GmapTool - program narzędziowy do plików img
Re: GmapTool - program narzędziowy do plików img
Doszedłem do tego, zapisał "niedokończony" plik img w C:\Users\---\AppData\Local\VirtualStore\Program Files\GMapTool choc wskazałem mu, żeby połączone img zapisał po prostu na C:\ 
1490T 2012.40
Próbowałeś zapisać zbiór w katalogu programów. Ponieważ nie masz uprawnień do takiego zapisu, to system automatycznie przeniósł plik do lokalnego katalogu użytkownika. To jest automat systemowy w celu zachowania kompatybilności ze starszymi Windowsami jak XP.
Zapewne podałeś "C:" zamiast "C:\".
Zapewne podałeś "C:" zamiast "C:\".
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
Aktualizacja z dnia 24-06-2013 -> v0.8.143
Lista zmian:
Lista zmian:
- kod produktu w "Łącz"
- zapis logu do pliku
- podstawowa obsługa JCV
- tłumaczenie węgierskie LaMoLa
- parametry TRE dostępne w gmt.exe
- install.bat może instalować MDR
- aktualizacja FLTK do wersji 1.3.2
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
17.8.2013 - v0.8.159
•korekta analizy i wyświetlania TRE
•ostrzeżenie, gdy plik TYP nie został podmieniony
•czwarty parametr TRE w gmt
•uzupełniona pomoc wyświtlana przez gmt
•korekta analizy i wyświetlania TRE
•ostrzeżenie, gdy plik TYP nie został podmieniony
•czwarty parametr TRE w gmt
•uzupełniona pomoc wyświtlana przez gmt
Nuvi 3790T CNE nüMaps LT-Nuvi 1200-O600
Mam prośbę do autora programu, ew. innych forumowiczów.
Czy mógłbym prosić o pomoc, ew. instrukcje łopatologiczną krok po kroku nt. jak GMapToolem przystosowac mape dla MapSourca, ew. tak, zeby bez problemu wczytać ja do Garmin Oregona 400t. Tak, od razu odpowiem, jestem lajkonikiem
Z góry dziekuję.
Czy mógłbym prosić o pomoc, ew. instrukcje łopatologiczną krok po kroku nt. jak GMapToolem przystosowac mape dla MapSourca, ew. tak, zeby bez problemu wczytać ja do Garmin Oregona 400t. Tak, od razu odpowiem, jestem lajkonikiem
Z góry dziekuję.
Witam,
może wcale nie potrzebujesz GMapTooa?
Funkcja podłączenia map do Mapsource ma zastosowanie w przypadku gdy chcesz przenieść mapę z odbiornika na PC. Jeżeli masz właśnie taką mapę, to wystarczy ją skopiować do katalogu Garmin na SD lub w odbiorniku.
może wcale nie potrzebujesz GMapTooa?
Funkcja podłączenia map do Mapsource ma zastosowanie w przypadku gdy chcesz przenieść mapę z odbiornika na PC. Jeżeli masz właśnie taką mapę, to wystarczy ją skopiować do katalogu Garmin na SD lub w odbiorniku.
Dziekuję za szybką odpowiedź.
Tym niemniej przydalby się jakiś dzial dla "lajkoników", gdzie podwieszane byłyby manuale, takie tłumaczace łopatologicznie krok po kroku jak coś zrobić. To na pewno zaprocentuje w przyszłosci, kazdy z was na pewno tez się docieral w tym temacie. To prośba o przemyślenie tej kwestii do admina tego forum, na wielu róznych forach są dzialy dla początkujących w danym temacie. Tutaj, aby coś znależć trzeba przekopywac się przez setki, jak nie tysiące postów.
Co do mojego posta, to jesli mam mapę w formacie gmapsupp.img - to rozumiem, ze moge ja od razu wrzucić do głównego katalogu urzadzenia Gamin. Natomiast co w przypadku, gdy mam archiwum z dziesiątkami krótkich plików *.img oraz dodatkowymi o rozszerzeniach: *.mdx, *.tdb, *.typ, itd?
Tym niemniej przydalby się jakiś dzial dla "lajkoników", gdzie podwieszane byłyby manuale, takie tłumaczace łopatologicznie krok po kroku jak coś zrobić. To na pewno zaprocentuje w przyszłosci, kazdy z was na pewno tez się docieral w tym temacie. To prośba o przemyślenie tej kwestii do admina tego forum, na wielu róznych forach są dzialy dla początkujących w danym temacie. Tutaj, aby coś znależć trzeba przekopywac się przez setki, jak nie tysiące postów.
Co do mojego posta, to jesli mam mapę w formacie gmapsupp.img - to rozumiem, ze moge ja od razu wrzucić do głównego katalogu urzadzenia Gamin. Natomiast co w przypadku, gdy mam archiwum z dziesiątkami krótkich plików *.img oraz dodatkowymi o rozszerzeniach: *.mdx, *.tdb, *.typ, itd?
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
mannix pisze:Tym niemniej przydalby się jakiś dzial dla "lajkoników", gdzie podwieszane byłyby manuale
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/
Jeżeli masz mapy w tych plikach, użyj MapSetToolKit.mannix pisze:Natomiast co w przypadku, gdy mam archiwum z dziesiątkami krótkich plików *.img oraz dodatkowymi o rozszerzeniach: *.mdx, *.tdb, *.typ, itd?
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=78466#p78466
Oregon 650 T
meridian: dzięki za podpowiedź. poszukam, mam nadzieje, że tam jest manual, jak obrabiać te mapki. często jest tak, ze jedna wersja *.img ma np. stara mapę terenu, ale ma dodatki, ktorych w innej mapie (nowszej nie ma). i mam pytanie - czy można wyciagnąć np. same dodatki ze starszej mapy i dodać je do tej nowej, aby stworzyć mapę na miarę swoich oczekiwań?
Sądzę, że tak, to trzeba zrobić programem MapEdit.mannix pisze:czy można wyciagnąć np. same dodatki ze starszej mapy i dodać je do tej nowej, aby stworzyć mapę na miarę swoich oczekiwań?
W śród danych mapy poszukaj pliku z rozszerzeniem (.mp.)
Plik mp, to źródłowy plik mapy.
Oregon 650 T
ok, szkoda, ze nie jest on łatwy w obsłudze dla początkujących.
- zmatowiony
- Nowy
Witam,
czy mogę wiedzieć dlaczego, kiedy i w jakich skrajnych przypadkach nie można podmienić pliku .TYP w gmapsupp.img ?
Czyli mamy Ostrzeżenia----plik TYP nie został podmieniony
czy mogę wiedzieć dlaczego, kiedy i w jakich skrajnych przypadkach nie można podmienić pliku .TYP w gmapsupp.img ?
Czyli mamy Ostrzeżenia----plik TYP nie został podmieniony
Dakota ( OSMapaPL, OSMapaPL-SZLAKI, DEM_PL_100, GPMapa2011, UMP-pcPL + normal_dem.typ )
Zapewne FID/PID pliku TYP nie pasował do FID/PID mapy. Jak te wartości nie będą zgodne, to GPS nie odnajdzie TYP-u dla mapy.
- zmatowiony
- Nowy
Czyli, że nie każdy plik TYP pasuje do Każdej mapy ? A może to tylko kwestia wpisania odpowiednich danych w polach FID/PID GmapTool-a ?
Inne dane się wpisuje do UMP-pe a inne do PL Topo ?
Inne dane się wpisuje do UMP-pe a inne do PL Topo ?
Dakota ( OSMapaPL, OSMapaPL-SZLAKI, DEM_PL_100, GPMapa2011, UMP-pcPL + normal_dem.typ )