PL Topo 2013.30
Re: PL Topo 2013.30
Miały być 4 razy do roku a jak tak dalej pójdzie to w ciągu roku może na 2 się załapie przez czas który uwzględnia darmową aktualizacje 
Ja mam ponoć aktualną wersję (kupiona we wrześniu) i jestem strasznie rozczarowany tą mapą. Wszyscy tu sobie rozprawiają o kwartałach leśnych i grubości ścieżek
a to co najważniejsze jest w mapie to jakieś nieporozumienie.
Wyjaśnijcie mi szanowni twórcy tej "mapy" jak to jest że np. granice ściany lasu są wyssane z palca, przebieg wielu dróg polnych i ścieżek to fikcja. Na śmiech zakrawa fakt że taka mapa drogowa jak Automapa jest tu lepsza.
Zawsze chodziłem z tradycyjną mapą i kompasem, potem doszedł do tego telefon z Trekbuddy i mapami Compassu i było ok. Jak to jest że skoro istnieje baza danych o topografii Polski to twórcy PL Topo nadal odkrywają Marsa. Generalnie odradzam zakup tej "mapy" każdemu kto chciałby wyruszyć w teren i że tak powiem "poczuć go" - już stare wojskowe sztabówki są o niebo dokładniejsze.
Wyjaśnijcie mi szanowni twórcy tej "mapy" jak to jest że np. granice ściany lasu są wyssane z palca, przebieg wielu dróg polnych i ścieżek to fikcja. Na śmiech zakrawa fakt że taka mapa drogowa jak Automapa jest tu lepsza.
Zawsze chodziłem z tradycyjną mapą i kompasem, potem doszedł do tego telefon z Trekbuddy i mapami Compassu i było ok. Jak to jest że skoro istnieje baza danych o topografii Polski to twórcy PL Topo nadal odkrywają Marsa. Generalnie odradzam zakup tej "mapy" każdemu kto chciałby wyruszyć w teren i że tak powiem "poczuć go" - już stare wojskowe sztabówki są o niebo dokładniejsze.
-
Wojtek Szydlowski
- Bywalec
- Been thanked: 3 times
moze jakies konkrety podasz? lokalizacje miejsc? uwagi do konkretnie wskazanych obiektow? inaczej trudno dyskutowac z `nie bo nie`. Przejrzalem Twoje posty na Garniaku i generalnie to nic Ci sie nie podoba
Moze zatem nie warto meczyc sie z Garminem, zeby cieszyc sie pelnia mozliwosci nalezy poswiecic troche czasu na nauke i lekture.
GPSMap H1 + Forerunner 965
Nie sprawdzałem przebiegu granic lasu, ale na chwilę obecną jest to jedyna mapa, która potrafi nawigować przez lasy, pola i inne bezdroża z tak dużą dokładnością. Ani Compass, ani UMP, nie mają takiego poziomu szczegółowości, że o sztabówkach nie wspomnę.caliph pisze:Wyjaśnijcie mi szanowni twórcy tej "mapy" jak to jest że np. granice ściany lasu są wyssane z palca, przebieg wielu dróg polnych i ścieżek to fikcja.
Dla mnie jest to naturalne, że jeżeli pcham się w teren, to biorę pod uwagę, że przebieg ścieżki na mapie może się różnić od rzeczywistości - to nie autostrada wymierzona do milimetrów. Dla mnie ważne jest coś innego. Wcześniej, żeby mieć dokładne mapy interesującego mnie regionu robiłem to sam poświęcając na to mnóstwo czasu, a efekt bywał różny. Teraz po prostu odpalam PL topo i problem z głowy. Oczywiście zdarza się, że drogi nie ma, zdarza się, że biegnie nieco inaczej niż na mapie, ale takie same problemy miałem z mapami na bazie zdjęć satelitarnych. Reasumując dla mnie bomba, szkoda, że (ciągle) nie można kupic nowej wersji z mapą Europy.
Ostatnio zmieniony 30 paź 2013, 22:11 przez sdsyc, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa znacznika cytatu
Powód: Poprawa znacznika cytatu
Jestem fanem mapy PL TOPO i mam wersję 2013.2.
Niestety trzeba się zgodzić z krytyczną opinią. Mapa jest niedoskonała w zakresie choćby błędów ze ścieżkami turystycznymi oraz sporymi przesunięciami. Nie podoba mi się, że rok temu dostałem info o możliwym dokupieniu abonamentu - a teraz w jakimś poście info o problemach informatycznych.
