Garmin - Asus Nuvifone A10

O nüvifone, seriach 10 i 20, iQue oraz aplikacjach nawigacyjnych Garmin StreetPilot, Mobile XT, Que i Mobile PC. Czyli o nawigacji Garmina w PDA i telefonach (w tym Andriod, iOS, Windows Mobile i Symbian) lub na przenośnych PC. Także o mapach cityXplorer i użytkowaniu GPSów w miejskim buszu.

Moderatorzy: wojtek, sdsyc, Spider

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez Marko » Wt, 20 mar 2012 20:19

Przykładowy (i chyba dosyć typowy, bez zbytniej rozrzutności energii, ale i bez trybu samolotowego) czas pracy na baterii: nieco ponad 7 godz., z włączoną rejestracją GPS w programie TwoNav, z mapą topograficzną Polski; wygaszony ekran; w międzyczasie ok. 10 min rozmów (2G):
Screenshot-1332270168772.png
eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez epkchmiele » Wt, 27 mar 2012 21:06

Witam ponownie , fajnie że już garniak działa bo już czułem głód.
Przeprowadziłem testy M10 i tak jak wcześniej wspomniałem garmin działał 8-9h , ale two nav tylko 6h , w obu przypadkach włączony zapis sladu i GSM 3g. Zastanawiałem się dlaczego taka różnica i dzięki pomocy zrozumiałem że , garmin nie renderuje mapy jeśli nie jest wyświetlana aplikacja na pulpcie, natomiast twonav tak.
Ponadto w M10 wbrew mylącej nazwy : nawigacja /wyznaczanie trasy , zmiana na pieszy powoduje zmianę profilu gdzie między innymi przelicza trasę według trampek to jeszcze odwraca mapę szybciej. To znaczy: w trybie pieszym odwraca mapę przy prędkości 3km/h natomiast w trybie samochodowym 5km/h. Dodatkowo w two nav jest opcja przestawienia tego parametru co powoduje szybsze odwrócenia mapy chyba już przy 2km/h . Ale to nieraz sie gryzie z ustawieniami gps i mapę potrafi odwrócić w momencie kiedy ja się odwrócę a nieraz trzeba zrobić ten krok lub dwa . No jakoś to producent musiał zrekompensować brak kompasu 3d
Co jeszcze zauważyłem dość istotnego . Mianowicie przekonany opinią panujaca na tym forum że wektor is the best zacząłem testować rastra z two nav i doznałem szoku . Zaznaczam że ja tu jestem laik jeśli chodzi o szlaki i narazie czytam i wyciagam wnioski . Ale okazało się że raster pozwala mi na lepszą orientację w terenie . Przeprowadziłem jeszcze jeden test i postanowiłem na spacerze 8km nie włączać Twonav co doprowadziło do flustracji -ciągłego zatrzymywania się przybliżania i oddalania mapy . Zaznaczam że mam możliwość ustawienia mapy na bardzo szczegółową , ale pomimo tego raster jest o wiele wygodniejszy (moim zdaniem). Ja niechcę się zatrzymywać i przybliżać oddalać tylko spojżeć i ma być wszystko jasne . Na drodze to mi nie przeszkadza jakoś. I teraz mam ogromny dylemat bo nastawiałem się na kupno 62s z powodu przycisków oraz procesora , ale jak to ma tak wyglądać na ekranie 2,2" no to dziękuje skoro według mnie nie sprawdza się na ekranie 3,5". Szkoda że nie mam możliwości sprawdzenia tego w realu , może w ręczniakach to jest inaczej rozwiązane ?
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez Marko » Wt, 27 mar 2012 22:01

@epkchmiele
Pawle, w reczniaka mozesz inwestowac "w ciemno". Mimo wielu zalet Nuvifonowi i smartfonom znacznie blizej nawigacjom samochodowym niz rasowym reczniakom np.Garmina.
Ja zalety Nuvifona dostrzegam w ekspresowym fixie i tym samym mozliwosci sprawdzenia aktualnej pozycji. Jako permanentny datalogger odpada.
eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez GPS Maniak » Wt, 27 mar 2012 23:00

epkchmiele napisał(a): Mianowicie przekonany opinią panujaca na tym forum że wektor is the best

