Garmin - Asus Nuvifone A10

O nüvifone, seriach 10 i 20, iQue oraz aplikacjach nawigacyjnych Garmin StreetPilot, Mobile XT, Que i Mobile PC. Czyli o nawigacji Garmina w PDA i telefonach (w tym Andriod, iOS, Windows Mobile i Symbian) lub na przenośnych PC. Także o mapach cityXplorer i użytkowaniu GPSów w miejskim buszu.

Moderatorzy: wojtek, sdsyc, Spider

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez asandrzej » Cz, 29 mar 2012 17:44

@ Marko @ epkchmiele

epkchmiele napisał(a): Na m10 wyświetlanie mapy tak samo jak u Ciebie Marko gubi szczegóły poza tym ikonki , ścieżki i tp malutkie że z lupą trzeba

Może trzeba popracować nad plikem .Typ.

andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez Marko » Cz, 29 mar 2012 17:52

asandrzej napisał(a):trzeba popracować nad plikem .Typ

To niewątpliwie poprawi grafikę tych obiektów, które są. Niemniej, tych, które zostały usunięte przez Nuvifona (np. obiekt typu DOM, skarpa, jaskinia w mapie Lecha), raczej się nie odzyska...? Obiekty te nie pojawiają się w ogóle w wyszukiwarce.

epkchmiele napisał(a):...na mapie UMP Topo to nawet warstwice są za duże (przy skórce CN)

Screenshot-1333039968281.png


epkchmiele napisał(a):przy skórce podobnej do CN już wszystko ok

Podeślij, jeśli możesz.

W jakiej podziałce wyświetlane są ikonki POI w M10?
W A10 jest to podziałka 22m:
Screenshot-1333041377551.png
eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez epkchmiele » Cz, 29 mar 2012 19:56

Zrzuty umieściłem z mapy UMP topo , tak jak widzisz ikony wyświetlają się przy 80m , te warstwice to nawet trochę przeszkadzają , ale niestety jest to jedyna skórka która prawidłowo wyświetla mapę . UMP wyświetla się identycznie jak CN, nie umieszczam screnu bo tak jabyć sobie włączył CN. Jak widać Garmin nie dorósł do dużych rozdzielczości , co można przeczytać w wątku o Motanie. Co do skórki to nie pamiętam kurde jaka to była , porostu pobrałem mapę i testowałem pokolei . Tylko ta się nadawała . Jak nie będzie ta to daj znać podeślę drugą ale tylko pasuje mi skórka -wyłącz. te cienkie linie mnie wkurzały , ale za to warstwice przeszkadzają w realu bardziej.

ps. Kto jest chętny popracować nad Typ , bo powiem szczerze z lenistwa nie chce mi się za to brać? :D
Załączniki
skorka-normal.rar
(355 Bajtów) Pobrane 162 razy
UMP Topo.png
Specjalnie pokazałem Teren gdzie najbardziej przeszkadza , bo na terenach równych jest już ok
Mapa UMP Topo.png
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez Marko » So, 31 mar 2012 18:42

epkchmiele napisał(a):...niestety jest to jedyna skórka która prawidłowo wyświetla mapę

Mi bardzo odpowiada ten typ:
Kod: Zaznacz cały
http://garmin.osmapa.pl/


Widok ulicy w A10.
Cechy:
1. Powiązanie z mapą (tzn. z Garmina na StreetView; - i w drugą stronę - ze StreetView na mapę Garmina)
2. W widoku ulicy działa kompas ;)

Przykłady, na bazie Google StreetView 2012 i garmin.osmapa.pl
A. Poznań - rynek
Screenshot-1333138705831.png

B. Cieszyn - Most Przyjaźni
Screenshot-1333176163263.png

C. Cieszyn (Most Wolności i ul. Katowicka - skrzyżowanie z S1) i Szczecin (Wały Chrobrego)
Screenshot-1333177719418.png
eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez Marko » Śr, 11 kwi 2012 10:43

Na ogół używam aktywnego uchwytu, którego wczoraj jednak zapomniałem.
Nawigacja na zasilaniu bateryjnym wymagała reżimu zużycia energii, stąd doceniłem odcinanie odbiornika GPS przy przejściu Nuvifona w stan uśpienia.
Wywołanie nawigacji powodowało natychmiastowy fix i umożliwiło odnalezienie się w nieznanym terenie.
eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez realBiker » So, 26 maja 2012 2:27

siem :)

Od niedawna mam A10, to mojpierwszy telefon na androidzie także rozgryzam temat. Wygrzebałem w necie taki oto update softu:
http://www.garminasus.com/en_NZ/support/nuvifone-a10-software-updates.html

Wg. opisu jest to wersja 5.0.91, a ja w aboucie mam 5.0.87. Wrzuciłem to na SD, telefon zgłasza, że ma update ale nie idzie, wywala komunikat że invalid i koniec. Co można zadziałać z tym update?
Avatar użytkownika
realBiker
Bywalec
 
Posty: 173
Dołączył(a): Cz, 12 lip 2007 9:02
Lokalizacja: Gdynia

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez Marko » Śr, 30 maja 2012 19:20

@realBiker
Jak pierwsze wrażenia?
Dla mnie to super mini-komputer. Zaskoczony jestem również funkcjonalnością przycisków bocznych, którym w TwoNav przypisałem funkcje powiększania/zmniejszania.
eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez realBiker » Śr, 20 cze 2012 15:30

