Grzyby – można się pochwalić! ;-)

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.
meridian
Garniak

Re: Grzyby – można się pochwalić! ;-)

Post autor: meridian »

h007 pisze:Nie sprawdzałem czy jadalny :mrgreen:
Przecież wszystkie grzyby są jadalne, ale....... niektóre są jadalne tylko raz :? .
Oregon 650 T
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

GPS Maniak pisze:Z lewej zapalniczka jako skala porównawcza.
To ja chciałem się skupić na walorach estetycznych grzybów, a wszyscy mnie dołują rekordami :( :wink:

A ciekawi mnie kto jeszcze zbiera kanie :?: , bo ja widzę totalny odwrót od tego kiedyś poszukiwanego grzyba. Widzę w lesie okazy które wszyscy omijają. Proponowałem nawet napotkanym grzybiarzom, ale wszyscy odmawiali mówiąc:
- kiedyś zbierałem, ale teraz "już" nie... :roll:

Te okazy znalazłem (i zjadłem! :wink: ) dwa lata temu:
Kanie.jpg
:arrow: http://www.naszegrzyby2007.republika.pl ... 0kania.pdf
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Artur
Moderator
Kontakt:

Post autor: Artur »

Mariusz65 pisze:A ciekawi mnie kto jeszcze zbiera kanie :?
A ja zbieram nadal - w tym roku miałem problem co z nimi robić bo "a la schabowy" już się nam przejadły. I zrobiłem zupę "flaczki" - bardzo fajne. Może macie jeszcze jakieś przepisy co z kani można zrobić?
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

Ja pewnie też bym zbierał, bo zwłaszcza dojrzałe osobniki, są nie do pomylenia ze sromotnikiem dla kogoś, kto wie jak wygląda kania.
Pamiętam jak w dawnych latach często wyrzucała mi je mama, która bała się tych grzybów ;-)
Z kolei od jakiegoś czasu spanikowała moja żona, po ostatnich głośnych przypadkach zatruć sromotnikiem i po tym jak rok temu syn trafił do szpitala na płukanie żołądka, po zjedzeniu boczniaka kupionego w Realu (!)
W takiej sytuacji trudno mi się upierać i przestałem zbierać, chociaż lubię :-( Każdy kocha życie i zdrowie ;-)
Zauważam również podobną tendencję u innych. Chyba ludzie wystraszyli się po kilku nagłośnionych medialnie przypadkach zatruć, zwłaszcza dzieci.
Pozdrawiam Mariusz
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
ndmystko
Bywalec

Post autor: ndmystko »

Mariusz65 pisze:Ja pewnie też bym zbierał, bo zwłaszcza dojrzałe osobniki, są nie do pomylenia ze sromotnikiem dla kogoś, kto wie jak wygląda kania.
Pamiętam wywiad z lekarzem toksykologiem, który opowiadał o leśniczym, leżącym u niego na oddziale. "Panie doktorze, to była kania, ja całe życie w lesie zbierałem kanie, potrafię to odróżnić". Do ostatniej chwili to powtarzał, człowiek który rok w rok zbierał grzyby. To nie jest produkcja maszynowa. Są cechy charakterystyczne ale to tylko statystyka. Ogromna większość posiada te cechy ale co będzie jak trafisz na "ogromna większość + 1"?
eTrex 30 + OSMapa + *.jnx
Moto G3 + Naviexpert + Locus Pro
Holux RCV-3000
Garmin vívofit
Wojtek Szydlowski
Bywalec
Been thanked: 3 times

Post autor: Wojtek Szydlowski »

Pomylić dorosłą kanię ze sromotnikowym właściwie nie da się: zupełnie inny kapelusz i ruchomy pierścień na nóżce.
W ogóle jakoś widać tendencję do zbierania wyłącznie "gąbczastych", czyli zupełnie bezpiecznych.
Co wcale nie jest złe.
Weźcie pod uwagę, że ludzie zbierają grzyby od setek / tysięcy lat, a dopiero ostatnio robi się spektakl medialny z przeszczepu wątroby (najlepiej dziecka - to medialne) zatrutego grzybami...
Mentalności ludzi to nie zmieni a sensacja jest.
Kanie / rydze (czyli "podejrzani" ;-) ) to najlepsze grzybki jakie mamy w lasach.
GPSMap H1 + Forerunner 965
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

To pewnie jeszcze gąski będą na cenzurowanym ;-)
ndmystko pisze:co będzie jak trafisz na "ogromna większość + 1"?
Podobnie jak Wojtek uważam, że dorosłej kani nie sposób pomylić, chociaż jak wyżej napisałem sam przestałem zbierać.
Jeśli chodzi o ludzi, którzy się znają, jak leśniczy z Twojego przykładu, to to "+1" często jest efektem zachłanności zebrania jednego grzyba więcej. Bicia rekordów - własnych lub rywalizacji ze znajomymi. Ja osobiście bardzo tego nie lubię. Chodzę do lasu bardziej dla przyjemności niż dla grzybów.
Wszystkie egzemplarze, podejrzane należy bezapelacyjnie wyrzucać, a jak ktoś ma chociaż cień wątpliwości, to nie zbierać.
Pozdrawiam Mariusz
meridian
Garniak

Przede wszystkim trzeba zbierać dorosłe grzyby i w całości, w domu porównać wątpliwe odrzucić,
Według samego kapelusza, można mieć wątpliwości, nie zawsze da się odróżnić, zawłaszcza jak są młode rosnące w różnych warunkach.
Uważam, że czybajkę – kanię nie da się pomylić z muchomorem zielonawym ( muchomor sromotnikowy), szybciej już z gąską zielonką.
Oregon 650 T
Awatar użytkownika
h2o
Bywalec

Post autor: h2o »

my mamy metodę na "gorzkowca". Jeżeli pojawiają się wątpliwości, to sprawdzamy językiem smak spod kapelusza. Jeżeli jest gorzki, to ląduje na leśnym runie. Rozwija to wątpliwości z podszywaniem się muchomorków pod kozaki i inne pożądane grzybki. Miałem kiedyś świetny atlas grzybów, gdzie oprócz opisu występowania etc były też fotografie włącznie z przekrojem całego grzyba. Szukałem podobnych publikacji w nowych wydania ale nie znalazłem.

Edit
nocnyMarek pisze:Zasadniczo też tak uważam, ale pamiętam przy tym, że tak samo uważali i ci,
dla których zjedzenie 'kani' było ostatnim posiłkiem w życiu ...
Jak będę w rodzinnym domu, to zrobię kipisz i znajdę ten atlas grzybów. Bo z tego co widzę, to muszę się douczyć ;-) Śmiesznie, bo jak byłem młodszy bez problemu radziłem sobie z kaniami, gołąbkami, borowikami, etc. Lata nieobecności w lesie, pozwalają mi zbierać tylko podgrzybki i kozaki jak się zdarzą. Ale kani już wieki nie widziałem....
Krzysiek

w schowku: nuvi 2497LMT+CNE LifeTime + UMP-pcPL
na ryby: Oregon 650 + VMAP + PL Topo
na ręku: Garmin Instinct2 Tactical
na strzelnicę: Garmin XERO C1 Pro
na stanie: nuvi 255WT+UMP
meridian
Garniak

h2o pisze:my mamy metodę na "gorzkowca". Jeżeli pojawiają się wątpliwości, to sprawdzamy językiem smak spod kapelusza. Jeżeli jest gorzki, to ląduje na leśnym runie.
To nie skutkuje, znaczy odnosi skutek tylko w jednym przypadku, goryczaka żółciowego potocznie zwanym „borowikiem szatańskim”,
grzyby trujące mają przyjemny smak.
Oregon 650 T
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

h2o pisze:sprawdzamy językiem smak spod kapelusza.
;-) :arrow: http://www.medonet.pl/zdrowie-na-co-dzi ... index.html
Mity o grzybach
Również rozpoznawanie grzybów po smaku jest błędem, bo np. muchomor sromotnikowy jest słodki z delikatnym posmakiem migdałowym.
h2o pisze:Rozwija to wątpliwości z podszywaniem się muchomorków pod kozaki
Żartujesz? :shock: Przecież koźlaki są "rurkowate", a muchomory "blaszkowate"! Więc chyba nie są do pomylenia.

PS
Tu jest atlas grzybów :arrow: http://www.naszegrzyby2007.republika.pl/obrazkowy.htm
Do pobrania :arrow: http://www.naszegrzyby2007.republika.pl/pobierz.htm
Pozdrawiam Mariusz
Awatar użytkownika
nocnyMarek
Bywalec

Post autor: nocnyMarek »

meridian pisze:
h2o pisze:my mamy metodę na "gorzkowca"...
To nie skutkuje, znaczy odnosi skutek tylko w jednym przypadku, goryczaka żółciowego potocznie zwanym „borowikiem szatańskim”, grzyby trujące mają przyjemny smak.
Bo to jest metoda na grzyby siatkowe, gdzie poza 'szatanem' nie ma w naszych lasach zagrożenia.
Rozciaganie jej na grzyby blaszkowe jest właśnie skutkiem mitu rozpowszechnianego przez ignorantów.
meridian pisze: Uważam, że czybajkę – kanię nie da się pomylić z muchomorem zielonawym ( muchomor sromotnikowy).
Zasadniczo też tak uważam, ale pamiętam przy tym, że tak samo uważali i ci,
dla których zjedzenie 'kani' było ostatnim posiłkiem w życiu ...
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
meridian
Garniak

nocnyMarek pisze:pamiętam przy tym, że tak samo uważali i ci, dla których zjedzenie 'kani….'
Wiem, że są takie przypadki, ale uważam, że to nie jest skutkiem pomyłki tylko tego, że wrzuca się do koszyka to, co się zobaczy.
Określiłby to, jako brak świadomości, że istnieją grzyby, które są niebezpieczne dla człowieka.
Co do „szatana” (goryczak żółciowy), nie jest to grzyb trujący, jest po prostu gorzki, a po ugotowaniu intensywność smaku wzrasta,
jego szkodliwość polega na tym, że zepsuje smak całej potrawy.

Ps.
Mogę powiedzieć, że nie znam się na gatunkach grzybów, zresztą mało, kto się na tym zna,
kiedyś zbierałem podgrzybki brunatne a teraz okazuje się, że zbierałem borowiki kasztanowe ( brunatne, złotawe)
ale czy można pomylić trzony grzybów na zamieszczonych zdjęciach.
Załącznik_0.jpg
@ Mariusz65
Jeżeli nie znasz okolicznych lasów, to nie chodź po lesie, szukaj „zanikających” dróg, ścieżek leśnych.
Na ścieżkach porośniętych trawą można znaleźć sporo grzybów, po znalezieniu przeczesz las, niezbyt „głęboko” wystarczy 20/30 m.
Zapisuj punkty, po kilu wypadach wszystko zacznie się układać, będziesz wiedział, w którym miejscu wejść do oddziału, żeby skosić trochę grzybków.
Oregon 650 T
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

Ajger pisze:No toście sobie pogadali o grzybach... :lol:
Posprzątałem! :mrgreen:
Proszę się tutaj chwalić okazami, podawać przepisy i miejsca gdzie zbierać! ;-)
Grzyby_n.jpg
meridian pisze:@ Mariusz65
Jeżeli nie znasz okolicznych lasów, to nie chodź po lesie, szukaj „zanikających” dróg, ścieżek leśnych...
Nie chodzi o rady dla początkujących ;-) jak również aby na forum ktoś podawał konkretne namiary.
Napisałem to żartem, chociaż może userzy z pobliskich okolic zechcą się wymieniać miejscówkami przez PW, tak aby nie nagonić sobie przy okazji tłumów grzybiarzy ;-)

Po lasach trochę łażę. Dostałem też namiary od jednego z Kolegów z Garniaka. Jak się jeszcze pogoda nie popsuje to mam gdzie jechać na spacer :D
Pozdrawiam Mariusz
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

Tadadam.mp3
Wracając dziś z pracy zatrzymałem się na 5 minut i to wcale nie na grzyby i:
IMG_6519b.jpg
Miał w sobie tyle metali ciężkich, że nawet nie był robaczywy ;-)
Pozdrawiam Mariusz
ODPOWIEDZ