No bo w większości przypadków jest. A przynajmniej w turystyce jaką ja uprawiam :D Co nie znaczy, że także wśród Garniaków nie ma fanów map rastrowych, którzy wektor traktują co najwyżej jako dodatek. Inna sprawa, że z problemem "raster v wektor" jak tak samo jak z ustawieniem: "północ góra v kierunek góra" i problemem "odbiornik z kompasem v odbiornik bez kompasu". Można lubić jedno rozwiązanie, bądź drugie i w konsekwencji dość szybko odrzucić to, co wydaje się nam nie ten teges. Jednak by być pewnym tego co jest naprawdę lepsze w danym zastosowaniu w tym także lepsze dla nas, trzeba się przełamać i dobrze zapoznać się z "odmienną" wizją świata, a nie tylko opierać się na swoich przypuszczeniach. Tzn. trzeba zrobić kilka, a jeszcze lepiej kilkanaście wycieczek z takim czy innym rozwiązaniem. Niestety nie zawsze jest to możliwe .....

Tak czy inaczej, czy na końcu zostaniesz fanem map rastrowych czy też maniakiem dobrych wektorów nie ma znaczenia. Liczy się przede wszystkim zabawa jaką daje odbiornik w turystyce. Zabawa, bo po to by zrobić udaną wycieczkę, GPS w ogóle nie jest potrzebny. Potrzebne są wygodne buty :P

epkchmiele napisał(a):co doprowadziło do flustracji -ciągłego zatrzymywania się przybliżania i oddalania mapy

Trudno mi dyskutować na ten temat, bo nie wiem co masz na myśli. W ręczniaku ustawiam sobie na stałe zoom powiedzmy 300m i w celu kontroli tego czy owego ani nie muszę się zatrzymywać ani tym bardziej "przybliżać" czy "oddalać" mapy, chociaż akurat właśnie to "przybliżanie" czyli tzw. zoomowalność wektora jest jedną z jego niewątpliwych zalet. W każdym bądź razie zapewniam że ja podczas wędrówki używam w GPSie wyłącznie mapy wektorowe i to w 99% przypadków map mojej własnej produkcji :D

epkchmiele napisał(a): I teraz mam ogromny dylemat bo nastawiałem się na kupno 62s

Decyzji nikt za Ciebie nie podejmie. Na pewno wydatek na zakup ręczniaka jest nie zawsze uzasadnionym obciążeniem budżetu domowego. Z drugiej strony wielu z nas posiada smartphona z oprogramowaniem na mapy rastrowe, a mimo to mamy ręczniaki Garmina (czasami nawet kilka :wink: ) . Wniosek: albo jesteśmy nienormalni, albo .... coś jest na rzeczy :wink: :D Trzecia możliwość: zarówno jesteśmy zakręceni jak też jest coś na rzeczy :lol:

epkchmiele napisał(a):Szkoda że nie mam możliwości sprawdzenia tego w realu , może w ręczniakach to jest inaczej rozwiązane ?

A co robisz w weekend majowy? Może wybrałbyś się na Śnieżnik?

PS. Jeżeli kupisz ręczniaka, to daj znać. Jako aktywny Garniakowiec otrzymasz dostęp do Walker_Mapsetu.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez epkchmiele » Śr, 28 mar 2012 0:00

Dzięki Marko za odpowiedź , ale ja tu nawet nie wnikam że navifon może zastąpić ręczniaka . Chciałem się tylko zapytać fachowców jak to wygląda w ręczniku . Sprostuje , idę sobie w nieznane , no bo w znane to wiadomo i nagle żona pyta mnie się gdzie skręcamy żeby zawrócić do domu( wiadomo że zawrócić można do tyłu , ale kto lubi wracać tą samą drogą) , a do wyboru jest kilka ścieżek , a ja biorę navifona przybliżam , oddalam i nadal nie wiem. W końcu wpadnę po 1+1=2 ale po co te dodawanie , zatrzymywanie się przecież to nie na tym ma polegać . Mniemam że sposób wyświetlania mapy jest taki sam , ale tyko mniemam . A skoro jest taki sam to jak się zorientować w okolicy nieznanej jak się nie ma pełnych danych na ekranie. Ja tylko jestem zwykłym zjadaczem chleba i ta nawigacja to ma mi służy, a nie ja jej. Dlatego tego nie rozumiem.
Dzieki GPS Maniak za wyjaśnienie tematu . Co do wekendu majowego to się wybieram , ale moja druga połowa też niestety ma swoje zdanie na ten temat , rozumiesz mnie prawda. Jeśli chodzi o M10 to tak jak zauważyłeś to dłubię w nim i szukam czegos dla siebie przydatnego i to co zauważyłem to napisałem powyżej. Czyli mając doświadczenie tylko i wyłącznie ze smarfonem to bardziej mi w terenie pomaga raster . Ale tak jak napisaleś temat rzeka i zapewnę nie podaruję sobie i kupię w końcu ręczniaka bo nie mogę się opierać tylko na smarfonowych doświadczeniach . No ale pewnie długo nie zrozumiem dlaczego Ty z takim doświadczeniem, który przeszedł drogę od rastra do wektora mówi że raster to tylko dodatek. A to nie jest tak czasami , że Ty przygotowując sobie sam mapy znasz teren jak własną kieszeń i Tobie nie potrzebny jest ekran pełen wszystkich dróg na mapie żeby się orientować w terenie . A ja jako laik bierze maszynkę w łapki i patrzy wtedy kiedy się zgubił i wówczas potrzebuje wszystkie ścieżki przy tym samym zumie ?
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez asandrzej » Śr, 28 mar 2012 0:22

Można postępować w tym wypadku podobnie jak w nawigacji drogowej ( dom, to adres) znajdujesz w wyszukiwarce,
wyznaczasz trasę, może być "po bezdrożach” idziesz ścieżkami , drogami do celu,
kierując się filetową liną na ekranie.
andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez GPS Maniak » Śr, 28 mar 2012 2:00

epkchmiele napisał(a): A ja jako laik bierze maszynkę w łapki i patrzy wtedy kiedy się zgubił i wówczas potrzebuje wszystkie ścieżki przy tym samym zumie ?

Ale przy jakim "tym samym"? :wink:

Załóżmy, że przy określonym rodzaju uprawianej turystyki optymalnym rastrem będzie mapa w skali 1:50.000. Krótko mówiąc, by zobaczyć mapę (w przybliżeniu, bo podziałka Garmina nie ma 1cm) tak jak stworzył ją wydawca powinniśmy używać zoom ok. 500m. Cóż stoi na przeszkodzie, by przy takim zoomie zobaczyć wszystkie ścieżki na mapie wektorowej? Nic. Co widać na screenach niżej. Mało tego, środkowy screen to nawet zoom 800m, bo raster jest w mniejszej skali niż 1:50.000.

Zalacznik0_.jpg

Widać ścieżki? Widać :D Oczywiście widzimy te ścieżki, które są na mapie, bo szczegółowość konkretnych map to już odrębny temat. Przy czym to nie jest to tylko problem leżący na linii: wektor v raster. To generalnie problem doboru odpowiedniej mapy do odpowiednich potrzeb. Wiadomo bowiem, że jeżeli chodzi o same rastry, to mapa w skali 1:10.000 ma więcej ścieżek niż mapa w skali 1:50.000, a ta więcej niż mapa w skali 1:75.000, co wcale nie oznacza że mapa 1:10.000 jest obiektywnie (czyli w każdym zastosowaniu) lepsza od tej 1:75.000.

Przykład pokazuje, że problem widzialności ścieżek nie sprowadza się do jakichś ogólnych kłopotów z wyświetlaniem ścieżek na mapach wektorowych ile raczej zależy od rodzaju odbiornika i oczywiście od rodzaju mapy, czy raczej sposobu jej kompilacji :!: O ile pamiętam UMP daje ścieżki wyłącznie do warstwy "0", a to oznacza że w 62-ce na UMPie nie zobaczysz ścieżek przy zoomie 800m, nawet jeżeli ustawisz: szczegółowość najwyższa, podczas gdy ja daję ścieżki do warstwy "0" "1" i "2", zatem ścieżki na moich mapach wyświetlają się znacznie wcześniej. Wystarczy szczegółowość "wyższa" (ręczniak ma pięć stopni), by widzieć ścieżki przy zoom =1,2 km, co zresztą zaczyna być już powoli przerostem formy nad treścią :wink:

Odrębnym zagadnieniem jest fakt, że poruszyłeś tutaj tylko jedną stroną zagadnienia. Wizualizację mapy. Czyli rolę GPSu jako mapnika, a to tylko jedna z wielu możliwości, którą - faktycznie można zrealizować zarówno w oparciu o mapę rastrową jak też wektorową. Reszta zabawy to już domena danych wektorowych, których najwyższą formą jest porządna, mapa turystyczna.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez sdsyc » Śr, 28 mar 2012 7:28

OT
epkchmiele napisał(a):Co do wekendu majowego to się wybieram , ale moja druga połowa też niestety ma swoje zdanie na ten temat , rozumiesz mnie prawda.

Drugiej połowie wykupujesz jakieś mini-spa u podnóża Śnieżnika (baza) a Ty wykonujesz atak szczytowy do schroniska (obóz v) ;-)
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: Locus / Brouter, 7Ways + UMP, OSM (było Oruxmap, OsmAnd, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2838
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez Marko » Śr, 28 mar 2012 8:06

Wracając do "topiku" ;)

Nuvifone A10 - dodatkowe uwagi.

1. Uchwyt aktywny:
Po włączeniu, Nuvifone przechodzi automatycznie w ekran nawigacji, podświetlenie na 100%, włączony zestaw głośnomówiący.

2. Czas pracy:
Moja całodniowa wyprawa do Warszawy skłania do następującego wniosku - najbardziej prądożerne są trzy sprawy:
a. podświetlenie ekranu
b. wyszukiwanie sieci komórkowych
c. GPS
Kolejność a/b/c dowolna, w zależności od warunków.
ad.b. Stąd, przy dobrym sygnale i "teście parapetowym" w zasięgu jednej stacji bazowej, czas pracy znacznie się wydłuży (np. 15% baterii może wystarczyć na 20 godz. "z górką", przy wyłączonym ekranie) niż w teście np. przejazdu przez pół Polski (tu nawet po 12 godz. możemy stracić sporo zasilania).

3. Coraz milej obsługuje się Androida; użyteczny jest pulpit i możliwość wrzucenia przydatnych skrótów, zwłaszcza tych odpowiedzialnych za zarządzanie energią (podświetlenie na zewnątrz):
Screenshot-1332916486158.png


4. Można niezależnie konfigurować niektóre ustawienia widoków pieszy/samochód:
Screenshot-1332915376770.png


5. W temacie off-topiku (wektor Garmin vs. raster TwoNav w tym w widoku "Bird's Eye" ;-) ):
Screenshot-1332916095543.png


Edit
Gdzie szukać ewidentnej przewagi TwoNav nad oprogramowaniem Garmina? Przede wszystkim w tych wszystkich funkcjach szybkiego dostępu ukrytych bądź to na górnym pasku ekranu TwoNav, bądź pod klawiszami funkcyjnymi (bocznymi w Sportivie) - np. obrót mapy, przełączenie map, widok 2D/3D, Start/Stop nawigacji, Obrót/przesunięcie mapy, etc...

Co ewidetnie rozwiązano lepiej w Garminie? Routing i widok ( w tym odczyt danych/powiązanie) z mapą profilu wysokościowego oraz, co ważne - wyszukiwarkę POI/adresów etc..
eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez epkchmiele » Śr, 28 mar 2012 8:15

Dzieki asandzrzej , a myslisz , że tak nie próbowałem , ale stwierdziłem że nawigacja drogowa i jej zasady nie są mi potrzebne w nawigacji po lesie , tam to raczej jest bardziej potrzebne (chyba) dobra szczegółowośc mapy i żeby się wyświetlalo wszystko na ekranie , no ale jest to jakiś sposób -lekarstwo i każdy przykład , sposób nawet ten najbardziej prosty jest pomocny.
Dzieki GPS Maniak za wyjasnienie tematu . Zrobiłem testy na M10 i przy ustawionej szczegółowości najwyższej przy zumie 800 widać wszystkie drogi ale szlaki dopiero przy 300. Nie bawiłem się tym dokładnie i będę to dalej testował co jeszcze znika przy kolejnych zumach. To co zauważylem ze screnów , że ręczniaki mają to inaczej niż nuvifon . Jeszcze chcialbym się dowiedzieć czy te szczegóły się wyświetlają dzieki temu , że Ty zrobiłeś te mapy i czy np. na mapie topo czech jest ta sama zasada zumowania . Do czego zmierzam , że jeżeli to jest efekt Twojej ingerencji w mapę to już rozumiem , ale jeśli nie i standardowo to wyświetla w ręczniakach to również rozumiem . Z ta różnicą , że za piewszym rozumieniu po raz kolejny producent zmusza mnie do grzebania tym razem w mapach, a wystrzegałem się tego jak mogłem. Chyba zrozumieliście o co mi chodzi :?: :D

ps. mam ogromną prośbę moglibyście się panowie nie kłócić .

"Drugiej połowie wykupujesz jakieś mini-spa u podnóża Śnieżnika (baza) a Ty wykonujesz atak szczytowy do schroniska (obóz v)"

A dzięki pomyślimy
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez Marko » Śr, 28 mar 2012 8:26

@epkchmiele
Z zabaw terenowych z eTrexem HCx i Colorado najmilej wspominam czytelność ekranu bez podświetlenia i komfort wyszukiwania celów, oraz zabawy z profilem wysokościowym (w Etrexie, bo w Colorado to coś namieszano i nie działa on tak, jakbym chciał).
Z mapą już mam mniej miłych wspomnień, w eTrexie można było bowiem komfortowo korzystać tylko z dużych skal (odświeżanie), z kolei w Colorado przełączałem się w zasadzie na raster, bo nałożenie map Lecha na Cykloatlas czy Compass tworzyło nieczytelną mieszankę linii.
Czyli, suma summarum, z wektora w obu odbiornikach korzystałem "circa about" w ten sam sposób, czyli bazując na wyszukiwarce. Do roli mapnika w Colorado służył mi raster.

Dualność wektor i raster przemawia na korzyść GPSMap62S w stosunku do Nuvifona (gdzie albo wektor -Garmin, albo raster z namiastką wektora - np. TwoNav).
eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez Marko » Śr, 28 mar 2012 10:42

Abstrahując od PPI, zniekształcającego rzeczywiste proporcje ekranu; dwie sprawy:
1. Wektor + Cykloatlas w Garminie Colorado;
2. Linie kursu i namiaru w Colorado i Nuvifonie; jak widać na załączonym obrazku, linii namiaru brak w Nuvifonie.

I jeszcze trzecia sprawa...
Co mnie wkurza w Nuvifonie: gniazdo miniUSB zamiast microUSB...
eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez Marko » Cz, 29 mar 2012 12:17

Nuvifone pozbawia mapy Lecha wielu obiektów, w tym mostków, źródełek, skałek, domów...
Tutaj przykład Lecha z wątku dot. TPN; szczegółowość mapy maksymalna (w Nuvifonie):
Screenshot-1333019391866.png
eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez epkchmiele » Cz, 29 mar 2012 16:25

Witam ponownie . Na m10 wyświetlanie mapy tak samo jak u Ciebie Marko gubi szczegóły poza tym ikonki , ścieżki i tp malutkie że z lupą trzeba szukać . Dodatkowo przebijają szczyty na brązowo no masakra. Nawet nie umieszczam screnów bo nie ma co oglądać . Poza tym mapa działa tylko jak jest sama jak się wrzuci inną to po wejściu do opcji zmiany mapy wywala garmina (efekt braku bazówki chociaż bazówka jest). Przyczyna może być w tym , że mapa przeznaczona na małe rozdzielczości ekranu. W UMP przy normalnej skórce też potrafiła wywalać i ikonki , ścieżki.......... maciupeńkie , a przy skórce podobnej do CN już wszystko ok i ikony ścieżki itp duże, na mapie UMP Topo to nawet warstwice są za duże (przy skórce CN)
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez Marko » Cz, 29 mar 2012 17:37

epkchmiele napisał(a):...mapa działa tylko jak jest sama jak się wrzuci inną to po wejściu do opcji zmiany mapy wywala garmina...

Nuvifone Android działa stabilnie (tzn. Góry_PL można wyświetlać wraz z CNE i bazówką; stąd routing drogowy można prowadzić w tle po CNE, bazówce, UMPie, OSM, etc...):
Screenshot-1333038238284.png
eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na urządzenia mobilne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości