CustomMap, British National Grid (BNG), Okolice Dumfries
CustomMap, British National Grid (BNG), Okolice Dumfries
Witam,
Na wstępie powiem, że sporo się naczytałem i niestety nie mogę nadal zrozumieć jak należy poprawnie skalibrować fragment mapy z www.streetmap.co.uk i skonwertować za pomocą Oziexplorer (>Ozimaptokmz) lub OKMap do *.kmz.
Zakładam że,
-www.streetmap.co.uk, Coordinates: British National Grid (BNG) formerly known as the National Grid Reference (NGR)
-www.streetmap.co.uk, datum: Ordnance Survey Great Britain
Nie wiem jak w OKmap ma to ustawić aby przeprowadzić kalibrację mapy.
Dla siatki mapy można pobrać precyzyjnie lokalizacje "Location is at 297500,576500"
W OKMap w "select datum" wybieram "WGS84" i Longitude/Latitude mam z konwersji koordynat z BNG za pomoca stronki http://www.bgs.ac.uk
Dokonałem różnych podejść, ale mapa .kmz nałożona na EU_Topo 2013.30 ma rozminięcia do 60 m patrząc przy krawędzi .kmz.
Proszę o radę, bo nie dokopałem się na Garniaku jak to powinno być zrobione.
Na wstępie powiem, że sporo się naczytałem i niestety nie mogę nadal zrozumieć jak należy poprawnie skalibrować fragment mapy z www.streetmap.co.uk i skonwertować za pomocą Oziexplorer (>Ozimaptokmz) lub OKMap do *.kmz.
Zakładam że,
-www.streetmap.co.uk, Coordinates: British National Grid (BNG) formerly known as the National Grid Reference (NGR)
-www.streetmap.co.uk, datum: Ordnance Survey Great Britain
Nie wiem jak w OKmap ma to ustawić aby przeprowadzić kalibrację mapy.
Dla siatki mapy można pobrać precyzyjnie lokalizacje "Location is at 297500,576500"
W OKMap w "select datum" wybieram "WGS84" i Longitude/Latitude mam z konwersji koordynat z BNG za pomoca stronki http://www.bgs.ac.uk
Dokonałem różnych podejść, ale mapa .kmz nałożona na EU_Topo 2013.30 ma rozminięcia do 60 m patrząc przy krawędzi .kmz.
Proszę o radę, bo nie dokopałem się na Garniaku jak to powinno być zrobione.
Garmin etrex 30; Goclever GC-5066/ PL_Topo 2014.20;/Windows: BaseCamp; OKMap; Oziexplorer/ Fedora 22: Gimp / Android:Locus
Re: CustomMap, British National Grid (BNG), Okolice Dumfries
Spróbuj “skalibrować w Ozi.
Zastosuj: Map Projection: (BNG) British National Grid
Zastosuj: Map Projection: (BNG) British National Grid
Oregon 650 T
podjąłem próbę w Ozi ponownie i tym razem mnie olśniło.
Wprowadziłem 5 punktów zwracając uwaga na strefy NX, NY.
...I w Ozi mając ustawione BNG/ Ord Srvy Grt Britn, koordynaty są pokazywane poprawnie w węzłach siatki.
Kiedy plik *.map konwertuje do *.kmz za pomocą Ozimaptokmz, to w BaseCampie (Datum: Ord Srvy Grt Britn Grid: BNG) węzły siatki mają wyświetlane koordynaty minimalnie inne niż powinny. To w zasadzie się przekłada na kilkadziesiąt metrów błędu.
Czy to możliwe, że Ozimaptokmz robi konwersję nieprawidłowo?
Wprowadziłem 5 punktów zwracając uwaga na strefy NX, NY.
...I w Ozi mając ustawione BNG/ Ord Srvy Grt Britn, koordynaty są pokazywane poprawnie w węzłach siatki.
Kiedy plik *.map konwertuje do *.kmz za pomocą Ozimaptokmz, to w BaseCampie (Datum: Ord Srvy Grt Britn Grid: BNG) węzły siatki mają wyświetlane koordynaty minimalnie inne niż powinny. To w zasadzie się przekłada na kilkadziesiąt metrów błędu.
Czy to możliwe, że Ozimaptokmz robi konwersję nieprawidłowo?
Garmin etrex 30; Goclever GC-5066/ PL_Topo 2014.20;/Windows: BaseCamp; OKMap; Oziexplorer/ Fedora 22: Gimp / Android:Locus
LenoX pisze:Czy to możliwe, że Ozimaptokmz robi konwersję nieprawidłowo?
Można powiedzieć, że tak i nie, mapę należy w tym przypadku wstępnie przygotować w programie MapEdit.
Jeżeli przetworzysz do pliku kmz programem OKmap powinno być Ok, mapę wczytaj do programu jako plik Ozi.
Oregon 650 T
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Jeżeli OziMaptoKMZ nie obsługuje jakiegoś układu współrzędnych to jak najbardziej jest to możliwe i w takim przypadku wymagana byłaby konwersja mapy do innego układu, strawnego dla OziMaptoKmz - np. tzw. "czystego" WGS84. Podobne problemy występowały swego czasu z polskimi mapami w układzie Pułkowo 1942. Lekarstwem na to było - o czym wspomniał wyżej meridian - "wstępne przygotowanie" mapy w MapEdit.LenoX pisze:Czy to możliwe, że Ozimaptokmz robi konwersję nieprawidłowo?
Na Garniaku opisywał to swego czasu kolega Soko, a w ślad za nim ja umieściłem opis na mojej www: http://gpsmaniak.com/2010/porady-custom ... m#OzitoKMZ
Tyle, że nie jest to recepta na wszelkie bolączki. Warunkiem zadziałania tej metody (wstępna konwersja w MapEdit) w przypadku układu British National Grid (BNG) jest to, żeby MapEdit obsługiwał ten układ, a czy obsługuje? Tego nie wiem.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Mając przeliczone dane dla punktów referencyjnych do układu WGS 84 mogłeś wybrać Datum WGS84 i projekcję (BNG) British National Grid,LenoX pisze:...I w Ozi mając ustawione BNG/ Ord Srvy Grt Britn, koordynaty są pokazywane poprawnie w węzłach siatki.
w ten sposób unikniesz późniejszej transformacji między układami.
...........................................................................................................................................................................
Układ Ord Srvy Grt Britn jest akceptowany przez program Mapc2mapcnet, nie wiem czy również akceptuje ten układ wersja programu nierejestrowana,LenoX pisze:w Ozi mając ustawione BNG/ Ord Srvy Grt Britn,
jeżeli będziesz miał problem z utworzeniem kmz-tu to mogę przetworzyć mapę za pomocą tego programu.
Sądzę, że „kalibracja" WGS84 / (BNG) British National Grid będzie wystarczająca.
Oregon 650 T
Dziękuję Wszystkim za pomoc,
niestety nie starczyło czasu przed wyjazdem aby dokończyć temat. Z racji odrobiny czasu teraz, poszukałem rozwiązań używając darmowych aplikacji.
Podaję HowTo: mapa na Garmin w formacie KMZ ze zrzutów z ekranu streetmap.co.uk.
Potrzebujemy:
OKmap (darmowa aplikacja)
Oziexplorer (darmowa aplikacja)
Zrzuty ekranu z streetmap.co.uk
1. Łączymy zrzuty w jeden plik *.jpg w dowolnym programie graficznym
2. Oziexplorer>Load and Calibrate new image i kalibrujemy mapę
2.1 Wybieramy Datum: Ordnance Survey Great Britain a projection: British National Grid (BNG)
2.2 Węzły mapy czytamy z streetmap.co.uk oraz szukamy strefy klikając na "Click here to convert coordinates"
3. Skalibrowaną mapę zapisujemy w formacie *.map
4. W OKmap konwertujemy do KMZ i dzielimy na kafelki
4.1 w zakładce Utilities wybieramy "Map tiling / Garmin custom maps"
4.3 Wciskamy "Load a raster map"
4.2 Ustawiamy: Format KMZ, Image: JPG; Quality 95; ustawiamy "Tiles size" nie więcej niż 1024x1024
4.3 Wciskamy przycisk "Generate"
5. Mapa w formacie KMZ może zostać wgrana do Garmina do CustomMaps.
Uwagi:
Odradzam Ozimaptokmz i stosowanie zawsze OKMap do podziału kmz. Ozimaptokmz nie poradził sobie z podziałem *.map na kafelki do pliku KMZ w omawianym przypadku ale i mapką rastrową którą skanowałem... Jako laik nie będę się silił na analizy. Po prostu Ozimaptokmz przy podziale prostuje "kopnięte" mapy rastrowe. Kopnięcie widzimy ma Basecamp w taki sposób, że krawędzie mapy nie biegną prostopadle lub równolegle wobec krawędzi monitora.
Oziexplore użyłem, bo bardzo łatwo ustawiłem datum i projection pod siatkę mapy. w OKmap nie chciało mi się bawić, ale jak najbardziej można kalibrować mapkę dzięki informacją z "Click here to convert coordinates"
niestety nie starczyło czasu przed wyjazdem aby dokończyć temat. Z racji odrobiny czasu teraz, poszukałem rozwiązań używając darmowych aplikacji.
Podaję HowTo: mapa na Garmin w formacie KMZ ze zrzutów z ekranu streetmap.co.uk.
Potrzebujemy:
OKmap (darmowa aplikacja)
Oziexplorer (darmowa aplikacja)
Zrzuty ekranu z streetmap.co.uk
1. Łączymy zrzuty w jeden plik *.jpg w dowolnym programie graficznym
2. Oziexplorer>Load and Calibrate new image i kalibrujemy mapę
2.1 Wybieramy Datum: Ordnance Survey Great Britain a projection: British National Grid (BNG)
2.2 Węzły mapy czytamy z streetmap.co.uk oraz szukamy strefy klikając na "Click here to convert coordinates"
3. Skalibrowaną mapę zapisujemy w formacie *.map
4. W OKmap konwertujemy do KMZ i dzielimy na kafelki
4.1 w zakładce Utilities wybieramy "Map tiling / Garmin custom maps"
4.3 Wciskamy "Load a raster map"
4.2 Ustawiamy: Format KMZ, Image: JPG; Quality 95; ustawiamy "Tiles size" nie więcej niż 1024x1024
4.3 Wciskamy przycisk "Generate"
5. Mapa w formacie KMZ może zostać wgrana do Garmina do CustomMaps.
Uwagi:
Odradzam Ozimaptokmz i stosowanie zawsze OKMap do podziału kmz. Ozimaptokmz nie poradził sobie z podziałem *.map na kafelki do pliku KMZ w omawianym przypadku ale i mapką rastrową którą skanowałem... Jako laik nie będę się silił na analizy. Po prostu Ozimaptokmz przy podziale prostuje "kopnięte" mapy rastrowe. Kopnięcie widzimy ma Basecamp w taki sposób, że krawędzie mapy nie biegną prostopadle lub równolegle wobec krawędzi monitora.
Oziexplore użyłem, bo bardzo łatwo ustawiłem datum i projection pod siatkę mapy. w OKmap nie chciało mi się bawić, ale jak najbardziej można kalibrować mapkę dzięki informacją z "Click here to convert coordinates"
A nie prościej ściągnąć całe mapy z Ordnance Survey? Przecież udostępniają to za darmo.LenoX pisze:Zrzuty ekranu
Nie do końca rozumiem.
Czy mapę można ściągnąć z http://www.getamap.ordnancesurveyleisure.co.uk/ "po zapisaniu" się?
Czy mapę można ściągnąć z http://www.getamap.ordnancesurveyleisure.co.uk/ "po zapisaniu" się?
Dane OS są udostępniane pod hasłem Open Data:
http://www.ordnancesurvey.co.uk/innovat ... -data.html
http://www.ordnancesurvey.co.uk/innovat ... -data.html