PL Topo 2013.30

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
meridian
Garniak

Re: PL Topo 2013.30

Post autor: meridian »

Miras2013 pisze:Aczkolwiek, na karcie pamięci pozostawiłem plik .img z PL Topo 2013.2 (zmieniając mu nazwę), i teraz w menu map mam do wyboru
Topo2013.2 i Topo2013.
Różne wersje mapy PL Topo mogą mieć inny FID,
wtedy jest to możliwe. Jeżeli chodzi o tą samą wersję mapy to, nie ma takiej możliwości,
mapy mają wspólny FID, więc na liście będzie tylko jedna mapa,
która mapa będzie " na wierzchu" .. ?????, sądzę, że ta, której plik został wczesinej umieszczony w odbiorniku.
Zmiana nazwy pliku nic nie zmieni.
Oregon 650 T
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Miras2013 pisze:Aczkolwiek, na karcie pamięci pozostawiłem plik .img z PL Topo 2013.2 (zmieniając mu nazwę), i teraz w menu map mam do wyboru
Topo2013.2 i Topo2013.3, które mogę przełączać.
To nie zawsze zadziała, tzn. niektóre kawałki mapy (nowej lub starej) mogą zostać pominięte przez GPS. Miałbyś wtedy taką łaciatą wersje, gdzie brakujące kawałki są brane z drugiej mapy. Ale chyba nie ma konfliktu między dwiema ostatnimi wersjami.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
meridian
Garniak

Post autor: meridian »

Coś musi być inaczej, przy wspólnej wartości FID na liście jest wyświetlana nazwa tylko jednej mapy,
a Miras2013 napisał
teraz w menu map mam do wyboruTopo2013.2 i Topo2013.3, które mogę przełączać.
Oregon 650 T
endurance
Początkujący

Post autor: endurance »

Witam,

trochę chodzę po szlakach górskich i użytkuję mapę topo poland 2011 od lat, do nowej mapy TOPO mam następujące pytania:
1. czy da się włączyć tylko widoki szlaków bez ikonek "chłopków"? - na mapie www nie da się, wyłącza się łącznie ze szlakiem, nie mam pojęcia po co są te ikonki "chłopków" z plecakiem, przecież szlak pieszy od rowerowego lub konnego łatwo rozróżnić
2. czy da się włączyć widok ikonek schronisk np. przy skali 3km? - na mapie www nie da się i są to najmniejsze ikonki widoczne dopiero przy skali 100m
3. jaki jest średni błąd w metrach prezentowanych szlaków i schronisk? - pytanie zasadnicze podczas mgły w nieznanym terenie
4. czy jest możliwe wyświetlenie czasu przejść tak jak na mapach papierowych? - np. od punktu do punktu 2h ale już w drugą stronę 2,5h co ułatwi planowanie trasy w domu na komputerze bez patrzenia na mapę papierową lub kalkulator szlaków, a już na szlaku będzie można szybko określić czy idziemy szybciej czy wolniej
5. nie są zaznaczone szczyty - przynajmniej tak jest na mapie www
6. z tego co przeczytałem dystrybucja mapy jest na karcie, czy mogę wysłać moją kartę z moimi mapami w celu dogrania tak, żeby mieć cały zestaw na jednej karcie?

Bardzo proszę o odpowiedzi, idą mgły i lepiej nie iść na topo poland 2011 np. do schroniska Skrzyczne lub innych których nie ma w tej mapie :)

endurance
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Na początek wstępna uwaga. Mapa na www prezentowana przez firmę Emapa - dostawcę danych kartograficznych dla azymutowej mapy PL_Topo nie uwzględnia mechanizmów renderowania mapy w odbiorniku Garmina. Krótko mówiąc ze strony www możemy uzyskać przybliżoną informację na temat szczegółowości danych kartograficznych, natomiast grafika, układ warstw, zoomów etc. to zupełnie inna bajka. Zresztą jeżeli chodzi o szczegółowość różnice też występują, bowiem PL_Topo korzysta również z innych źródeł niż Emapa, stąd na mapie PL_Topo występują choćby wspomniane wyżej numery oddziałów leśnych, których na www nie widać.

1. Wersja Garmin w ogóle nie zawiera tych ikonek :D
2. Przy ustawieniu odbiornika "szczegółowość normalna" schroniska oraz schemat szlaków są widoczne od 1,2 km (Oregon 6xx)
3. Pytanie rozumiem. Zdarzyło mi się kilka lat temu, we mgle, nie zauważyć bacówki na Rycerzowej :mrgreen: Niestety na to pytanie nie ma jednej odpowiedzi. Błędy - jak na każdej mapie - są. Częściej w przebiego szlaków niż w lokalizacji schronisk, ale i tego wykluczyć nie mogę.
4. Nie.
5. Jak widać na screenie wyżej te dane są.
6. Karta ma 8 GB, więc poza PL_Topo co nieco można na nią wrzucić. W przypadku nieco nowszych modeli, czytających dowolne nazwy plików problemu nie ma w ogóle, w przypadku starszych typu np. 60CSX trzeba trochę kombinować, ale też można: http://garminwpolsce.pl/porady/#laczenie
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
JacekN
Bywalec
Kontakt:

Post autor: JacekN »

I doczekałem aktualizacji.Czyli jak zainstaluję mapę EU Topo 2013.3 to PL Topo 2013.3 będzie automatycznie w niej zawarta i pozostaje doklejenie pliku ze ścieżkami?

p.s.
Pliki do pobrania mapy Europy "EU Topo 2013.3":
po kliknięciu na plik wyskakuje:
Fatal error: Out of memory (allocated 3145728) (tried to allocate 681582592 bytes) in /home/klient.dhosting.pl/tumyza/garminwpolsce.pl/aktualizacje/application/controllers/user_panel.php on line 208
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
Miras2013
Początkujący

Post autor: Miras2013 »

Z informacji zawartych na stronie programu wynika, że mapa EU nie zawiera mapy PL.
Dodatkowo nie jest rutowalna, przez co nie jest możliwe wyznaczenie trasy w odbiorniku :(
Oregon 600, Montana 610
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

JacekN pisze: jak zainstaluję mapę EU Topo 2013.3 to PL Topo 2013.3 będzie automatycznie w niej zawarta
Nie. Mapa "EU" nie zawiera mapy "PL_Topo".
Miras2013 pisze:Dodatkowo nie jest rutowalna, przez co nie jest możliwe wyznaczenie trasy w odbiorniku :(
To ograniczenie wynika z pojemności karty. Na kartę 8 GB nie da się wrzucić całej, routowalnej Europy.
Ale ból rozumiem, bo dla mnie mapa GPS bez routingu nie jest ... prawdziwą mapą :D

Rozwiązaniem może być niezależny plik z routingiem, który zresztą mamy przygotowany i który jest w rękach (raczej odbiornikach) betatesterów.
Z tym że cały zestaw (2 mapy EU + routing) zajmuje 8,71 GB, a do tego jeszcze PL_Topo, więc na kartę 8GB nie wchodzi - trzeba będzie zrezygnować z jednej części Europy. Nie wykluczone, że docelowo Azymut wprowadzi - np. za drobną dopłatą - sprzedaż PL_Topo na kartach 16 GB, wówczas problem będzie rozwiązany. Przynajmniej dla nowych nabywców.

Na dziś - jak wspomniałem - jedynym wyjściem będzie rezygnacja z jednej części EU. Dodam, że sposób udostępnienia pliku z routingiem jest sprawą otwartą i zapewne będzie uzależniony od zainteresowania tematem. Decyzji w tej materii nie ma. Jeżeli zapotrzebowanie nie będzie zbyt duże nie wykluczone że plik będzie dostępny - dla zainteresowanych - z serwisu www popeja, bądź mojego. Przy dużym "parciu" na Azymut :wink: plik zapewne pojawi się na serwerze Azymutu, w konsekwencji na kontach użytkowników.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Miras2013
Początkujący

Post autor: Miras2013 »

No to jest światełko w tunelu! :)
Mi wystarczy Europa centralna, więc takie rozwiązanie by mnie satysfakcjonowało.
Oregon 600, Montana 610
Awatar użytkownika
Norick
Początkujący

Post autor: Norick »

GPS Maniak pisze: To ograniczenie wynika z pojemności karty. Na kartę 8 GB nie da się wrzucić całej, routowalnej Europy.
Ale ból rozumiem, bo dla mnie mapa GPS bez routingu nie jest ... prawdziwą mapą :D
:mrgreen:
Bardzo mi się podoba takie podejście, dla mnie nieroutowalna mapa wektorowa bywa gorsza niźli raster.
Parcie jest i to duże i każdy chętnie przytuli ów routing.
Nie mnie decydować o polityce firmy Azymut ale dziękuję im za takie mapy w takiej cenie( serio to nie ironia). Szkoda tylko że opcja 16 Gb może będzie ( a 32? ). Dla nowych odbiorników 8 Gb to trochę mało a po co kombinować z plikami UNL :)
Pozdrawiam Norick i przepraszam za brak polskich znakow
64st,
Loccus79
Początkujący

Post autor: Loccus79 »

dlaczego mam taki komunikat starając się ściągnąć mapę eu?
Fatal error: Out of memory (allocated 3145728) (tried to allocate 681582592 bytes) in /home/klient.dhosting.pl/tumyza/garminwpolsce.pl/aktualizacje/application/controllers/user_panel.php on line 208
etrex Legend, etrex 20
Obrazek
Awatar użytkownika
gslaby
Początkujący

Post autor: gslaby »

Witam.
Mam pytanie do twórców mapy, czy przy tworzeniu mapy PL Topo mogą Państwo korzystać ze zdjęć "satelitarnych" map Google, Geoportal, Bing (Microsoft)?
Pozdrawiam - Grzegorz
eTrex 30 fw. 4.90
Virb Base fw. 4.0

Rower jest najszlachetniejszym wynalazkiem ludzkości. - W. Saroyan
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

gslaby pisze:Mam pytanie do twórców mapy, ...
Nie sądzę by tu tacy zaglądali :wink: Przypomnę młodszym stażem Garniakowcom, że mapa jest tworzona w oparciu o dane kartograficzne firmy Emapa. W jaki sposób Emapa pozyskuje dane tego nie wiem, ale przy założeniu że to przede wszystkim dane "pod samochód" (rodzaj nawierzchni, ograniczenia prędkości etc.) sądzę że zdjęcia satelitarne są wykorzystywane co najwyżej pomocniczo (np. do korekty lokalizacji obiektów) a nie jako podstawowe źródło danych.
Pozdrawiam Lechu

JacekN
Bywalec
Kontakt:

Post autor: JacekN »

I znowu ten sam problem co w tamtym roku.Po załadowaniu mapy/podmiance pliku wyskakuje komunikat "mapa zablokowana".Dlaczego karzecie/każecie mi tak cierpieć?
Loccus79 pisze:dlaczego mam taki komunikat starając się ściągnąć mapę eu?
Fatal error: ...
Ostatni plik udaje się ściągnąć,to już sukces.
...i czwarty...
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
Awatar użytkownika
grantchester
Nowy

Post autor: grantchester »

GPS Maniak pisze: ...
To ograniczenie wynika z pojemności karty. Na kartę 8 GB nie da się wrzucić całej, routowalnej Europy.
W lipcu ubiegłego roku gdy kupowałem PL Topo, pytałem w sklepie o możliwość zakupu mapy na większej karcie pamięci.
Sprzedawczyni patrzyła na mnie dziwnie snując wywód jak to 8 GB jest pojemnością nie do zapełnienia przez śmiertelnika.
A nie mówiłem :wink:

Co do problemów z pobieraniem aktualizacji PL Topo, sprawa wygląda na opanowaną.
Mnie udało się ją pobrać.

Niestety z pobraniem EU Topo 2013.3 nadal są problemy.
Pozdrawiam
Krzysiek
Zablokowany