Nie zmienia to faktu, że jest to najlepsza mapa Polski na Garmina. (Żona ostatnio zbłądziła z mapą papierową, a ja bez problemu czekałem godzinę aż się dowlecze do punktu zbiórki.)
Zapytuję więc, do kogo słać wnioski o poprawki i w jakiej formie najlepiej?
Przecież można nieodpłatnie wspierać projekt, jeśli dużo ludzi będzie pomagać to dużo ludzi skorzysta.
Może warto ujawnić jakie są plany co do abonamentu na mapę?
Niestety trzeba się zgodzić z krytyczną opinią. Mapa jest niedoskonała w zakresie choćby błędów ze ścieżkami turystycznymi oraz sporymi przesunięciami. Nie podoba mi się, że rok temu dostałem info o możliwym dokupieniu abonamentu - a teraz w jakimś poście info o problemach informatycznych.
Nie zmienia to faktu, że jest to najlepsza mapa Polski na Garmina. (Żona ostatnio zbłądziła z mapą papierową, a ja bez problemu czekałem godzinę aż się dowlecze do punktu zbiórki.)
Zapytuję więc, do kogo słać wnioski o poprawki i w jakiej formie najlepiej?
Przecież można nieodpłatnie wspierać projekt, jeśli dużo ludzi będzie pomagać to dużo ludzi skorzysta.
Może warto ujawnić jakie są plany co do abonamentu na mapę?
Garmin etrex 30; Goclever GC-5066/ PL_Topo 2014.20;/Windows: BaseCamp; OKMap; Oziexplorer/ Fedora 22: Gimp / Android:Locus
-
Wojtek Szydlowski
- Bywalec
- Been thanked: 3 times
Poprawki zglaszamy na stronie emapy - reaguja w zasadzie na kazdy wpis.
GPSMap H1 + Forerunner 965
Konkrety, ależ proszę
W zasadzie wszędzie gdzie zapuszczam się w las to ma miejsce. Ostatnio jednak stwierdziłem, że w mało uczęszczanych dziurach może to jeszcze dopracują, ale np. Na szlakach w Pieninach powinno być w miarę ok. Nic jednak bardziej mylnego. Szlak na 3Korony znam od lat i przebiegi szlaków w odn do strumieni nie zmieniły się a w PL Topo powiedzmy oględnie lipa - na mapie strumień po lewej w realu po prawej. O istnieniu granicy lasu czy duuuużych polan nie wspominając. To samo na Palenicy w Szczawnicy - gdzie las a gdzie mapa.
To tylko przykład z ostatniego weekendu a wierzcie mi że nie byłem tu jeszcze upierdliwy. Gdybym chciał chodzić tylko po oznakowanych szlakach to nie kupowałbym gps-a i tejmapy. Kupiłem go bo lubie że tak powiem "poeksplorować" jak by to nie zabrzmiało i nagle okazuje się że ta mapa to tragedia. W wielu dziwnych mało turystycznych miejscach wyciągam komórkę z Trekbuddy i robi to lepszą robotę więc po prostu pytam o co tu chodzi - w znanych miejscach nie robi, ale są szlaki więc nie jest to środowisko naturalne Garmina
a tam gdzie by się przydało też nie robi.
Na koniec żeby być uczciwym dodam że samo urządzenie Garmina "robi"
problemem jest tylko ten "produkt kartograficzno podobny" i w związku z tym chyba lepiej było zostać przy darmowej UMP zgodnie z pewną znaną zasdą 
Z kolei odnośnie mapy PL Topo to chyba wszystko jasne ?
Dodam jeszcze (może ktoś ma tak samo
) że Garmina z tą mapą kupiłem jako narzędzie pomocne w wędrówkach, a nie gadżecik do zabawy i uczenia się jego zawiłości ślęcząc przy kompie. Dla mnie gps ma być prosty i intuicyjny a mapa dokładna
bo w terenie nie mam internetu i nikt mi nie udzieli rady jak wczytać np docelowego waypointa, ale ja chyba starej daty jestem...
W zasadzie wszędzie gdzie zapuszczam się w las to ma miejsce. Ostatnio jednak stwierdziłem, że w mało uczęszczanych dziurach może to jeszcze dopracują, ale np. Na szlakach w Pieninach powinno być w miarę ok. Nic jednak bardziej mylnego. Szlak na 3Korony znam od lat i przebiegi szlaków w odn do strumieni nie zmieniły się a w PL Topo powiedzmy oględnie lipa - na mapie strumień po lewej w realu po prawej. O istnieniu granicy lasu czy duuuużych polan nie wspominając. To samo na Palenicy w Szczawnicy - gdzie las a gdzie mapa.
To tylko przykład z ostatniego weekendu a wierzcie mi że nie byłem tu jeszcze upierdliwy. Gdybym chciał chodzić tylko po oznakowanych szlakach to nie kupowałbym gps-a i tejmapy. Kupiłem go bo lubie że tak powiem "poeksplorować" jak by to nie zabrzmiało i nagle okazuje się że ta mapa to tragedia. W wielu dziwnych mało turystycznych miejscach wyciągam komórkę z Trekbuddy i robi to lepszą robotę więc po prostu pytam o co tu chodzi - w znanych miejscach nie robi, ale są szlaki więc nie jest to środowisko naturalne Garmina
Na koniec żeby być uczciwym dodam że samo urządzenie Garmina "robi"
Czy wg Ciebie moje pytania odnośnie Etrexa były bezzasadne ? Ja odnosze z odpowiedzi które otrzymałem inne wrażenie, wiele mi one wyjaśniły i pomogły. Pytanie które mnie nurtowało brzmiało - dlaczego Garmin nie zawarł w instrukcji informacji o bardzo ważnych funkcjach do których dostęp w urządzeniu jest strasznie nielogiczny.Wojtek Szydlowski pisze: Przejrzalem Twoje posty na Garniaku i generalnie to nic Ci sie nie podoba.
Z kolei odnośnie mapy PL Topo to chyba wszystko jasne ?
Dodam jeszcze (może ktoś ma tak samo
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 4 times
@Caliph
W zasadzie z każdym Twoim zdaniem można wejść w polemikę.
Mam nadzieję, że Koledzy Cię uspokoją, a jak nie, to pozostaje wylać swoje żale gdzie indziej
Mapy, jak mapy są lepsze i gorsze, idealnych nie ma
Zerknij: Idealna mapa wektorowa
W zasadzie z każdym Twoim zdaniem można wejść w polemikę.
Mam nadzieję, że Koledzy Cię uspokoją, a jak nie, to pozostaje wylać swoje żale gdzie indziej
Mapy, jak mapy są lepsze i gorsze, idealnych nie ma
Zerknij: Idealna mapa wektorowa
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
"Wielu" pojęcie względne, ale to że mapa - jak każda inna - ma babole to fakt.caliph pisze:przebieg wielu dróg polnych i ścieżek to fikcja
Może warto byś się zdecydował na czym Tobie bardziej zależy, bo z jednej strony mówisz o szczegółowości - OK, też tak wielu z nas uważa, stąd nasze zaangażowanie w tworzenie dodatku: PL_Ścieżki. Z drugiej jednak strony lamentujesz że przebieg wielu dróg polnych i ścieżek na PL_Topo to fikcja. Jak wspomniałem w poprzednim akapicie zgadzam się z tym że PL_Topo - jak zresztą każda inna - nie jest wolna od baboli. Sęk w tym, że odsetek tych baboli jest wyraźnie mniejszy niż odsetek baboli na starych sztabówkachcaliph pisze:już stare wojskowe sztabówki są o niebo dokładniejsze.
Podejście do odbiornika GPS można mieć różne.caliph pisze:Gdybym chciał chodzić tylko po oznakowanych szlakach to nie kupowałbym gps-a i tejmapy
* Jedni traktują go głównie jako licznik/komputer podróży - także podczas wędrówek po szlakach - i do tego celu Garmin nadaje się idealnie,
* Inni lubiący sobie swobodnie poeksplorować traktują GPS i mapę w nim jako "wyjście awaryjne" ułatwiające orientację w terenie i umożliwiające szybkie dotarcie "do cywilzacji" np. w przypadku kontuzji etc. Tych eksploratorów Garmin - również z PL_Topo - także zadowoli,
* Jeszcze inni chcą widzieć w GPSie eletroniczny super mapnik informujący o każdej perci i każdym nieco większym kamieniu. Jak rozumiem zaliczasz się do tej właśnie grupy. Sęk w tym, że tym ostatnim od zawsze radzę: Nie kupuj dedykowanego GPSu. Szkoda kasy. Lepiej kup woreczek foliowy i korzystaj ze sprawdzonych map papierowych
A tak poważniej. W tym trzecim przypadku Garmin, a już w szczególności Etrex
Inna sprawa, że również w tym 3-cim przypadku można być z Garmina zadowolonym. Nic przecież nie stoi na przeszkodzie, by fani elektronicznego mapnika wrzucili do Garmina te "stare sztabówki". Z tym że oprócz super szczegółowej rastrowej mapy topograficznej, warto w nim mieć również mapę wektorową, bo w przeciwnym wypadku odbiornik GPS będzie faktycznie tylko nieco inną, a przede wszystkim droższą
Prawda?caliph pisze:(widziały gały co brały)
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Ok gościu.
Nie wyrywaj moich słów z kontekstu ! Wiedziałem co kupuje w odniesieniu do Garmina Etrexa, znałem jego ograniczenia sprzętowe i właśnie dlatego nie używam go jako mapnika. Garmin ma swoje ograniczenia, ale cenie w nim czas pracy, wytrzymałość i czułość odbiornika gps. Kwestia dziwnej i nielogicznej obsługi to sprawa drugoplanowa bo można to opanować i przyzwyczaić się.
W tym wątku, a jest tu mowa chyba o tej nieszczęsnej mapie wytykam wady PL Topo. Czy w twoim mniemaniu to forum jest do wygłaszania tylko i wyłącznie pochwał pod adresem tej "mapy" ?????? Moim zdaniem na forum wchodzą nie tylko starzy bywalcy mający po zylion postów, ale i ludzie zaczynający swoją przygodę z gps-em i mapami wektorowymi. I właśnie wydaje mi się, że wielu chce dowiedzieć się ile tak naprawdę warta jest taka mapa. Na koniec te nieścisłości i błędy nie są wyjątkami lecz regułą w przypadku tej mapy bo o ile obszary zurbanizowane są zrobione w miarę dobrze to już góry i obszary leśne nie dają użytkownikowi nic, kompletnie nic.
Urządzenie Garmin nawet bez tej mapy może być pomocne w sytuacji alarmowej
Tak więc jak już wspomniałem mój post dotyczy TYLKO tej mapy a nie systemu Garmina, który mam wrażenie z darmowymi mapami dostępnymi w internecie jest równie użyteczny jak z tym produktem.
Nie wyrywaj moich słów z kontekstu ! Wiedziałem co kupuje w odniesieniu do Garmina Etrexa, znałem jego ograniczenia sprzętowe i właśnie dlatego nie używam go jako mapnika. Garmin ma swoje ograniczenia, ale cenie w nim czas pracy, wytrzymałość i czułość odbiornika gps. Kwestia dziwnej i nielogicznej obsługi to sprawa drugoplanowa bo można to opanować i przyzwyczaić się.
W tym wątku, a jest tu mowa chyba o tej nieszczęsnej mapie wytykam wady PL Topo. Czy w twoim mniemaniu to forum jest do wygłaszania tylko i wyłącznie pochwał pod adresem tej "mapy" ?????? Moim zdaniem na forum wchodzą nie tylko starzy bywalcy mający po zylion postów, ale i ludzie zaczynający swoją przygodę z gps-em i mapami wektorowymi. I właśnie wydaje mi się, że wielu chce dowiedzieć się ile tak naprawdę warta jest taka mapa. Na koniec te nieścisłości i błędy nie są wyjątkami lecz regułą w przypadku tej mapy bo o ile obszary zurbanizowane są zrobione w miarę dobrze to już góry i obszary leśne nie dają użytkownikowi nic, kompletnie nic.
Urządzenie Garmin nawet bez tej mapy może być pomocne w sytuacji alarmowej
Tak więc jak już wspomniałem mój post dotyczy TYLKO tej mapy a nie systemu Garmina, który mam wrażenie z darmowymi mapami dostępnymi w internecie jest równie użyteczny jak z tym produktem.
Mnie, gdy brakowało leśnych ścieżek w okolicy Opola, to je sobie wyklikałem i przesłałem do włączenia w nakładkę PL Topo... Ale łatwiej jest przecież biadolić i wylewać pomyje na ludzi miast zakasać rękawy i swoją pracą wnieść coś dla ogółu społeczności...
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
Dobra sprecyzuje coś.
Nie każdy kupuje gps-a żeby siedzieć przed komputerem i poprawiać mapy i system. Może pierwsze pomyśl zanim coś napiszesz człowieku bo twoje cenne uwagi wziąłbym sobie do serca gdyby ten wątek dotyczył bezpłatnej mapy. W tym przypadku jednak płacę za produkt który jest pełen niedokładności i błędów i chyba mam prawo wyrazić negatywną opinię na forum do tego przeznaczonym.
Są jeszcze ludzie którzy kupują mapę by ją wykorzystywać że tak powiem "w boju" bo po to płacę kartografom żeby otrzymać pełnowartościowy produkt. Zrozum kolego że mówimy tu o komercyjnym produkcie za który płacimy. Cały czas ktoś pisze że wszelkie błędy i uwagi powinno się zgłaszać wydawcy tej mapy, czyli co wyręczać go ???? a do tego że samemu powinniśmy sobie ten produkt poprawiać
Przypominam raz jeszcze: płacę za produkt kartograficzny wraz z aktualizacjami (których brak) a sama mapa jest bardzo niedokładna! Słowo klucz PŁACĘ powinno sugerować to że stawiam też pewne wymagania bo bezpłatna mapę już mam (zresztą prawie tak dokładną jak PL Topo)
Nie każdy kupuje gps-a żeby siedzieć przed komputerem i poprawiać mapy i system. Może pierwsze pomyśl zanim coś napiszesz człowieku bo twoje cenne uwagi wziąłbym sobie do serca gdyby ten wątek dotyczył bezpłatnej mapy. W tym przypadku jednak płacę za produkt który jest pełen niedokładności i błędów i chyba mam prawo wyrazić negatywną opinię na forum do tego przeznaczonym.
Są jeszcze ludzie którzy kupują mapę by ją wykorzystywać że tak powiem "w boju" bo po to płacę kartografom żeby otrzymać pełnowartościowy produkt. Zrozum kolego że mówimy tu o komercyjnym produkcie za który płacimy. Cały czas ktoś pisze że wszelkie błędy i uwagi powinno się zgłaszać wydawcy tej mapy, czyli co wyręczać go ???? a do tego że samemu powinniśmy sobie ten produkt poprawiać
Biadolić prawo masz, tyle że jak na razie to nie przedstawiłeś żadnych konkretnych argumentów (o co już proszono wcześniej), tylko piszesz jakieś ogólniki typu "jest niedokładna", "inna (bezpłatna) prawie dokładna jak ta".
Konkrety kolego, konkrety prosimy. Osobiście zgłoszę błąd przez emapi.pl bo jest to także w moim interesie...
Pochwal się też jakie to bezpłatne mapy używasz?
Myślisz, że wydawca pozyskując środki (w sumie niewielkie) ze sprzedaży produktu przeznacza je na wynajem wróżek, które w magicznej kuli wypatrują gdzie z mapą jest coś nie tak? Z tego co się orientuję, dane pochodzą od eMapy, a ta w głównej mierze targetuje w nawigacje on-road. Siłą rzeczy z automatu aktualizowane są tereny zurbanizowane bo tylko takie interesują pewnie większość odbiorców danych pod mapy GPS. Nawet gdyby mieli weryfikować drogi leśne i szutrówki na pewno koszt tych weryfikacji i przeniesienia do postaci cyfrowej tak wywinduje koszt końcowego produktu, że niewiele osób go kupi.
100 zł za mapę z roczną aktualizacją to dużo? Kup https://buy.garmin.com/en-US/US/maps/on ... 90271.html i zobacz sobie zawartość - wtedy będziesz musiał zażywać antydepresanty
Co do pomagania wydawcy mapy. Nawet tak zachwalana przez ciebie Automapa ma coś takiego jak system zgłoszeń błędów (http://mapa.targeo.pl/remark/). Zjedź z głównej trasy obok Wiednia, złap się za głowę jaka ta mapa wtedy babole pokazuje. Później płacz sobie na forum Automapy...
Konkrety kolego, konkrety prosimy. Osobiście zgłoszę błąd przez emapi.pl bo jest to także w moim interesie...
Pochwal się też jakie to bezpłatne mapy używasz?
Myślisz, że wydawca pozyskując środki (w sumie niewielkie) ze sprzedaży produktu przeznacza je na wynajem wróżek, które w magicznej kuli wypatrują gdzie z mapą jest coś nie tak? Z tego co się orientuję, dane pochodzą od eMapy, a ta w głównej mierze targetuje w nawigacje on-road. Siłą rzeczy z automatu aktualizowane są tereny zurbanizowane bo tylko takie interesują pewnie większość odbiorców danych pod mapy GPS. Nawet gdyby mieli weryfikować drogi leśne i szutrówki na pewno koszt tych weryfikacji i przeniesienia do postaci cyfrowej tak wywinduje koszt końcowego produktu, że niewiele osób go kupi.
100 zł za mapę z roczną aktualizacją to dużo? Kup https://buy.garmin.com/en-US/US/maps/on ... 90271.html i zobacz sobie zawartość - wtedy będziesz musiał zażywać antydepresanty
Co do pomagania wydawcy mapy. Nawet tak zachwalana przez ciebie Automapa ma coś takiego jak system zgłoszeń błędów (http://mapa.targeo.pl/remark/). Zjedź z głównej trasy obok Wiednia, złap się za głowę jaka ta mapa wtedy babole pokazuje. Później płacz sobie na forum Automapy...
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
Niedokładna, czy mało szczegółowa? Bo jeśli porównujesz ją do sztabówek, to odnoszę wrażenie, że mylisz te dwa pojęcia, które nie są synonimami. Sztabówki są również niedokładne, choć szczegółowe, także słynne dziesiątki z geoportalu. PL Topo to nowa mapa, która ciągle się rozwija i z każdą aktualizacją jest coraz lepsza. Gdybyś widział debiut GPMapy Topo Imagisu czy Topo Poland 2011 od Garmina (też obie za pieniążki i to znacznie większe), to byś zmienił zdanie.caliph pisze:... a sama mapa jest bardzo niedokładna!
Paranoja
Po pierwsze szczegóły są kilka postów wyżej, a po drugie to czytajcie ze zrozumieniem. Powtórzę ostatni raz: płacimy za produkt i wymagamy żeby był w miarę dokładny a dostajemy to coś. Piszę to jako normalny użytkownik, mam za przeproszeniem gdzieś akcję społeczną "pomóżmy wydawcy" w dopracowaniu produktu bo jeśli ma to być taki motyw to nie wypada za to brać pieniędzy.
Jeśli chcecie się nadymać na wielkich kartografów (sam nanoszę ścieżki, poprawiam mapę) to stwórzcie dobrą mapę i piszcie o niej w wątku np. społeczny projekt stworzenia darmowej mapy Polski na Garmina. Tutaj jednak rzecz dotyczy oficjalnego produktu który ma swoją cenę i jest zachwalany przez sprzedawców jako mapa niemal doskonała. Do tego czytając przed jej zakupem to forum nabieramy przekonania że tak faktycznie jest. Moim zamiarem było i jest wyrażenie opinii normalnego użytkownika który to zakupił i chce używać a raczej polegać na niej.
To w sumie tyle z mojej strony gdyż dalej nie zamierzam wchodzić w tą absurdalną dyskusję.
Po pierwsze szczegóły są kilka postów wyżej, a po drugie to czytajcie ze zrozumieniem. Powtórzę ostatni raz: płacimy za produkt i wymagamy żeby był w miarę dokładny a dostajemy to coś. Piszę to jako normalny użytkownik, mam za przeproszeniem gdzieś akcję społeczną "pomóżmy wydawcy" w dopracowaniu produktu bo jeśli ma to być taki motyw to nie wypada za to brać pieniędzy.
Jeśli chcecie się nadymać na wielkich kartografów (sam nanoszę ścieżki, poprawiam mapę) to stwórzcie dobrą mapę i piszcie o niej w wątku np. społeczny projekt stworzenia darmowej mapy Polski na Garmina. Tutaj jednak rzecz dotyczy oficjalnego produktu który ma swoją cenę i jest zachwalany przez sprzedawców jako mapa niemal doskonała. Do tego czytając przed jej zakupem to forum nabieramy przekonania że tak faktycznie jest. Moim zamiarem było i jest wyrażenie opinii normalnego użytkownika który to zakupił i chce używać a raczej polegać na niej.
To w sumie tyle z mojej strony gdyż dalej nie zamierzam wchodzić w tą absurdalną dyskusję.