880/garmin-zip/index.html
Przykładowy kesz po wgraniu tą metodą:

- Mariusz65
- Radny
Re: Wgrywanie keszy OCPL ze zdjęciami do Garmina
W moim przypadku, paczka pobrana tą metodą nie daje się rozpakować:wrygiel pisze:Instrukcja znajduje się tutaj:
W Dakocie byłoAjger pisze:Nie wiem, czy było w poprzednich wersjach FW.

Pozdrawiam Mariusz
Re: Wgrywanie keszy OCPL ze zdjęciami do Garmina
Dzięki za info. Zaraz przejrzę logi i znajdę co i jak.Mariusz65 pisze:W moim przypadku, paczka pobrana tą metodą nie daje się rozpakować:
Re: Garmin - fotki w geocachingu
A, chyba już wiem. Wpisałeś waypoint z małych liter, a ja rozróżniam wielkość liter. To jest BARDZO prowizoryczna strona
Spróbuj z dużych, a ja postaram się to poprawić.