Tak, mini-komputer :) ale widzę już pierwsze wady... system 2.1 ma swoje ograniczenia i nie pozwala na instalację niektórych aplikacji, bądź ich najnowszych wersji (np. camera 360 w wersji 3.0 albo dodatek missed it itp...). A10 jest też słaby jeżeli chodzi o wydajność, jakieś galaxiaki czy hts biją go na głowę. Nie chodzi mi o gry czy odtwarzanie filmów ale zwykłe aplikacje, daje radę ale do płynnego komfortu czasem mu daleko. Natomiast wbudowany GPS i aktywny uchwyt na szybę są rewelacyjne. Łapie mi fixa momentalnie, w budynkach też bez problemu, a taki galaxy sII leżący na parapecie nie mógł zafixować się wcale :D (testowałem na nim TwoNav). Bateria trzyma mi jakieś dwie dobry (telefonowanie, troche internetu, grzebanie w aplikacjach), jako sam telefon potrafi wytrzymać blisko tydzień (testowane przez mojego ojca, ma A10 od roku i używa tylko jako telefon). A i dożywotnia aktualizacja CNE też jest megabonusem, mam już wersję 2013.10. Także z telefonu jestem bardzo zadowolony, mógł by być szybszy ale nie jest, za to za nawigację robi pysznie, wszystkie samochodowe garminy poleciały do szuflady.
Avatar użytkownika
realBiker
Bywalec
 
Posty: 173
Dołączył(a): Cz, 12 lip 2007 9:02
Lokalizacja: Gdynia

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez Marko » Wt, 28 sie 2012 11:37

Podsumowanie
1. Garmin Asus A10 to przede wszystkim GPS ukierunkowany na mapy drogowe. Mapy topograficzne wyglądają słabo (TYP), a warstwice są opisane nie w metrach, a w stopach.
2. Kompas działa rewelacyjnie, jedynie TwoNav ma problem z przełączeniem na kompas-GPS w czasie jazdy samochodem w profilu "ON Road".
W profilu "Off Road", kompas działa bez zarzutu i w związku z tym łatwiej łapie się namiar na cel (foto):
screenshot-50.png

3. Warto wyrzucić CNE na kartę, pozostawiając nieco ponad 2GB wolnego miejsca w pamięci wewnętrznej na operacje wewnętrzne odbiornika i powyłączać wszystkie tekstowe ułatwienia, np. w postaci automatycznego słownika, który i tak, w związku z angielską wersją na niewiele się przydaje, a obciąża procesor.
4. Nawigacja działa w ten sposób, że po wyjęciu z uchwytu samochodowego automatycznie przechodzi w tryb pieszego (bez głosu; z alarmami wibracyjnymi). Jeśli jednak nawigujemy do celu, to takie przełączenie trybów nie zachodzi, przez co informacje głosowe mogą się pojawiać "w kieszeni".
5. Najpełniejszą recenzję można znaleźć na stronach australijskich: http://www.cnet.com.au/garmin-asus-nuvi ... 303567.htm
W tej recenzji i w komentarzach użytkowników szeroko opisano podstawowy i bardzo uciążliwy problem w użytkowaniu Asusa A10.
Chodzi o niekontrolowane operacje wykonywane przez telefon w postaci automatycznego przełączania ekranów, również w trakcie nawigacji, co bywa naprawdę frustrujące.
eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez Marko » Pt, 14 wrz 2012 13:34

Marko napisał(a):...szeroko opisano podstawowy i bardzo uciążliwy problem w użytkowaniu Asusa A10.
Chodzi o niekontrolowane operacje wykonywane przez telefon w postaci automatycznego przełączania ekranów, również w trakcie nawigacji, co bywa naprawdę frustrujące.

Problem zdiagnozowany ;) Źródłem jego było złe (zbyt luźne) spasowanie akumlatorka z pokrywą. Po podłożeniu tekturki problem samoczynnego włączania ekranów zniknął.
eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez realBiker » Cz, 18 paź 2012 18:12

Trochę czasu spędziłem z A10 i mimo niewątpliwych zalet zastanawiam się nad kupnem czegoś bardziej wydajnego. Na google play jest aplikacja Garmin Navigator, wygląda to identycznie jak nawigacja fabrycznie wstawiona do A10. Chcę kupić galaxy s2 albo s3 no i chciał bym mieć garminowską navigację w pamięci telefonu. Czy ten program z google store to jest właśnie taka nawigacja jaką mam w A10?
Avatar użytkownika
realBiker
Bywalec
 
Posty: 173
Dołączył(a): Cz, 12 lip 2007 9:02
Lokalizacja: Gdynia

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez Marko » Cz, 18 paź 2012 18:32

@RealBiker
W sieci australijskiej Telstra powinno działać ;)
eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez Marko » Śr, 14 lis 2012 21:13

Po udanej próbie wgrania plików pikietażu, które są widoczne w wyszukiwarce, przeszedłem na ekran mapy i... w żadnej podziałce nie są one widoczne.
Jak się okazuje - jest to problem wersji Androida 2.1 (w starej wersji 1.6 działało).
http://forums.whirlpool.net.au/forum-re ... p=10&#r184

Jest to więc, po braku symulacji, JCV, trzecia funkcjonalność, której pozbawiono Asusa A10.

Pozostaje zapis pikietażu w pliku IMG.
eTrex 30x Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6102
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin - Asus Nuvifone A10

Postprzez epkchmiele » N, 18 lis 2012 15:19

Marko napisał(a):Jest to więc, po braku symulacji, JCV, trzecia funkcjonalność, której pozbawiono Asusa A10.

Tak mi się wydawało że widziałem JCV na A10 no i proszę:http://www.youtube.com/watch?v=08aGmcNLcf4
Może to zależy od rejonu , dla przykładu np. na Ukrainę M10 były sprzedawane z autofokusem jako M10E , a na Polskę i pozostałą Europę już z tzw. ostrością nieskończoną. Fajne zdjęcia wychodzą :
Załączniki
12.jpg
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Poprzednia strona

Powrót do Na urządzenia mobilne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości