Zmieniłem samochód i od tego czasu mam kłopot z odbiorem sygnału przez mojego Garmina 3790. Sygnał satelitarny jest słaby i często zanika. Przyczyna tkwi chyba w przedniej szybie atermicznej. Jak ten problem rozwiązać? Przeciez nie będę wymieniał szyby
Szyby atermiczne a nawigacja
Szyby atermiczne a nawigacja
Witam.
Zmieniłem samochód i od tego czasu mam kłopot z odbiorem sygnału przez mojego Garmina 3790. Sygnał satelitarny jest słaby i często zanika. Przyczyna tkwi chyba w przedniej szybie atermicznej. Jak ten problem rozwiązać? Przeciez nie będę wymieniał szyby
. Wyguglałem, że sklepy Garmina mają w akcesoriach antenę zewnętrzną. Czy 3790_tka ma złącze do anteny zewnętrznej? W instrukcji jakoś tego nie zauważyłem. Do czego służy przewód z przyssawkami zakończony wtyczką?
Pozdrawiam, Tadeusz
------------------------------------
Nuvi 3790 LMT, DriveSmart 55, Oregon 550T, Garmin GPSMAP 66s
Re: Szyby atermiczne a nawigacja
37xx nie ma gniazda anteny, można próbować z anteną indukcyjną. Nie wiem, czy są dostępne gotowe, może trzeba by zrobić.
Kabelek z wtyczką jest anteną odbiornika TMC, gniazdo jest na zgrubieniu kabla do zasilania nuvi.
Kabelek z wtyczką jest anteną odbiornika TMC, gniazdo jest na zgrubieniu kabla do zasilania nuvi.
Jeśli to Peugeot albo Citroen jest to bardzo prawdopodobne, że powodem jest szyba przednia - sam tego doświadczałem.
Temat dość modny w czasach przed chipsetem Sirf-3, od paru lat raczej w zaniku - czułość współczesnych odbiorników jest raczej wystarczająca ...
Dletego proponowalbym sprawdzić odbiornik i ew. pozyczyć i wypróbować inne urządzenie (nawet lark czy manta), pod kątem odbioru sygnału GPS ...
Rozwiązania:
a) tzw. antena re-radiacyjna - naklejana na szybę z 2 stron i (podobno) wypromieniowująca sygnał do wnetrza pojazdu, gdzie juz odbiornik sobie radzi ... - nie wiem czy sa jeszcze na rynku ...
b) zmiana szyby na 'nieoryginalną" wcale nie byłaby tak bez sensu - szyba w serwisach szybowych typu JAAN, nord-glass itp. pewnie i tak bedzie to połowę tańsze od nowego odbiornika w klasie cenowej 3790-tki
c) zmienić lokalizację nuviego - zakropkowane pole w okolicy lusterka wstecznego jest pozbawione warstwy metalu i dużo lepiej przepuszcza sygnały radiowe - niektórzy montuja uchwyt do szyby właśnie przy lusterku
Temat dość modny w czasach przed chipsetem Sirf-3, od paru lat raczej w zaniku - czułość współczesnych odbiorników jest raczej wystarczająca ...
Dletego proponowalbym sprawdzić odbiornik i ew. pozyczyć i wypróbować inne urządzenie (nawet lark czy manta), pod kątem odbioru sygnału GPS ...
Rozwiązania:
a) tzw. antena re-radiacyjna - naklejana na szybę z 2 stron i (podobno) wypromieniowująca sygnał do wnetrza pojazdu, gdzie juz odbiornik sobie radzi ... - nie wiem czy sa jeszcze na rynku ...
b) zmiana szyby na 'nieoryginalną" wcale nie byłaby tak bez sensu - szyba w serwisach szybowych typu JAAN, nord-glass itp. pewnie i tak bedzie to połowę tańsze od nowego odbiornika w klasie cenowej 3790-tki
c) zmienić lokalizację nuviego - zakropkowane pole w okolicy lusterka wstecznego jest pozbawione warstwy metalu i dużo lepiej przepuszcza sygnały radiowe - niektórzy montuja uchwyt do szyby właśnie przy lusterku
Pozdrawiam Jacek
nüvi 2360LMT, nüvi 1490T + nuMaps Lifetime, CNE 2013.41
Musi być coś nie tak z tą nawką, mnie też to dotknęło - 1490t w Renault Megane (też taka szyba). Byłem zaskoczony, żadna tania nawka nie gubiła sygnału a tu taka firma i problem. Moją kupiłem w "sklepie dla geniuszy" więc nie miałem problemu z wymianą, ta nie gubi sygnału nawet w gęstej zabudowie.
Dziękuję za cenne uwagi, spróbuję eksperymentować. Szyby nie mogę wymienić bo Kia Rio III jest na gwarancji. Może ktoś z "kijanki" ma też takie kłopoty i będzie uprzejmy napisać jak sobie poradził.
Pozdrawiam, Tadeusz
Nigdy nie miałem problemów z odbiorem sygnału GPS przez szybę atermiczną. Spodziewałbym się kłopotów raczej w przypadku podgrzewanej przedniej szyby. Spróbuj przetestować w swoim samochodzie inną 3790.
Kamil
60CSx, 1490T, 2495LM
60CSx, 1490T, 2495LM
-
Dariusz Młyński
- Bywalec
Mam Megankę z atermiczną szybą i 765 (765 ma gniazdo anteny zewnętrznej). Czasami zdarzało mi się, że w wąskich uliczkach z wysokimi budynkami nawigacja gubiła sygnał. Gubienie sygnału występowało również na górskich drogach.
Zainwestowałem w antenę zewnętrzną. No i polepszyło się. Tutaj opiasłem moje testy
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=14&t=6488
Zainwestowałem w antenę zewnętrzną. No i polepszyło się. Tutaj opiasłem moje testy
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=14&t=6488
Ale wymiana na inny egzemplarz 1490 czy na inny model navi?clark pisze:Musi być coś nie tak z tą nawką, mnie też to dotknęło - 1490t w Renault Megane (też taka szyba). Byłem zaskoczony, żadna tania nawka nie gubiła sygnału a tu taka firma i problem. Moją kupiłem w "sklepie dla geniuszy" więc nie miałem problemu z wymianą, ta nie gubi sygnału nawet w gęstej zabudowie.
Bo rzeczywiście, mój 1490t sygnał w aucie łapie od razu, ale w budynku już nie, w miejscu gdzie tani goclever i modecom łapią fix bez problemu????
To raczej nie jest kwestia "atermiczności". Francuskie auta mają tzw. "metalizowane" przednie szyby. Problemy są też w Fordach, ale tu właśnie chyba z powodu podgrzewanej szyby. W instrukcji od Peugeota był rysunek, jak rozwiazać problem urzadzeń Telepass.Kuzmicz pisze:Nigdy nie miałem problemów z odbiorem sygnału GPS przez szybę atermiczną. Spodziewałbym się kłopotów raczej w przypadku podgrzewanej przedniej szyby. Spróbuj przetestować w swoim samochodzie inną 3790.
Tu po wlosku, ale rysunki oddaja ideę:
http://www.telepass.it/ecm/faces/public ... siinstalla
Pozdrawiam Jacek
- nocnyMarek
- Bywalec
Jacek Wo. pisze:To raczej nie jest kwestia "atermiczności". Francuskie auta mają tzw. "metalizowane" przednie szyby.
Dokładnie, chodzi o szyby metalizowane.
Owszem podgrzewana trochę tłumi sygnał, ale nazwanie tego problemem jest stwierdzeniem na wyrost.Jacek Wo. pisze: Problemy są też w Fordach, ale tu właśnie chyba z powodu podgrzewanej szyby.
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
Właśnie na podstawie doświadczeń z atermiczną szybą w Megane I piszę. Z 60 CSx nie miałem nigdy problemów z zasięgiem w samochodzie.Jacek Wo. pisze:To raczej nie jest kwestia "atermiczności". Francuskie auta mają tzw. "metalizowane" przednie szyby. Problemy są też w Fordach, ale tu właśnie chyba z powodu podgrzewanej szyby.
Kamil
60CSx, 1490T, 2495LM
60CSx, 1490T, 2495LM
- nocnyMarek
- Bywalec
Bo francuzi uzyskują atermiczność szyby przez jej metalizację.Kuzmicz pisze:Właśnie na podstawie doświadczeń z atermiczną szybą w Megane I piszę.
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
Ja tam nawet tłumienia sygnału w moim Mondeo nie zauważam - obojętnie, czy szyba grzeje, czy... nie (no, chłodzić, nie chłodzi, a szkoda
...).
Vista HCx, Nuvi 2595 (plus ecoRoute HD), Edge 810, Edge 520.