O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
JacekN pisze:I znowu ten sam problem co w tamtym roku.Po załadowaniu mapy/podmiance pliku wyskakuje komunikat "mapa zablokowana".Dlaczego karzecie/każecie mi tak cierpieć?
Ani w zeszłym roku, ani w tym aż do obecnego wydania mapy, nie było żadnej potrzeby wymiany pliku UNL z kodami mapy. Plik UNL współpracuje bowiem z czterema kolejnymi aktualizacjami (czyli tymi, które po zakupie mapy przysługują użytkownikowi w ramach rocznej darmowej aktualizacji). Konieczność zmiany pliku UNL pojawia się dopiero w momencie przedłużania aktualizacji, a otrzymany nowy plik ponownie współpracuje z czterema kolejnymi aktualizacjami.
Czas pomiędzy przedłużeniem dostępu do aktualizacji na stronie a wysłaniem do użytkownika pliku UNL jest dosyć krótki, ale jeśli ktoś przypadkowo zajrzy w międzyczasie na stronę aktualizacji i zdąży zassać dostępną tam już mapę, oraz przed otrzymaniem UNL wrzucić ją na kartę, to wówczas faktycznie otrzymuje komunikat o zablokowanych mapach. Podmiana pliku UNL na ten nadesłany likwiduje jednak to zjawisko.
Loccus79 pisze:dlaczego mam taki komunikat starając się ściągnąć mapę eu? Fatal error: Out of memory (allocated 3145728) (tried to allocate 681582592 bytes) in /home/klient.dhosting.pl/tumyza/garminwpolsce.pl/aktualizacje/application/controllers/user_panel.php on line 208
Dotknęło nas to samo zjawisko, które dotyka też serwisu Garmina, w momencie gdy pojawia się nowa wersja City Navigatora i gdy "wszyscy" w tym samym momencie rzucają się na pobieranie mapy.
PiK pisze:Jeżeli sam chcesz dłubać, to musiałbyś w programie TYPViewer przeedytować obiekt liniowy 0x10706 kasując zielony wzorek, jednocześnie zostawiając transparentny podkład.
Pomocy ! w TYPviewerze jaki to bedzie typ ? nie mam żadnego "107" ?
dzięki z góry
Skąd ten plik TYP? Inaczej - czy jest to plik od mapy w wersji 2013.30?
We wcześniejszych wersjach mapy nie było granic oddziałów, więc i linii 10706 nie było, chociaż 10705 (lepsza droga gruntowa) powinna być.
Aktualne pliki TYP są zawsze dostępne na stronie produktu jak też na mojej www
Standardowy można też wydłubać z mapy - GmapToolem.
GPS Maniak pisze:Standardowy można też wydłubać z mapy - GmapToolem.
Lechu jak zawsze rzeczowo.. Problem w tym, że w "wydłubanym" GmapToolem też nie znalazłem 10706. Swój TYP mam od pierwszej wersji, wiec jasne że nie mam 10700. Dodam ręcznie i potestuję.
Wielki dzięks.
Aktualizacja: Hula, poszedłem w delikatny "fiolet" i ciągły
Przy okazji rozmów o skórkach. Jak powszechnie wiadomo jestem zwolennikiem map utrzymanych w pastelowej tonacji. Niestety zbyt mało kontrastowy i zbyt mało kolorowy w warunkach terenowych wyświetlacz Oregona 6xx powoduje, że pewne upodobania przegrywają z praktycznością Poszukiwania optymalnej skórki dla Topo_PL, to jedno, a inna sprawa to skórka dla mapy Europy.
Może rewolucji nie ma, ale coś tam sobie jednak dłubnąłem. Zasadnicze zmiany obejmują dwie kategorie:
* ikony punktów, które w większości bazują na punktach znanych z PL_Topo
* drogi, a tu przede wszystkim przyciemnienie krawędzi:
Plik TYP w załączeniu.
Zbyszekk pisze:Udało mi się ściągnąć EU Topo 2013.3
Jak to zrobiłeś, trzeba jakieś gusła odprawić czy ki czort? Cały czas błąd i błąd... ech...
P.S.
Wystarczyło na garniaku się pożalić i zadziałało, zassane
Ostatnio zmieniony 21 lis 2013, 12:26 przez PiK, łącznie zmieniany 1 raz.
W szufladzie - Vista, Colorado. Vista HCx poszła do ludzi. W użyciu - Nuvi 250W, Virb, Oregon 600, eTrex 30. Wycieczki rowerowe.
rutowalna mapa europy nie topo jest dostępna za darmo UMP także można nie zabłądzić. poza tym szanowni Forumowicze dlaczego Polacy są zawsze niezadowoleni?
Nikt nic poważnego nie zgłasza, więc pozwolę sobie skierować do Autorów dwie kwestie:
1. Ciągłość routingu pomiędzy EU a RP, bo na razie działa to słabo... Moje osobiste zastrzeżenie dotyczy niespójności w ramach Śląska Cieszyńskiego, którego historyczne granice - jak zapewne wiadomo - sięgają aż po rzekę Białkę (B-Biała).
Niestety, próba wyznaczenia trasy transgranicznej np. Frydek-Mistek (Republika Czeska) - Simoradz (o Skoczowie już nie wspominając) kończy się (w najlepszym wypadku) tak --->>> krecha, zamiast "zakrętu po zakręcie" na terenie RP:
1928.png
1903.png
2. Dlaczego trasy rowerowe w Gliwicach zostały przykryte ulicami Dotąd, poza Gliwicami, nigdzie indziej takiego błędu nie zauważyłem... Coś musiało "nie zagrać":
227.png
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Ta niknąca grafika to nie jest szlak tylko ścieżka rowerowa. Rzeczywiście trzeba to poprawić.
Natomiast trudno cokolwiek obiecać w sprawie zgodności punktów granicznych. Nie wiem, czy Emapa może to synchronizować.